28 Νοεμβρίου 2015

Τα ασυνόδευτα: Στο δρόμο της προσφυγιάς

Το μικρό παιδί με τα απλωμένα χεράκια  σε δυό μεγάλους που το κρατούν δεξιά κι αριστερά δεν είναι μοντέλο, η εικόνα είναι αληθινή. Είναι ένα ακόμα ασυνόδευτο. Βρέθηκε μόνο στον Έβρο και κανείς δεν ξέρει την ιστορία του. Ορφάνεψε στη διαδρομή, πνίγηκε άραγε κάποιος πατέρας ή κάποια μάνα, κάποιος αδελφός για να το σώσει; Ή με σπαραγμό μια μάνα το έβαλε στη βάρκα των λαθρεμπόρων για να σωθεί, αυτό μόνο, από την πείνα, τους θανάτους τους βιασμούς που έγιναν η μοίρα της;
Απλώνει τα χεράκια του να πιαστεί από αγνώστους με μια αθωότητα απίστευτη, σα να μην το έχει αγγίξει η βια κι η ανθρώπινη σκληρότητα που το έριξε ολομόναχο στο δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, κι αυτά τα  χεράκια, αυτή η εμπιστοσύνη του, η εγγενής πίστη του στην ανθρώπινη καλοσύνη είναι που μου σπάραξε την καρδιά όταν το είδα.

Οι ΗΠΑ δικαιώνουν μέσω SU-24 την Ελλάδα για τα σχέδια πτήσης στο Αιγαίο που οι Τούρκοι δεν καταθέτουν!

http://www.onalert.gr/image/?w=630&src=/files/Image/ONALERTPHOTOS/TOYRKIA/ERDOGAN/erdogan_obama.JPGΟι ΗΠΑ προσπαθώντας να στηρίξουν τον Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 ,”καταρρίπτουν” όλη την τουρκική “επιχειρηματολογία” των Τούρκων για τις παράνομες πτήσεις τους στο Αιγαίο! Αν έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters, τότε από σήμερα οι κύριοι Ερντογάν και Νταβούτογλου πρέπει να δώσουν εντολή στην αεροπορία τους να κάνει αυτό τπου συστηματικά αρνείται από το 1974: να καταθέτει σχέδια πτήσης για ΟΛΑ τα μαχητικά της που παράνομα μπαίνουν στο Αιγαίο! Αυτό ζητά με βάση τη νομιμότητα η Ελλάδα και η Τουρκία το αρνείται κάνοντας παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και στη συνέχεια παραβιάσεις!

Γιατί η Τουρκία (δεν) θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία


Γιατί η Τουρκία (δεν) θα κερδίσει τον πόλεμο με τη ΡωσίαΑδάμ Γιαννίκος ,-Οι ηγέτες των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν πάρει θέση για την οικογενειακή φωτογραφία κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 15 Νοεμβρίου 2015. Στον πολυπολικό κόσμο της εποχής μετά την κρίση οι ΗΠΑ διατηρούν τον ηγεμονικό τους ρόλο, αλλά τα διδάγματα του παρελθόντος δεν τις επιτρέπει να προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς προηγουμένως να έχουν διασφαλιστεί οι συμμαχίες στο πεδίο. Στις χίλιες λέξεις της φωτογραφίας περιγράφεται η υπόσχεση που έδωσαν από το Regnum Carya Resort οι ισχυροί του πλανήτη να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας - Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

SPIEGEL Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν στην Συρία - Νεκροί ήδη Ρώσοι στρατιώτες

http://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/story/2015/11/27/10915/main/russia.JPGΤην ώρα που το καταδρομικό Moskva, που είναι εξοπλισμένο με σύστημα πυραύλων Fort βρίσκεται στο λιμάνι της Λαττάκειας,  αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel φέρνει τη Ρωσία να στηρίζει με χερσαίες δυνάμεις τον Μπασάρ αλ Άσαντ.Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν ήδη δύο νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, ωστόσο τα ρωσικά ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να μεταδώσουν την είδηση.Σύμφωνα με βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο τζιχαντιστής, η Ρωσία βομβαρδίζει ήδη την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα γεγονός που ίσως συνδέεται με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και στο έδαφος.Αλλά και ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ISIS Η Ουάσιγκτον πιέζει την Τουρκία να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Τουρκία να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία

Πιέσεις στην Τουρκία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία ασκεί η Ουάσιγκτον, με στόχο να κλείσουν οι δρόμοι του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal», οι ΗΠΑ δεν έχουν υποδείξει συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών αλλά τόνισαν ότι στην περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες μονάδες πεζικού και πυροβολικού.

