06 Δεκεμβρίου 2013

Ο Νέλσον Μαντέλα μέσα από τα δικά του λόγια Οι ρήσεις που έμειναν στην ιστορία


Με αφορμή το θάνατο του πρώτου μαύρου ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, το πρακτορείο Associated Press σταχυολόγησε μερικές από τις σημαντικότερες ρήσεις του, οι οποίες έμειναν στην ιστορία.«Αφιέρωσα τη ζωή μου στον αγώνα του λαού της Αφρικής. Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Λάτρεψα το ιδανικό μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για του οποίου την πραγμάτωση εύχομαι να ζήσω και να το πετύχω. Αλλά, εάν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω» (δήλωση στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Ριβόνια, 20 Απριλίου 1964).

«Κάτι πιο μεγάλο και από την ίδια τη ζωή»

http://blogs.sch.gr/lykpolyg/files/2012/03/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B1-2.jpg-Τη στιγμή που σήκωσε τη γροθιά του για να πει «Amandla» (Δύναμη), θυμάμαι να απαντώ σχεδόν ενστικτωδώς από το δωμάτιό μου «Aweto» (Σε μας). » Είναι μια φράση που κάθε νοτιοαφρικανός γνωρίζει και τραγουδά από τα χρόνια του Απαρτχάιντ μέχρι σήμερα: «Δύναμη στο λαό». » Εκείνη τη στιγμή, διαλύθηκαν οι μάλλον αφελείς απορίες μου για το αν θα μπορούσε να επιτύχει όλα όσα ονειρευόμουν. Όλα όσα ονειρευόμασταν. Πάλεψε για τη συμφιλίωση, παρά το γεγονός ότι πολλοί γύρω του ζητούσαν εκδίκηση για όλες εκείνες τις δεκαετίες καταπίεσης.» Αν υπήρχε μετενσάρκωση στην περίπτωση του Χριστού, σίγουρα θα ήταν στο πρόσωπο του Nelson Rolihlahla Mandela. » Σε αυτόν χρωστώ την ελευθερία μου, τη δύναμή μου, και την υπερηφάνεια που νιώθω επειδή είμαι από τη Νότιο Αφρική.»

Τα προβλήματα της ΕΕ δεν γνωρίζουν σύνορα

Τα προβλήματα της ΕΕ δεν γνωρίζουν σύνοραΤην παρανομή της εκατοντάχρονης επετείου από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τη Βουλγαρία ακούστηκε έκκληση για την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του. «Τα εδάφη της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, όπου κατοικούν άνθρωποι με βουλγαρική αυτοσυνείδηση, θα πρέπει να επιστραφούν υπό την κυριαρχία της Βουλγαρίας» - τέτοια έκκληση πρόβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος Ataka (επίθεση).

Al-Awsat: Ανταλλαγή των 12 μοναχών με κρατούμενες σε συριακές φυλακές ζητούν οι απαγωγείς Το επίμαχο δημοσίευμα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Την ανταλλαγή των 12 ελληνορθόδοξων καλογριών που απήχθησαν στις αρχές της εβδομάδας, στην ιστορική χριστιανική πόλη Μααλούλα της Συρίας, με 1.000 σύρες γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ζητά η ένοπλη οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ελεύθερη Καλαμούν», σύμφωνα με δημοσίευμα της παναραβικής εφημερίδα «Asharq al-Awsat».
Ο οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή. Το επίμαχο δημοσίευμα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η επικίνδυνη πορεία της συριακής κρίσης

http://www.providencejournal.com/incoming/20131205-syria.jpg1.ece/BINARY/w620x413/Syria.JPG
Της Βιβής Κεφαλά* Ο καταστροφικός πόλεμος που άρχισε στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καταστρέφοντας τη χώρα: οι σωροί των ερειπίων μεγαλώνουν, το ίδιο και ο αριθμός των νεκρών, που έχουν ξεπεράσει τις εκατόν είκοσι χιλιάδες, ενώ 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον πρόσφυγες. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά. Ηδη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μιλά για τη «χαμένη γενιά της Συρίας», δηλαδή για τα παιδιά που στερούνται τα πάντα και ζουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν το εάν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Από το σημείο αυτό μέχρι την ανθρωπιστική καταστροφή η απόσταση είναι πολύ μικρή, μια και η συριακή κρίση κάθε άλλο παρά κοντά στο σημείο επίλυσής της βρίσκεται.

