01 Απριλίου 2014

ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Ο ΠΟΡΘΗΤΗΣ ΤΟΥ … TWITTER!


alt
Του Π. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ* Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Μαρτίου ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, στην Προύσα, ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών αυτής της Κυριακής. Η κεντρική του εξαγγελία άφησε πολλούς να αναρωτιούνται για την ψυχική του ισορροπία: «Θα ξεριζώσουμε το twitter και όλα αυτά», άστραψε και βρόντηξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν δίνει ούτε δεκάρα για τις αναμενόμενες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. «Τώρα θα δουν τη δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας», προειδοποίησε.Αμ” έπος, αμ” έργον. Την Παρασκευή το πρωί εκατομμύρια χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έβλεπαν στις οθόνες τους ένα μήνυμα της Κεντρικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών που τους πληροφορούσε ότι η πρόσβαση ήταν αδύνατη λόγω δικαστικής απόφασης για καθολική αναστολή λειτουργίας του twitter στην Τουρκία.

Μακρόχρονες διεθνείς συνέπειες της κρίσης της Κριμαίας / Κοτζιάς Νίκος

http://static.in.gr/webstatic/CA7FAD9B7B5F5516D23954F37AEB0687.jpg
Η υψηλή στρατηγική των ΗΠΑ εμπεριείχε ένα κλασικό δίλημμα: «Να περικυκλώσει τη Ρωσία, ώστε να τη γονατίσει» ή να προσπαθήσει να την ενσωματώσει στις δυτικές δομές; Η πρώτη θητεία του Γιέλτσιν, αλλά και τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Πούτιν χαρακτηρίστηκαν από την προσπάθεια της Ρωσίας να οδεύσει σε έναν δυτικό δρόμο εκσυγχρονισμού, προσπάθεια που δεν βρήκε θετική ανταπόκριση στην Ουάσιγκτον.Έτσι προέκυψε ο φόβος της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ είχαν επιλέξει σε βάθος χρόνου τη στρατηγική «του γονατίσματος» και γι' αυτό δεν διέλυσαν το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αθέτησαν τις δεσμεύσεις του 1990-1991 και επέκτειναν το ΝΑΤΟ σε χώρες που άνηκαν παλαιότερα στην επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης. Η παραβίαση αυτής της δέσμευσης εξηγεί και την υποστήριξη που έδωσε ο Μ. Γκορμπατσόφ στις πρόσφατες επιλογές του Πούτιν.

Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κασσάνδρα δεν είχε ιδιαίτερα καλή τύχη. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή δολοφονήθηκε στις Μυκήνες, ενώ και στη ζωή της οι «προφητείες» μάλλον την ταλαιπώρησαν. Παρ' όλα αυτά, πολλοί αρέσκονται να περιφέρονται ως σύγχρονες «Κασσάνδρες», προφητεύοντας συνεχώς την άρνηση και την καταστροφή.Δυστυχώς, η κακή συνήθεια ανθεί στην πολιτική ζωή. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στην πρόβλεψη ότι μέχρι τον Μάιο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα έχει καταρρεύσει. Συνεπώς, στις ευρωεκλογές με ένα απλό φύσημα θα έπεφτε και θα άνοιγε ο δρόμος για την τελική έφοδο προς την εξουσία.

Οι διακοπές από την ιστορία έχουν τελειώσει

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_gqngJZWXKb8QMaSyCWi8PeyBnM2JqzhdMdcCGX9H5X8pZRQ-Gxp55-ZRPwbRFYlbNcnu5FjT6FkhlMHgg7av6PPuPQVt3-TVZD7kDnLjbkyZe5smGw2n0qUkB11GRrdSuHtGZt8DSvLW/s200/NATO_051109+NATO+EU+US+EMBLEMS.jpgΑπό το ταξίδι μου στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα, έχω κάπως ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία έχει σκληρύνει σημαντικά την επίσημη στάση και τη στάση των επισήμων απέναντι στην Ρωσία. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία για άλλη μία φορά παίρνει τον ρόλο ενός ιστορικού αντιπάλου, και σε μεγάλο μέρος στο υπόλοιπο της ηπείρου, χαρακτηρίζεται ως δύναμη του 19ου αιώνα. Από την άλλη, αναφορικά με το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, υπάρχει μια γενικότερη έλλειψη ενθουσιασμού. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το επίπεδο της ενεργειακής τους εξάρτησης από τον ανατολικό τους γείτονα, και είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να εγκαταλείψουν την εξαγωγική τους αγορά στη Ρωσία, ιδιαίτερα τώρα, που η ανάκαμψη μετά από την κρίση απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί.

