19 Φεβρουαρίου 2014

Κατερίνα Σώκου ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ Οι ΗΠΑ, η τρόικα και το Κυπριακό

http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2013/08/Antonis-Samaras-Barack-Obama-White-House.jpg
Ο αμερικανικός παράγοντας βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες εξελίξεις σε δύο μέτωπα μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος, την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να επανενεργοποιεί την αμερικανική διπλωματία στην Ευρώπη στο πλαίσιο μιας νέας έμφασης στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά θέματα, οι βάσεις γι’ αυτό έχουν τεθεί κατά τις επισκέψεις της ελληνικής και κυπριακής πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ τους προηγούμενους μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DAILY TELEGRAPH ΓΙΑ ΑΕΡΙΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Κύπριοι, «οι Νορβηγοί της Μεσογείου»

Θεωρητικά ικανά να μετατρέψουν τους Κυπρίους σε «Νορβηγούς της Μεσογείου», είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στα κυπριακά ύδατα, σχολιάζει η Daily Telegraph αναφερόμενη σε εκτιμήσεις αξιωματούχων περί συγκέντρωσης έως και 60 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.Σε ανταπόκρισή του από τη Λευκωσία, ο επικεφαλής διεθνών επιχειρηματικών ειδήσεων της βρετανικής εφημερίδας Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ αναφέρει παράλληλα ότι η Κύπρος έχει βεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «παρά τις απειλές από την Τουρκία να εμποδίσει την εξόρυξη με στρατιωτική βία αν δεν προηγηθεί συμφωνία επανένωσης του διαιρεμένου νησιού».

Για τα Eurofighter Spiegel: 55 εκατ. ευρώ εκταμίευσε το υπουργείο Άμυνας χωρίς έγκριση της Βουλής

Spiegel: 55 εκατ. ευρώ εκταμίευσε το υπουργείο Άμυνας χωρίς έγκριση της Βουλής Την καταβολή 55 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, χωρίς να ενημερώσουν τον απερχόμενο ή την νέα υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και χωρίς να λάβουν την έγκριση της Βουλής, αποφάσισαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel.Το ποσό, όπως αναφέρει το περιοδικό, αφορούσε αποζημιώσεις προς την εταιρεία MTU, η οποία κατασκευάζει τον κινητήρα του αεροσκάφους, καθώς η Γερμανία περιόρισε την αρχική της παραγγελία από 180 σε 140 αεροσκάφη και εκταμιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να ενημερωθεί ούτε ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος βρισκόταν ακόμη στο υπουργείο, αλλά ούτε και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί ως διάδοχός του.

Μπλεγμένος σε σκάνδαλα ως τον λαιμό ο Μπιλάλ Ερντογάν Τον υιό του τούρκου πρωθυπουργού «δίνει» ο μυστηριώδης «Haramzadeler»


Μπλεγμένος σε σκάνδαλα ως τον λαιμό ο Μπιλάλ Ερντογάν
Νέες αποκαλύψεις από τον μυστηριώδη «Haramzadeler» εμπλέκουν με ντοκουμέντα τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν σε σκάνδαλο παράνομης μεταβίβασης κρατικής γης σε ιδιωτική εταιρεία. Ο «Haramzadeler» αναρτά στο YouTube ηχητικά ντοκουμέντα-προϊόντα υποκλοπής που εμπλέκουν τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άτομα του στενού του περιβάλλοντος σε διάφορα σκάνδαλα τα οποία κυμαίνονται από οικονομική διαφθορά ως αθέμιτες παρεμβάσεις στο περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης. Η τελευταία αποκάλυψη αφορά τη συμμετοχή του 33χρονου Μπιλάλ Ερντογάν στην παράνομη μεταβίβαση γης που ανήκε στην Αστυνομική Ακαδημία του Ετιλέρ (ακριβής περιοχής της Κωνσταντινούπολης) σε μια εταιρεία ονόματι Bosphorus 360.