Το «ισραηλινό λόμπι» και το «μυστικό» της Ουάσιγκτον

http://epikaira.gr/var/thumbs/97d03241cfb26da3b57a2cfc2c317dfd_ignatiou-1_768_480_c______.jpg
του Μιχάλη Ιγνατίου, Ουάσιγκτον...Η είδηση για το τουρκικό «κάρφωμα» του δικτύου πρακτόρων του Ισραήλ που δρούσε μέσα στο Ιράν ήταν ένα επτασφράγιστο μυστικό στην Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ από τη στιγμή που συνέβη μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Όταν την προηγούμενη χρονιά η Τεχεράνη ανακοίνωσε τη σύλληψη «πρακτόρων του Ισραήλ», όπως τους χαρακτήρισε, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον οργισμένο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να τον συγκρατήσει επειδή –όπως ειπώθηκε τότε– «έδειχνε αποφασισμένος να βομβαρδίσει» την πρωτεύουσα του Ιράν.
Ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας WashingtonPost Ντέιβιντ Ιγκνάσιους περιέγραψε με επαγγελματισμό αλλά και ωμότητα τον τρόπο με τον οποίο ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) χάρισε τα ονόματα των Ισραηλινών πρακτόρων στο Ιράν –οι οποίοι προφανώς έχουν εκτελεστεί– ως πράξη αντεκδίκησης για τις απώλειες Τούρκων πολιτών στο «MaviMarmara».

Συνεκμετάλλευση και εξαγωγές φυσικού αερίου διεκδικεί ο Αναστασιάδης στην Αίγυπτο

Ακόμη μια ενεργειακή νίκη φιλοδοξεί να ολοκληρώσει για την Κύπρο ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με την Αίγυπτο για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορά τους, στα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας που έχει υπογράψει η Λευκωσία με το Ισραήλ παλαιότερα.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης επισκέπτεται την προσεχή Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, την Αίγυπτο, με στόχο να υπογραφεί η σχετική συμφωνία, αλλά και να συζητηθεί το θέμα των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Αρνήθηκε συνεργασία με τουρκική αμυντική εταιρία η Merrill Lynch

Ο αμερικανικός κολοσσός Merrill Lynch αρνήθηκε να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη μεγάλη τουρκική εταιρία αμυντικών συστημάτων Aseslan, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά την πρόθεση της τελευταίας να αγοράσει πυραύλους από κινεζική εταιρία που βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την Hurriyet, η Merrill Lynch ήταν ανάμεσα στις αρκετές υποψήφιες εταιρίες για να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο, ωστόσο αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Aseslan, λόγω της πρόθεσης της Τουρκίας να αγοράσει το πρώτο της αντι-πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς από την κινεζική CPMIEC.
 Η Αseslan, η οποία κατά 85% ανήκει στον Οργανισμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτή τη στιγμή έχει καθαρή αξία 1,4 δις. ευρώ, δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρία, η οποία βρίσκεται στην αμερικανική «μαύρη λίστα», καθώς φέρεται να έχει πουλήσει οπλική και πυραυλική τεχνολογία σε Ιράν και Συριά, προκαλώντας «σοβαρές ανησυχίες» σε μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως στις ΗΠΑ.

