22 Δεκεμβρίου 2014

Ερντογάν, Ισλαμιστές και Κούρδοι της Συρίας

Για μια ακόμη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι σε θέση να εντοπίζει διαφορές μεταξύ των Κουρδικών Λαϊκών Δυνάμεων (YPG)  και των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ. Πως αδυνατεί να κατανοήσει την στρατηγική σημασία της Κουρδικής πόλης Kobane  του Δυτικού Κουρδιστάν  σε σχέση με την πόλη Χαλέπι της Συρίας  . Εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές για τον διεθνή παράγοντα ο οποίος και στηρίζει την δράση των Κούρδων του Δυτικού Κουρδιστάν κατά του ΙΚΙΛ  και αδιαφορεί για τα όσα η Συριακή Αντιπολίτευση αντιμετωπίζει στο Χαλέπι απο το Συριακό καθεστώς Ασαντ. Η Τουρκική διπλωματία παραμένει προσηλωμένη στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ και στην αποτροπή σχηματισμού κουρδικού μορφώματος στα σύνορα με την Συρία, το οποίο και θα προκύψει άν ενωθούν μεταξύ τους τα τρία κουρδικά καντόνια ( Cezire, Kobani και Efrin) .Μια τέτοια ένωση αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία και θέτει ταφόπλακα και στα ηγεμονικά της σχέδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Επιβλέποντας την Επιστροφή στα Πάτρια Εδάφη.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για τους Γεζιντί. Ενα κορίτσι 14 ετών επιβλέπει την επιστροφή της μητέρας της και της αδερφής της στα πάτρια εδάφη μετά το σπάσιμο της πολιορκίας στο όρος Σιντζάρ στο Βόρειο Ιράκ. Ο οπλισμός φέρεται να έχει να δοθεί στις οικογένειές των Γεζιντί απο τις Λαϊκές δυνάμεις YPG  την λαική πολιτοφυλακή του  PYD (Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης), παρακλάδι του ΠΚΚ στο Δυτικό Κουρδιστάν προκειμένου να προστατευτούν απο την δράση των ισλαμιστών τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.  Δυστυχώς για την τραγωδία των Γεζιντί τεράστια είναι η ευθύνη των Πεσμεργκά, των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων του Νοτίου Κουρδιστάν , ενω αντίθετα πρέπει να επισημανθεί ο ηρωισμός των μαχητών του ΠΚΚ  κατά την γενοκτονική δράση του ΙΚΙΛ σε βάρος της κουρδικής αυτής μειονότητας

Η στάση της Δύσης στην Συρία


(REUTERS/Bassam Khabieh)
Μετά από τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου η Συρία παραμένει σε κατάσταση χάους αλλά και αδιεξόδου. Με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες και κατεστραμμένο ένα μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας, η εμφύλια σύγκρουση φαντάζει σήμερα μάταιη και αδιέξοδη σε συνδυασμό με την παγιωμένη δράση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στα ανατολικά της χώρας και στο Ιράκ.Ο Πρόεδρος Άσσαντ παραμένει ισχυρός στην Δαμασκό απ’ όπου προσπαθεί να αποκαταστήσει την ενότητα της Συρίας με την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης η οποία μόνο ενωμένη δεν είναι. Οι μετριοπαθείς εκκοσμικευμένοι αντάρτες κρατούν μέρος του Χαλεπίου στα βόρεια και προσπαθούν να παγιώσουν την θέση τους αντιμετωπίζοντας τόσο τον Άσσαντ όσο και τους ισλαμιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου και του Μετώπου Νόσρα στα ανατολικά της χώρας.