Το αέριο κλειδί για επίλυση Κυπριακού

 Τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου αποτελούν κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζει ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Kerim Uras, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency .
  Ο Τούρκος πρέσβης υποστηρίζει στη συνέντευξή του πως η Τουρκία «είχε προ πολλού προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να μην κάνει μονομερείς κινήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα κυπριακά αποθέματα» -λέγοντας ότι και οι τουρκοκύπριοι ενδιαφέρονται για αυτά τα αποθέματα.
  Όπως επισημαίνει το τουρκικό πρακτορείο, η διαμάχη προκλήθηκε όταν η αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πετρελαίου Noble Energy βρήκε αποθέματα που κυμίνονται στα 142-227 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο κυπριακο οικόπεδο 12 της Αφροδίτης, στα τέλη του 2011, καθώς πραγματοποιούσε έρευνες στη γειτονική ισραηλινή υδάτινη περιοχή.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τουρκία: Ο Γκιουλ έχασε 80.000 followers στο Twitter

Εκστρατεία ενάντια στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ξεκίνησε στο twitter, με αποτέλεσμα να χάσει 80.000 followers μετά την έγκριση του νομοσχεδίου που θα αυξάνει τον έλεγχο του κράτους στο Διαδίκτυο.
«Εχασε» 80.000 followers ο Γκιουλ στο TwitterΟ Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιούλ, ενέκρινε χθες ένα νομοσχέδιο που θα αυξάνει τον έλεγχο του κράτους στο Διαδίκτυο, παρά τις εκκλήσεις για το βέτο του την ώρα που η κυβέρνηση ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την τροποποίηση του νόμου. Ο Γκιούλ ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω του λογαριασμού του στο twitter στις 18 Φεβρουαρίου εκφράζοντας την ικανοποίησή του πως οι πτυχές του νομοσχεδίου που θεώρησε ως «προβληματικές» είχαν ληφθεί υπόψη της κυβέρνησης.«Στα μηνύματά σας (αναφορικά με το νομοσχέδιο) έχετε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με δύο συγκεκριμένα μηνύματα. Στην πραγματικότητα, γνωρίζω τις δυσκολίες των δύο αυτών σημείων. Έχω επικοινωνήσει με την κυβέρνηση και έχω εκφράσει τις απόψεις μου πάνω σε αυτά τα δύο θέματα απαιτώντας τη διόρθωσή τους» δήλωσε ο Γκιούλ.

Το Κλείσιμο της Χαλυβουργικής και Χαλυβουργίας Ελλάδος Προάγγελος της Κατάρρευσης της Εναπομείνασας Βιομηχανίας


http://nstatic.tanea.gr/12705964_h8603848.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwMiUyZjE4JTJmMTI3MDU5NjRfaDg2MDM4NDguanBnJnc9MCZoPTUwMCZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPWZhbHNlJmF0PTQ%3dΜετά την απόφαση της διοίκησης της Χαλυβουργικής, μίας από τις παλαιότερες και ευρωστότερες επιχειρήσεις της εναπομείνασας βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα (συμφερόντων κ. Αγγελόπουλου), αλλά και της Χαλυβουργίας Ελλάδας (όμιλος Μάνεση), να θέσουν σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων τους επικαλούμενες την αρνητική οικονομική συγκυρία και το υψηλό ενεργειακό κόστος, προμηνύεται ένα νέο κύμα λουκέτων σε παραγωγικές εταιρείες. Όπως γίνεται ημέρα με την ημέρα εμφανέστερο, το ακριβό βιομηχανικό ρεύμα και φυσικό αέριο, με τιμές από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, όπου ήδη οι τιμές είναι 3-4 φορές ακριβότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, έχουν καταστήσει μη ανταγωνιστικές τις ελληνικές μονάδες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η μεγάλη έξοδος: Πάνω από 22.000 θέσεις εργασίας δημιούργησαν στα Βαλκάνια οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης


Η μεγάλη έξοδος: Πάνω από 22.000 θέσεις εργασίας δημιούργησαν στα Βαλκάνια οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης
Η μεγάλη έξοδος των ελληνικών επιχειρήσεων ένδυσης στα Βαλκάνια έχουν κοστίσει στη χώρα μας 22.000 θέσεις εργασίας, πέραν των φορολογικών εσόδων που χάθηκαν. Αυτό προκύπτει απ' τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής- Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), που παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπως γράφει το voria.gr.   Σύμφωνα με αυτά την τελευταία 15ετία Έλληνες επιχειρηματίες δημιούργησαν 250-270 επιχειρήσεις εκτός συνόρων, μεταφέροντας τις κυρίως παραγωγικές διαδικασίες ( κοπή, ραφή) στη Βουλγαρία ( το 57%), στη ΠΓΔΜ (20%), στην Αλβανία (10%), αλλά και στη Τουρκία ( 7%) και την Ρουμανία (4%), ενώ ποσοστό 2% αναφέρεται σε άλλες χώρες υποδοχής στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυριαρχία στην τεχνολογία ονειρεύεται ο Ερντογάν

http://tvkosmos.gr/articleImages/0,,17435168_404,00.jpg
Μαθήματα περιορισμού ελευθεριών «δίχως να περιορίζονται οι ελευθερίες», παρέδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απευθυνόμενος στους μαθητές της χώρας του κατά την τελετή της εκστρατείας του υπουργείου Παιδείας για τη δωρεάν παροχή 100 χιλιάδων υπολογιστών τύπου τάμπλετ.Στόχος της εκστρατείας είναι να έχουν παρασχεθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο 675 χιλιάδες τάμπλετ σε μαθητές στους 81 νομούς της χώρας.«Μη σας κυριεύσουν οι υπολογιστές.

Τριγμοί στην καγκελαρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Σκάνδαλο παιδεραστίας εμπλέκει υπουργό της Μέρκελ και βουλευτή του SPD, «ακουμπώντας» ολόκληρη την πολιτική ηγεσία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Την πρώτη μεγάλη κρίση του ζει εδώ και ημέρες ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου, μετά τις κατηγορίες που απήγγειλε η Εισαγγελία του Ανόβερου κατά του Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Σεμπάστιαν Εμπάτι, τον οποίο κατηγορεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Το σκάνδαλο αυτό, όμως, εμπλέκει σχεδόν ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης και οδήγησε την περασμένη Παρασκευή στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας και πρώην Εσωτερικών, Χανς Φρίντριχ.

ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ Σύνδεση Θεσσαλονίκης και Καβάλας με τουρκικά λιμάνια

Συνεχής είναι η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων της Βόρειας Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς η αυξανόμενη τουριστική κίνηση και η μεταφορά τουρκικών προϊόντων προς την Ευρώπη απαιτούν τη δημιουργία νέων εμπορικών δρόμων, ειδικά μέσω θαλάσσης.
Σύνδεση Θεσσαλονίκης και Καβάλας με τουρκικά λιμάνιαΟι ενδιαφερόμενοι Eλληνες εφοπλιστές για τη γραμμή Σμύρνη - Θεσσαλονίκη έχουν θέσει το σχετικό ζήτημα στην πολιτική ηγεσία, τόσο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές.O υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως υπάρχει ρεαλισμός στο εν λόγω σχέδιο, «αρκεί να γίνει κατανοητό από τουρκικής πλευράς ότι η Eλλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να τηρούνται όλες οι κοινοτικές προδιαγραφές στο σκέλος της μεταφοράς φορτίων».

Ενόψει τροποποίησης που τον αμβλύνει Προεδρικό «ok» πήρε ο αυστηρός νόμος για το Διαδίκτυο στην Τουρκία

Αγκυρα: Τον νόμο για «δερβέναγα» στο Διαδίκτυο, που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, κύρωσε τούρκος πρόεδρος, με την επιφύλαξη να γίνουν τροποποιήσεις σε δύο σημεία του που ο ίδιος θεωρεί προβληματικά.Την προεδρική υπογραφή πήρε και ο νόμος για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών (η οποία είχε καταλήξει και σε ξύλο στην Εθνοσυνέλευση).

Δεν είχαμε να πληρώσουμε ούτε καν την ετήσια συνδρομή Η Κύπρος εκτός Ένωσης Επάρχων της Ε.Ε.


