27 Νοεμβρίου 2014

Στροφή στον αυταρχισμό από τον Ερντογάν Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές


Του Νίκου Στέλγια
Η νέα δήλωση του Τούρκου Προέδρου ήρθε σε μια στιγμή που η τουρκική κοινωνία συζητά τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Ερντογάν.

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί στροφή στον αυταρχισμό και στην συντηρητική ρητορική. Με απώτερο στόχο την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος του στις επικείμενες εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει σημαντικά μηνύματα στην βάση του κόμματος του, τα οποία έρχονται να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικότης Τουρκίας και στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Χθες, μιλώντας στα πλαίσια μια διοργάνωσης του συνδέσμου των συντηρητικών επιχειρηματιών «MÜSİAD», ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε μια νέα δήλωση, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.

Μπλοφάρει ή όχι η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο;


 
“Η πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη: αναγνωρίζουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον αυτής να εκμεταλλευθεί οποιουσδήποτε υδρογονάνθρακες μπορεί να υπάρχουν εντός των υδάτων της. Έχουμε επίσης τη σταθερή πεποίθηση ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, κάθε κοινότητας στην Κύπρο. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα από τα μεγάλα βραβεία που θα κερδηθούν μέσω μιας λύσης του Κυπριακού”.
Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Δυτικά Βαλκάνια, ο νέος παιδότοπος της Ρωσίας

Russian President Vladimir Putin shakes hands with Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic (R) at the government headquarters in Belgrade October 16, 2014.  REUTERS/Marko Djurica
Της Judy Dempsey  Μετά την δριμύτατη ομιλία που εκφώνησε η Angela Merkel σχετικά με την εξωτερική πολιτική από του βήματος του Ινστιτούτου Lowy για τη Διεθνή Πολιτική στο Σίδνεϊ, στις 17 Νοεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε συνέχεια στο θέμα. Τα σχόλιά της σχετικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin δεν ήταν μόνον εντόνως επικριτικά για τις ενέργειές του κατά τους τελευταίους μήνες. Η Merkel είπε επίσης ότι δεν πιστεύει πως θα σταματήσει στην Ουκρανία. Προειδοποίησε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας. «Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ουκρανία», είπε. «Ισχύει για τη Μολδαβία. Ισχύει για τη Γεωργία. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα πρέπει να αναρωτιόμαστε σχετικά με τη Σερβία. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε σχετικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Πετρέλαιο: Σενάρια συνωμοσίας με τους τζιχαντιστές και τη Λιβύη

Στην κατοχή των ισλαμιστών βρίσκονται ήδη έξι από τα 10 κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Συρία αλλά και κοιτάσματα πετρελαίου, καθώς και ένα διυλιστήριο στο βόρειο Ιράκ. Η παραγωγή πετρελαίου του I.S. εκτιμάται στα 800 εκατ. δολάρια ετησίως.
Πετρέλαιο: Σενάρια συνωμοσίας με τους τζιχαντιστές και τη ΛιβύηΣενάρια συνωμοσίας και αβεβαιότητα χαρακτηρίζουν πλέον την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Στο παζλ της αγοράς είναι πιθανόν πολύ σύντομα να μπει και ένας ακόμα παράγων αβεβαιότητας: το I.S., καθώς, οι τζιχαντιστές φλερτάρουν πλέον με την ιδέα να αποκτήσουν πρόσβαση και στα τεράστια αποθέματα της Λιβύης.
Αν το I.S. καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο πετρέλαιο της Λιβύης, τότε οι ανατροπές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, καθώς ο όγκος του διακινούμενου λαθραία πετρελαίου από τους τζιχαντιστές θα γίνονταν πλέον υπολογίσιμος. Και εκτός από τα νέα δεδομένα που θα διαμορφώνονταν στην αγορά, τα τεράστια κέρδη που θα απέφερε η πώληση του πετρελαίου θα έρχονταν να προστεθούν στις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης από εκβιασμούς, εμπόριο όπλων και απαγωγές.Πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατοχή των ισλαμιστών βρίσκονται ήδη έξι από τα 10 κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Συρία αλλά και κοιτάσματα πετρελαίου, καθώς και ένα διυλιστήριο, στο βόρειο Ιράκ.

