31 Οκτωβρίου 2014

Βαλκανική σκακιέρα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
http://s.kathimerini.gr/resources/2014-10/16s1alban1-thumb-large.jpg
Η προσοχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως προς τα εθνικά μας θέματα δικαίως είναι στραμμένη τούτη την περίοδο στο Κυπριακό, όπου οι εξελίξεις στο προσκήνιο και, κυρίως στο παρασκήνιο, τρέχουν. Επ’ ουδενί δεν πρέπει η Αθήνα να εφησυχάσει και στο άλλο ανοιχτό εθνικό μέτωπο, αυτό της ονομασίας των Σκοπίων. Εως τώρα η ελληνική πλευρά δείχνει επαναπαυμένη στο «μαξιλάρι» των αποφάσεων του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και της απροθυμίας των ΥΠΕΞ, και κατ’ επέκταση των ηγετών της Ε.Ε., στα ετήσια δεκεμβριανά συμβούλια να προχωρήσουν την ενταξιακή διαδικασία. Ολα δείχνουν ότι και φέτος τα Σκόπια δεν θα πάρουν την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μέχρι πότε όμως το ζήτημα του ονόματος θα αποτελεί για εμάς το ακαταμάχητο όπλο με το οποίο θα πιέζουμε τα Σκόπια, μέσω Ε.Ε., για να υποχωρήσουν;

O …Αττίλας-Oil και η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ


O …Αττίλας-Oil και η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ
Του Σταύρου Λυγερού
Οι έρευνες του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρόσα νοτίως της Κύπρου συνιστούν μείζονος σημασίας παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έμπρακτη αμφισβήτηση των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν έχουν, ωστόσο, από μόνες τους τις προϋποθέσεις να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο. Η κίνηση που θα άλλαζε ποιοτικά τον χαρακτήρα της τουρκικής πρόκλησης είναι η παρεμπόδιση με στρατιωτικά μέσα της γεώτρησης που ήδη πραγματοποιεί η κοινοπραξία ΕΝΙ-Κogas στο κοίτασμα Ονασαγόρας στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Άγκυρα προτίθεται να κάνει το κρίσιμο αυτό βήμα. Ο λόγος είναι ότι μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε άλλου τύπου αντιδράσεις και παρενέργειες. Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή δεν βρίσκονται μόνο τουρκικές ναυτικές μονάδες. Άσκηση με πραγματικά πυρά πραγματοποίησε το ρωσικό ναυτικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή άσκηση του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών.

Στις εκλογές της Ουκρανίας νίκησαν θριαμβευτικά οι... ΗΠΑ!

Σάρωσαν κυριολεκτικά οι Αμερικανοί στις βουλευτικές εκλογές της... Ουκρανίας! Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, το κόμμα του απολύτως δικού τους ανθρώπου που είχαν κατορθώσει να τοποθετήσουν στη θέση του πρωθυπουργού τον Μάρτιο, του Αρσένι Γιατσενιούκ, ήρθε πρώτο! Εστω και μόνο για λιγότερο από μισή εκατοστιαία μονάδα, η ουσία είναι ότι το Λαϊκό Μέτωπο του Γιατσενιούκ φιγουράρει πρώτο με 22,17% των ψήφων έναντι του δεύτερου Μπλοκ Πέτρο Ποροσένκο, του προέδρου της χώρας, το οποίο πήρε 21,81%. Πρόκειται για εντυπωσιακό άθλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα του Γιατσενιούκ συγκροτήθηκε μόλις τον... περασμένο μήνα! Τον Σεπτέμβριο ιδρύθηκε, τον Οκτώβριο βγήκε πρώτο κόμμα!!! Στην Ουάσιγκτον τρελάθηκαν από τη χαρά τους.

ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ Ο εχθρός του Ερντογάν

Ο πάλαι ποτέ στενός σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι πλέον ο υπ' αριθμόν ένα αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κλιμακώνει τον πόλεμο με τους γκιουλενιστές, με απώτερο στόχο την πλήρη εξουδετέρωσή τους
Ο εχθρός του Ερντογάν
Ηταν μάλλον ένας «γάμος» συμφέροντος παρά μια σχέση... αγάπης, ωστόσο πριν από χρόνια, ο Φετουλάχ Γκιουλέν και ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν στενοί σύμμαχοι ενάντια στην κοσμική ελίτ της Τουρκίας και πρωτίστως, τον πανίσχυρο στρατό. Πλέον, ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, έχει μετατραπεί σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου. Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν εισαγγελείς και αστυνομικοί από τον κύκλο του Γκιουλέν ξεκίνησαν δύο μεγάλες δικαστικές έρευνες με την κατηγορία της διαφθοράς για πρόσωπα στο περιβάλλον της κυβέρνησης.Η κίνηση αυτή ήταν κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν, ο οποίος κήρυξε τον πόλεμο στο «κράτος εν κράτει», όπως αποκαλεί το κίνημα των γκιουλενιστών, μια φράση την οποία χρησιμοποιούσαν κάποτε από κοινού με τον Γκιουλέν για να στηλιτεύσουν το αποκαλούμενο «βαθύ κράτος». Εδώ και καιρό είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμπεριλάβει τον Γκιουλέν στο «Κόκκινο Βιβλίο», το έγγραφο όπου καταγράφονται οι απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και αυτή ήταν η προτεραιότητά του στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, την παρθενική με τον Ερντογάν στον ρόλο του προέδρου.

