06 Ιουνίου 2013

«Τουρκικός καύσωνας», αδιέξοδα και οχλοκρατία

http://www.globalpost.com/sites/default/files/imagecache/gp3_full_article/photos/2013-June/occupy_gezi_taksim_square_turkey_protests_crackdown_4.jpg
Με αφορμή τον «τουρκικό καύσωνα» που ξεδιπλώνεται τις ημέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της γείτονος, αναδεικνύονται τα αδιέξοδα του ριζοσπαστισμού και γίνονται και οι ανάλογες αντιστοιχίσεις με τη δική μας περίπτωση. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα της Τουρκίας. Το πάρκο Γκεζί δεν είναι η πλατεία Ταχρίρ της Τουρκίας και το ΑΚΡ δεν θα καταρρεύσει υπό την πίεση των διαδηλωτών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν υψηλή δημοφιλία.

Αρχίζει η διάλυση της «διχασμένης» Τουρκίας!

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfe8KOvDKzoWlyS4RXNOdanaFgvfhW2qA2v5JuhxwvrdYglieK
Είναι εντυπωσιακό ότι στο πρώτο της report για τις εξελίξεις στην Τουρκία η διεθνής τράπεζα των τραπεζών Goldman Sachs, πέραν των οικονομικών εκτιμήσεων, φροντίζει με σαφήνεια να διαχωρίσει τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, στη Σμύρνη και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας από την επονομαζόμενη Αραβική Ανοιξη και όσα έχουν προηγηθεί στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία. Γιατί η Τουρκία δεν πρέπει να συγχέεται με τις χώρες των Αράβων και ό,τι συμβαίνει εκεί; Ας δούμε κάποιες αρχικές παραμέτρους. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ εθνικό κράτος, όπως θα ήθελε ο Κεμάλ και οι οπαδοί του.

Νέες ψηφίδες στο μωσαϊκό της αναταραχής στην Τουρκία

Του Κώστα Ράπτη
Ενώ η Τουρκία αναμένει την επιστροφή του Tayyip Erdoğan από την βορειοαφρικανική του περιοδεία, η συνολική εικόνα της αναταραχής στη γειτονική χώρα εμπλουτίσθηκε το τελευταία δύο 24ωρα με νέα, άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία.Το πρώτο είναι αναμφίβολα η ανακοίνωση που εξέδωσε υπέρ των διαδηλώσεων η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), θύμα η ίδια ενός μαζικού κύματος συλλήψεων σε προηγούμενο χρόνο, οπότε είχε κατηγορηθεί ως “βιτρίνα” του ΡΚΚ στην “κοινωνία των πολιτών”. Με την ανακοίνωση αυτή αποσείεται κάθε εντύπωση ότι το οργανωμένο κουρδικό στοιχείο κρατιέται έξω από την αμφισβήτηση της πολιτείας του Tayyip Erdoğan προκειμένου να μην διακινδυνεύσει το μείζον, ήτοι την διαδικασία ειρήνευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη έπειτα από την συμφωνία του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Abdullah Öcalan.

O Eρντογάν δεν είναι ευχαριστημένος με τον Έρογλου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Η Άγκυρα κτίζει σενάριο ομοσπονδίας ή διχοτόμησης


Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Η Άγκυρα κτίζει σενάριο ομοσπονδίας ή διχοτόμησης
Δεν είναι έκπληξη για τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου, η ενδοκομματική διαμάχη στο τουρκοκυπριακό Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Πιστεύει ότι οι «εκλογές» στις 28 Ιουλίου δεν θα βγάλουν αυτοδύναμη «κυβέρνηση». Επισημαίνει πως η Άγκυρα δεν θα ήθελε μια «κυβέρνηση» η οποία θα είναι απορριπτική ως προς τη λύση. Τονίζει πως σε αυτή τη νέα φάση της διπλωματικής, επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία στοχεύει την εικόνα παράλληλα με τη λύση, ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου δεν μπορεί να χαθεί σε ενδοπολιτικές διαμάχες. Ούτε και να δώσει την ευκαιρία στην Άγκυρα να παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα ως η πλευρά που εργάστηκε σκληρά για τη λύση και απέτυχε λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Stratfor: H Tουρκία, οι ταραχές και το κουρδικό ζήτημα