Ποιος φοβάται τον Ματέο Ρέντσι;

Ο Ματέο Ρέντσι προέκυψε σαν σίφουνας στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, από τον Δήμο Φλωρεντίας, για να καλύψει ένα τεράστιο κενό. Οι παραδοσιακοί πολιτικοί, οι τραπεζίτες, οι τεχνοκράτες, οι ξιπασμένοι φαύλοι δισεκατομμυριούχοι, δεν μπορούσαν ακόμη για πολύ να αποτελούν τη δεξαμενή της ηγετικής πολιτικής τάξης της Ιταλίας. Ο Ρέντσι προέκυψε λοιπόν ως ένα φωτεινό χαμογελαστό πρόσωπο, καθαρό, χωρίς τα βαρίδια του παλιού πολιτικού κατεστημένου, αντικομφορμιστής. Σε μια Ιταλία η οποία βουλιάζει στην κρίση, δεν αρκέστηκε όμως να δώσει απαντήσεις συντηρητικές και να επιδοθεί σε μάχες χαρακωμάτων.Η άλωση του Παλάτσο Κίτζι, της έδρας της ιταλικής κυβέρνησης, δεν έγινε ούτε με θεωρητικές αποκηρύξεις των Μνημονίων ούτε απλώς με τη δημοφιλία του και την επικοινωνιακή προβολή του ως γενικόλογου «κύριου Τίποτα». Ο Μ. Ρέντσι ήρθε στο Παλάτσο Κίτζι με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικό. Δεν υποσχέθηκε ότι θα τα ξανακάνει όλα όπως ήταν πριν, αλλά μάλλον για το αντίθετο. Στα εργασιακά προωθεί το σύμφωνο προσωρινής εργασίας διάρκειας έως 3 χρόνων, μειώνει τον φόρο εισοδήματος των φτωχότερων νοικοκυριών, μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, μειώνει τη γραφειοκρατία που πνίγει τις επιχειρήσεις.

Πέρα από τις υπερβολές...

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για τη χώρα, αλλά ούτε και ακατόρθωτα. Κάτω από όποια πολιτική εκδοχή κι αν ειδωθούν, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση της τρόικας προς το Eurogroup -προφανώς από τη δική της σκοπιά- καθώς οι επισημάνσεις της δίνουν ένα περίγραμμα για το πώς μας βλέπουν οι εταίροι-δανειστές.Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η αποδοχή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 (2,4 δισ.), η αναγνώριση ότι για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι επίσης έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό (5-8 δισ.). Από τα προαπαιτούμενα, η τρόικα υπολογίζει ότι έχει υλοποιηθεί ένα 75% (επιμένουν στα εργασιακά και στην πλήρη κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων), ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και τα μικρά έσοδα. Επισημαίνονται όμως από την τρόικα και τα προβλήματα. Το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και το 2016 προβλέπεται στα 6 δισ. Το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 προβλέπεται σε... 13 δισ. Το «κούρεμα» του χρέους αποκλείεται, και μόνο επιμήκυνση χρόνου και μείωση επιτοκίων φαίνεται ότι είναι έτοιμοι, υπό προϋποθέσεις, να συζητήσουν.