Χάλκη και Αγιά Σοφιά “αγκάθια” στη διεθνή εικόνα της Τουρκίας

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν μπαίνουν θέματα όπως η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η Αγιά Σοφιά στη Διεθνής διάσκεψη για την θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία όπου έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα

2(10)
Μια διεθνής διάσκεψη για την “θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία,” πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με επίκεντρο την Αγία Σοφία και Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητήματα, τα οποία έχουν παραμείνει προβληματικά για δεκαετίες.Το θέμα του διήμερου συνεδρίου ήταν «Γκρεμίζοντας τα τείχη: Επίτευξη Θρησκευτικής Ισότητας στην Τουρκία.”«H ισότητα, η ουδετερότητα του κράτους και ο πλουραλισμός» ήταν τα θέματα που αξιολογήθηκαν από τους πολιτικούς, διπλωμάτες, θρησκευτικούς ηγέτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστήμονες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των θρησκευτικών μειονοτήτων από την Τουρκία. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη μέσω βίντεο.

Ήταν εμφύλιος, ηλίθιε!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/thumb/5/56/EAMdemonstratorsKilledOnDecember-3-1044.jpg/220px-EAMdemonstratorsKilledOnDecember-3-1044.jpg
Antinews/Το κάθε θήραμα θέλει το δόλωμα του. Με γαλατσίδα λ.χ. δεν μπορείς να πιάσεις αετό. Η Ερώτησh είναι απλή  γιατί για μια και μόνη φορά δεν αναφέρεστε στον Ιδιότυππο Ελληνικό Εσωτερικό Πόλεμο ή Εμφύλιο απo την ιδεολογική πλευρά της Δεξιάς; Να το πώ πιο απλά τι έπραξαν οι απότοκοι του Μεταξικού καθεστώτος; τι έπραξε ο Αστικος πολιτικός Κόσμος;  τόσο κατά την διάρκεια της κατοχής όσο και στα χρόνια της απελευθέρωσης. Οποιος έχει τα κότσια ας το πράξει. Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού. 

Η προεδρία στην Ευρώπη και η προώθηση της ΑΟΖ

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpLBqyMRxipDgkDW6rUd8X5oR6axEY3dNCXQkFX61guxamuPZrHA
Οι χώρες που ασκούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αρκετές διπλωματικές δυνατότητες, αλλά και το «μειονέκτημα» ότι μπορεί να επικριθούν για υπερβολική προώθηση των εθνικών, αντί των κοινών, συμφερόντων τους. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαιρεθεί μεν από αυτόν τον κανόνα, αλλά οι μελλοντικές δυνατότητες αξιοποίησης των θαλάσσιων ζωνών στη ΝΑ Μεσόγειο και αλλού αποτελούν αξιόπιστο επιχείρημα για τον συνδυασμό των επιδιώξεων της ελληνικής διπλωματίας και των προτεραιοτήτων της Ε.Ε.Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση θέτει τον φιλόδοξο στόχο της υιοθέτησης μιας (σημαντικότατης) Διακήρυξης για τις Θαλάσσιες Ζώνες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014, ελπίζοντας ότι ο επιβεβλημένος συντονισμός των μελών της Ε.Ε. σε σειρά πολιτικών και οικονομικών θεμάτων που συνδέονται με την αξιοποίησή τους θα ωφελήσει και τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και την ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο.

Η Γερμανία, το ευρώ και η εξάρτηση των κρατών

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9udQtwJRLqZS6kBLTiCgyVA_yTXLGOQhnTq_rv0d7SQ-k9gD7Από την είσοδό μας στην ΟΝΕ ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το κοινό νόμισμα πάσχει. Σε κράτη της Αφρικής αποφεύγονται συζητήσεις για τον θάνατο, σε κάποια κράτη της Ασίας για το σεξ. Στην Ελλάδα δεν συζητούμε για το ευρώ. Κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στο θέμα αυτό, ξεκινούμε να πανηγυρίζουμε, ρίχνοντας τριγύρω μας νευρικές ματιές μήπως και δεν εκδηλώνουμε με αρκετή ένταση τη «χαρά» μας. Η συναισθηματική, επομένως φορτισμένη, σχέση με το ευρώ είναι καταναγκαστική αφού το κοινό νόμισμα προβλήθηκε και προβάλλεται στο εσωτερικό της ελληνικής Πολιτείας ως το κέρας της Αμάλθειας και όχι ως ένα πολύπλοκο πολιτικό πείραμα που πλέον δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

EKΠΛΗΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΚΟΥ Μπλόκο από Κομισιόν στην πώληση του ΔΕΣΦΑ

Μπλόκο από Κομισιόν στην πώληση του ΔΕΣΦΑ Της ΜανταλέναΣ Πίου και του Βαγγέλη Δεμίρη
Nέα εμπόδια θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, ζητώντας ως προαπαιτούμενο την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν (!), αναφέρουν έγκυρες πηγές. Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στην ελληνική όσο και στην αζέρικη πλευρά, καθώς, πέραν όλων των άλλων, μεταθέτει για άγνωστο χρόνο την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και την είσπραξη των 400 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα νέα από πολεμικό μέτωπο Ερντογάν-Γκιουλέν και η τύχη του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου

http://cdn.internethaber.com/news/648x223/16345.jpg
InfognomonpoliticsΠως ορίζεται ο νικητής από εκεί να ξεκινήσουμε, όσο απλό το ερώτημα τόσο πολύπλοκη η απάντηση και τούτο γιατί ξεκάθαρος νικητής μέχρι το 2023 ή μέχρι να υποκύψει αλά Ετζεβίτ στην "ασθένεια¨του δεν  διαφαίνεται οτι θα υπάρξει. Επίσης μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι πως στο Κουρδικό ζήτημα παρατηρείται ταύτιση απόψεων Γκιουλέν-Ερντογάν. Το Κουρδικό ζήτημα μετά την υποταγή του Ιράν στις ΗΠΑ λαμβάνει νέες διαστάσεις ακόμα πιο εκρηκτικές .Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί μεταβάλλονται με τρόπο που φέρουν ως μεγάλη χαμένη την Ρωσία.Οι ίδιοι αυτοί σχεδιασμοί δίνουν στην Κύπρο άλλη διάσταση, πολλαπλασιάζουν την γεωστρατηγική της αξία της προσθέτουν  ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία και ουδείς σοβαρός επενδυτής δύναται να το αγνοήσει και να στραφεί σε χώρα ως η Τουρκία σήμερα.

Απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε πολίτες από ΠΓΔΜ – Σερβία όταν κρίνεται αναγκαίο


Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν στο μέλλον να απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους πολιτών από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ εάν δεν διαθέτουν βίζα.Το μέτρο αυτό, που είχε προταθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία και εγκρίθηκε σήμερα από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε., έχει ως στόχο να περιοριστεί η κατάχρηση του δικαιώματος παροχής ασύλου σε μετανάστες.Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέπεται στο εξής στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την είσοδο πολιτών από τις χώρες αυτές οι οποίοι δεν έχουν βίζα εφόσον διαπιστωθεί «ουσιαστική και αιφνίδια αύξηση» στην παράνομη μετανάστευση ή στα αβάσιμα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου.

Νέο τοπίο για το φυσικό αέριο

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8vvg5EMgqGc34-aYbo80xpnKjVbrzPiL9XLM4X8sy3CuCsjy_
Η είδηση ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ζητά «ανακωχή» -όπως γράφουν στο χθεσινό τους φύλλο οι Financial Times- με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έρευνα που διεξάγουν οι Βρυξέλλες δεν εκπλήσσει, καθώς τόσο στο διεθνές όσο και στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο επέρχονται σαρωτικές αλλαγές που περιορίζουν τον ρόλο του φυσικού αερίου ως γεωπολιτικού και γεω-οικονομικού πλεονεκτήματος της Ρωσίας, όπου σήμερα συμβάλλει κατά 10% στο ΑΕΠ της χώρας.