Το Ισραήλ σε περιδίνηση


http://ikypros.com/wp-content/uploads/2014/10/92DED254A4EC4F76B2EBA4E55A2EEA97-465x310.jpg
Αν οι ταραχές στην Ιερουσαλήμ εξελιχθούν σε μια νέα Ιντιφάντα, η πίεση για το Ισραήλ έρχεται στη χειρότερη ώρα από την ίδρυσή του το 1948. Οι σχέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ, με προσβλητικούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του «Μπίμπι» που αποδίδονται σε υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και με τους υπουργούς του να δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού με μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Με κάθε δυνατό τρόπο η Ουάσιγκτον διαμηνύει στον Νετανιάχου ότι η συνέχιση του εποικισμού στη Δυτική Οχθη θεωρείται εχθρική για την πολιτική της πράξη. Την ίδια στιγμή, από παντού έρχονται πληροφορίες και στοιχεία για την εντυπωσιακή πρόοδο της διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Ιράν. Η χθεσινή Wall Street Journal μιλά για στροφή που θα αλλάξει δραστικά την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Στρατηγικός κυνισμός στο Κομπάνι


http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_44174/etoimoi-na-mpoun-sto-kompani-oi-pesmergka.w_l.jpgτου Michael Cecire
Για την ώρα, θαρραλέοι και ανυποχώρητοι Κούρδοι μαχητές δίνουν την Μάη στην πόλη της Βόρειας Συρίας, Κομπάνι. Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, έχουν αποτρέψει την μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή. Εάν έπεφτε το Κομπάνι, η κληρονομιά της πολιορκίας θα φαινόταν πολύ διαφορετική. Αν και οι δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας δεν είχαν καμία προσδοκία για μια τουρκική επέμβαση για λογαριασμό των Κούρδων υπερασπιστών του Κομπανί, οι εικόνες των τουρκικών τανκς που μένουν άπραγα κοιτάζοντας την πόλη την ώρα που μαχητές της ISIS ξεκινούσαν κύματα επιθέσεων, πιθανώς θα είχαν καθορίσει την αφήγηση εάν η πόλη είχε πέσει.

Τα διπλωματικά λάθη του Νίκου Αναστασιαδη

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είναι τυχερός άνθρωπος και πεπειραμένος στην πολιτική επιβίωση, ώστε να αξιοποιεί τις -σπάνιες στη ζωή- «δεύτερες ευκαιρίες».Χάρη στην αποτυχημένη θητεία του λαϊκιστή, κομμουνιστή Δημ. Χριστόφια, ο κ. Αναστασιάδης βρήκε τη δεύτερη ευκαιρία και έπεισε ότι είναι ικανός για μια διαφορετική προεδρική πορεία, ξεπερνώντας την αυτοταπείνωση του φανατικού του «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν το 2004. Κατά παρόμοιο τρόπο, άρπαξε τη δεύτερη ευκαιρία πολιτικής επιβίωσης μετά το τραπεζικό bail in του Μαρτίου του 2013, καθώς οι Κύπριοι συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν άλλη λύση ενώπιον της χρεοκοπίας.Δυστυχώς, για τον κ. Αναστασιάδη και -πολύ περισσότερο- για τα ελλαδικά και τα κυπριακά συμφέροντα, η τύχη του εξαντλείται. Παρά την αμέριστη στήριξη από την Αθήνα (σε αντίθεση με όσα ο ίδιος έπραττε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατά του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά το 2010-12), ο κ. Αναστασιάδης έκανε διαδοχικά λάθη στον διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους και στις σχέσεις της Λευκωσίας με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Η Τουρκία και το (νέου τύπου) προτεκτοράτο!

