13 Φεβρουαρίου 2015

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σύμβουλος Ομπάμα: Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο απαραίτητο είναι η Γερμανία να δαπανήσει και να επενδύσει περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε σήμερα μια ανώτερη σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για θέματα διεθνούς οικονομίας μιλώντας σε μια δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο.Η Κάρολιν Ατκινσον αριστερά) σε παλιότερη συνάντηση στο ΔΝΤ
Η Κάρολιν Ατκινσον αριστερά) σε παλιότερη συνάντηση στο ΔΝΤ
Η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα, σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβιβαστούν περαιτέρω ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.Μιλώντας στο ινστιτούτο Chatham House, η Άτκινσον υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.Αλλά η ίδια πρόσθεσε: «Είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας».
Η Κάρολιν Άτκινσον χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «χλιαρή» κι επισήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις.

«Ο ΧΡΟΝΟΣ (ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ» Bloomberg: Αυτή είναι η τρόικα που πρέπει να φοβάται η Ελλάδα

«Υπάρχει και μια άλλη τρόικα που η Ελλάδα πρέπει να φοβάται» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, στο οποίο καταγράφονται «τρεις βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή»:
Bloomberg: Αυτή είναι η τρόικα που πρέπει να φοβάται η Ελλάδα
  • Η συνεχιζόμενη αρνητική ανάπτυξη
  • Τα καταστροφικά κρατικά έσοδα
  • Η αβεβαιότητα για τον τραπεζικό τομέα

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΜΙΚΑΕΛ ΡΟΘ Το θέμα του κατοχικού δανείου έθεσε ο Χουντής στον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών

«Η Γερμανία και η Ελλάδα παραμένουν φίλοι και συνεργάτες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Χουντής, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για Ευρωπαϊκά θέματα, Μίκαελ Ροθ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150213/engine/newego_LARGE_t_1101_54466017_type12713.jpgΟ κ. Χουντής, αφού καλωσόρισε τον Γερμανό υφυπουργό, υπενθύμισε ότι ο κ. Ροθ έχει εκφρασθεί πολλές φορές φιλικά προς τη χώρα μας και υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στην περίοδο της λιτότητας και των μνημονίων στην οποία βρέθηκε η χώρα μας, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας περνάνε μια δύσκολη φάση. Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εμείς πιστεύουμε, και νομίζω ότι και ο κ. Ροθ το εξέφρασε, ότι η Γερμανία και η Ελλάδα παραμένουν φίλοι και συνεργάτες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Τουρκία: Αστυνομικός χτυπούσε αστυνομικό για να πετάξει δακρυγόνα σε διαδηλωτέςΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα σήμερα έπειτα από τη δημοσίευση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να εξαναγκάζει ασκώντας σωματική βία έναν από τους άνδρες του προκειμένου να εκτοξεύσει δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.
Τουρκία: Αστυνομικός χτυπούσε αστυνομικό για να πετάξει δακρυγόνα σε διαδηλωτές
Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε χθες στην πόλη Γκαζιάντεπ (νότια) όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν προκειμένου να διαλύσουν μία συγκέντρωση 400 ανθρώπων οι οποίοι διαδήλωναν κατά της οικοδόμησης μιας βιομηχανικής ζώνης.Ένα βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Hürriyet καταγράφει ένας από τους αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι για την επιχείρηση να αρπάζει από το λαιμό έναν αστυνομικό, να τον σπρώχνει προς τους διαδηλωτές και να του φωνάζει να τους πετάξει δακρυγόνα.«Πέταξε, πέταξε!» ούρλιαζε ο ίδιος.