Γεζίντι σκλάβες του σεξ - θύματα των τζιχαντιστών αποκαλύπτουν: «Μας μάζεψαν σαν βόδια»

Γεζίντι σκλάβες του σεξ - θύματα των τζιχαντιστών αποκαλύπτουν: «Μας μάζεψαν σαν βόδια»
Κάποιες έσκυψαν το κεφάλι και βάδισαν ήσυχα προς την υποδούλωσή τους. Αλλες αντιστάθηκαν, για να καταλήξουν να συρθούν έξω από τα σπίτια τους από τα μαλλιά. Αιχμαλωτίζοντας, βιάζοντας και πουλώντας για ένα ξεροκάματο τα «λάφυρα του πολέμου» (εκατοντάδες ή και χιλιάδες Γεζίντι γυναίκες), οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι υπεύθυνοι ίσως για τη μαζικότερη σεξουαλική εκμετάλλευση του 21ού αιώνα.
«Η μητέρα μου άρχισε να ουρλιάζει και να παρακαλάει για έλεος, όταν οι άνδρες του ισλαμικού Κράτους είπαν σε μένα και την αδελφή μου να πάμε στην ομάδα με τις νέες γυναίκες», λέει μία 19χρονη Γεζίντι στους Times του Λονδίνου, γυρνώντας πίσω στη στιγμή που την επέλεξαν ως σκλάβα του σεξ.

Κάθε ζευγάρι οφείλει να κάνει τουλάχιστον τρία παιδιά, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν: Η αντισύλληψη είναι "εθνική προδοσία"!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αντισύλληψη είναι μορφή "εθνικής προδοσίας", καθώς υπονομεύει το μέλλον της χώρας, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters. Ο Ερντογάν παρευρέθηκε σε γάμο την Κυριακή το βράδυ και προέτρεψε όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν τουλάχιστον τρία παιδιά για να αυξήσουν τον πληθυσμό της Τουρκίας, καθώς η μείωση του δείκτη γεννήσεων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής τάγματος Τουρκία: Επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν θωρακισμένο όχημα έπεσε σε νάρκη

Δεν διευκρινίστηκε ποιος ή πότε τοποθέτησε τη νάρκη, αλλά οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών οχημάτων στο παρελθόν
Pkk Mehmetçiğe kablo düzenekli bomba ile saldırdı .Επτά Τούρκοι στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής τάγματος, τραυματίστηκαν σήμερα όταν το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσε ο στρατός.Δεν διευκρινίστηκε ποιος ή πότε τοποθέτησε τη νάρκη, αλλά οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών οχημάτων στο παρελθόν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η σοβαρότητα των τραυμάτων τους δεν είναι γνωστή.Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Νουσαγμπίν της επαρχίας Μαρντίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και ενώ το θωρακισμένο όχημα εκτελούσε περιπολία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Τουρκία: Συνεδριάζει επιτροπή που εξετάζει την παραπομπή 4 πρώην υπουργών για υποθέσεις διαφθοράς

Μια επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου άρχισε σήμερα το απόγευμα να εξετάζει εάν θα παραπέμψει ή όχι τέσσερις πρώην υπουργούς της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο για να δικαστούν για τις υποθέσεις διαφθοράς που τους βαρύνουν, και προέκυψαν σύμφωνα με το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) από μια συνωμοσία που απεργάστηκε το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενός σύμμαχός του.Το θέμα κατόπιν θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος στα τέλη του Ιανουαρίου, για να επικυρωθεί το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στην αρμόδια επιτροπή. Η επιτροή ξεκίνησε τις εργασίες της στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ψηφίσει χωριστά για τον καθέναν από τους πρώην υπουργούς. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αναμένεται να γίνει γνωστό σε μερικές ώρες.

Νέα εικονική αερομαχία τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών στο Αιγαίο

Στο FIR Αθηνών εισήλθαν συνολικά έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που εξελίχθηκε σε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο (φωτ. αρχείου).
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά δύο οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή δυτικά της Λέσβου και στην περιοχή των Αντίψαρων.
Η τελευταία φορά που ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία ήταν στις 19 Δεκεμβρίου, προηγουμένως στις 15 Απριλίου φέτος οπότε είχαν σημειωθεί δύο εμπλοκές και η αμέσως προηγούμενη τον Ιανουάριο του 2012 οπότε είχε σημειωθεί μία εμπλοκή.