Μονόδρομος ο συμβιβασμός για τη Συρία

Η αναζήτηση συμβιβασμού για την επόμενη μέρα στη Συρία είναι η προϋπόθεση για την εδώ και τώρα συγκρότηση μιας συμμαχίας με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία με στόχο την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Το ζητούμενο είναι δύσκολο, καθώς οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις δεν πρέπει μόνο να βρουν κοινό παρονομαστή ζωτικών συμφερόντων σε μια συνολική πολιτική σταθεροποίηση, αλλά οφείλουν να μη δυσαρεστήσουν και να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τους τοπικούς συμμάχους τους. Για τη Μόσχα το παραπάνω ζητούμενο είναι εύκολο, καθώς το καθεστώς Ασαντ δεν έχει τη δυνατότητα να απορρίψει μια λύση που θα έχει αποδεχθεί το Κρεμλίνο.
Για την Ουάσιγκτον και για το Παρίσι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Οι ΗΠΑ πρέπει να ελέγξουν ταυτόχρονα τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, ενώ η Γαλλία δεν μπορεί να φανεί αναξιόπιστη απέναντι στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις τις οποίες στηρίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Συρία.

Το κόστος ενός πιθανού οικονομικού πολέμου Ρωσίας-Τουρκίας

Το κόστος ενός πιθανού οικονομικού πολέμου Ρωσίας-ΤουρκίαςΤου Κώστα Ράπτη-Η απάντηση της Μόσχας στην κατάρριψη του ρωσικού Suhoi-24 από τουρκικά F-16 στην μεθόριο Συρίας-Τουρκίας, τουλάχιστον η εμφανής, ξεδιπλώνεται, κρίνοντας από τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, σε τέσσερα επίπεδα.Στο επικοινωνιακό επίπεδο, όπου και οι επιπτώσεις ενδέχεται να αποδειχθούν διαρκέστερες, η ρωσική πλευρά εμφανίζει το μεν τουρκικό κράτος ως "συνεργό τρομοκρατών”, σύμφωνα με την έκφραση του Vladimir Putin, την δε ηγεσία της γείτονος ως άμεσα επωφελούμενη από σκοτεινές συναλλαγές με τους τζιχαντιστές, κυρίως σε ό,τι αφορά την πετρελαϊκή παραγωγή τους. Πρόκειται για μία επικοινωνιακή επίθεση η οποία πλήττει προσωπικά τον Tayyip Erdogan, γεννά όλο και πιο άβολα ερωτήματα στην κοινή γνώμη της Δύσης για το είδος των κρατών με τα οποία συμπράττουν οι ηγεσίες της και προορίζεται να υπονομεύσει την φιλοδοξία της Τουρκίας να έχει καθοριστικό ρόλο για την "επόμενη μέρα” στη Συρία.

Συγκλονίζεται η Τουρκία από το φόνο του πρ. του δικηγορικού συλλόγου Εν ψυχρώ εκτέλεση μετά απο εκδήλωση στο Νιτιγάρμπακιρ Του Νίκου Στέλγια



Δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Ντιγιάρμπακιρ Ταχίρ Ελτσί. Η νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του εισαγγελέα και της ομάδας του, οι οποίοι πήγαν για έρευνα στο χώρο της δολοφονίας του Ελτσίν. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ ο εισαγγελέας απομακρύνθηκε.

Ο Τσίπρας και η Ιερουσαλήμ ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ Η αναγνώρισή της από τον Πρωθυπουργό δημιουργεί ερωτηματικά

Ο Τσίπρας και η Ιερουσαλήμ ως «ιστορική πρωτεύουσα» του ΙσραήλΕρωτηματικά προκαλεί η κίνηση του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της χώρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν.Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.i24news.tv, η οποία μάλιστα επικαλείται και φωτογραφικό υλικό, ο κ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τη φράση «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας» (στα αγγλικά, «With great honor to be in your historical capital and to meet your excellencies»).