Μενέλαος Τασιόπουλος Η πολιτική τάξη της Ελλάδας είναι αρκετά φοβική για να αντιμετωπίσει δημιουργικά και με ενάργεια όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μέτωπο που ξεκινά από την Τουρκία και διατρέχει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Παρά ταύτα, δεν είναι στο χέρι της Αθήνας να καθορίσει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Η νεοοθωμανική Τουρκία των Ερντογάν - Νταβούτογλου δείχνει πολύ πιο αποφασισμένη να συμμετάσχει με την οπτική της αυτοκρατορίας στη διαμόρφωση των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτά θα περιγραφούν από την κατάρρευση της χάραξης των Αγγλογάλλων μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις αρχές του 20ού αιώνα.Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση των Ισραηλινού υπουργού Αμύνης πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία τα δομημένα κράτη της Μεσοποταμίας από την Ευρωπαϊκή Αποικιοκρατία, δηλαδή το Ιράκ και η Συρία, είναι πλέον παρελθόν που καμία δύναμη και στρατιά δεν θα μπορέσει να ενοποιήσει. Αντίθετα, το δημιούργημα της οργάνωσης ISIS, Χαλιφάτο, προελαύνει επιχειρώντας να αποκτήσει εδάφη και πλουτοπαραγωγικές πηγών, πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια «μονοπάτια» εξαγωγής. Από την άλλη πλευρά, η κοινότητα των Κούρδων, διασκορπισμένη σε τέσσερις χώρες, Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Ιράν, επίσης επιχειρεί τη συγκρότηση κρατικού μορφώματος, αρχικά στα εδάφη της Μεσοποταμίας, που θα διορθώσει την παράλειψη της Συνθήκης των Σεβρών για τη συγκρότηση Κουρδιστάν.

Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου


Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-ΚύπρουΤου ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα μεταβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Μόσχα για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα υπογραφούν συμφωνίες, μεταξύ αυτών και αμυντική.Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy. Υπενθυμίζεται συναφώς πως Πούτιν και Αναστασιάδης καθόντουσαν δίπλα-δίπλα στο δείπνο που παρέθεσε η ιταλική προεδρία της Ε.Ε. στο Μιλάνο, με αφορμή την ευρωασιατική σύνοδο, στις 17 Οκτωβρίου και τέθηκε στην κουβέντα τους και το θέμα επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα. Είναι προφανές πως η ρωσική πλευρά κινήθηκε αστραπιαία και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να δρομολογηθεί διά της διπλωματικής οδού η μετάβαση Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση απαιτεί άμεση απάντηση» Μενέντεζ προς Μπάιντεν-Κέρι: Πείτε στην Τουρκία να φύγει από ΑΟΖ


Μενέντεζ προς Μπάιντεν-Κέρι: Πείτε στην Τουρκία να φύγει από ΑΟΖ
Ουάσινγκτον: Την βαθύτατή του ανησυχία για την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, εκφράζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με επιστολή που έστειλε χθες το βράδυ στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν και στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 20 Νοεμβρίου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή και αποκλειστικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η προκλητική στάση της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου.

Η συμμαχία ΗΠΑ - Τουρκίας στα πρόθυρα κατάρρευσης


Φωτογραφία του 2011, από συνάντηση εργασίας στο ξενοδοχείο «Ουόλντορφ» της Νέας Υόρκης μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν.
Η ολοένα και πιο έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αναφορικά με τη Συρία δοκιμάζει σε τέτοιο βαθμό τις αντοχές του 60χρονου γεωπολιτικού τους συνασπισμού, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν οι δύο χώρες μπορούν πλέον να θεωρούνται σύμμαχοι, έγραψε σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυσή της η Λιζ Σλάι στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Η τουρκική άρνηση στο αμερικανικό αίτημα για χρήση των βάσεων των ΗΠΑ για επιθέσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», οι έριδες σχετικά με τη διαχείριση των μαχών που μαίνονται στο Κομπάνι και η σκληρή αντιαμερικανική ρητορική ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, αποκαλύπτουν το βαθύ ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών.

Αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ: Το Κομπάνι πρέπει να νικήσει!


Αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ: Το Κομπάνι πρέπει να νικήσει! (φωτογραφίες)
Απέναντι από την «ελεύθερη πολιορκημένη», από τους τζιχαντιστές του ISIS, κουρδική πόλη Κομπάνι, παγκόσμιο σύμβολο ανεξιθρησκείας, άμεσης δημοκρατίας και ισοτιμίας των φύλων, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτή Β΄ Αθήνας, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του προέδρoυ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αποστολής του Κόμματος της Ευρωπαΐκής Αριστεράς στην Νοτιοανατολική Τουρκία, που διοργανώθηκε από τα κόμματα της Τουρκικής Βουλής HDP και ODP, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ,  επισκέφθηκε από την Τρίτη την πόλη Σουρούτς και τα γύρω χωριά στα τουρκoσυριακά σύνορα.Η επίθεση των τζιχαντιστών ενάντια στο Κομπάνι είχε σαν συνέπεια, η πόλη και τα γύρω χωριά της ν'  αδειάσουν από ανθρώπους. Από τους 200.000 αμάχους, που πέρασαν τα σύνορα προς την Τουρκία, οι μισοί  έμειναν στην περιοχή του Σουρούτς απέναντι απ'  το Κομπάνι με την προσδοκία ότι οι υπερασπιστές της πόλης τελικά θα νικήσουν και οι ίδιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και στα ερείπια των σπιτιών τους: Μέσα σε 40 μέρες μια «πόλη» 100.000 προσφύγων προστέθηκε σε άλλο τόσο πληθυσμό του Σουρούτς και των γύρω χωριών, δημιουργώντας μιας εκρηκτική κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.