Τουρκία: Επεισόδια σε διαδήλωση για την Παιδεία

Επεισοδιακή τροπή έλαβε στην Τουρκία διαδήλωση κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της παιδείας.Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει 2.000 περίπου ανθρώπους, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, που κατέβηκαν στους δρόμους της Σμύρνης για να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη επιρροή της θρησκείας στις σχολικές αίθουσες και να ζητήσουν μια "λαϊκή παιδεία".Άλλοι 2.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Άγκυρα και 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Οι υποστηρικτές του λαϊκού κράτους κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν ότι προσπαθεί να εξισλαμίσει τη χώρα. http://www.megatv.com

ΝΔ: Θύελλα στο κόμμα έσπειρε η ανακοίνωση του ΕΛΚ για την Ελλάδα

Ντόρα Μπακογιάννη: «Κρίμα, υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες»
ΝΔ: Θύελλα στο κόμμα έσπειρε η ανακοίνωση του ΕΛΚ για την Ελλάδα
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ η ιδιαίτερα προσβλητική για τη χώρα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία αξιοποιήθηκε αρχικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η οποία επικρίνεται με έντονο τρόπο για τη στάση της στις Βρυξέλλες και την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Συνόδου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Η πιο επιθετική δήλωση προήλθε από την Ντόρα Μπακογιάννη, ένα από τα πιο στελέχη της ΝΔ με την πιο φιλοευρωπαϊκή στάση. «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες» έγραψε στο twitter λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής η βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών και πρόσωπο που έχει κινηθεί έντονα στο παρασκήνιο για να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια.

Μιχελάκης προς Σαμαρά: Απαράδεκτο το ψήφισμα ΕΛΚ για Ελλάδα Δεν έπρεπε να το αποδεχθεί η ελληνική αντιπροσωπεία, σημειώνει


«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει ο τέως βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Μιχελάκης, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Ελλάδα, εκτιμώντας επίσης ότι ήταν «απαράδεκτη και η αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία». Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι «όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων, αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση». Νωρίτερα, ο κ. Μιχελάκης με ανάρτηση στο Τwitter είχε επικρίνει τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο εξέδωσε επιθετικό ψήφισμα κατά της Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Loeb: Οι Γερμανοί ξέρουν ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι καλή επένδυση

O γνωστός μεγαλοεπενδυτής τονίζει ότι το Βερολίνο ξέρει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι καλή επένδυση. Προειδοποιεί ωστόσο πως δεν μπορεί να εκβιαστεί ή να γελοιοποιηθεί. Πώς πρέπει να παίξει τα χαρτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Loeb: Οι Γερμανοί ξέρουν ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι καλή επένδυσηΗ Γερμανία γνωρίζει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας και η μείωση του χρέους της μέσω αναδιάρθρωσης είναι καλή επένδυση των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων, υποστηρίζει η Third Point του Daniel Loeb.Όπως σημειώνει, η Γερμανία θα καταγράψει για το 2014 ρεκόρ για το μεγαλύτερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, στα 285 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Κίνας και τριπλάσιο από αυτό της Σαουδικής Αραβίας.Η Γερμανία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της Ευρώπης με 4,9%, το μισό από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το ένα πέμπτο από αυτό της Ελλάδας. Το πλεόνασμα και η χαμηλή ανεργία της είναι δυνατά μόνο με μια τεχνητά χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία θα απειλούνταν αν οποιοδήποτε μέλος της ευρωζώνης αποχωρούσε, σημειώνει ο κ. Loeb. Ο ίδιος επικαλείται πρόσφατη δήλωση Γερμανού πολιτικού σχετικά με το τι συνέβη στην Ελβετία.Την ίδια στιγμή, ο κ. Loeb προειδοποιεί πως αν και αυτά είναι πολύ ισχυρά κίνητρα για να οδηγήσουν τη Γερμανία στο να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα εκβιαστεί, ούτε θα γελοιοποιηθεί.

Στο τραπέζι νέες προτάσεις ενοποίησης της ευρωζώνης

Παρά τις φανερές αντιδράσεις, ο Jean-Claude Juncker παρουσιάζει 8σέλιδη ανάλυση στους Ευρωπαίους ηγέτες, αποκαθιστώντας προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης. Στο τραπέζι ο προϋπολογισμός της και οι νέοι θεσμοί του ευρώ.
Στο τραπέζι νέες προτάσεις ενοποίησης της ευρωζώνηςΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker επανέφερε προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας την πιθανή δημιουργία προϋπολογισμού μόνο για την ευρωζώνη και νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα.Οι ιδέες αυτές, που παρουσιάζονται σε οκτασέλιδη «αναλυτική έκθεση» η οποία διανεμήθηκε στους ηγέτες της Ε.Ε. και εξασφάλισαν οι Financial Times, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ο κ. Juncker σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά την ενάντια στις Βρυξέλλες ψυχολογία που επικρατεί σε πολλά κράτη μέλη.
Μολονότι στην έκθεση δεν γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις, εγείρονται αρκετά ζητήματα που ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Juncker μελετάει ορισμένες σκέψεις που είναι πολύ αντιδημοφιλείς σε αρκετές πρωτεύουσες.Οι προσπάθειες περαιτέρω ενοποίησης και μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη πρακτικά πάγωσαν πέρσι, όταν ηρέμησαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι πρωθυπουργοί της Ε.Ε. έκαναν σαφές ότι υποφέρουν από μεταρρυθμιστική κόπωση.

Συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αίγυπτου για οπλικά συστήματα


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201502/198098/images/det_file-photo-o1-thumb-large.jpg

Από την ιστορική συμφιλίωσή της με το Ισραήλ, τον Σεπτέμβριο του 1978, που συνοδεύτηκε από τη στροφή της προς τη Δύση, η μετά Νάσερ Αίγυπτος ήταν πάντα ένας από τους καλύτερους πελάτες των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφορικά με τις προμήθειες αμυντικών συστημάτων. Από χθες, όμως, φαίνεται ότι εισέρχεται δυναμικά στο κάδρο ένας νέος σημαντικός πρωταγωνιστής, η Γαλλία. Mια χώρα με ισχυρή και διεθνώς ανταγωνιστική πολεμική βιομηχανία, η οποία καλλιεργεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Θύμωσε ο Σόιμπλε…Ξύδι αγαπητέ!


Έγινε έξαλλος ο Σόιμπλε, μας πληροφορούν τα γερμανικά ΜΜΕ, βλέποντας ότι ο Βαρουφάκης δεν μοίρασε στο Eurogroup γραπτές και κοστολογημένες τις ελληνικές προτάσεις -όπως του είχε ζητήσει- αλλά έκανε «διάλεξη». Με δυο λόγια «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις».

Η Ελλάδα σε μια ιστορική καμπή

ATHENS
Θα περίμενε κανείς η βαθιά κρίση μετά από 6 χρόνια επώδυνης και πρωτοφανούς ύφεσης να μας έχει κάνει όλους λίγο σοφότερους. Βοηθώντας μας να καταλάβουμε, πέρα και πάνω απ' τις πολιτικές αντεγκλήσεις, ότι η πραγματική αιτία της κρίσης ήταν το αναποτελεσματικό και σπάταλο δημόσιο και η μη ανταγωνιστική και εσωστρεφής οικονομία. Αντ' αυτού, η κρίση, αλλά και η αδυναμία των πολιτικών ηγεσιών να αρθρώσουν και να εφαρμόσουν με συνέπεια ένα εθνικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του δημοσίου και ανασυγκρότησης της οικονομίας, μας έχουν χωρίσει στα δύο. Οι μισοί Έλληνες σήμερα είναι φοβισμένοι και οι άλλοι μισοί εξοργισμένοι. Κι όταν παλεύουν ο φόβος με το θυμό, το πρώτο θύμα είναι ο ρεαλισμός.

Απόφαση καταπέλτης για αγνοουμένους

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Το Ε. Κοινοβούλιο καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων στο Ορνίθι και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθείΟι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την Τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους»
Το Ε. Κοινοβούλιο καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων στο Ορνίθι, καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μετακίνηση λειψάνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο κατεχόμενο χωριό Ορνίθι. Με το ψήφισμα καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων που έλαβε χώρα στο χωριό Ορνίθι, όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής.

Ιράκ: Κοντά σε βάση με Αμερικανούς πεζοναύτες οι τζιχαντιστές


Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Αλ Μπαγκντάντι και απειλούν μια αεροπορική βάση όπου Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν Ιρακινούς στρατιώτες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters.Νωρίτερα σήμερα, οι ισλαμιστές επιτέθηκαν στην Αλ Μπαγκντάντι από δύο σημεία και στη συνέχεια προωθήθηκαν προς το κέντρο της. Μια άλλη ομάδα επιτέθηκε στην ισχυρά φρουρούμενη αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, που απέχει πέντε χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά της πόλης, αλλά δεν κατάφερε να την καταλάβει. Στη βάση αυτή, περίπου 320 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν τους άνδρες της Ιρακινής 7ης Ταξιαρχίας. Η Αλ Μπαγκντάνι, βρίσκεται 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ραμάντι, στην επαρχία Άνμπαρ και πολιορκείται επί μήνες από τους σουνίτες ισλαμιστές. «Το 90% της περιφέρειας Αλ Μπαγκντάνι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών» είπε στο Reuters ο Νάτζι Άρακ, ο διοικητής της περιοχής.

