01 Φεβρουαρίου 2017

Roj Peshmerga σε άξονα Azaz- Jarablus-Cobanbey ;

Μια είδηση η οποία αν όντως ευσταθεί και η οποία αν πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων στο Κουρδικό ζήτημα και την κρίση στην Συρία.
 Δημοσίευμα του Κουρδικού ιστότοπου kurdpress.com φέρει τους Roj Peshmerga να συνιστούν την στρατιωτική δύναμη η οποία θα προστατεύσει την δημιουργηθείσα ζώνη ασφαλείας στον άξονα  Azaz- Jarablus-Cobanbey στην βόρεια Συρία (Ροζάβα) κοντά στα τουρκικά σύνορα, σε υλοποίηση του σχεδιασμού του Αμερικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.

Η Νότια Συρία και το Μέτωπο Southern Front

H “μονομερής” απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις. έγινε δεκτή με επιφυλάξεις τόσο απο την διεθνή κοινότητα όσο και απο τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Συριακή κρίση (Ρωσία,Τουρκία) . Οπως αναφέρει σχετικό έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς “Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, καλείται σε διάστημα 90 ημερών μετά την υπογραφή αυτού του διατάγματος να καταρτίσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία και στη γύρω περιοχή στην οποία οι Σύροι εκτοπισμένοι θα μπορούν να αναμένουν τη μετεγκατάστασή τους σε τρίτη χώρα είτε τον επαναπατρισμό τους”

Ερντογανισμός & Τουρκική πολιτική Δεξιά

O Eρντογανισμός ως ιδεολόγημα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: 1) Πρώτον, ο Ερντογάν έχει πάντα δίκιο. 2) Όσοι κρίνουν ή διαφωνούν με τον Ταγίπ είναι αντεθνικά στοιχεία,εξυπηρετούν εν γνώση τους ή εν άγνοια τους, εχθρικά συμφέροντα προς την Τουρκία, εκπορευόμενα από σκοτεινές δυτικές δυνάμεις οι οποίες και συνωμοτούν κατά της Τουρκίας Η νέα προσωπολατρεία επιβάλλει να θεωρείται ο Ταγίπ Ερντογάν ως ο μοναδικός λαοπρόβλητος ηγέτης ηρωικών διαστάσεων, ασυμβίβαστος ενα ηγέτης ο οποίος τολμά να τα βάζει με τη Δύση και το Ισραήλ . Ενας στιβαρός πολιτικός άνδρας που φέρνει το λαό στην εξουσία και αποκαθιστά τις αδικίες που τελέστηκαν σε βάρος του μουσουλμανικού τουρκικού έθνους για δεκαετίες. Ενας ηγέτης που επειδή εγγυάται τη συνοχή του κράτους, δέχεται τρομοκρατικά χτυπήματα και πλήττεται από τον επικίνδυνο κουρδικό εθνικισμό. Ενας νέος εθνικός πατέρας που ηγείται ενός σύγχρονου ισλαμικού μετώπου το οποίο και φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα στενά όρια της τουρκικής επικράτειας Ενας ισχυρός πολιτικός που πρέπει να διαθέτει την απόλυτη εξουσία για να μπορεί πραγματώσει τα ανωτέρω.

Οι Γιεζιντί εκ νέου στο μάτι του Κυκλώνα

Για μια ακόμα φορά οι Γιεζιντί είναι στο μάτι του κυκλώνα καθώς έχουν την ατυχία τα προγονικά τους εδάφη να βρίσκονται πλησίον περιοχών με πλούσιες ενεργειακές πηγές και να δεσπόζουν επίσης σημαντικών εμπορικών δρόμων. Παράλληλα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή φέρνουν στο προσκήνιο εκ νέου εντάσεις με επίκεντρο τον γεωγραφικό τους χώρο. Η διαμάχη Βαγδάτης-Ερμπίλ οι οποίες ερίζουν μεταξύ τους καθώς η περιοχή του Σινζάρ θεωρείται διαφιλονικούμενη, η ανησυχία του καθεστώτος Μπαρζανί εξαιτίας της σοβαρής αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), η αναβίωση παλαιότερης διαμάχης Συρίας-Ιράκ για τον έλεγχο των περιοχής αυτής, και η αγωνία της Άγκυρας η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ματαιώσει τη πραγμάτωση ενός άξονα που θα συνδέει το Κουρδικό μόρφωμα στην Βόρεια Συρία (Ροζάβα) με το όρος Καντίλ (βάση του PKK) στο Νότιο Κουρδιστάν συνθέτουν το παζλ των εντάσεων