Ανάλυση: Ο Ερντογάν είναι θανάσιμα πληγωμένος, αλλά δεν θα πέσει αμέσως

Την Κυριακή οι δημοτικές εκλογές ανέδειξαν τον «σουλτάνο» Ερντογάν απόλυτο νικητή της κάλπης. Εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Αύγουστο 2014, ο πολιτολόγος Αχμέτ Ινσέλ κάνει μια βαθειά ανάλυση του φαινομένου Ερντογάν.Ο Αχμέτ Ινσέλ είναι διευθυντής του έγκυρου περιοδικού Birikim.
Ανάλυση: Ο Ερντογάν είναι θανάσιμα πληγωμένος, αλλά δεν θα πέσει αμέσωςΗ κυβέρνηση Ερντογάν έχει πληγωθεί βαθύτατα από ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς. Μέσα σε ένα μήνα, δεκάδες απομαγνητοφωνημένα κείμενα αποκάλυψαν το μέγεθος του σκανδάλου. Ο ίδιος ο Ερντογάν αμύνεται λέγοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία την οποία έπλεξε ο πρώην σύμμαχός του και νυν εχθρός του ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν. Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσιοποίηση ενός νέου απομαγνητοφωνημένου κειμένου για την Συρία ανάγκασε τον Ερντογάν να κλείσει το youtube, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα απαγόρευσε το twitter.

Αποσταθεροποίηση λόγω ανθρωπιστικής κρίσης

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/03/Shewaro.jpg?t=thumbnail_570
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη  Μείζονα απειλή για την εξαιρετικά εύθραυστη δημογραφική ισορροπία του Λιβάνου (σουνίτες, σιίτες, δρούζοι και χριστιανοί) αποτελεί το διαρκώς διογκούμενο κύμα Σύρων προσφύγων, οι οποίοι, καθώς ο εμφύλιος μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του, έχουν πλέον υπερβεί το ένα εκατομμύριο, με αποτέλεσμα να τείνουν να ξεπεράσουν τα θλιβερά «πρωτεία» που κρατούν μέχρι σήμερα οι Αφγανοί.Την εξαιρετικά δύσκολη όσο και δυσεπίλυτη αυτή κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει η νεόκοπη κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από ένα χρόνο πολιτικού αδιεξόδου, και ένα από τα πρώτιστα μελήματά της αποτελεί η εξεύρεση κονδυλίων από δωρητές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Gazprom αύξησε την τιμή που φυσικού αερίου που πωλεί στην Ουκρανία

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2014/04/gazprom-2-495x330.jpgΠηγή: Express.gr  Η Gazprom έβαλε τέλος στο προνομιακό καθεστώς της τιμής του φυσικού αερίου που πωλεί στην Ουκρανία, αυξάνοντας την τιμή κατά περισσότερο από εν τρίτον, στα 385,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ. "Σύμφωνα με το συμβόλαιο για την αποστολή του φυσικού αερίου, η τιμή του προς την Ουκρανία θα διαμορφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο στα 385,5 δολάρια", δηλώνει ο επικεφαλής της Gazprom σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η έκπτωση του Δεκεμβρίου δεν ισχύει πλέον. Η τιμή που είχε διαμορφωθεί για το δεύτερο τρίμηνο ανερχόταν σε 268,5 δολάρια.

Διεθνές παζάρι δισεκατομμυρίων για τους εξοπλισμούς

Μόνο πέρυσι ξοδεύτηκαν πάνω από 395 δισ. δολάρια σε όλον τον κόσμο για αγορές όπλων και αμυντικού εξοπλισμού
Διεθνές παζάρι δισεκατομμυρίων για τους εξοπλισμούς
Εξοπλιστικά: ένα παγκόσμιο παζάρι 400 δισ. δολαρίων που έχει αλλάξει προσανατολισμό. Σήμερα τα όπλα τα φτιάχνουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γερμανία και τα αγοράζουν Ασιάτες και Αραβες, οι νέοι μεγάλοι πελάτες για πάσης φύσεως βαρέα όπλα. Χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία επιδίδονται σε ανηλεή ανταγωνισμό για ασφάλεια και στρατιωτική ισχύ αγοράζοντας αφειδώς κάθε είδους οπλισμό. Τα στοιχεία για το 2009-2013 είναι αποκαλυπτικά: μόνο πέρυσι ξοδεύτηκαν πάνω από 395 δισ. δολάρια σε όλον τον κόσμο για αγορές όπλων και αμυντικού εξοπλισμού. Αμερικανοί, Ρώσοι και χώρες της Δυτικής Ευρώπης διατηρούν την πρωτιά στην κατασκευή και στις εξαγωγές των όπλων.