Mazower: Το έθνος-κράτος παίρνει τώρα τη ρεβάνς


Mazower: Το έθνος-κράτος παίρνει τώρα τη ρεβάνς
Το εθνικό κράτος κάνει την επιστροφή του; Ετσι δείχνουν τα πράγματα. Παραδοσιακές διακρατικές συγκρούσεις εκτυλίσσονται στην Θάλασσα της Κίνας και τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Οι διακρατικές συναντήσεις, όπως η σύνοδος της Apec και της Group of 20 στο Σίδνεϊ χαρακτηρίστηκαν από ασυνήθιστες εντάσεις. Η παραδοσιακή διπλωματία (ευτυχώς εν προκειμένω) είναι εκείνη που μετράει σε ζητήματα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.Ωστόσο η κυρίαρχη άποψη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν ότι η παγκοσμιοποίηση θα φέρει την μεταμόρφωση του πλανήτη μέσα από μη κρατικούς παράγοντες. Η λήξη του ψυχρού πολέμου προκάλεσε μια, σχεδόν μαρξιστική προσδοκία, ότι το κράτος θα υποτονίσει –υπό την σκιά της ελεύθερης ροής χρήματος και αγαθών και υπονομευόμενο από εξω-κρατικούς παράγοντες, εκ των οποίων οι τρομοκρατικές ομάδες ήταν οι πλέον προφανείς, αλλά όχι οι μόνοι. Ήταν μια προσδοκία την οποία μοιραζόταν όλο το πολιτικό στερέωμα.

Και τώρα τι κάνουμε με τους Ρώσους;

Προβληματισμός, εισηγήσεις και ριζοσπαστικές λύσεις

Ο τομέας των υπηρεσιών στην Κύπρο άνθησε τα τελευταία χρόνια στηριζόμενος σε σημαντικό βαθμό σε ρωσικές εταιρείες.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από έντονες προσπάθειες, η Κύπρος κατάφερε να βγάλει την ταμπέλα του φορολογικού παράδεισου, αν και οι φωνές διαμαρτυρίας στη Ρωσία για τις κυπριακές “offshore” δεν καταλάγιασαν ποτέ. Η έγκριση του νομοσχεδίου για φορολόγηση εταιρειών ρωσικών συμφερόντων που βρίσκονται στο εξωτερικό έρχεται να διαταράξει τη σταθερότητα για ακόμα μία φορά ενάμισι περίπου χρόνο μετά το κούρεμα των καταθέσεων και την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12.5%.

Μετά το θαλάσσιο, τώρα και «ιπτάμενο Barbaros»

Περιοδεία Σίσι σε Ιταλία - Γαλλία Ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Αίγυπτο «στρατηγική σύμμαχο»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Αιγύπτιο Πρόεδρο
ΡΩΜΗ.--Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκίνησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φαταχ Αλ Σίσι, που σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Πρώτος σταθμός του Σίσι ήταν η Ιταλία, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας «στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, των μεταφορών, της βιομηχανίας και του τουρισμού». Ειδικότερα, ο Σίσι υπογράμμισε ότι το Κάιρο σύντομα θα προωθήσει νόμο που θα διευθετεί μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη δράση και ίδρυση επιχειρήσεων και θα βελτιώνει το περιβάλλον για τους επενδυτές.