Ο Τσίπρας στην Κορυφή, απέναντι στους Πρώσους


Ελλάδα-Ευρωπαίοι εταίροι: Ενα βήμα πριν τη συμφωνία με μείγμα 70% παλαιό και 30% καινούργιο πρόγραμμα
Στην Κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε χθες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κυριολεκτικά γιατί αυτή ήταν η πρώτη του Σύνοδος Κορυφής στην οποία μάλιστα μονοπώλησε όχι το ελληνικό, ούτε καν το ευρωπαικό, αλλά περίπου το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στάθηκε όπως παντού: με απόλυτη άνεση και αυτοπεποίθηση, ακομπλεξάριστος και σίγουρος για τους σκοπούς και για τα βήματά του. Εχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που η Ελλάδα αντιπροσωπεύθηκε τελευταία φορά τόσο καλά και τόσο εθνικά σε επίπεδο ευρωπαικής Κορυφής, ενώ για πρώτη φορά αυτό συνδυάζεται και με τέτοιο διεθνές ενδιαφέρον. Οσο για την πρώτη του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ήταν η πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων ετών που Ελληνας ηγέτης την κοιτά ευθεία και με αυτοπεποίθηση στα μάτια, χωρίς τον τρόμο ή την υποτέλεια να σκιάζει το πρόσωπό του…

Γιατί είναι τόσο δύσκολο ένα κοινό μέτωπο;


Η χώρα δίνει μάχη επιβίωσης κι εμείς ακόμη μαλώνουμε μεταξύ μας. Αντί να συσπειρωθούμε, μήπως ενωμένοι καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, συνεχίζουμε το ίδιο βιολί. Η εικόνα κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν απογοητευτική. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν σαν να βρισκόμασταν ακόμη σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές τελείωσαν. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους της σχεδόν μισής Ελλάδας συνεργάτες της Μέρκελ. Πέρα από εκλογικούς νόμους και μπόνους εδρών, η ουσία είναι πως σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων πολιτών που ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έλαβαν μόλις 160 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τη Ν.Δ., το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις του Μνημονίου ή του ρεαλισμού (ο καθένας χρησιμοποιεί την περιγραφή που προτιμά).

Εγγύηση για μία τριετία

https://mato48.files.wordpress.com/2013/12/saudi-al-qaeda-investment.jpg
Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι η νέα στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που διαμορφώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα, με άξονα αναφοράς την προσέγγιση με το Ιράν και τη σύγκρουση με τον Σουνιτικό Φονταμενταλισμό, έχει ένα ευρύ μέτωπο αντιπάλων τόσο στην περιοχή όσο και στην Ουάσιγκτον.Στη Μέση Ανατολή το ετερόκλητο μέτωπο περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, την Τουρκία και το Ισραήλ.Στο εσωτερικό το πρόβλημα του Ομπάμα είναι η προτεραιότητα και η προσοχή που δίνουν οι Ρεπουμπλικάνοι που θα ελέγχουν Βουλή-Γερουσία μέχρι το τέλος της θητείας του στην εξωτερική πολιτική, καθώς μια αντιπαράθεση στην οικονομία δεν θα τους ευνοούσε.Έτσι τα δύο ισχυρότερα λόμπι της Ουάσιγκτον, το φιλοϊσραηλινό και το σαουδαραβικό, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βραχυκυκλώσουν τη Ρεαλπολιτίκ Ομπάμα σε Συρία-Ιράκ, αλλά και στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή συνολικά. Η προοπτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, καθώς η Τεχεράνη έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί ότι μπορεί να προβεί σε παραχωρήσεις χωρίς αντίκρισμα, σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι υπονομεύσουν την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Από το Μπρεστ Λιτόφσκ στο Βατερλό