Η επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου απ' την Ελλάδα

Ο Έλληνας Πρέσβης Δημήτρης Μοσχόπουλος με τον Υπ.Εξ του Κοσόβου Ενβέρ ΧοτζάιΟ υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χότζαι, έλαβε την πρώτη θεώρηση βίζας Σένγκεν από τον Έλληνα πρέσβη του Κοσσυφοπεδίου.
Προ ολίγον ημερών, ο πρέσβης κ. Μοσχόπουλος είχε δώσει συνέντευξη σε εφημερίδα του Κοσόβου όπου είχε δηλώσει:
«Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, όχι επειδή είναι καλή η κατάσταση, αλλά από το γεγονός ότι η αναγνώριση είναι προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή»Σε συνέχεια αυτών λοιπόν, ο Έλληνας πρέσβης, σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση, χορήγησε την πρώτη βίζα Σένγκεν στον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χότζαι σαν μια συμβολική κίνηση, όπως περιγράφτηκε. Έτσι, από σήμερα η Ελλάδα επισήμως ανοίγει το πράσινο φως στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να εισέλθουν στην χώρα μας, καθώς διαθέτουν πλέον βίζα Σενγκεν και μπορούν όποτε το επιθυμούν να ταξιδέψουν ελεύθερα προς την Ελλάδα.

Άγγελος Συρίγος: Λύση με δύο κράτη στο έδαφος της Κύπρου -Οπωσδήποτε θα πρέπει να ασκούνται πραγματικά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών


Άγγελος Συρίγος: Λύση με δύο κράτη στο έδαφος της Κύπρου
Δεν θα ήθελε σε αυτή τη χρονική στιγμή να αρχίσουν συνομιλίες ο Άγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής του διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διότι περιμένει ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ τα επόμενα χρόνια λόγω ανεύρεσης και άλλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γεγονός που θα ενδυναμώσει τη στρατηγική μας θέση, τα πλεονεκτήματα, τα επιχειρήματά μας. Για τον ίδιο, η λύση θα ήταν να δημιουργηθούν στο έδαφος της Κύπρου δυο κράτη, τα οποία θα είναι και τα δυο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέτει ως προϋποθέσεις να επιστραφούν τα εδάφη που θα παίρναμε με το σχέδιο Ανάν, να αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα και στις δυο πλευρές και να επιτραπεί να ασκούνται τα δικαιώματα εγκατάστασης με βάση τους όρους της ΕΕ.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ Θερμό επεισόδιο με πυροβολισμούς στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Θερμό επεισόδιο με πυροβολισμούς στα σύνορα Τουρκίας - ΣυρίαςΕνα νέο θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, χθες, όταν οβίδα που ερρίφθησαν από το συριακό έδαφος έπληξαν ένα τέμενος στο τουρκικό, τραυματίζοντας έναν Σύρο πρόσφυγα και οδηγώντας τις τουρκικές δυνάμεις να ανταποδώσουν τα πυρά. «Πυρά τα οποία προήλθαν από τη Συρία έπληξαν ένα τέμενος που βρίσκεται στο Γιαϊλανταγί -στα νότια της Τουρκίας- και τραυμάτισαν ένα Σύρο πρόσφυγα ηλικίας 60 ετών που βρισκόταν πλησίον στην περιοχή» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνείου του Χατάι.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ - ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Η δικαίωση των ισχυρών...