Η Κύπρος εκτός Ένωσης Επάρχων της Ε.Ε.
Βρυξέλλες: Η Κυπριακή Δημοκρατία για οικονομικούς λόγους αποχώρησε από τον Οργανισμό των Ευρωπαίων Επάρχων EASTR (European Association of State Territorial Representatives) και ο ανώτερος λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών, Α. Αντωνίου, ενημέρωσε ήδη τον εκτελεστικό διευθυντή Tierry Aumonier ότι η Κύπρος τερματίζει τη συμμετοχή της και συνεπώς δεν θα καταβάλλει τη συνδρομή της, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για το κατοχικό καθεστώς και όλα αυτά για λιγότερα από €5.000, που αφορούν στην ετήσια συνδρομή. Ήδη, από την ιστοσελίδα αφαιρέθηκε το όνομα του Κύπριου αντιπροσώπου και παραμένει μόνο το όνομα του τέως επάρχου Πάφου δρα Ανδρέα Χριστοδουλίδη, που είναι επίτιμο μέλος.

Ελληνισμός - Ισραήλ, παράλληλοι βίοι;

http://www.efylakas.com/wp-content/uploads/2012/04/newego_LARGE_t_1101_53960477-1024x721.jpg
Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο γειτονικά κράτη, των οποίων τα τελευταία χρόνια έχουν συμπλησιάσει οι δρόμοι και τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Αναλύοντας την ιστορία των δύο κρατών ο Κύπριος αναλυτής μπορεί να διακρίνει ομοιότητες αλλά και σημαντικές ανομοιότητες που υποδεικνύουν και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης των πολιτικών σχολών τους. Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948 και από την πρώτη μέρα είχε να αντιμετωπίσει έναν πολλαπλάσιο σε αριθμούς και αρτιότερα εξοπλισμένο στρατό. Τα αραβικά κράτη( Αίγυπτος-Συρία-Ιορδανία-Ιράκ-Σαουδική Αραβία) είχαν δεκαπλάσιο στρατό και βοήθεια από όλο τον αραβικό κόσμο και τη μισή αφρικανική ήπειρο, μέχρι Πακιστάν και Κούβα.

Τουρκία και Ελλάδα αυξάνουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες

photo Η σύλληψη στην Αθήνα του αρχηγού του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) Χουσεΐν Φεβζί Τεκίν και τριών άλλων Τούρκων πολιτών σε έφοδο που διενεργήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου επεσήμανε τη σπουδαιότητα της περιφερειακής αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, ανέφεραν ειδικοί.Η επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με αρχικά δημοσιεύματα ήταν αποτέλεσμα ανώνυμης πληροφορίας, συντονίστηκε από την Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), την ομόλογό της στην Ελλάδα ΕΥΠ και διεθνείς συμμάχους.

ΦΑΒΟΡΙ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΙΓΚΙΟΥΛ Χάνει την... Πόλη ο Ερντογάν

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια πόλη κομβικής πολιτικής σημασίας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πολλούς λόγους, συμβολικούς και όχι μόνο.

Ο Μουσταφά Σαριγκιούλ προέρχεται από την κεμαλική κεντροαριστερά και σύμφωνα με το «Spiegel», αν νικήσει μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για την εποχή Ερντογάν Ο Μουσταφά Σαριγκιούλ προέρχεται από την κεμαλική κεντροαριστερά και σύμφωνα με το «Spiegel», αν νικήσει μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για την εποχή Ερντογάν
Από εκεί ξεκίνησε ο ίδιος ο Ερντογάν, ως δήμαρχος την τετραετία 1994-1998, την πορεία του προς την κορυφή της τουρκικής πολιτικής. Εκεί επίσης αναδύθηκαν σταδιακά και τα νέα οικονομικά-επιχειρηματικά-κατασκευαστικά «τζάκια» της χώρας, τζάκια φιλικά προσκείμενα στην ίδια την κυβέρνηση Ερντογάν καθώς και στους υιούς του πρωθυπουργού.Κι όλα αυτά βέβαια χωρίς να συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ούτως ή άλλως την καρδιά της χώρας, τη μήτρα όπου γεννιούνται όλες οι τάσεις καθώς και το μοντέλο για όλες τις άλλες τουρκικές πόλεις.