04 Αυγούστου 2015

Πρόοδος στη σύνδεση συστημάτων ηλεκτρισμού ελεύθερων-κατεχόμενων περιοχών


Πρόοδος στη σύνδεση συστημάτων ηλεκτρισμού ελεύθερων-κατεχόμενων περιοχών
Πρόοδος σημειώνεται στο θέμα της σύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης.“Τα πράγματα προχωρούν για να γίνει η σύνδεση”, είπε ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι προχωρούν οι τεχνικές εργασίες που αφορούν κυρίως θέματα υποδομής.Είπε ακόμη ότι “στο παρόν στάδιο θα είναι δύο οι συνδέσεις” των κατεχομένων με τις ελεύθερες περιοχές.Αναφέροντας ότι η σύνδεση με τα κατεχόμενα μετά την έκρηξη στο Μαρί ήταν προσωρινή και για αυτό αποσυνδέθηκε, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι “θα επανασυνδεθούμε, αλλά με ασφαλή αυτή τη φορά τρόπο”.Όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων, ο κ. Πασχαλίδης περιορίστηκε να πει ότι “συνεχίζονται οι επαφές και οι συνομιλίες”.

Κουρδικός Παραλογισμός

http://www.middleeasteye.net/sites/default/files/styles/main_image_article_page/public/main-images/Turkey_Pipeline-01.png
Την 27η Ιουλίου για πολλοστή φορά ο Αγωγός πετρελαίου Κιρκούκ-Τσεϊχάν δέχθηκε επίθεση στην Νοτιονατολική Τουρκία  για πολλοστή φορά με αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή μεταφοράς πετρελαίου απο το Κιρκούκ (Νότιο Κουρδιστάν)  στο Τουρκικό Λιμάνι Τσεϊχάν.Την Ευθύνη της επίθεσης την ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα ( Δυνάμεις Άμυνας του Λαού -HPG) του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Η Επίθεση αποτέλεσε μέρος της απάντησης του Κουρδικού Κινήματος  στον πόλεμο το οποίον απο τις 24 Ιουλίου έχει εξαπολύσει το Τουρκικό κράτος και  ο οποίος μέχρι σήμερα έχει κοστίσει την ζωή σε 17 Τούρκους Αστυνομικούς και στρατιώτες.Ο παραλογισμός  έγκειται στο γεγονός πώς όπως αναφέρουν επίσημες κυβερνητικές πηγές της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν το 99% του οικονομικού κόστους από τις επιθέσεις αυτές βαρύνει την Περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν και επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη της οικονομική της κατάσταση.

Βαρουφάκης - Λαφαζάνης: Παράλληλη πορεία, άλμα στο κενό

http://www.epikaira.gr/var/thumbs/14382542919583a0bc97e958001b8dfab85b24eeee.jpgΑπόντες στο ραντεβού τους με την ιστορία ήταν τελικά οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάνης Βαρουφάκης...οι οποίοι από βασικοί συντελεστές στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα εξελίσσονται στα μοιραία πρόσωπά της. Εγκλωβισμένοι και οι δύο σε ιδεοληπτικές εμμονές, προσωπικές φιλοδοξίες και αδιέξοδες επιλογές, κι αφού παρέσυραν κυβέρνηση και πολίτες στο κυνήγι χιμαιρών, συνεχίζουν να διολισθαίνουν, κρατώντας σε ομηρία μια ολόκληρη χώρα.

Spiegel: Αν η Ευρώπη γίνει Ομοσπονδία, ο Σόιμπλε από σεφ θα γίνει σερβιτόρος

Spiegel: Αν η Ευρώπη γίνει Ομοσπονδία, ο Σόιμπλε από σεφ θα γίνει σερβιτόρος
Την έκταση της διαμάχης για το μέλλον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ευρώ αποκάλυψε η ελληνική κρίση χρέους, όπως επισημαίνεται σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel.«Πώς μπορεί η Ευρώπη να ατενίζει το μέλλον; Και τι θα συμβεί με το ενιαίο νόμισμα; Την τελευταία εβδομάδα έχω περιγράψει την πρώτη από τις πέντε απόψεις για το μέλλον του ευρώ, που κατά τη γνώμη του έχει επικρατήσει και είναι αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σημειώνει στην εισαγωγή του άρθρου του ο Βόλφγκανγκ Μινχάου.

Το Βαρώσι είναι κομμάτι της συνολικής λύσης λέει η «ΥΠΕΞ» Προτείνει «ενδιάμεση λύση» για το ζήτημα των εγγυήσεων


http://assets.philenews.com/data/2015/07/29/skitso-29072015.jpgΣε μια πολύ σημαντική περίοδο για το Κυπριακό Ζήτημα, η νέα «Υπουργός Εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών δηλώσεων στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News. Η κ. Τσολάκ τονίζει ότι το ζήτημα του Βαρωσιού είναι κομμάτι της συνολικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος.
«Δεν μπορώ σε αυτή την χρονική συγκυρία να δω τα Βαρόσια να απομακρύνονται εντελώς από την συνολική συζήτηση», αναφέρει η κ. Τσολάκ, η οποία προσθέτει: «Εφόσον υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του προβλήματος, το να αφαιρέσουμε (σε αυτό το στάδιο) τα Βαρώσια θα ήταν αντιπαραγωγικό».Σε ότι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στις συνομιλίες, η κ. Τσολάκ επισημάνει το εξής: «Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει, δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει ούτε (προσπαθεί) να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου περιεχομένου που συζητείται μεταξύ των δύο ηγετών».

Λουτρό αίματος στην Τουρκία Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201508/214880/images/det_CNA_F0a254c1200cf43f6ab4ef5a75996bc34.jpg
Η νέα εβδομάδα ξεκινά στην γειτονική Τουρκία με μεγάλη αντιπαράθεση, λουτρό αίματος και σφοδρές συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Στην νέα περίοδο, στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκεται, εκτός από την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος και η πολιτική ηγεσία του κινήματος.  Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, σε διάφορες τουρκικές πόλεις οι δυνάμεις ασφαλείας αντάλλαξαν πυρά με το κουρδικό κίνημα. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία εντατικοποίησε τις επιθέσεις της κατά των κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ. Η κουρδική πλευρά ισχυρίζεται ότι εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών, το πρωί του Σαββάτου έχασαν την ζωή τους δέκα Κούρδοι στα περίχωρα του μεγάλου στρατοπέδου στο βουνό Κάντιλ. Η τουρκική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό τον ισχυρισμό.

Αντιπολιτευτικά πυρά από CHP κατά Ερντογάν Το ΑΚΡ ολοκλήρωσε χθες έναν κύκλο συνομιλιών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201508/214963/images/det_erdogan1-thumb-large.jpgΓια παρακώλυση της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μία νέα εκλογική διαδικασία μέσω της «πολιτικής του αίματος», την οποία εφαρμόζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Το κόμμα του Ερντογάν ολοκλήρωσε τη Δευτέρα έναν κύκλο συνομιλιών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με το CHP, καθώς αναζητά κυβερνητικό εταίρο μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές του Ιουνίου.

Κόσοβο: Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου του UCK Ψηφίστηκαν οι συνταγματικές αλλαγές από το Κοινοβούλιο

Κόσοβο: Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου του UCK
Το «πράσινο φως» για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου από τον πρώην «Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου», γνωστό ως UCK, άναψε τη Δευτέρα το κοινοβούλιο του Κοσόβου.

Στην ψηφοφορία παρόντες ήταν 88 από τους συνολικά 120 βουλευτές. Από αυτούς, 82 ψήφισαν υπέρ, πέντε κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή.Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν ανοίγουν τον δρόμο ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση του Κοσόβου να καταθέσει στη Βουλή δύο ή περισσότερα νομοσχέδια που αφορούν τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου. http://www.tovima.gr/

Κρούγκμαν: Παρά τη χρεοκοπία, το Πουέρτο Ρίκο είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα


Κρούγκμαν: Παρά τη χρεοκοπία, το Πουέρτο Ρίκο είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου. Για τεχνικούς, νομικούς λόγους, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Δεν υπάρχει διαφορά όμως, λέει ο Πολ Κρούγκμαν.
Παρόλα αυτά, τονίζει ο Νομπελίστας Οικονομολόγος, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο. «Είναι η Ελλάδα της Αμερικής; Οχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους New York Times.