http://www2.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=432435&format=.jpg
Ολα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με ρυθμίσεις και εγγυήσεις που θα σφραγίζουν μια ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας.Πριν από ενάμιση χρόνο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η ΕΕ των 28 έθεσε στο Κίεβο το δίλημμα ή με τις Βρυξέλλες ή με τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον Γιανουκόβιτς να δέσει τη χώρα με μη αντιστρέψιμο τρόπο στην Ευρασιατική Ενωση του Πούτιν δίπλα στη Λευκορωσία και στο Καζακστάν.Ενάμιση χρόνο μετά η Μόσχα με υψηλό διπλωματικό και οικονομικό κόστος έχει αποσπάσει ό,τι ήθελε από την Ουκρανία, την Κριμαία και τις δύο ανατολικές επαρχίες που είναι η βιομηχανική καρδιά της χώρας.Τι μένει για τη Δύση, την ΕΕ και πιο συγκεκριμένα τη Γερμανία; Μια ακρωτηριασμένη και χρεοκοπημένη χώρα, χαίνουσα πληγή, την οποία το ΔΝΤ αδυνατεί να στηρίξει μακροπρόθεσμα.

Πίσω από τις λέξεις…


Και το Spiegel τα αλλάζει: Δεν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα
    Στις Βρυξέλλες από χτες και τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα δίνεται η μάχη των λέξεων και των διατυπώσεων που θα χρησιμοποιηθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου ώστε να συνεχιστεί η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Αλλά πέρα από τα λέξεις υπάρχει η ουσία. Ας δούμε την ουσία:

Απ’ τις πλατείες με αγάπη

Όλες οι διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της Google – ΦΩΤΟ
Καθ’ οδόν άδοντες (ενώ τα σπίτια μας καίγονταν) προς τα Σούσα πηγαίναμε. Και στην αιχμαλωσία της Βαβυλώνος μας έσερναν. Τώρα, καθ’ οδόν συνασπιζόμενοι προς τις Βρυξέλλες βαδίσαμε. Βαδίσαμε απ’ τις πλατείες του κόσμου, απ’ τη Μαδρίτη ως την Κωνσταντινούπολη, και φθάσαμε στο άντρο των διαπραγματεύσεων. Για να ακούσουμε την ηχώ της φωνής μας. Να μιλάει στους Δυνατούς για την οργή μας.

Σθένος ως διαπραγματευτική ικανότητα

Εκείνο που μετράει για ανθρώπους - ομάδες - λαούς είναι το σθένος μπροστά στην πραγματικότητα, το πόσο και πώς προστατεύονται: από τα εκρηκτικά που έχουν μέσα τους αφ’ ενός και από τη στάση τους απέναντι στους αντιπάλους αφετέρου.Το βάθος της καρδιάς και η θέληση για επιβίωση τους οπλίζουν με την ειλικρίνεια και την καθαρότητα της συνείδησης. Ετσι αρχίζει η επικοινωνία, μετεξελισσόμενη σε διαπραγμάτευση. Το λαϊκό έρεισμα ενδυναμώνει τους διαπραγματευτές: άνεργοι, φτωχοί, νέοι, γνήσιοι αριστεροί, πανεπιστήμια, καφενεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λοιπά. Αρκεί να υπάρχει το σθένος. Φαίνεται ότι υπάρχει. Εμπρός, τότε.Το δίλημμα «συμβιβασμός ή ρήξη» είναι αφελές. Προωθείται από τους τάχα μου ρεαλιστές και τους λογής μνησίκακους, από όλους εκείνους που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι αυτοί οι λαϊκιστές «τρομοκράτες» κατάφεραν να αναρριχηθούν στα πιο υψηλά δώματα της εξουσίας. Ολα αυτά έχουν τελειώσει. Δημοσκοπικά η κυβέρνηση ερείδεται στην πλειονότητα του ελληνικού λαού και με δεδομένο το σθένος της αρχίζει την πραγματική διαπραγμάτευση, όσο κι αν απειλούν οι δανειστές· αυτοί είναι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και όχι μόνο θεωρητικά.