Stratfor: H Tουρκία, οι ταραχές και το κουρδικό ζήτημα Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε άνοιγμα προς τους Κούρδους με διπλό στόχο. Οι διαδηλώσεις και ο κίνδυνος για την ειρηνευτική διαδικασία. Η ανατροπή των δεδομένων και οι βλέψεις για προεδρία με στήριξη των Κούρδων.
Την ώρα που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, το καζάνι βράζει στα νοτιοανατολικά της χώρας όπου κατοικούν οι Κούρδοι. Το ΡΚΚ έβαλε κατά τουρκικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Η παραβίαση της εκεχειρίας εγείρει ερωτήματα ως προς το ποια επίπτωση θα έχει η λαϊκή αμφισβήτηση του κυβερνώντος κόμματος στη βραδύτατα κινούμενη, ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία που πραγματοποιείται μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK.

Περίοδος υψηλής ρευστότητας στην Αν. Μεσόγειο


Θάνου Π.Ντόκου Σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο διεθνών σχέσεων, στο λήμμα «περιοχή σταθερότητας» δεν θα υπήρχε αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τους τελευταίους μήνες, πάντως, η αστάθεια, ρευστότητα και πολυπλοκότητα έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα.

Διαίρει και βασίλευε...

http://www.thetimes.co.uk/tto/multimedia/archive/00419/129547962_FOR_redDr_419631b.jpg Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Oι HΠA ακόμη και με την πιο ακραία θεωρία συνωμοσίας δεν μπορούν να χρεωθούν την ανάφλεξη των τελευταίων ημερών στην Tουρκία, σπεύδουν όμως να την αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.Δεν πρόκειται για πολιτική που αφορά ειδικά τη συγκεκριμένη χώρα ή τον ίδιο τον Eρντογάν αλλά για την υλοποίηση μιας γενικότερης στροφής της Oυάσιγκτον στην ευρύτερη Mέση Aνατολή, με επίκεντρο τη Συρία αλλά και την Aίγυπτο, τη Σαουδική Aραβία, τα Eμιράτα και το Iράν.

Πως δεν θα γίνει η Ελλάδα… πλατεία Ταξίμ

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/turkey-protest-taksim.jpg
Αntinews.grΗ Πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή απο όσο περιγράφεται και μπορεί να αντιληφθούν πολλοί. Το πλέγμα είναι πολύ σύνθετο, η σύναψη συμφωνίας Ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. -ΗΠΑ, το στρατηγικό βάθος της Ε.Ε. προς τις βαλτικές χώρες και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ως προσπάθεια της Γερμανίας να αντισταθμίσει την ισχύ του Ευρωπαϊκού Νότου, η αναβάθμιση της σχέσης Κίνας-Γερμανίας και ο διακομιστικος ρόλος της Ελλάδας, η αναβάθμιση σχέσης Ε.Ε.-Ισραήλ, το υψηλό ενεργειακό ενδιαφέρον για Ελλάδα και Κύπρο θεωρώ πως συνθέτουν το σκηνικό ως εξελίσσεται.Ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση της ισχύος της Ελλάδας όμως και εδώ είναι το τρωτό σημείο με οικονομικά αποτελέσματα που θα περάσουν στην κοινωνία πολύ αργά 

Τουρκικές παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Toyrkikes-parenohlhseis-sthn-kypriakh-AOZ/image?width=220
Τουρκικά πολεμικά σκάφη προσπάθησαν μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης να παρενοχλήσουν τη διαδικασία σεισμογραφικών ερευνών για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεξάγει το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Sovereign».Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, τουλάχιστον δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, πλησίασαν σε απόσταση περίπου τριών ναυτικών μιλίων τα τρία σκάφη που διεξάγουν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησαν από τον καπετάνιο του «Ramform Sovereign» να απομακρυνθεί επειδή δήθεν βρισκόταν «σε τουρκικά ύδατα».