Ισραήλ: Μία χώρα σε αναζήτηση αφηγήματος Η ισραηλινή κοινωνία βιώνει τα δικά της αδιέξοδα σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών

Ισραήλ: Μία χώρα σε αναζήτηση αφηγήματος
Αν περπατήσει κανείς το βράδυ στους δρόμους του Τελ Αβίβ, του έρχεται στο μυαλό η Νέα Υόρκη - αν και σε… μεσανατολική κλίμακα. Πολύς νέος κόσμος στον δρόμο, άπειρα μπαρ στα οποία ο κόσμος περνά καλά, ανεμελιά. Οι νέοι ντύνονται όμορφα, μοντέρνα - μάλλον σε απόλυτη αντίθεση με τον κομφορμισμό της Ιερουσαλήμ.. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά - ιδιαίτερα υπό το φως της ημέρας. Οι συντηρητικοί ορθόδοξοι Εβραίοι είναι πολλοί και μάλιστα αυξάνονται. Η «ελευθεριότητα» του Τελ Αβίβ δεν υπάρχει και η βαρύτητα της ιστορίας της πόλης θέτει τα όρια στη συμπεριφορά.

Ν. Κοτζιάς: Από την Ιερουσαλήμ στην Τεχεράνη Τι σημαίνει το ταξίδι του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν

Ν. Κοτζιάς: Από την Ιερουσαλήμ στην ΤεχεράνηΟ Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει αύριο και μεθαύριο, 29 και 30 Νοεμβρίου, στο Ιράν σε μία προσπάθεια περαιτέρω σύσφιγξης των διμερών σχέσεων αλλά και προετοιμασίας της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα εντός του 2016. Θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και ομάδα επιχειρηματιών. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο καθώς περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ, τον υπουργό Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Αμπάς Αχουντί.

«Μην κάνετε εκπτώσεις στον Ερντογάν» λένε στην ΕΕ οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι Μήνυμα πριν τη Σύνοδο με την Άγκυρα

«Μην κάνετε εκπτώσεις στον Ερντογάν» λένε στην ΕΕ οι συλληφθέντες δημοσιογράφοιΚωνσταντινούπολη «Μπαϊράκι» εναντίον της τουρκικής ηγεσίας σηκώνουν, από τη φυλακή, οι δύο τούρκοι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν μετά την δημοσίευση υλικού που έδειχνε τις τουρκικές υπηρεσίες να στέλνουν όπλα στη Συρία.Απευθυνόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούν τους «28» να «μην εγκαταλείψουν την ευαισθησία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για το προσφυγικό.http://www.tovima.gr/world/article/?aid=757964

Νεκρός Κούρδος δικηγόρος που σχετιζόταν με το ΡΚΚ: Μια ακόμα δολοφονία από Ερντογάν;


Slain Tahir Elci (C), the head of the local chamber of lawyers, speaks to media just before he was killed during a demonstration in Diyarbakir, Turkey 28 November 2015. Two people were killed and several others wounded when members of the banned Kurdistan Workers' Party (PKK) clashed with security forces in the south-eastern Turkish city of Diyarbakir, President Recep Tayyip Erdogan confirmed on 28 November. One of those shot dead was the head of the local chamber of lawyers, Tahir Elci, who had been talking to the media with a group of lawyers in the Sur quarter of the city when he was hit, local media reported. The other fatality was a police officer. EPA, STR
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσί, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς άγνωστων ενόπλων στη μεγάλη αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ έκανε μία δήλωση στους δημοσιογράφους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου και μιας ομάδας δικηγόρων, προκαλώντας την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, πρόσθεσαν.

Ο Σουλτάνος… ο «Μόσκοβος» και η Ελλάδα

http://i.imgbox.com/cjRrfLze.jpgΤου Κωνσταντίνου Λουκόπουλου *- Δεν χωράει αμφιβολία ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Α/Φ Su-24 από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και σοβαρό προβληματισμό για την επόμενη ημέρα, κυρίως για τη μορφή της ρωσικής αντίδρασης και το ενδεχόμενο γενικότερης εμπλοκής. Στη χώρα μας όμως, όπου κυριαρχεί η υπερβολή και η στρέβλωση, όπου όλα σχεδόν γίνονται… διαφορετικά, η ανησυχία και ο προβληματισμός προσέλαβε επιεικώς «αξιοπερίεργες» διαστάσεις.

«Σύννεφα» στις σχέσεις Ελλάδας - Ιράν

(Mε την επισήμανση οτι το πρόγραμμα Κοτζιά εξαρχής προέβλεπε επιστροφή στην Αθηνα το Βραδυ και αναχώρηση το επόμενο πρωί.)
«Σύννεφα» στις σχέσεις Ελλάδας - Ιράν Της Κύρας Αδαμ-Σύννεφα μαζεύτηκαν στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν προτού καν ξεκινήσει η επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην Τεχεράνη.Ο κ. Κοτζιάς φαίνεται ότι προσπάθησε να μεταβεί από το Ισραήλ όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, απ' ευθείας στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές όμως διεμήνυσαν ότι δεν δέχονται κανένα αεροσκάφος που προέρχεται από το FIR Τελ Αβίβ, διότι τον θεωρούν κλειστό εχθρικό χώρο και προέτρεψαν την ελληνική αντιπροσωπεία να ακολουθήσει άλλη οδό.

