01 Φεβρουαρίου 2017

Οι Γιεζιντί εκ νέου στο μάτι του Κυκλώνα

Για μια ακόμα φορά οι Γιεζιντί είναι στο μάτι του κυκλώνα καθώς έχουν την ατυχία τα προγονικά τους εδάφη να βρίσκονται πλησίον περιοχών με πλούσιες ενεργειακές πηγές και να δεσπόζουν επίσης σημαντικών εμπορικών δρόμων. Παράλληλα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή φέρνουν στο προσκήνιο εκ νέου εντάσεις με επίκεντρο τον γεωγραφικό τους χώρο. Η διαμάχη Βαγδάτης-Ερμπίλ οι οποίες ερίζουν μεταξύ τους καθώς η περιοχή του Σινζάρ θεωρείται διαφιλονικούμενη, η ανησυχία του καθεστώτος Μπαρζανί εξαιτίας της σοβαρής αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), η αναβίωση παλαιότερης διαμάχης Συρίας-Ιράκ για τον έλεγχο των περιοχής αυτής, και η αγωνία της Άγκυρας η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ματαιώσει τη πραγμάτωση ενός άξονα που θα συνδέει το Κουρδικό μόρφωμα στην Βόρεια Συρία (Ροζάβα) με το όρος Καντίλ (βάση του PKK) στο Νότιο Κουρδιστάν συνθέτουν το παζλ των εντάσεων

Η Επίκληση των θρησκευτικών λόγων καθώς θεωρούνται από πολλούς μουσουλμάνους ως λάτρεις του διαβόλου συνιστά αποτελεί μια προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας αυτής. Οι δεσμοί του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και των Γιεζιντί ενισχύθηκαν ιδιαίτερα στα τέλη της δεκαετίας του '90.Οι διωγμοί του Συριακού καθεστώτος του Χαφέζ αλ-Άσαντ (ως συνέπεια της προσέγγισης του με την Άγκυρα), κατά των Κούρδων του PKK (κορυφαία στιγμή τους αποτέλεσε η εκδίωξη του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν) επέτρεψαν σε πολλούς από αυτούς να βρουν προσωρινό ασφαλές καταφύγιο στο Σινζάρ.Οι σφοδρότατες αντιδράσεις της Τουρκίας αλλά και η πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον λειτούργησαν απαγορευτικά στην μόνιμη παρουσία του στην περιοχή αυτή.

Το Σιντζάρ απέκτησε ξανά σπουδαιότητα για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) μετά την κυριαρχία του στην Βόρεια Συρία (Ροζάβα) Η σύνδεση όρους Καντίλ με τα τρία κουρδικά καντόνια αποτελεί μια άνευ προηγουμένου στρατηγική αναβάθμιση του καθώς ενισχύει απόλυτα την αμυντική του γραμμή. Υλοποιώντας τον σχεδιασμό αυτό ,άδραξε την ευκαιρία που προσέφερε το καθεστώς Μπαρζανί (με την απόσυρση των περίπου 10000 Πεσμεργκά τους οποίους και έλεγχε, και την παράδοση της στο Ισλαμικό κράτος τον Αύγουστο του 2014) διέσωσε μεγάλο μέρος των Γεζιντί απο την Γενοκτονία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ανοίγοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους τόσο προς την πλευρά της Συρίας όσο και προς την πλευρά του Ιράκ Η πόλη Σιντζάρ τελικά ανακαταλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2015, μετά από μεγάλης κλίμακας επιχείρηση την οποία πραγματοποίησαν απο κοινού Πεσμεργκά του KDP και το PKK .

Με την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους πλέον το καθεστώς Μπαρζανί ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την πόλη Σιντζάρ, ενώ το ΡΚΚ είναι κυρίαρχο στο ομώνυμο όρος και στην ύπαιθρο χώρα. Το πλεονέκτημα που παρήχθη για το PKK, ενεργοποίησε την Άγκυρα η οποία απείλησε με σχέδιο εισβολής στο Ιράκ με την κωδική ονομασία “Ασπίδα του Τίγρη” .Η σφοδρότητα όμως των αντιδράσεων,αλλά και οι ισχυρές αναταράξεις που θα προκαλούσε τυχόν πραγμάτωση της επέφερε την τουρκική αναδίπλωση. Σε δεύτερο χρόνο η Άγκυρα ανέσυρε το χαρτί της Κουρδικής αντιπαλότητας.

