Βρυξέλλες: Η Κυπριακή Δημοκρατία για οικονομικούς λόγους αποχώρησε από τον Οργανισμό των Ευρωπαίων Επάρχων EASTR (European Association of State Territorial Representatives) και ο ανώτερος λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών, Α. Αντωνίου, ενημέρωσε ήδη τον εκτελεστικό διευθυντή Tierry Aumonier ότι η Κύπρος τερματίζει τη συμμετοχή της και συνεπώς δεν θα καταβάλλει τη συνδρομή της, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για το κατοχικό καθεστώς και όλα αυτά για λιγότερα από €5.000, που αφορούν στην ετήσια συνδρομή. Ήδη, από την ιστοσελίδα αφαιρέθηκε το όνομα του Κύπριου αντιπροσώπου και παραμένει μόνο το όνομα του τέως επάρχου Πάφου δρα Ανδρέα Χριστοδουλίδη, που είναι επίτιμο μέλος.


Μέχρι το 2011, η Κύπρος μετείχε σε όλες τις συνόδους. Του Οργανισμού προεδρεύει κάθε χρόνο η χώρα που φιλοξενεί το ετήσιο συνέδριο και το 2011, στη σύνοδο της Ουγγαρίας, η Κύπρος διεκδίκησε και πήρε παμψηφεί (περιλαμβανομένης της ψήφου της Τουρκίας) την προεδρία και την οργάνωση του Συνεδρίου το 2012. Ήταν η πρώτη φορά που χώρα του μεγέθους της Κύπρου αναλάμβανε την προεδρία.

Στις αρχές του 2012 και ενώ η γραμματεία στο Παρίσι ετοίμαζε το Συνέδριο της Πάφου, με θέμα που είχε εισηγηθεί ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, «Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών», έπεσε κεραυνός εν αιθρία επιστολή μόλις μερικών γραμμών του Κύπριου αντιπροσώπου, Γιαννάκη Μαλλουρίδη, ο οποίος πληροφορούσε τον εκτελεστικό διευθυντή, ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούσε να αναλάβει την οργάνωση του Συνεδρίου. Η σύνοδος της Πάφου τελικά πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στον Οργανισμό των Ευρωπαίων Επάρχων προ δεκαετίας. Η αίτηση είχε υποβληθεί ύστερα από πληροφορίες ότι η Τουρκία θα υπέβαλλε αίτηση για να καταστεί μέλος, με κίνδυνο αν προηγείτο η ένταξή της να παρεμπόδιζε την ένταξη της Κύπρου. Σε συνάντηση στο Παρίσι το 2002, του τότε επάρχου Πάφου με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού Tierry Aumonier, συμφωνήθηκε πως η Κύπρος, εφόσον γίνει μέλος του Οργανισμού, δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση και κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς τη συμμετοχή εκπροσώπων των κατοχικών αρχών.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου