26 Αυγούστου 2014

Γιατί αργεί ο βομβαρδισμός κατά των τζιχαντιστών;

Ο βομβαρδισμός θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από την κυβέρνηση Ομπάμα θα ήταν χωρίς αμφιβολία μια δίκαιη κίνηση. Πρώτον, επειδή η ανακοπή μιας γενοκτονίας είναι ένας καλός λόγος για την πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων. Δεύτερον, επειδή στον κόσμο που προέκυψε μετά την 11η Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να είναι τρομακτικό να επιτρέπεται σε μια βίαιη εξτρεμιστική οργάνωση να εγκαθιδρύει ένα καθεστώς, όπου συγκεντρώνει πλούτο και δρα με ελευθερία - ιδίως όταν κάποια από τα μέλη αυτής της οργάνωσης έχουν δυτικά διαβατήρια.
Τρίτον, επειδή παρά τα τρομερά λάθη της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, αν η Αμερική δεν κινηθεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν θα το κάνει κανείς άλλος.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΜΠΑΡΖΑΝΙ Κούρδοι: Η Τεχεράνη μας προμήθευσε όπλα

Το Ιράν προμήθευσε με όπλα και πυρομαχικά τις δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν.
Κούρδοι: Η Τεχεράνη μας προμήθευσε όπλα "Ζητήσαμε όπλα και το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που μας προμήθευσε με όπλα", δήλωσε ο Μπαρζανί.Μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συγκρούσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά και πήραν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν.Ο Ζαρίφ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι το Ιράν δεν έχει στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά βοηθάει τη Βαγδάτη και τους Κούρδους "με άλλα μέσα", σύμφωνα με το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρουντάβ."Ζητούμε την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ και θεωρούμε την κατάσταση της ασφάλειας του Ιράκ δική μας", δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της σιιτικής ιρανικής κυβέρνησης. "Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί απειλή διεθνώς και αυτή η απειλή δεν είναι μόνο για τους περιφερειακούς γείτονες".

Τούρκοι πράκτορες στο πλευρό Τζιχαντιστών του Ιράκ Οι τρείς πράκτορες της ΜΙΤ έλαβαν μέρος σε αιματηρές επιθέσεις στο Β. Ιράκ

Μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής από το βόρειο κομμάτι του Ιράκ έρχεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Άγκυρα και σε ολόκληρη την Μεσοποταμία.Μέλος των ένοπλων ομάδων των Τουρκομάνιων του Ιράκ δίνει στην δημοσιότητα την ταυτότητα τριών πρακτόρων των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για τους πράκτορες «M.Y.», «İ.Ç.» και «K.Ş».Οι Τουρκομάνιοι ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένοι πράκτορες έλαβαν μέρος σε αιματηρές επιθέσεις, οι οποίες είχαν στο στόχαστρο τους ίδιους.Οι δυνάμεις των Τουρκομάνιων έχουν συλλάβει τους τρεις πράκτορες, οι οποίοι φρουρούνται σε ασφαλές μέρος.Η μεγάλη αποκάλυψη έγινε από τον Νιχάτ Γιαλνίζ, ο οποίος εμφανίζεται ως μέλος των ένοπλων μονάδων των Τουρκομάνιων του Ιράκ.

«Γιατί όχι ανεξάρτητο κουρδικό κράτος;»

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ O συνταγματάρχης Χάρι Σούτε ήρθε στο Ιράκ το 2003 και σήμερα είναι ο κορυφαίος σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων σε θέματα ασφαλείας.
O συνταγματάρχης Χάρι Σούτε ήρθε στο Ιράκ το 2003 και σήμερα είναι ο κορυφαίος σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων σε θέματα ασφαλείας.ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΙΡΑΚ. Γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ, ο συνταγματάρχης Χάρι Σούτε ήρθε στο Ιράκ με τον πόλεμο του 2003, για να γίνει στη συνέχεια ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Απόστρατος σήμερα, είναι ο κορυφαίος σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων σε θέματα ασφαλείας. Τον συναντήσαμε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς έβγαινε από κυβερνητική σύσκεψη για θέματα ασφαλείας, έχοντας καρφιτσωμένες στο πέτο του την αστερόεσσα και την κουρδική σημαία. Τρεις ημέρες αργότερα, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί του με μεγαλύτερη άνεση για τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή.