Το καθεστώς Μπαρζανί διαβλέποντας τον κίνδυνο για την επιβίωση του αλλά λειτουργώντας και ως βραχίονας της Τουρκίας απαιτεί εντόνως την αποχώρηση των δυνάμεων του PKK απο το Σινζάρ, προβάλλει δε την αναγκαιότητα αποστολής δυνάμεων Πεσμεργκά στην Ροζάβα προκειμένου να αποτραπεί Κουρδικός εμφύλιος στην Συρία λόγω της καταστολής που ασκεί το PKK μέσω του PYD-YPG. Ως πρόσχημα για την εκδίωξη του PKK απο το Σιντζάρ τόσο η Αγκυρα όσο και το καθεστώς Μπαρζανί χρησιμοποιούν τα όσα λαμβάνουν χώρα πέριξ του όρους Καντίλ με την τουρκική επιθετικότητα που πλήττει κύρια τους αμάχους εξαιτίας της στρατιωτικής παρουσίας του PKK.Οι απειλές οι οποίες εκτόξευσαν κορυφαία στελέχη τους KDP για βίαιη εκδίωξη του PKK απο το Σιντζάρ,αξιολογούνται μόνο ως επικοινωνιακά τεχνάσματα.Η πίεση έχει μεταφερθεί και πρός την Ουάσιγκτον προκειμένου να αρθεί η στήριξη της προς τους Κούρδους της Συρίας.

Ως φυσικός προστάτης των Γεζιντί και του PKK στο Σιντζάρ λειτουργεί πλέον το Ιράν και η Βαγδάτη .Τα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα αναφορικά με την προσέγγιση των Γεζιντί απο το Ιράκ, την χρηματοδότηση-ενίσχυση σε βαρύ οπλισμό της κοινής στρατιωτικής παρουσίας Γεζιντί-PKΚ (Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ) το αποδυκνείει. Οι αντάρτικες κουρδικές ομάδες που υπάρχουν στο Σιντζάρ αποτελούνται κυρίως από Κούρδους Γιαζίντι που στρατολογήθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2014 και εκπαιδεύτηκαν από το PKK. Η στρατιωτική υποδομή που αναπτύσει πλέον το PKK σε Σιντζάρ προσομοιάζει με αυτή της κοιλάδας Μπεκάα σε Λίβανο (1979) . Ιδρυσε επίσης στρατιωτική και πολιτική Ακαδημία στα πρότυπα της Mahsum Korkmaz Academy ,η οποία φέρει το όνομα του θρυλικού κούρδου μαχητή του, Dewrese Evdi Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτές είναι Γεζιντί, στελέχη του ιρακινού στρατού κατά την περίοδο του Σαντάμ Χουσεΐν ή έχουν διατελέσει στελέχη των Peshmerga. Οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρο σε πολιτικό επίπεδο αφορούν την ίδρυση πολιτικού Κόμματος των Γεζιντί με πεδίο δράσης και στο Ιράκ.

 Οι υπόνοιες πως οι ΗΠΑ μόνο αντίθετες δεν είναι στην εξέλιξη αυτή πυροδότησαν ένα νέο γύρο λεκτικών αντεγκλήσεων μεταξύ των Κούρδων. Το καθεστώς Μπαρζανί στράφηκε και κατλα της Βαγδάτης με σαφείς υπαινιγμούς πως παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ). Απάντησε με την ενσωμάτωση περί των 4000 Γεζιοντί στις δυνάμεις των Πεσμεργκά τις οποίες διαθέτει .Ομως μια σειρά απο παράγοντες οδηγούν τους Γεζιντί να πιστεύουν οτι το μέλλον τους μόνο Ιράκ-PKK μπορεί να τους διασφαλιστεί. Η ύπαρξη εναλλακτικών πολιτικών-στρατιωτικών λύσεων για τους Γεζιντί πραγματικά εξοργίζει το καθεστώς Μπαρζανί