Η κυβέρνηση σώζει μετανάστες, όχι όμως και το Αιγαίο

http://3.bp.blogspot.com/-jhXr-G1BsfA/VM98kbJ7KVI/AAAAAAAATX0/mhqP1-XkR5Y/s1600/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%2B%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%2B%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%2B%CE%96%CF%8E%CE%BD%CE%B7%2B(%CE%91%CE%9F%CE%96)%2B-%2B%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82%2B%CE%9B%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82.%2BGreek%2BEEZ%2B-%2BNikos%2BLygeros.jpeg
Της Κύρας Αδάμ Με μια καλά προετοιμασμένη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Άγκυρας και εναντίον των συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου , ολοκληρώνεται την Κυριακή το τρίμηνο παζάρι για την αβέβαιη «συγκράτηση» των προσφυγικών ροών στα τουρκικά εδάφη, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η συνολικά απρόθυμη Ευρώπη με υπέρογκους αριθμούς προσφύγων.Η Αθήνα επιχειρεί να δώσει μάχη οπισθοφυλακής,   επιμένοντας ότι η καταγραφή των προσφύγων πρέπει να γίνεται στην Τουρκία με την ανάλογη  μεταφορά των hot spot από ελληνικό σε τουρκικό έδαφος, πρόταση που έχει ήδη απορριφθεί από την τουρκική κυβέρνηση κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα και δεν έχει ούτε έναν σύμμαχο μέσα στην ΕΕ.

Τα σύνορα κινούνται, οι χάρτες τρέμουν

https://olympiada.files.wordpress.com/2011/08/file.jpgΜη «μυξοκλαίμε» με τις παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Μπορεί και τις κάνει. Και θα τις συνεχίσει. Διότι βασίζεται στη στρατιωτική της ισχύ. Η οποία μάλιστα (και) με τις παραβιάσεις ανατροφοδοτείται και αυτοτροφοδοτείται. Βαίνουσα αυξανόμενη,http://1.bp.blogspot.com/_SFZt0tl-B3U/R5ph82iZXPI/AAAAAAAAB1w/FNuX75bHzuk/s400/KARAM-YPOGRAFEI-774577.jpgΜετά τη στρατηγική στρατιωτική ήττα του Ελληνισμού στην Κύπρο το 1974, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε και απέναντι στην Τουρκία εφαρμόσθηκε μια πολιτική «κατευνασμού». Με τα γνωστά αποτελέσματα. Βήμα προς βήμα η Τουρκία βελτιώνει τις θέσεις της και διευρύνει τις διεκδικήσεις της. Σήμερα η χώρα αυτή ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω στη Θράκη και στο Αιγαίο, φέρνει συνεχώς την όποια λύση του Κυπριακού όλο και πιο πολύ στα μέτρα της, διεκδικεί με θρασύτητα τον ρόλο του προστάτη για κάθε εθνικότητας μουσουλμάνο που κατοικεί στη χώρα μας και εμποδίζει τις ανακηρύξεις των ΑΟΖ, διεκδικώντας τουλάχιστον συνεκμεταλλεύσεις. Μην αισθάνονται ορισμένοι εξ ημών ότι «δικαιώνονται» επειδή ο κ. Λαβρόφ έφερε στον αφρό (κάτι που αύριο μπορεί να «ξεχάσει») το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου απ’ την Τουρκία. Η Τουρκία δύναται να προχωρεί σ’ αυτές τις παραβιάσεις, και θα τις συνεχίσει. Διότι έχει την ισχύ να το κάνει.Η Ελλάδα απέναντι σ’ αυτήν την ισχύ αντιτάσσει το (αμυντικό) δόγμα του υψηλού κόστους για την Τουρκία, αν η τελευταία κάνει καμιά τρέλα. Σωστό, αλλά όχι επαρκές. Διότι η Τουρκία δεν έχει λόγο να κάνει καμιά τρέλα, αν κερδίζει σιγά-σιγά όσα επιδιώκει πουλώντας τρέλα! Δηλαδή απειλές, διπλωματικές και εμπράγματες, που, εφόσον γίνονται διά του κατευνασμού αποδεκτές, δημιουργούν τετελεσμένα και γεννούν έτι περαιτέρω φιλόδοξους στόχους.