Μέση Ανατολή, Ουκρανία: Δύο Επίκαιρα με Προοπτική Διαρκείας,

Με την επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτείται ανάλογη πολιτική
Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν προς τη Δύση, ανατέλλει ο πόλεμος κατά του ισλαμικού κράτους(IS), αλλά και ενώ πιστευότανε ότι ο Obama εγκαινιάζει νέα γενιά προέδρων χωρίς πόλεμο. Έχει κληρονομήσει δύο πολέμους, τους οποίους κλήθηκε νε τερματίσει και τώρα απρόσμενα αρχίζει τον πόλεμο κατά του πλέον επικίνδυνου IS και μάλιστα στα τελευταία δύο έτη της δεύτερης προεδρικής θητείας.Ο Obama έχει επικριθεί, δίκαια ή άδικα, για έλλειψη ή μάλλον για ασαφή πολιτική στην Μέση Ανατολή και που τον καθιστά ακόμη ευάλωτο στην κριτική μετά τις πρόσφατες ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, με τις οποίες χάνει τον έλεγχο στο Κογκρέσο. Περιπλέκει ακόμη τους επικριτές η δήλωση του Obama ότι πρώτα αντιμετωπίζονται οι Τζιχαντιστές του IS, χωρίς σαφή μηνύματα για τον Άσαντ, τον οποίο οι Η.Π.Α. εμμένουν να εκτοπίσουν.

Πόλεμος τιμών για το πετρέλαιο


Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου καθιστά την σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη μια από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων ετών. Μέχρι στιγμής δεν διαγράφεται κοινό μέτωπο των χωρών-μελών.
Το πετρέλαιο θεωρείται το λιπαντικό της παγκόσμιας οικονομίας. Στρατηγικά είναι η σημαντικότερη πρώτη ύλη. Η τιμή του έχει τη δύναμη είτε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία, είτε να την στραγγαλίσει. Όπως μια υψηλή τιμή ικανοποιεί τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και πονά τους καταναλωτές, έτσι μια χαμηλή τιμή φέρνει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς και χαροποιεί τους οδηγούς αυτοκινήτου.

ΚΙΕΒΟ ΝΑΤΟ: Απειλή για όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας η ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στην Κριμάια

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, κατήγγειλε χθες Τετάρτη στο Κιεβο την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Μόσχα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια απειλή για τις χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.
ΝΑΤΟ: Απειλή για όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας η ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στην Κριμάια   Την παραμονή της πρώτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου που προέκυψε από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισαν οι φιλοδυτικοί, ο στρατηγός Μπρίντλοβ παρέμεινε ωστόσο ασαφής σχετικά με τις ατλαντικές προοπτικές του Κιέβου.Οι ουκρανικές αρχές επιχειρούν να αναβιώσουν το σχέδιό τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την ταπεινωτική απώλεια της Κριμαίας και την ντε φάκτο διαίρεση της ανθρακοφόρου λεκάνης του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αντάρτες που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος φιλοδυτικός συνασπισμός δεσμεύθηκε να τροποποιήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς τη νομοθεσία ώστε να "ακυρώσει το καθεστώς της Ουκρανίας ως αδέσμευτης χώρας" και να "αναβιώσει την προοπτική μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ".

ΗΠΑ, προς το τέλος της συναίνεσης;

U.S. President Barack Obama speaks about immigration reform during a visit to Del Sol High School in Las Vegas, Nevada November 21, 2014.  REUTERS/Kevin Lamarque
Σκηνές εξέγερσης και ατμόσφαιρα εμφυλίου πολέμου στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, όπου οι Αφροαμερικανοί πιστεύουν ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Την ίδια στιγμή, ατμόσφαιρα μετωπικής σύγκρουσης εφ όλης της ύλης Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου - Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον: Από τη δωρεάν υγεία, τη μετανάστευση μέχρι και την εξωτερική πολιτική.
Η συναίνεση την οποία αναζητούσαν οι συγγραφείς του Συντάγματος των ΗΠΑ, με τις ισορροπίες και αλληλοελέγχους μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας που θέσπισαν αποσαθρώνεται με γεωμετρική πρόοδο.Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στη Βρετανία, ο στενός συνεργάτης της Θάτσερ, Νόρμαν Τέμπιτ, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος είχε ζητήσει το τέλος της συναίνεσης ως προϋπόθεση για τομές και ανατροπές. Στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται παρόμοιο σύνθημα, γιατί η συναίνεση καταρρέει με μια δυναμική που δεν προαναγγέλλει ανασύνταξη και ανασύνθεση, αλλά αντίθετα σύγχυση, βραχυκύκλωμα και αποδόμηση.