Αποστολή: Δυναμιτίζονται οι σχέσεις Κούρδων - Αράβων

Κούρδοι μαχητές έχουν λάβει θέσεις άμυνας έξω από το χωριό Ομάρ Χαλέντ, δυτικά της Μοσούλης, ενόψει επίθεσης με στόχο την κατεχόμενη από τους τζιχαντιστές πόλη.ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΡΜΠΙΛ, ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ. Τα στρατιωτικά και πολιτικά αυτοκίνητα τρέχουν δαιμονισμένα στον δρόμο που συνδέει το Ντουχόκ του Ιρακινού Κουρδιστάν με τη Μοσούλη, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ και, από τη νύχτα της 9ης Ιουνίου, προπύργιο του διαβόητου «Ισλαμικού Κράτους». Αφήνοντας πίσω μας τις σχετικά ασφαλείς περιοχές των Κούρδων, μπαίνουμε στην ιρακινή επαρχία Νινευή που, όπως η πρωτεύουσά της, η Μοσούλη, κατοικείται κυρίως από σουνίτες Αραβες. Εδώ η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το Φαϊντίμ, το Τζαμπούρ και τα άλλα χωριά πέρα από τη γέφυρα Μπακάκ είναι εντελώς έρημα. Τα εργοτάξια και τα εργοστάσια νεκρά, τα χωράφια και τα βοσκοτόπια εγκαταλελειμμένα. Οι Κούρδοι στρατιώτες Πεσμεργκά και ελάχιστοι ηλικιωμένοι Αραβες που έχουν ξεμείνει είναι τα μόνα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας που διακρίνουμε. Προ τριών εβδομάδων, τα χωριά αυτά είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, για να ανακαταληφθούν στη συνέχεια από τους Πεσμεργκά, που έχουν εγκαταστήσει φυλάκια και κέντρα ελέγχου.

Νάντια Βαλαβάνη: "Μια άλλη εξωτερική πολιτική" δεν είναι απλά εφικτή, αλλά επιβεβλημένη

Για την επιτακτική ανάγκη "μιας άλλης εξωτερικής πολιτικής" και βέβαια "μιας άλλης κυβέρνησης" μίλησε η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη. Η ίδια, τονίζοντας πως μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική είναι εφικτή ακόμη και στο πλαίσιο της Ε.Ε., μίλησε στην "Αυγή" για την κρίση στην Ουκρανία, για το ζήτημα των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία με αποτέλεσμα το εμπάργκο, για τις τρέχουσες κρίσεις στη Μ. Ανατολή και βέβαια για το Παλαιστινιακό ζήτημα.
  Συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη

Συρία: Σε συνεργασία κατά των Ισλαμιστών καλεί τους Δυτικούς η κυβέρνηση Άσαντ


Συρία: Σε συνεργασία κατά των Ισλαμιστών καλεί τους Δυτικούς η κυβέρνηση Άσαντ Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας, δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, όμως πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τη Δαμασκό. «Η Συρία είναι έτοιμη για μια συνεργασία και έναν συντονισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βάσει της απόφασης 2170 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ουάλεμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι καλοδεχούμενες».

Οταν το μίσος είναι ισχυρότερο από τη θέληση

Το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττει η Χαμάς είναι εναντίον των ίδιων των Παλαιστινίων. Διότι ακριβώς το μίσος εναντίον του Ισραήλ είναι ισχυρότερο από τη θέληση για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους δίπλα του.
Του Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ*-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΒΙΚΤΩΡ ΙΣΑΑΚ ΕΛΙΕΖΕΡ Με τον ανηλεή πόλεμο που διεξάγει η Χαμάς για την εξαφάνιση του Ισραήλ έχει πετύχει δύο στόχους.Ο πρώτος, συνίσταται στο γεγονός ότι αποτρέπει κάθε δυνατότητα επίτευξης λύσης που θα προβλέπει δύο κράτη για δύο λαούς. Καμία ισραηλινή κυβέρνηση, δεξιά ή αριστερή, δεν θα συμφωνήσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με τη Χαμάς πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Διότι εάν οι ρουκέτες από τη Γάζα είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ, οι ρουκέτες από τις παλαιστινιακές πόλεις Ραμάλα και Ιεριχώ θα μπορούσαν να επιφέρουν τον βίαιο διαμελισμό της χώρας και θα έθετε τους κατοίκους της σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας.