Κρίση ταυτότητας ή στρουθοκαμηλισμός


Η Ελλάδα σίγουρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα καταστεί ενεργός παίκτης ή θα παραμείνει θεατής στον εξώστηhare
Του Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, είναι η χώρα της γηραιάς ηπείρου που συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης για την εικόνα της Ε.Ε.Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο της Κομισιόν, με περίοδο αναφοράς την περασμένη άνοιξη. 
Μια πρώτη ανάγνωση του ευρήματος παραπέμπει αυτομάτως στις δυσχέρειες της ελληνικής καθημερινότητας, απότοκες της πολυετούς οικονομικής και άρα κοινωνικής κρίσης, οι οποίες εκ των πραγμάτων κλονίζουν την πίστη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.Μια δεύτερη ανάγνωση, λίγο πιο τολμηρή, λειτουργεί αντίστροφα και υπογραμμίζει το διαχρονικά χαμηλό επίπεδο συνειδητής προσήλωσης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ως πιθανό αίτιο της κρίσης που πλήττει σήμερα το ελληνικό σύστημα.

Πώς παίζεται το παζάρι για μέτρα και... κάλπες

Πώς παίζεται το παζάρι για μέτρα και... κάλπες-Συμφωνία βλέπει η ΚομισιόνΑγγελική Παπαμιλτιάδου  Ικανοποίηση από ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τι σχεδιάζεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ποια είναι τα ανοικτά θέματα. Ο ρόλος του ΔΝΤ και η πολιτική βούληση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός χρονοδιαγράμματος, με στόχο της Αθήνας... τις κάλπες.
Οι όροι (Memorandum of Understanding) του τρίτου δανείου αναμένεται να είναι αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς, όπως υποστηρίζουν παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων, εάν είναι «βατοί» και όχι τόσο εμπροσθοβαρείς, τότε η ψηφοφορία για νέο πακέτο στήριξης ενδέχεται δώσει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να περάσει τον σκόπελο της ελληνικής Bουλής κρατώντας το κρίσιμο όριο των 120 βουλευτών.Υψηλά ιστάμενος παράγοντας της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα πάνε «καλύτερα του αναμενομένου» και ότι εάν συνεχιστούν οι ρυθμοί εργασίας ως έχουν, τότε η συμφωνία είναι προ των πυλών παρά τα ανοικτά θέματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Η εκδίκηση των ανταρτών του PKK και οι επικρίσεις της Μόσχας σε ΗΠΑ και Τουρκία


Η εκδίκηση των ανταρτών του PKK και οι επικρίσεις της Μόσχας σε ΗΠΑ και Τουρκία

Βροντά αλλά τρέμει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή…


Ο Βαρουφάκης, ο Μητρόπουλος, η Κωνσταντοπούλου και ο Αλκιβιάδης

Κώστας Β. Μάρκου- Η έξοχη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ ασχολήθηκε με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα με την προσωπικότητα του Αθηναίου πολιτικού, του Αλκιβιάδη για να καταγράψει τις συνέπειες που έχουν οι φιλοδοξίες των πολιτικών προσώπων. Ο αμφιλεγόμενος αυτός πολιτικός άνδρας έδωσε την αφορμή να τεθούν ερωτήματα σχετικά με τα όρια της προσωπικής φιλοδοξίας, της ματαιοδοξίας και της προσωπικής συμβολής των ιστορικών προσώπων στη διαμόρφωση της ιστορίας και τη σχέση της πολιτικής με την ηθική. Χρόνια μετά έρχεται ο Άρθουρ Καίσλερ να απαντήσει στον Θουκυδίδη: «Η ιστορία δεν έχει συνείδηση, ούτε ηθική».   Ούτε ο Αλκιβιάδης είχε συνείδηση ή ηθική, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Δημοσιονομική αποστείρωση!