“Εκείνη” η πέτρα στους Δελφούς που… δεν πετάξαμε στη θάλασσα


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

DELFOI
Λένε συνήθως ότι για όσα δεν χρειάστηκε να προσπαθήσεις αρκετά, αλλά μάλλον σου χαρίστηκαν, πόσο μάλλον σου κληρονομήθηκαν, προκύπτει η εγγενής αδυναμία να αντιληφθείς πλήρως την αξία τους… Μέχρι να τα χάσεις, ή να τα ξεχάσεις.Οι Έλληνες έχουμε το ηχηρό προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι-κομιστές ενός dna με ιστορικά εκκωφαντικό αποτύπωμα, μπροστά στην ανάμνηση του brand name του οποίου η ανθρωπότητα κοντοστέκεται, συλλογίζεται και υποκλίνεται.Δυστυχώς, αυτό το παρελθόν που “ομιλεί” από μόνο του, εξελίχτηκε πολλές φορές σε ανάχωμα στη φυσική εξέλιξη και πρόοδο του έθνους, στην αυτονόητη επιδίωξη να γίνει κάθε γενιά καλύτερη από την προηγούμενη.

Και, κατ’ αντιστοιχία, να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην Ιστορία, και να συνεχιστεί έτσι αβλαβώς η εθνική διαδρομή, χωρίς η ματιά να μένει καθηλωμένη στο παρελθόν.

Σε τεντωμένο σχοινί οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να στείλει στην Τουρκία τον κ. Γκιουλέν

Του Νίκου Στέλγια Το 2014 τελειώνει με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Σε πολλά ζητήματα, τα οποία αφορούν το μέλλον της περιοχής μας, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, μια νέα εξέλιξη, η οποία αφορά τον ηγέτη του Κινήματος Γκιουλέν, Φετχουλλάχ Γκιουλέν έρχεται να αναστατώσει τις διμερείς σχέσεις.
Το βράδυ της Παρασκευής, η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την έκδοση κόκκινου δελτίου-διεθνής ένταλμα σύλληψης- για τον κ. Γκιουλέν. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη και να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του κ. Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Ακριβώς σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Άγκυρα.Τα νέα μηνύματα της αμερικανικής πλευράς δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να στείλει στην Τουρκία τον κ. Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος σε ένα ράντσο της Πενσιλβανίας πάνω από μια δεκαετία. Χθες, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο με βάση την πληροφόρηση της από τους κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επίσκεψη Νταβούτογλου στην ΠΓΔΜ

https://4.bp.blogspot.com/-Ipum87jxrus/VGPMHv1zzjI/AAAAAAADyEw/16CqH6hXeuk/s1600/00000000000aako%CE%B9oiiiii.jpgΟ πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Νταβούτογλου με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, θα βρεθούν οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ θα ανταλλαγούν και απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο κ. Νταβούτογλου θα παραστεί και σε εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ημέρας της τουρκικής παιδείας στην ΠΓΔΜ.http://kathimerini.com.cy

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο χοιροστάσιο

image
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τη συμπαθειά του για τους ΑΝΕΛ με την επίκληση του αντιμνημονίου και του κοινού αγώνα εναντίον της κυβέρνησης και της Μέρκελ. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Γιατί αυτή τη φορά δεν έχουν δισταγμό να τσαλαβουτήσουν στα λασπόνερα προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους για προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Έτσι, όχι μόνο από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισαν «σοβαρές» τις καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας με αντάλλαγμα τη θετική ψήφο στην προεδρική εκλογή, θεωρώντας εκ προοιμίου αξιόπιστα τα πρόσωπα, αλλά στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας πήρε στην πλάτη του τον Π. Χαϊκάλη λέγοντας ότι «έπραξε το καθήκον του και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αποδεικνύοντας ότι σε αυτόν τον τόπο δεν είναι όλα ίσιωμα». Δεν είναι;

