06 Ιουνίου 2013

Σύνοδος… πυθμένα για Ρωσία και Ε.Ε.

getcvgFileΣτη σύνοδο κορυφής ο Πούτιν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρση του εμπάργκο όπλων στη συριακή αντιπολίτευση και για τη διαχείριση της κυπριακής κρίσης
 ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 «Δεν θα το κρύψω, μας απογοήτευσε» η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη συριακή αντιπολίτευση από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., είπε ο Βλ. Πούτιν απευθυνόμενος στους βασικούς συνομιλητές του κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στο Γεκατερινμπούργκ των Ουραλίων, δηλαδή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Και επιμένοντας στη γραμμή του Κρεμλίνου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του βρετανικού σχεδίου συμφωνίας για την απαγόρευση της πώλησης όπλων σε μη κυβερνητικούς σχηματισμούς, που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ.


Η Μόσχα παραμένει σταθερή στην υποστήριξη της γρηγορότερης δυνατής διοργάνωσης της Γενεύης-2, μιας ακόμη διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό, υποστηρίζοντας ότι κατέβαλε το μερίδιο της ευθύνης της, «η συριακή ηγεσία ήδη ανακοίνωσε επίσημα ότι συμφωνεί να συμμετάσχει στις εργασίες της», αλλά και επιδιώκοντας δεσμευτικές για τη διεθνή κοινότητα αποφάσεις σε σχέση με τις ανύπαρκτες της Γενεύης-1 της περασμένης χρονιάς. Μάλιστα ο Βλ. Πούτιν ζήτησε από τους συνομιλητές του να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν από την αδυναμία της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας να ορίσει εκπροσώπους της, αλλά και από την ασάφεια, προσθέτουν διπλωματικές πηγές, εάν τελικά προσκληθεί αυτή τη φορά το Ιράν.

Αναφερόμενος στους S-300, «ένα από τα καλύτερα αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο», ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε τις διορθωμένες πληροφορίες από τη Δαμασκό ότι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη οι αναμενόμενες παρτίδες τους, ωστόσο συνέχισε να προτιμά θολές διατυπώσεις όσον αφορά τις προοπτικές υλοποίησης ή όχι του συμβολαίου αυτού από τη Μόσχα.

«Είναι ένα σοβαρό όπλο, δεν θέλουμε να κλονίσουμε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, αν και το συμβόλαιο έχει υπογραφεί αρκετά χρόνια πριν. Προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί», είπε ως άλλη Σφίγγα ο Βλ. Πούτιν, ικανοποιώντας εν μέρει τους σφοδρούς αντιπάλους της πώλησής τους, όπως το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή ο βοηθός του επί των διεθνών θεμάτων Γιούρι Ουσακόφ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσαν εκ νέου ότι όλα τα υπάρχοντα συμβόλαια με τη Συρία, που δεν εμπίπτουν σε οποιεσδήποτε διεθνείς απαγορεύσεις, θα τηρηθούν μέχρι κεραίας.

Ομως Ρωσία και Ε.Ε. είχαν πολλούς ακόμη λόγους εκτός της Συρίας για να ψυχρανθούν και να διαφωνήσουν. Ενας εξ αυτών η κρίση στην Κύπρο, που συζητήθηκε αναλυτικά στο ανεπίσημο δείπνο της παραμονής των διαβουλεύσεων, για να καταλήξει η συζήτηση στο συμπέρασμα του Βλ. Πούτιν ότι οι χειρισμοί στην υπόθεση της Κύπρου ανέδειξαν το έλλειμμα εμπιστοσύνης και διαφάνειας στις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας, το οποίο για να καλυφθεί θα χρειαστούν «πρόσθετες διαβουλεύσεις», παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία και η Μόσχα διατηρεί σε οικονομίες της Ε.Ε. το 60% των ρωσικών επενδύσεων στο εξωτερικό και το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας σε ευρώ.

Από το «παράθυρο στην Ασία», όπως χαρακτηρίστηκε το Γεκατερινμπούργκ, που βλέπει τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας να αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα στην Ασία, παρά στην Ευρώπη, ρωσική και ευρωπαϊκή ηγεσία συζήτησαν ξανά χωρίς να καταλήξουν σε ριζικές αποφάσεις για τον οδικό χάρτη ενεργειακής συνεργασίας των δύο πλευρών έως το 2050.

Η Μόσχα επέμεινε για τα «επινοημένα εμπόδια» που τίθενται στη ρωσική Γκαζπρόμ και την προώθηση ορισμένων ρωσικών συμφερόντων αγωγών, ενώ αρκετά ήταν και τα παράπονα για την καθυστέρηση στη χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, καθώς η Ρωσία εισέπραξε και πάλι μόνον υποσχέσεις ότι θα καταργηθούν οι βίζες για τα σύντομα ταξίδια και για τα υπηρεσιακά διαβατήρια, αλλά άγνωστο ακριβώς πότε.

avgerinos@ellada-russia.gr