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου στις 13 Δεκεμβρίου

Θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο - Τι θα συζητηθεί στις συνομιλίες
Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου στις 13 ΔεκεμβρίουΛίγες μέρες μετά το ξεπάγωμα των ευρωτουρκικών συνομιλιών με το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 (περιφερειακή πολιτική) και την επιτυχία της Άγκυρας να αποσπάσει τη δέσμευση της ΕΕ ότι οι πολίτες της θα μετακινούνται στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς διαβατήρια (ως αντάλλαγμα για την αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας να επικυρώσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στην τουρκική επικράτεια), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.Η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Αστικός κώδικας ή σαρία; Tου Σταυρου Τζιμα

http://www.altermedia.info/hellas/wp-content/uploads/sites/6/2013/11/british_muslim_protest_uk_koran_extremists__article-300x185.jpg
Ενενήντα χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα των μουσουλμάνων στη Θράκη, η εφαρμογή της σαρίας, του ισλαμικού δικαίου δηλαδή, προκαλεί συζητήσεις στους κόλπους της μειονότητας, αλλά και στον νομικό και πολιτικό κόσμο γενικότερα. Μια απόφαση, πρόσφατα, του Αρείου Πάγου, με αφορμή την αμφισβήτηση διαθήκης αποθανόντος μουσουλμάνου στη Ροδόπη, έφερε στο προσκήνιο τη σαρία, ενώ απασχόλησε και τη διημερίδα που οργάνωσε στην Κομοτηνή για τη συνθήκη της Λωζάννης το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ισραήλ: Πιο επικίνδυνη η διένεξη με Παλαιστίνιους από τα πυρηνικά


Αντίθετη άποψη με τον Νετανιάχου έχει πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας
«Οι επιπτώσεις μη επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης είναι πιο ζωτικής σημασίας απ’ ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», εκτίμησε ο Ντίσκιν.Η μη επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης είναι πιο επικίνδυνη για το Ισραήλ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προειδοποίησε ένας πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, εκφράζοντας αντίθετη άποψη από αυτή του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Οι επιπτώσεις της μη επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης είναι πιο ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας ως λαού και ως κράτους απ’ ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», εκτίμησε ο Γιουβάλ Ντίσκιν, επικεφαλής της Σιν Μπετ από το 2005 ως το 2011, στη διάρκεια μιας διάσκεψης για την ειρηνευτική διαδικασία που διοργανώθηκε χθες Τετάρτη βράδυ.

Αλλοι σπέρνουν, άλλοι θερίζουν…



52
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

Μεσάζοντες και σουπερμάρκετ πνίγουν τους αγρότες και φουσκώνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με αναλυτική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά των οπωροκηπευτικών.
!Φτιάξτε συνεταιρισμούς.Η Επιτροπή εισηγείται στην κυβέρνηση να δώσει οικονομικά και θεσμικά κίνητρα στους αγρότες (Αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ κ.ά.) προκειμένου να οργανωθούν σε σύγχρονους συνεταιρισμούς
 Του Βασίλη Γεώργα

Το οικονομικό κόστος της Αραβικής Άνοιξης

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhSfhbn3f7AeO9nPYjXnDnDyiZK5Zn-09dbujnTR0VSw6qQVNQ
Της Elly JuppΠολλά έχουν γραφθεί για τα οικονομικά αίτια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, αλλά μάλλον λιγότερα έχουν γραφτεί για το οικονομικό κόστος. Σε μια πρόσφατη έκθεση, η HSBC προσπάθησε να θέσει ένα ποσό για τις ζημιές από τις επτά χειρότερα πληγείσες χώρες –Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη, Συρία, Ιορδανία, Λίβανο και Μπαχρέιν- και εκτίμησε περίπου 800 δισ. δολάρια χαμένης παραγωγής.Η HSBC προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα επιβραδυνθεί στο 0,4% φέτος. Το ΑΕΠ μας λέει μέρος μόνο της ιστορίας ωστόσο. Αυτό που είναι δυσκολότερο να υπολογιστεί είναι η ζημιά στην επενδυτική εμπιστοσύνη, η οποία καταρρακώθηκε όχι μόνο από τις αρχικές εξεγέρσεις αλλά επίσης και από τη συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση των ζητημάτων ασφαλείας σε διάφορες χώρες σε εθνικό και εσωτερικό επίπεδο.