Η επάνοδος Ντε Γκωλ- ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ*


«Je vous ai compris» – η περίφημη φράση του Ντε Γκωλ στο Αλγέρι, κατά την ομιλία του προς τους Γαλλοαλγερινούς, στις 4 Ιουνίου 1958. Ηταν μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς του να διατηρήσει υπό έλεγχο τις εξελίξεις.
«Je vous ai compris» – η περίφημη φράση του Ντε Γκωλ στο Αλγέρι, κατά την ομιλία του προς τους Γαλλοαλγερινούς, στις 4 Ιουνίου 1958. Ηταν μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς του να διατηρήσει υπό έλεγχο τις εξελίξεις.Την 1η Ιουνίου 1958, ο στρατηγός Ντε Γκωλ σχημάτισε την τελευταία κυβέρνηση της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας με αποστολή την προετοιμασία νέου Συντάγματος. Με τον τρόπο αυτό, έθεσε τέρμα στην κοινοβουλευτική κρίση που διαρκούσε από τον Απρίλιο και η οποία στο μεταξύ είχε λάβει διαστάσεις εθνικού διχασμού, αφότου στις 13 Μαΐου οι στρατιωτικές αρχές και ο γαλλικός πληθυσμός της Αλγερίας στασίασαν εναντίον του Παρισιού. Με δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 28 Σεπτεμβρίου, το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε από τον γαλλικό λαό με ποσοστό 79,25%. Τα γεγονότα αυτά σήμαναν το πέρασμα από την Τέταρτη στην Πέμπτη Δημοκρατία, της οποίας πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ντε Γκωλ. Παρά τις ταραχώδεις συνθήκες που σημάδεψαν τη σύστασή της, τις πολυάριθμες συνταγματικές τροποποιήσεις που υπέστη στη συνέχεια, καθώς και τις κριτικές που της απευθύνονται, η Πέμπτη Δημοκρατία έπεται μόλις της Τρίτης (1870-1940) ως το μακροβιότερο πολίτευμα της μετεπαναστατικής Γαλλίας.

Αμήχανη Γερμανία στο φαινόμενο Pegida

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ-Την περασμένη Δευτέρα, στη Δρέσδη, της πρώην ανατολικής Γερμανίας, 10.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Pegida, ήτοι «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης», για να διαμαρτυρηθούν κατά της μετανάστευσης.
Την περασμένη Δευτέρα, στη Δρέσδη, της πρώην ανατολικής Γερμανίας, 10.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Pegida, ήτοι «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης», για να διαμαρτυρηθούν κατά της μετανάστευσης.
«Wir sind das Volk»  («Εμείς είμαστε ο λαός») ήταν το βασικό σύνθημα των «διαδηλώσεων της Δευτέρας», των πολιτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνταν το 1989 και το 1990 στην πρώην ανατολική Γερμανία εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το ίδιο σύνθημα ήχησε τις προηγούμενες Δευτέρες στη Δρέσδη, μια πόλη της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Μόνο που αυτήν τη φορά η φράση βρέθηκε στα χείλη ενός πλήθους 10.000 ατόμων, αποτελούμενου από ρατσιστές, ισλαμοφοβικούς, ακροδεξιούς, χούλιγκαν και κρυφο-νεοναζί σε μια διαδήλωση, η οποία έχει θορυβήσει το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας. Διοργανώτρια η οργάνωση Pegida, ήτοι «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» και αρχηγός της o 41χρονος Λουτς Μπάχμαν, γιος χασάπη και γραφίστας, ο οποίος –αν και καταφέρεται εναντίον των «εγκληματιών μεταναστών»– έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