«Αντιρατσιστικό»: οι πύλες του ζόφου

«Αντιρατσιστικό»: οι πύλες του ζόφου (2)

Η αντιρατσιστική λογική

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή προβλέπει ποινή για όποιον αρνείται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μια επιτυχία της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας που κατάφερε να επιβάλει διεθνώς τον όρο καθιστώντας τον υποχρεωτικό.Το ζήτημα που ανακύπτει είναι πολιτικής και νομικής τάξεως. Διότι για πρώτη φορά στον σύγχρονο κόσμο επιβάλλεται διά νόμου ένας όρος. Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές στα σύγχρονα πολιτικά και νομικά χρονικά, καθώς ο νεωτερικός πολιτισμός έχει θεμελιωθεί πάνω στην πλήρη ελευθερία της γνώμης και στη διάκριση ανάμεσα στη γνώμη και την πράξη. Μόνον πράξεις τιμωρούνται από το νόμο, ποτέ απόψεις.

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Οι ΗΠΑ στέλνουν κατασκοπευτικά στη Συρία για να εντοπίσουν τις θέσεις των τζιχαντιστών

Οι ΗΠΑ στέλνουν κατασκοπευτικά στη Συρία για να εντοπίσουν τις θέσεις των τζιχαντιστών
Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ θα στείλουν κατασκοπευτικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Συρία για να εντοπίσουν θέσεις των τζιχαντιστών και να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανές αεροπορικές επιδρομές.
Ο αξιωματούχος οοποίος θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, οι εναέριες μονάδες θα είναι υπεύθυνες στο να παράσχουν βοήθεια στο Πεντάγωνο για να έχει ο αμερικανικός στρατός καλύτερη και συνολική εικόνα των θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, της ισλαμιστικής ομάδας των σουνιτών η οποία έχει υπό την κατοχή της ολόκληρες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ.

DER SPIEGEL Η Γερμανία δίνει 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και εξοπλισμό στους Κούρδους του Ιράκ

Η Γερμανία δίνει 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και εξοπλισμό στους Κούρδους του Ιράκ
H γερμανική κυβέρνηση θα παραδώσει 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, ισάριθμα κράνη, καθώς επίσης και 200 ασυρμάτους και 680 διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης στους Κούρδους του Ιράκ, αποκάλυψε σήμερα το περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του.
Τα πρώτα αεροσκάφη που θα παραδώσουν τον εξοπλισμό αυτό μπορεί να απογειωθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται έναν κατάλογο που καταρτίζει ο γερμανικός στρατός.Μεταξύ άλλων αναμένεται να παραδοθούν επίσης 20 ανιχνευτές μετάλλων και 30 ανιχνευτές ναρκών από τα πλεονάζοντα αποθέματα εξοπλισμού του γερμανικού στρατού καθώς και του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΓΑΛΛΙΑ: ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Το... βαλς του Ολάντ με τη Μέρκελ

Με σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης «απαντά» ο Φρανσουά Ολάντ στην «ανταρσία» από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, η οποία εδώ και αρκετό καιρό αντιδρούσε έντονα στις πολιτικές λιτότητας που υιοθέτησε ο Γάλλος πρόεδρος και τον κατηγόρησε ότι είναι δεμένος στο άρμα της Μέρκελ.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι δεν θα περιλαμβάνει κανέναν από τους «αντάρτες», οι οποίοι βρίσκονταν σε κόντρα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον ίδιο τον Ολάντ

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι δεν θα περιλαμβάνει κανέναν από τους «αντάρτες», οι οποίοι βρίσκονταν σε κόντρα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον ίδιο τον ΟλάντΗ σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα ανακοινωθεί σήμερα, είναι βέβαιο ότι δεν θα περιλαμβάνει κανέναν από τους «αντάρτες», οι οποίοι βρίσκονταν σε κόντρα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον ίδιο τον Ολάντ, και φυσικά τον υπουργό Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ, οι δηλώσεις του οποίου πυροδότησαν τις εξελίξεις.