Η πέμπτη φάλαγγα


Συντάκτης: Τάσος Παππάς
Δύσπνοια σε πιάνει ακούγοντας όλους αυτούς που υπερασπίζονται με πάθος το ευρωπαϊκό μοντέλο. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τον στενό κορσέ που έχουν φορέσει στους λαούς οι νεοφιλελεύθερες ηγεσίες και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών σαν ένα άνετο και μοδάτο κοστούμι.Υπομονή, μας λένε, τα πράγματα αλλάζουν με αργούς ρυθμούς, η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συνεχής διαδοχή συμβιβασμών, χρειάζεται χρόνος, μην βιάζεστε, μην πιέζετε, πάνω απ' όλα είναι το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι μας. Επιχειρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν (και πράγματι έπειθαν) σε καιρούς κανονικούς, σήμερα φαντάζουν αναιμικά, ικανά να επηρεάσουν μόνον αυτούς που ευνοούνται από τη σημερινή κατάσταση και βεβαίως τους λιπόψυχους που θεωρούν επικίνδυνη οποιαδήποτε μορφή αντίστασης.

ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ Η λέξη «συμβιβασμός» κυριαρχεί στον ξένο Τύπο

Μια λέξη, η λέξη «συμβιβασμός», κυριαρχούσε χθες βράδυ στους τίτλους της γερμανικής ειδησεογραφίας.

H Γερμανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελληνικού πλεονάσματος, γράφουν μεταξύ άλλων το Bloomberg και η Die Welt H Γερμανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελληνικού πλεονάσματος, γράφουν μεταξύ άλλων το Bloomberg και η Die Welt.Ορμώμενος από... τις δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής, ο γερμανικός Τύπος (Spiegel, Stern, Frankfurter Allgemeine, Suddeutsche Zeitung, Kleine Zeitung, Τ-Online κ.ά.) αφιέρωσε πολύ «χώρο» στην πρόθεση-ετοιμότητα του Βερολίνου να καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία με την Αθήνα.«Η Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο συμβιβασμού με την Ελλάδα», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του Spiegel.

Περισσότεροι έλεγχοι και αλλαγές στην συνθήκη Σένγκεν Η ΕΕ εγκαινιάζει τη "μάχη" κατά της ριζοσπαστικοποίησης των νεαρών Μουσουλμάνων

Η ΕΕ εγκαινιάζει τη "μάχη" κατά της ριζοσπαστικοποίησης των νεαρών Μουσουλμάνων
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ένα σχέδιο «μάχης» ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων Μουσουλμάνων και στο πλαίσιο να προληφθούν νέες αιματηρές επιθέσεις. Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε ότι παρά τη συμφωνία ορισμένες μεταρρυθμίσεις «θα πάρουν χρόνο».Το σχέδιο που εγκρίθηκε είναι αυτό που εκπονήθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιανουαρίου στη Ρίγα της Λετονίας και διαρθρώνεται γύρω από τρεις δράσεις: Την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, τον τρομοκρατικό έλεγχο και τη διεθνή συνεργασία.Θα επιβάλει δε τροποποιήσεις των υφιστάμενων κανόνων και νόμων. Τα κράτη μέλη επιθυμούν να θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των αεροδρομίων, για τους υπηκόους των 26 χωρών της ζώνης του Σένγκεν.

Παρέθεσε δείπνο στους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας Ο Νταβούτογλου ζήτησε να λειτουργήσει το τζαμί στη Θεσσαλονίκη


Ο Νταβούτογλου ζήτησε να λειτουργήσει το τζαμί στη Θεσσαλονίκη
Την περίοδο των Σεπτεμβριανών καυτηρίασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δείπνο που παρέθεσε στους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή».Ο κ. Νταβούτογλου εξήρε την αρμονική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία σήμερα, σημειώνοντας: «Βέβαια υπήρξαν και περίοδοι όπου σημειώθηκαν ρήξεις. Δεν είναι δυνατό να ξεχάσουμε τις πληγές των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου». «Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε τις εικόνες εκείνες των δρόμων της Κωνσταντινούπολης» πρόσθεσε και ανέφερε πως «κάθε φορά που πάω στην Αθήνα καλώ την ελληνική πλευρά, να διαχειριστούμε τις πληγές αυτές και να τις συζητήσουμε».