O γερμανός γιατρός Χανς Λέμπερ

Στην Μήλο την περίοδο της κατοχής ο χειρουργός Λέμπερ, επίατρος του γερμανικού ναυτικού, έσωσε πολλές ζωές Ελλήνων. Μνήμες μιας ασυνήθιστης προσφοράς μέσα από ένα βιβλίο με 57 επιστολές του. 
Η προσφορά του χειρουργού Χανς Λέμπερ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Μήλο, ζωντανεύει μέσα από τις επιστολές που έστελνε σχεδόν κάθε Κυριακή στην οικογένειά του, στη Γερμανία. Πρόκειται για συνολικά 57 επιστολές, που κυκλοφόρησαν μεταφρασμένες μόλις φέτος σε δύο βιβλία, ένα σε κάθε γλώσσα.Την επιμέλεια και τον σχολιασμό έκανε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπελιβανάκης.Η προσφορά όμως του γερμανού γιατρού ζωντανεύει περισσότερο μέσα από τις μνήμες, όσων είχαν την τύχη να νοσηλευτούν στα δύο νοσοκομεία, ένα για τη φρουρά και ένα για τους κατοίκους, που οργάνωσε στο νησί, και να χειρουργηθούν από τον ίδιο. Δεν ήταν μόνο γερμανοί στρατιώτες, αλλά και ντόπιοι Έλληνες, που είχαν απόλυτη ανάγκη ιατρικής φροντίδας σε μια περίοδο πολέμου και μεγάλης ανέχειας. Ανάμεσά τους και ο Κώστας Μπαρμπαντωνάκης, πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού.

Ψυχρός Πόλεμος και Κρίση Ανατέλλουν Μαζί

Ο Γκορμπατσόφ υπήρξε σαφής στην ομιλία του ,η οποία είναι από τις βαρύτερες ομιλίες που έχουν διατυπωθεί δημοσια παρόντων Αρχηγών μεγάλων Κρατών, κατα τους εορτασμούς για την πτώση του τειχους του Βερολίνου που ήταν και το τελος του Ψυχρού Πολέμου."Ο Κόσμος είναι στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου . Μερικοί λένε ότι έχει ήδη αρχίσει. Παρ'ολο που η κατάσταση είναι δραματική δεν βλέπουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παίζει κάποιο ρόλο ή να κάνει κάποια συγκεκριμένη δράση."
Ο Γκορμπατσόφ έκανε επίσης βαρειά κριτική στην Ευρωπη,ουσιαστικά προς το δίδυμο Γερμανίας-Γαλλίας γιατί ,εκτός Πολωνιας που είναι πάντα έτοιμη να συγκρουσθεί με τους Ρώσους,οι άλλοι Ευρωπαίοι απλά ακολουθούν ."Αντί να γίνει ο ηγέτης της Αλλαγής σε ένα παγκοσμιοποιημένο Κόσμο,η Ευρώπη έγινε αρένα πολιτικών αναταράξεων,ανταγωνισμού σφαίρας επιρροής και τελικά στρατιωτικής σύγκρουσης."

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ» Καμπανάκι Σταϊνμάγερ για την κρίση στη Ρωσία

Οι αναταράξεις της ρωσικής οικονομίας (κατακόρυφη πτώση στο ρούβλι, μείωση στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, προβλέψεις για ύφεση το 2015 κ.ά.) προκαλούν... ρήγματα στο Βερολίνο και σοβαρές ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας.
«Πρέπει να έχουμε κατά νου όλους τους κινδύνους όταν σχεδιάζουμε την πολιτική κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», προειδοποιεί με δηλώσεις του στο «Spiegel» ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Στ


 Κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και επιφανείς επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικότατες συνέπειες που θα έχει στη Γερμανία (και συνακόλουθα στην Ευρώπη) το «ρωσικό οικονομικό χάος», απευθύνοντας παράλληλα έμμεση έκκληση για χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.Ηταν μάλλον αναμενόμενο. Σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, άλλωστε, η χαιρεκακία για τα δεινά του άλλου (η γνωστή και με τον γερμανικό όρο «Schadenfreude») συχνά γυρνάει μπούμερανγκ.