Το σχέδιο Σόιμπλε για μεταφορά των αρμοδιοτήτων τήρησης των Συνθηκών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ανεξάρτητη Αρχή σε ένα Υπερυπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει μια αναμφισβήτητη διαύγεια ως μήνυμα: Για να προχωρήσει η Γερμανία προς την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη μεταφορά πόρων, την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου και τον κοινό δανεισμό, η διαρκής δημοσιονομική λιτότητα όπως ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα πρέπει να τεθεί εκτός πολιτικής τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μόνον η θερινή ραστώνη ή το πρόσφατο σοκ από τη δραματική κορύφωση της ελληνικής κρίσης δεν έχουν επιτρέψει να συλλάβουμε το πραγματικό βάρος της πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από την Τουρκία θέλει το 48%

http://www.basnews.com/wp-content/uploads/2015/08/11826055_986294304756765_619898624203018619_n-650x320.jpgΤο 48% των Γερμανών επιθυμεί την απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από την Τουρκία, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Bild am Sonntag». Υπέρ της παραμονής των δυνάμεων τάσσεται το 35% των ερωτηθέντων.Απαντώντας το υπουργείο Αμυνας τόνισε πως η γερμανική παρουσία στην περιοχή κινείται στο πλαίσιο του μέχρι τώρα σχεδιασμού, ενώ οι γερμανικές δυνάμεις βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Από το 2013 ο γερμανικός στρατός έχει τοποθετήσει συστήματα αεράμυνας τύπου «Patriot» στα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ η γερμανική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή είναι επιφορτισμένη επίσης με την εκπαίδευση Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.Παράλληλα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Αξελ Σέφερ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι «ο γερμανικός στρατός δεν θα εμπλακεί σε μια σύγκρουση Τουρκίας και κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Συμμαχία και αντιπαλότητα

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/32/181824-2000.jpg
Στη Μέση Ανατολή ΗΠΑ και Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια -από τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν με τη διαμεσολάβηση Λαβρόφ ο Ασαντ δέχθηκε να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο και ματαιώθηκαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον των δυνάμεών του- έχουν διαμορφώσει μια ντε φάκτο Συμμαχία με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής. Η παραπάνω συνεργασία-συμμαχία δεν επηρεάσθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και συνέβαλε αποφασιστικά στη σύναψη της συμφωνίας με το Ιράν για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο άνθρωπος που μας έδειξε μια άλλη Σοσιαλδημοκρατία

Eνα τέταρτο του αιώνα συμπληρώθηκε χωρίς τον ιστορικό καγκελάριο της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι και η απουσία του γίνεται στις ημέρες μας ολοένα και πιο αισθητή μια και η «φτωχή» σήμερα σε ιδεολογία, αρχές, αξίες, στόχους, οράματα και αγώνες Σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει επιτακτική ανάγκη ενός ηγέτη του μεγέθους του, προτού η ίδια περάσει οριστικά στην αφάνεια και στα αζήτητα.Από τους σύγχρονους ιστορικούς, ο Σοσιαλιστής Μπρούνο Κράισκι (22 Ιανουαρίου 1911-29 Ιουλίου 1990) θεωρείται ο σημαντικότερος πολιτικός της μεταπολεμικής Αυστρίας, ο οποίος στα δεκατρία χρόνια της καγκελαρίας του (1970-1983) την ανέδειξε σε υπόδειγμα κοινωνικού συστήματος, ανθούσας οικονομίας, δυναμικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, αλλά συγχρόνως και σε τόπο διεθνούς συνάντησης, διαλόγου και συνεννόησης.