Η Ασία και η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων

Μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας... προς ΑνατολάςChris Giles και Kate Allen
Η βιομηχανική επανάσταση στην Κίνα έχει 1.000 φορές μεγαλύτερη δυναμική από τη Βρετανία του 18ο αιώνα. Το 2025 η ΕΕ θα αντιστοιχεί στο 5,7% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όποιος κοιτά τις ανεπτυγμένες οικονομίες ζει αλλού.
Το 2013 είναι κρίσιμη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. Φέτος, για πρώτη φορά από την επανάσταση που οδήγησε στην εκβιομηχάνιση του 19ου αιώνα, οι αναδυόμενες οικονομίες θα παραγάγουν την πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στον πλανήτη. Οι κάτοικοι των πλούσιων και προηγμένων οικονομιών αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό, αλλά ισχυρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα, όμως, είναι λιγότερο σημαντικοί οικονομικά από ό,τι η μάζα των ανθρώπων που ζουν στις φτωχές χώρες και στις χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Πόλος… ζεύξης η Μεσόγειος

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-
Διαμορφώνεται πλαίσιο κυπρορωσικής στρατιωτικής συνεργασίας. Οι συντελούμενες γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με την ενεργό στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας, δημιουργούν προκλήσεις για την Κύπρο

Ενδιαφέρουσες προκλήσεις για την Κύπρο δημιουργούν οι συντελούμενες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη συριακή κρίση αλλά και τον «πόλεμο» της ενέργειας.

Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ στον «σουλτάνο» Ερντογάν

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΤα αιματηρά επεισόδια στην Τουρκία αναδεικνύουν τα γνωστά, αλλά επιμελώς καλυμμένα προβλήματα μιας πολυεθνοτικής χώρας, μιας διχασμένης κοινωνίας κι ενός αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού.Οι αόρατες αντίρροπες δυνάμεις της Τουρκίας γίνονται πλέον ορατές στις δυτικές κυβερνήσεις που, επί σειρά ετών, εθελοτυφλούσαν, χαρίζοντας διαδοχικές πιστώσεις χρόνου στον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν. Χωρίς να έχει κανείς την αφελή αισιοδοξία ότι οι εξεγέρσεις θα συρρικνώσουν άμεσα τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ή τη διεθνή επιρροή του κ. Ερντογάν, το γεγονός είναι ότι η Δύση αρχίζει επιτέλους να ρίχνει πιο αυστηρές ματιές προς ανατολάς.

Σύνοδος… πυθμένα για Ρωσία και Ε.Ε.

getcvgFileΣτη σύνοδο κορυφής ο Πούτιν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρση του εμπάργκο όπλων στη συριακή αντιπολίτευση και για τη διαχείριση της κυπριακής κρίσης
 ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 «Δεν θα το κρύψω, μας απογοήτευσε» η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη συριακή αντιπολίτευση από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., είπε ο Βλ. Πούτιν απευθυνόμενος στους βασικούς συνομιλητές του κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στο Γεκατερινμπούργκ των Ουραλίων, δηλαδή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Και επιμένοντας στη γραμμή του Κρεμλίνου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του βρετανικού σχεδίου συμφωνίας για την απαγόρευση της πώλησης όπλων σε μη κυβερνητικούς σχηματισμούς, που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Το αποτυχημένο στρατήγημα του Ερντογάν


Καρακούσης Αντώνης
http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic//3DE8415F234F1E10270B04D4F0EA945B.jpg
Αν θέλουμε να έχουμε την εξήγηση των πραγμάτων οφείλουμε να ανατρέξουμε τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν. Οι περισσότεροι ξεχνούν ότι το ΑΚΡ, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν που κυβερνά εδώ και χρόνια την Τουρκία, είναι διάδοχο σχήμα του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν.Το κόμμα του Ερμπακάν κατείχε περιθωριακή θέση στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας και κατά καιρούς είχε υποστεί απαγορεύσεις και διωγμούς από το κεμαλικό καθεστώς.Αυτά μέχρι που οι κεμαλικές πολιτικές δυνάμεις πνιγμένες στα σκάνδαλα , τη διαφθορά και τη μακρά οικονομική κρίση κατέρρευσαν.