Στην παράδοση του Μπίσμαρκ

http://www.newsbeast.gr/files/1/2013/10/16/bsmrcck/bsmrcck10.jpg
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Σταϊνμάγερ, στο Spiegel δεν είναι μόνο η πρώτη φωνή ρεαλισμού και υπευθυνότητας που προειδοποιεί ότι περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ρωσίας δεν είναι συμφέρουσα για την ΕΕ.Για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο κάποιοι στο Βερολίνο θυμήθηκαν το δόγμα του καγκελάριου Μπίσμαρκ ότι χωρίς καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια ούτε ευημερία για τη Γερμανία.Βερολίνο και Μόσχα έχουν μια παράδοση συνεργασίας που σκιάζει ακόμη και τις πιο σκληρές περιόδους αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.
Την άνοιξη του 1922 στο Ράπαλο της Ιταλίας η Γερμανία της Βαϊμάρης και η νεαρή τότε σοβιετική Ρωσία συμμάχησαν απέναντι στους νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Γαλλία και Βρετανία. Από τότε μέχρι και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 ο γερμανικός στρατός κατασκεύαζε και δοκίμαζε τα απαγορευμένα από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών όπλα στο έδαφος της ΕΣΣΔ.

Σχέδιο «απέλασης» ξένων φοιτητών από τους Τόρις

Ξεκίνησε ως αντίδραση ενάντια στην αυξημένη ροή μεταναστών από χώρες της ΕΕ όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Συνέχισε ως αγώνας ενάντια στη δικτατορία των Βρυξελλών, διεκδικώντας εξαιρέσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι στις τάξεις των Τόρις έχει ξεσπάσει ήδη «εμφύλιος» για την καρέκλα του Κάμερον, με τους επικρατέστερους «μνηστήρες» να είναι η Τερίσα Μέι (φωτογραφία), ο Τζ

Οι γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι στις τάξεις των Τόρις έχει ξεσπάσει ήδη «εμφύλιος» για την καρέκλα του Κάμερον, με τους επικρατέστερους «μνηστήρες» να είναι η Τερίσα Μέι (φωτογραφία), ο Τζορτζ Οζμπορν και ο Μπόρις Τζόνσον.Εξεγέρθηκε ενάντια στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (ζητώντας μικρότερες εισφορές), και πλέον κορυφώνεται βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και τους φοιτητές από το εξωτερικό.Το αντιμεταναστευτικό μένος καλά κρατεί στη Βρετανία. Οσο μάλιστα πλησιάζει η ώρα των επόμενων εθνικών εκλογών (που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2015), αυτό κορυφώνεται. Η δεξιά στροφή των Συντηρητικών (Τόρις) που ξεκίνησε ως απάντηση στην άνοδο του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, πλέον λαμβάνει... ακραία χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι παρουσιάζεται (σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Times») να προετοιμάζει νομοθεσία που θα υποχρεώνει τους φοιτητές από το εξωτερικό να εγκαταλείπουν τη χώρα όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Τι συμβαίνει στη Ρωσία - Οι δύσκολες αποφάσεις του σύγχρονου τσάρου και τα τέσσερα μέτωπα για το Κρεμλίνο

Τι συμβαίνει στη Ρωσία - Οι δύσκολες αποφάσεις του σύγχρονου τσάρου και τα τέσσερα μέτωπα για το ΚρεμλίνοΤου Γιώργου Παυλόπουλου
Τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, πραγματοποιήθηκε μια έκτακτη και απόρρητη (τουλάχιστον, μέχρι αυτή την εβδομάδα) συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους πιο έμπιστους συμβούλους του στο Κρεμλίνο.
Σε αυτήν, ο πρόεδρος της Ρωσίας έθεσε ουσιαστικά ένα και μόνο ερώτημα: Μπορεί η χώρα να αντέξει τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η κατάληψη της Κριμαίας; Όσο για την απάντηση που έλαβε, ήταν καταφατική και μάλιστα κατηγορηματικά.

