22 Δεκεμβρίου 2014

Σχέδιο «απέλασης» ξένων φοιτητών από τους Τόρις

Ξεκίνησε ως αντίδραση ενάντια στην αυξημένη ροή μεταναστών από χώρες της ΕΕ όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Συνέχισε ως αγώνας ενάντια στη δικτατορία των Βρυξελλών, διεκδικώντας εξαιρέσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι στις τάξεις των Τόρις έχει ξεσπάσει ήδη «εμφύλιος» για την καρέκλα του Κάμερον, με τους επικρατέστερους «μνηστήρες» να είναι η Τερίσα Μέι (φωτογραφία), ο Τζ

Οι γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι στις τάξεις των Τόρις έχει ξεσπάσει ήδη «εμφύλιος» για την καρέκλα του Κάμερον, με τους επικρατέστερους «μνηστήρες» να είναι η Τερίσα Μέι (φωτογραφία), ο Τζορτζ Οζμπορν και ο Μπόρις Τζόνσον.Εξεγέρθηκε ενάντια στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (ζητώντας μικρότερες εισφορές), και πλέον κορυφώνεται βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και τους φοιτητές από το εξωτερικό.Το αντιμεταναστευτικό μένος καλά κρατεί στη Βρετανία. Οσο μάλιστα πλησιάζει η ώρα των επόμενων εθνικών εκλογών (που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2015), αυτό κορυφώνεται. Η δεξιά στροφή των Συντηρητικών (Τόρις) που ξεκίνησε ως απάντηση στην άνοδο του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, πλέον λαμβάνει... ακραία χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι παρουσιάζεται (σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Times») να προετοιμάζει νομοθεσία που θα υποχρεώνει τους φοιτητές από το εξωτερικό να εγκαταλείπουν τη χώρα όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.


Aίτηση για βίζα
Σε περίπτωση που επιθυμούν να συνεχίσουν τη ζωή τους στη Βρετανία ως εργαζόμενοι, αυτοί θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και από εκεί να υποβάλουν νέα αίτηση για βίζα εργασίας (πράγμα που μέχρι σήμερα μπορούν να κάνουν σχετικά εύκολα παραμένοντας εντός των βρετανικών συνόρων).Η υπουργός Εσωτερικών λέγεται μάλιστα ότι σχεδιάζει να επιφορτίσει τα ίδια τα βρετανικά πανεπιστήμια με την ευθύνη... της απέλασης των αποφοίτων, ενώ μέσα στον κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσεται και... το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε όσα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν στέλνουν το σύνολο των αποφοίτων πίσω στις πατρίδες τους.

Η φημολογούμενη ρύθμιση (η οποία έχει ήδη προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στη βρετανική πανεπιστημιακή κοινότητα και εσωτερικά ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό Τόρις-Φιλελευθέρων) θα αφορά τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Η ανησυχία ωστόσο εντείνεται αναφορικά με το μέλλον συνολικά των ξένων που ζουν (ή επιθυμούν να ζήσουν) στο Ηνωμένο Βασίλειο.Υπενθυμίζεται για παράδειγμα ότι ο ηγέτης του UKIP και ραγδαία ανερχόμενος αστέρας της βρετανικής πολιτικής Νάιτζελ Φάρατζ (που έρχεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις για το 2015 με ποσοστό 16%) έχει στο παρελθόν μιλήσει για ποσοστώσεις στην είσοδο μεταναστών, για πάγωμα της μετανάστευσης, ακόμη και για μαζικές απελάσεις.

Οσο για την υπουργό Εσωτερικών Τερίσα Μέι που φέρεται να προωθεί τα αμφιλεγόμενα αντιμεταναστευτικά μέτρα, αυτή είναι μια από τις ισχυρότερες υπουργούς των Τόρις. Η 58χρονη παρουσιάζεται και ως πιθανή διάδοχος για τη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία της συντηρητικής παράταξης.Οι γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν μάλιστα ότι στις τάξεις των Τόρις έχει ξεσπάσει ήδη «εμφύλιος» (η «Independent» μιλάει χαρακτηριστικά για «ψυχρό πόλεμο») για την καρέκλα του Κάμερον, με τους επικρατέστερους «μνηστήρες» να είναι τρεις: η Τερίσα Μέι, ο (νυν υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Οζμπορν και (νυν δήμαρχος του Λονδίνου) Μπόρις Τζόνσον.
«Κακές γλώσσες» μέσα από τους Τόρις αφήνουν να εννοηθεί ότι όλες οι διαρροές στον Τύπο σχετικά με τις κινήσεις της Μέι γίνονται από την ίδια, με στόχο να ενισχύσει το προφίλ της σε βάρος της νυν ηγεσίας του κόμματος με την οποία άλλωστε δεν διατηρεί καλές σχέσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