Tα έωλα νεο-οθωμανικά δόγματα

Μπορεί μεν με τον σουλτανικής (και «ετσιθελικής») νοοτροπίας πάνω από το κεφάλι του, ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός να μην έχει πολλά περιθώρια να ξεδιπλώσει τις ακαδημαϊκές αντιλήψεις του και να δώσει -εν τη πράξει πλέον- ακριβή δείγματα γραφής των ιδεών του. Αλλά μπορούμε να προεικάσουμε με βεβαιότητα, τα πλαίσια μέσα στα οποία θα θελήσει να κινηθεί (ως θεσμικός διαχειριστής) ενεργοποιώντας έτσι τα δόγματα του «στρατηγικού βάθους», όπως τα ευαγγελίζεται στο περιώνυμο πόνημά του.
Τα οποία σε μεγάλο βαθμό διαλαμβάνουν τον ελληνισμό. Και που με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε βαθμό αυτά υλοποιηθούν, θα επιδράσουν ανάλογα στα καθ' ημάς.Αυτές οι θεωρίες του «στρατηγικού βάθους» όπως αναπτύσσονται στο σχετικό σύγγραμμα του Αχμέτ Νταβούτογλου, συνιστούν ουσιαστικά τους εύγλωττους κώδικες μιας ευρείας γεωστρατηγικής πεποιθήσεως.

Ο Ερντογάν και εμείς

Η εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας δεν απασχόλησε μόνο τα ελλαδικά και τα κυπριακά ΜΜΕ αλλά και τα αντίστοιχα παγκόσμια. Ο λόγος φυσικά είναι η σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στη χώρα αυτή σε μια στιγμή που επαναχαράσσεται ριζικά η πορεία της από την εποχή της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ. Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν και οι ισλαμιστές συνοδοιπόροι του επιθυμούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κράτος από το κοσμικό κεμαλικό κράτος. Παραφράζοντας την περίφημη φράση που αποδίδεται στον Λένιν, «ο κομμουνισμός είναι τα σοβιέτ και επιπλέον ο ηλεκτρισμός», η Τουρκία του Ερντογάν θα είναι η οικονομία και επιπλέον το Ισλάμ! Διότι ο Ερντογάν βλέπει  τη νέα Τουρκία να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, τη φιλελεύθερη, αν όχι νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική οικονομία και το σουνιτικό Ισλάμ

Οι 300 της Ίμβρου

Σημερινή-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διεκτραγωδεί το δράμα του Ελληνισμού-Ο Βαρθολομαίος ευχήθηκε για δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού

Να λήξει αισίως, με λύση δίκαιη, λειτουργική και μόνιμη, το Κυπριακό, ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ομάδα Κυπρίων προσκυνητών από τη Λεμεσό, που βρέθηκαν στην Ίμβρο, όπου και γεννήθηκε το 1940 ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Μια τέτοια λύση, συμπλήρωσε, δεν μπορεί παρά να είναι «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Βρετανία προς μετριοπαθείς ιμάμηδες: Aνακόψτε το τζιχάντ Προσπάθεια να μπει φρένο στη φυγή των βρετανών ισλαμιστών


Βρετανία προς μετριοπαθείς ιμάμηδες: Aνακόψτε το τζιχάντ
Η βρετανική κυβέρνηση, βλέποντας ολοένα και περισσότερους νέους βρετανούς ισλαμιστές να φεύγουν από τη χώρα και να εντάσσονται στις τάξεις της ISIS, απευθύνθηκε στους μουσουλμάνους ιμάμηδες της Γηραιάς Αλβιόνας. Και τους ζήτησε να συμβάλλουν, με το κήρυγμά τους, στο να ανακοπεί η ριζοσπαστικοποίηση νέων και η στροφή τους προς το «τζιχάντ».Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί μετριοπαθείς μουσουλμάνοι κληρικοί να απευθύνουν εκκλήσεις στα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας προκειμένου οι νέοι να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα των περίπου 500 Βρετανών που έχουν πάει ήδη να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών της ISIS.