Η αυταρχική Τουρκία του Ερντογάν

http://3.bp.blogspot.com/-I_1FcCLrlck/UjwiR9lzn4I/AAAAAAAALaE/Rdgiz5DA3Ec/s1600/Tayyip-Hikmetyar.JPG
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν τη σταδιακή  εγκαθίδρυση σε αυτή τη χώρα ενός αυταρχικού καθεστώτος εν πολλοίς φασίζουσας νοοτροπίας, κάτω όμως από τον μανδύα της δημοκρατίας, αν αυτή περιοριστεί απλώς στις εκλογικές αναμετρήσεις. Η επίθεση Ερντογάν εναντίον των μέχρι πρότινος συμμάχων του, του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, με τη σύλληψη δεκάδων δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, αναδεικνύει το κλίμα ανελευθερίας έκφρασης που επικρατεί  στον δημόσιο χώρο. Άλλωστε είναι δεκάδες οι δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν στην Τουρκία και δεκάδες οι διώξεις εναντίον των ΜΜΕ που αρνούνται να υποκύψουν στον αυταρχισμό του καθεστώτος.Πέραν της φίμωσης των ΜΜΕ, ο Ερντογάν έχει πετύχει τον έλεγχο του δικαστικού σώματος και της αστυνομίας, δύο σώματα που μέχρι πρότινος ελέγχονταν, μερικώς τουλάχιστον, από τους οπαδούς του Γκιουλέν. Ελέγχει επίσης απόλυτα τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, την περιβόητη ΜΙΤ. Πολλοί αναλυτές, Τούρκοι και ξένοι, θεωρούν ότι το καθεστώς Ερντογάν εξελίσσεται σε ένα αυταρχικό μοντέλο με στήριγμα την οικονομία.

Βόμβα από τη Μόσχα: "Συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για ανταλλακτικά όπλων παρά τις κυρώσεις"


Image
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παρά τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 και OSA-AKM.
Την πληροφορία μεταδίδει το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο  στρατιωτική πηγή στην Αθήνα. ''Πρόκειται για ένα συμβόλαιο που προβλέπει την παράδοση ανταλλακτικών που προορίζονται για TOR-M1 και OSA-AKM που υπογράφτηκε μέσα στην εβδομάδα'' ανέφερε ο συνομιλητής του ειδησεογραφικού πρακτορείου χωρίς να αναφέρει το ποσό του συμβολαίου. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα έκρινε τις αμυντικές της ικανότητες πιο σημαντικές από τις τιμωρίες κατά της Ρωσίας.Για την Ελλάδα αυτό το συμβόλαιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί της επιτρέπει να διατηρήσει την αεράμυνά της σε ένα επαρκές επίπεδο » υπογράμμισε η ίδια πηγή. Η συμφωνία πάντως δεν περιλαμβάνει και τους S 300. Πρέπει να επισημανθεί ότι από τον Απρίλιο το NATO έχει "παγώσει" κάθε στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία.Κι αυτό ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα που διαθέτει σημαντικά οπλικά συστήματα από την Ρωσία.

Ανιχνευτής ψεύδους "Σύμφωνος" με την Τουρκική Κουλτούρα

The university is planning to get financial support for the project. AA Photo
Το Τουρκικό Πανεπιστήμιο της πόλης Σκούταρι  σχεδιάζει να αναπτύξει ένα νέο ανιχνευτή ψεύδους προσαρμοσμένο στην τουρκική κουλτούρα .Ο λόγος απλός, ότι μπορεί να συνιστά ψέμα για τις δυτικές χώρες μπορεί να αποτελεί μια φυσική δήλωση για τους Τούρκους πολίτες. Ως παράδειγμα ο Τούρκος Πρύτανης του Πανεπιστήμιου του Σκούταρι (Nevzat Tarhan ) ανέφερε την απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να προκαλέσει την ζήλια  σε έναν Αμερικανό σύζυγο και τι σε έναν Τούρκο Σύζυγο. Λόγω διαφορετικής κουλτούρας η απάντηση θα είναι διαφορετική κατ' επέκτασιν και το λογισμικό θα πρέπει να προσαρμοστεί στην διαφορά αυτή. και να είναι "πιο ευαίσθητο".Το ερώτημα αυτό δεν φαίνεται να επιλέχθηκε τυχαία καθώς  εκ της ανάληψης της ηγεσίας στην Τουρκία (2002)   απο το Κυβερνών Κόμμα  της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπάρχει αλματώδη αύξηση στα εγκλήματα τιμής.

Τουρκία: Επεισόδια με εκπαιδευτικούς

Police officers detain a protester during a demonstration in Ankara. AA photo
Άγριο ξύλο και αντλίες νερού ήταν η απάντηση της τουρκικής αστυνομίας στους εκπαιδευτικούς που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην Άγκυρα. Χιλιάδες δάσκαλοι και δασκάλες που συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της τουρκικής πρωτεύουσας άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και την αύξηση του ρόλου του Ισλάμ στην εκπαίδευση. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν είχαν πάρει τη σχετική άδεια από την αστυνομία έδωσε την "δικαιολογία" στις ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί να επέμβουν και να συλλάβουν και 100 άτομα. http://www.megatv.com

Η Τουρκική ανταρσία 1963-64

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ-Πρώτη απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ο Χαράλαμπος Λόττας εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στα Ματωμένα Χριστούγεννα
http://www.protothema.gr/files/1/2013/08/08/aatourkkk.png Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση συμπατριωτών μας, το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου 2014 στο Λονδίνο, η ομιλία του Στρατηγού εν αποστρατεία Χαράλαμπου Λόττα, στο οίκημα της Αδελφότητας στο βόρειο Φίνσλεϊ, με θέμα «Η τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963-64 - Η πρώτη απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΠΟΜΑΚ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων) και η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα.Ο Στρατηγός Χ. Λόττας, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εθελοντών Αγωνιστών 1963-64, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του 1963/64 και εξήγησε πώς οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με άνισες δυνάμεις την τουρκοκυπριακή ανταρσία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν προσπάθησαν να την καταλύσουν και να την αντικαταστήσουν με δύο ομόσπονδα κράτη.

Τι είναι μια Mercedes 500S για έναν «άγιο» άνθρωπο;


Τουρκία: Τι είναι μια Mercedes 500S για έναν «άγιο» άνθρωπο;Του Burak Bekdil Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, πρόσφατα. Είπε επίσης πως είχαν κτίσει και ένα τζαμί στην Κούβα. Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Φικρί Ιτσίκ, επίσης, είπε πως μουσουλμάνοι επιστήμονες ανακάλυψαν πρώτοι την σφαιρικότητα της Γης.Όλα αυτά είναι φυσικά θεωρίες. Η ανακάλυψη όμως των πολυτελών λιμουζίνων Mercedes από τους μουσουλμάνους είναι γεγονός που δεν χωρά αμφισβήτηση. Αυτό δε, ισχύει και για τον ανώτατο Τούρκο μουσουλμάνο κληρικό.Ο καθηγητής Μεχμέτ Γκορμέζ, πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι ο άνθρωπος που υποστηρίζει πως οι χριστιανοί οφείλουν να εορτάζουν τις επετείους κατάληψης των χωρών τους από τους μουσουλμάνους – εννοεί τους Οθωμανούς – αφού το να κατακτηθεί κανείς από τους μουσουλμάνους είναι ένα εξαιρετικό ευχάριστο γεγονός, αφού η καρδιά και το μυαλό των κατεκτημένων πλημύριζε από τη λάμψη του Ισλάμ.