Του Γιώργου ΠαυλόπουλουΗ δικαίωση των ισχυρών... Δεν χωράει αμφιβολία: Αν υπάρχουν δύο ηγέτες οι οποίοι κάνουν το τελευταίο διάστημα επίδειξη δύναμης και αδιαφορούν για τους κινδύνους και τις απειλές, αυτοί είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.Προφανές είναι, επίσης, ότι αμφότεροι δικαιώνονται για την τακτική τους: Ο μεν Ερντογάν αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά θριαμβευτής στις προχθεσινές δημοτικές εκλογές, καταφέροντας να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο άγγιξε το 46% έναντι 39% στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2009. Ο δε Πούτιν επέβαλε το δικό του νόμο στην Κριμαία, προσαρτώντας τη σε χρόνο-ρεκόρ και χωρίς ουσιαστικά να πέσει ούτε ντουφεκιά στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μετά το θρίαμβο Ερντογάν στις εκλογές Άρχισαν τα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία


Άρχισαν τα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία
Κωνσταντινούπολη: Ο δρόμος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της χώρας άνοιξε έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 30ης Μαρτίου εκτιμούν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι επίκεινται και πρόωρες γενικές εκλογές.Το ερώτημα είναι ποιος θα πάει για Πρωθυπουργός αν ο Ταγίπ Ερντογάν πάει στην θέση του Προέδρου της χώρας. Όλα αυτά συζητούνται σε σχέση και με το αν ο νυν πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ επιθυμεί να αναλάβει εκείνος πρωθυπουργός και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές για να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία ο Αμπτουλάχ Γκιουλ χωρίς να περιμένει τις γενικές εκλογές του 2015.

«Χουριέτ»: Η συνταγή που οδήγησε τον Ερντογάν ξανά στη νίκη Παρά τα σκάνδαλα, έχει τεράστια επιρροή στους ψηφοφόρους του


«Χουριέτ»: Η συνταγή που οδήγησε τον Ερντογάν ξανά στη νίκη
Να λοιπόν που η πολιτική συνταγή του Ερντογάν τού χάρισε πάλι τη νίκη. Ποιο είναι το μυστικό της εκλογικής επιτυχίας του «σουλτάνου»; Μα η πόλωση και ο σκληρός ανταγωνισμός, γράφει ο Μουράτ Γετκίν σε ανάλυσή του στη «Χουριέτ».
«Αυτή τη φορά στόχος του ανταγωνισμού ήταν οι υποστηρικτές του ισλαμιστή ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Ερντογάν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός τον κατηγορεί για τη διοργάνωση πραξικοπήματος εναντίον του με όπλο τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Ερντογάν ορκίστηκε ότι θα ξεριζώσει τους γκιουλενιστές από το "παράλληλο κράτος" (σ.σ.: τον στρατό, τη Δικαιοσύνη και την πολιτική) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Και τώρα θα πραγματοποιήσει το δίχως άλλο αυτή την υπόσχεση, δεδομένου ότι θα εκλάβει τα αποτελέσματα των εκλογών ως άδεια να το πράξει» γράφει ο Γετκίν.

«Μετρ» της προβοκάτσιας οι Τούρκοι (Και ένα Σχόλιο)

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/03/erdogan-davutoglu01-08january2014.jpgΤου ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η χρήση παράνομα μαγνητοφωνημένων συνομιλιών είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μία εγκληματική πράξη. Και καλώς ο νομοθέτης φρόντισε να συμπεριλάβει «απαγορευτικό» στη δικαστική εξουσία στην οποία δεν επιτρέπει να παρουσιάζει ως αποδεικτικό στοιχείο τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε αφορούν τους απλούς ανθρώπους.Από την άλλη πλευρά, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι παράνομα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που βεβαίως γίνονται από μυστικές υπηρεσίες ή εγκληματικά στοιχεία, δεν θα πληροφορούμασταν ποτέ για τα σκάνδαλα των πολιτικών, για τα στημένα διπλωματικά παιχνίδια χωρών, ούτε για τις προβοκάτσιες που στήνουν κράτη, με στόχο είτε να αποπροσανατολίσουν τους λαούς τους, είτε για να ξεκινήσουν πολέμους.