Συμβιβασμό με ΕΕ ψάχνει η Gazprom των Alex Barker και Guy Chazan (Βρυξέλλες)

Πρόταση «ειρήνευσης» καταθέτει η Gazprom στην Κομισιόν. Ζητά συμβιβαστική λύση στην έρευνα παραβίασης του ανταγωνισμού. Οι ευσεβείς στόχοι των Βρυξελλών και οι «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας στη διατίμηση.
Συμβιβασμό με ΕΕ ψάχνει η Gazprom – Στο επίκεντρο το «μονοπώλιο»
Η Gazprom προτείνει ανακωχή με τις Βρυξέλλες και έναρξη συνομιλιών για διευθέτηση της σαρωτικής έρευνας περί παραβίασης του ανταγωνισμού που απειλεί το επιχειρηματικό της μοντέλο στην Ευρώπη.Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης έχει στόχο να εκτονώσει μια πολύ μεγάλη εστία έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, αν και οι δύο πλευρές παραμένουν στα μαχαίρια όσον αφορά την άρνηση της Ουκρανίας την τελευταία στιγμή να υπογράψει την εμπορική συνθήκη με την Ε.Ε., κίνηση που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.Ο Alexander Medvedev, επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom, δήλωσε στους Financial Times ότι ο ενεργειακός κολοσσός, η ρωσική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν «να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ε.Ε.: Παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία οι συμφωνίες ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία για τον South Stream

Η Βουλγαρία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύει να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση του «ομήρου» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom με αφορμή τους όρους κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού South Stream.Τα παραπάνω επισημαίνουν Βούλγαροι αναλυτές σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία) και τη Σερβία για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

"Όχι στο τέμενος"

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/12/%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85.jpg
ΑntinewsΤο αίτημα για την ανέγερση Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα έχει μακρά ιστορία. Ουσιαστικά ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα και καταλήγει με το επίσημο αίτημα της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος το 2006 προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.(ΥΕΠΘ) Η τότε Υπουργός Παιδείας κα Μαριέττα Γιαννάκου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και περί τα τέλη του 2006 έφερε σχέδιο νόμου στη Βουλή που υπερψηφίστηκε και πλέον αποτελεί Νόμο του Κράτους (Ν.3512/2006).Ο συγκεκριμένος νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών».

Το χαμένο όραμα του Βίλι Μπραντ

Στη Γερμανία, με πρώτο τον χαρισματικό Βίλι Μπραντ, ξεκινά μια σειρά σοσιαλδημοκρατών καγκελάριων. Η εμφάνιση των τρομοκρατών της Μπάντερ - Μάινχοφ, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην ατιμωρησία των ναζί, αλλάζει το σκηνικό. Η Γερμανία μεταβάλλεται σε ένα αυταρχικό κράτος, τα περιβόητα «λευκά κελιά» κάνουν την εμφάνισή τους και οι παλιοί ναζί στρογγυλοκάθονται στον κρατικό μηχανισμό. Και από τον Βίλι Μπραντ φτάνουμε στον θηριώδη Χέλμουτ Κολ, τον μέντορα της Μέρκελ. Αυτό ήθελαν οι τρομοκράτες; (Απο άρθρο του Γιάννη Καψή στο Εθνος)

Ο Βίλι Μπραντ κυβέρνησε την τότε Δυτική Γερμανία από το 1969 μέχρι και τον Μάιο του 1974. Εάν το φθινόπωρο του 1969 οι Δυτικογερμανοί δεν είχαν εκλέξει για καγκελάριο τον μεγάλο αυτό σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ίσως να υπήρχε ακόμη σήμερα το τείχος μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου.