27 Νοεμβρίου 2014

Περιοδεία Σίσι σε Ιταλία - Γαλλία Ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Αίγυπτο «στρατηγική σύμμαχο»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Αιγύπτιο Πρόεδρο
ΡΩΜΗ.--Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκίνησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φαταχ Αλ Σίσι, που σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Πρώτος σταθμός του Σίσι ήταν η Ιταλία, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας «στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, των μεταφορών, της βιομηχανίας και του τουρισμού». Ειδικότερα, ο Σίσι υπογράμμισε ότι το Κάιρο σύντομα θα προωθήσει νόμο που θα διευθετεί μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη δράση και ίδρυση επιχειρήσεων και θα βελτιώνει το περιβάλλον για τους επενδυτές.

Ο Σίσι στάθηκε, μεταξύ άλλων, και στην κατάσταση στη Λιβύη - από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία. Δήλωσε ότι η Αίγυπτος στηρίζει τη θέληση του λαού και του στρατού της Λιβύης και δεν αναμείχθηκε στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Αίγυπτος δε θα δεχόταν ποτέ τη μετατροπή της Λιβύης σε «βάση της τρομοκρατίας».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Ματέο Ρέντσι χαιρέτισε από τη μεριά του την Αίγυπτο ως μία «στρατηγική σύμμαχο» και τόνισε: «Η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η Μεσόγειος δεν θα αποτελεί τα σύνορα, αλλά την καρδιά της Ευρώπης και ότι η Αίγυπτος πρέπει να θεωρείται ως στρατηγική σύμμαχος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής». «Είναι προφανές ότι εάν επιτύχουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στην περιοχή, θα είναι για εμάς ευκολότερο να σταθεροποιήσουμε τη μετανάστευση», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Η άνοδος του Σίσι στην εξουσία, μετά από την ανατροπή των ηγετών της «Αραβικής Ανοιξης» (που επικρότησαν οι ίδιοι που σήμερα κάνουν χειραψίες με τον Σίσι) και στην Αίγυπτο, ανέδειξε πόσα «εναλλακτικά» αντιλαϊκά σενάρια διαθέτει η πλουτοκρατία, ώστε να τα εναλλάσσει ανάλογα με το ποια σχέδια κάθε φορά ιεραρχεί και ποια συμφέροντα επικρατούν στο λυσσαλέο ενδοαστικό και
ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Το πρόγραμμα του Σίσι περιλάμβανε συναντήσεις με εργοδοτικές οργανώσεις και στις δύο χώρες.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