Οι ΗΠΑ «συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι πωλήσεις όπλων» στα κράτη του Κόλπου

Οι ΗΠΑ «συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι πωλήσεις όπλων» στα κράτη του Κόλπου
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι διατεθειμένη να «επιταχύνει» τις πωλήσεις όπλων στις χώρες του Κόλπου, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Ντόχα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους ομολόγους του των αραβικών κρατών που εκφράζουν ανησυχίες για τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Συμφωνήσαμε να επιταχυνθούν ορισμένες πωλήσεις όπλων οι οποίες είναι απαραίτητες και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο στο παρελθόν», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ.Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ και τα συμμαχικά αραβικά κράτη στον Κόλπο θα αντιμετωπίσουν τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή.

Η Γαλλία συμφώνησε να αποζημιώσει τη Ρωσία για τη μη παράδοση των Μιστράλ

    Η Γαλλία συμφώνησε να αποζημιώσει τη Ρωσία για τη μη παράδοση των Μιστράλ
Η Γαλλία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω της ακύρωσης της παράδοσης των γαλλικών ελικοπτεροφόρων Μιστράλ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. "Οι συνομιλίες έχουν τελειώσει ήδη, όλα έχουν αποφασιστεί ήδη – τόσο το χρονικό πλαίσιο όσο και τα ποσά", δήλωσε αργά χθες ο Βλαντίμιρ Κοζίν, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για στρατιωτικά θέματα, στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. "Ελπίζω πως στο πολύ κοντινό μέλλον θα υπογραφεί μία συμφωνία για το σπάσιμο του συμβολαίου και τότε το ποσό που θα μας καταβάλει η Γαλλία θα ανακοινωθεί", φέρεται να δήλωσε ο Κοζίν, σύμφωνα με το RIA.

Κοινωνικός αυτοματισμός

Κοινωνικός αυτοματισμός

Η επίμονη πίεση του ΔΝΤ να περάσουν οι ομαδικές απολύσεις, να μην επιστρέψουμε στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και να ψηφιστεί συνδικαλιστικός νόμος που θα ρυθμίζει τα θέματα των απεργιών έχει φανατικούς οπαδούς στο εσωτερικό της χώρας. Προφανές δημοσιονομικό όφελος δεν πρόκειται να προκύψει· επειδή ωστόσο τίποτε δεν είναι ταξικά ουδέτερο και οικονομικά αμερόληπτο -κι ας ισχυρίζονται το αντίθετο οι δανειστές και οι οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος- κάποιοι θα ευνοηθούν και μάλιστα σκανδαλωδώς αν τελικώς όλα τα παραπάνω θεσμοθετηθούν.
Ποιων τα συμφέροντα θα ικανοποιηθούν; Των τραπεζών, των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και όσων ξένων επενδυτών θα ρίξουν χρήματα στην ελληνική αγορά για να κάνουν δουλειές σ’ ένα ειδυλλιακό γι’ αυτούς περιβάλλον. Με εξευτελιστικές κατώτατες αμοιβές, με λυμένα τα χέρια τους να προσλαμβάνουν και να απολύουν όποιους γουστάρουν χωρίς έλεγχο από το κράτος και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, με προφυλαγμένα τα νώτα τους στο θέμα της εργασιακής πειθαρχίας, μπορούν βασίμως να προσδοκούν σε εύκολη και γρήγορη κερδοφορία.

Τρέλα η επιμονή στην ίδια πολιτική

Τρέλα η επιμονή στην ίδια πολιτική
«Insanity: doing the same thing over and over
αgain and expecting different results»

Albert Einstein
«Είναι τρέλα το να κάνει και να ξανακάνει κάποιος το ίδιοπράγμα και να αναμένει διαφορετικά αποτελέσματα»
Αλμπερτ Αϊνστάιν**
Η παραπάνω ρήση του Αϊνστάιν είναι μια ακριβής περιγραφή, σε δύο μόνο γραμμές, των όσων βίωσε η χώρα μας την πενταετία 2010-2014, με την εφαρμογή των μέτρων των διαδοχικών μνημονίων που υπέγραψαν με τους δανειστές και εφάρμοσαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις της περιόδου αυτής.