24 Απριλίου 2015

Αναφορές Παυλόπουλου στην ΑΟΖ κατά τη συνάντησή του με τον Αλ Σίσι

Αναφορές Παυλόπουλου στην ΑΟΖ κατά τη συνάντησή του με τον Αλ Σίσι
«Η αντιμετώπιση της Αιγύπτου στο θέμα του ορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου είναι υποδειγματική» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σε αντίθεσή με τη στάση άλλων χωρών, η οποία δημιουργεί προβλήματα, πρόσθεσε, δείχνοντας την Τουρκία.Παράλληλα, ο Έλληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης είναι η διάθεση πόρων της ΕΕ όχι μόνο στα κράτη- μέλη που αποτελούν πύλες εισόδου αλλά και σε μεσογειακές χώρες, μη μέλη, όπως η Αίγυπτος.

Ο... Συνωστισμός των Αρμενίων

http://rt.com/files/news/3d/a7/10/00/morgenthau336.jpgΗ Τουρκία δεν παραδέχεται τη Γενοκτονία των Αρμενίων, την ονομάζει «βίαιη εκτόπιση πληθυσμών». Παρ’ ότι παραδέχεται ότι αυτή η «βίαιη εκτόπιση» κόστισε τη ζωή σε 800.000 ανθρώπους (στην πραγματικότητα σε 1.500.000), το κράτος αυτό-χαρά-των-γειτόνων του επιμένει ότι δεν επρόκειτο περί γενοκτονίας. Ως προς αυτό
η Τουρκία έχει το δίκιο του ρηθέντος εκείνου που λέει ότι ο φόνος 10 ανθρώπων είναι φόνος, ο φόνος 100.000 ανθρώπων είναι στατιστική. Αιδημόνως επίσης η Τουρκία προσδιορίζει ως θύματα της περιώνυμης «βίαιης εκτόπισης» όχι τους Αρμενίους ή τους Ελληνες του Πόντου που τους ακολούθησαν, αλλά γενικώς κάποιους «πληθυσμούς». Πώς λένε κάτι παρ’ ημίν «εκσυγχρονιστές» ραγιάδες ότι είμαστε (σ.σ.: οι Ελληνες) αρχαίος «πληθυσμός»; - ε, το ίδιο!

Φόβος για την ισχυροποίηση των Κούρδων στη Μέση Ανατολή


Οι ακροδεξιοί μύθοι που "καταρρίφθηκαν" μέσα στην Σχολή Ευελπίδων

Image Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ  Πολλαπλοί μύθοι που έχει καλλιεργήσει η ακροδεξιά προπαγάνδα σε μέρος της κοινωνίας - και σε σπουδαστές των  στρατιωτικών σχολών - κατέπεσαν στο κατάμεστο από σπουδαστές όλων των στρατιωτικών σχολών αμφιθέατρο της Ευελπίδων  όπου έγινε χθες  εκδήλωση με αφορμή την επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας.Την πρωτοβουλία και την πολική εποπτεία της οργάνωσης είχε ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας και το κεντρικό της  θέμα ήταν «Ποτέ πια χούντα! - Ποτέ πια φασισμός!» :Εξελίχτηκε δε σε ένα τρίωρο ιστορικό και πολιτικό σεμινάριο, με συντελεστές-ομιλητές που είχαν βιώσει άμεσα τις συνέπειες της αντιδικτατορικής δράσης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.Μίλησαν οι: Μάκης Μπαλαούρας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α. -Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Χριστίνα Μουστακλή, σύζυγος του  βασανισμένου στο ΕΑΤ-ΕΣΑ Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη.

Μυστική Συμφωνία Τουρκίας-Νοτίου Κουρδιστάν;


Turkish PM Recep Tayyip Erdogan with Iraqi Kurdistan president Massoud Barzani
Τον Νοέμβριο  του  2013 φέρεται κατά δημοσίευμα του Ekurd.net. να υπογράφηκε μυστική συμφωνία για θέματα Ασφαλείας και Ενέργειας μεταξύ της Πειρφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν και της Τουρκίας, μια συμφωνία διάρκειας 50 ετών η οποία επι 18 μηνες παραμένει μυστική ως προς το περιεχόμενο της , η δε νομιμότητα της τίθεται υπό αμφισβήτηση.  Το ζήτημα της Ασφάλειας και των ειρηνικών σχέσεων Τουρκίας-Νοτίου Κουρδιστάν φέρεται να προβλέπει  την συνέχιση της  διπλωματικής διαμεσολάβησης της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης στον διάλογο Τουρκικού κράτους -PKK , την στήριξη της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν απο πλευράς Τουρκίας στην όποια διαμάχη του με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του  Ιράκ , την αποθήκευση και εξαγωγή του Κουρδικού Πετρελαίου μέσω  του τουρκικού Λιμανιού  Τσεϊχάν (αιχμή του δόρατος της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής σε Αιγαίο , Κύπρο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο ).

Τα Τουρκικά Σχέδια για την Συρία



Η στενή σχέση της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία που τελευταία καλλιεργείται όλο καί περισσότερο, δεν εχει σαν κινητήριο δύναμη την Σουνιτική αλληλεγγύη. Πέραν του μεγάλου οικονομικού οφέλους που εχει όποιος συμμαχεί με την Σαουδική Αραβία ,υπαρχει ένα θέμα που έχει γίνει εμμονή της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής, η Συρία.

Ποιος κερδίζει εάν η Ουάσινγκτον χάσει στη Μέση Ανατολή;


 
Απόδοση κειμένου- Επιμέλεια: Μαριέττα Χατζηδιάκου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Ενώ κλονίζεται η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την αυξανόμενη επιρροή της Ευρώπης.

Τι μπορεί να σημάνει για την Τουρκία το Μεγάλο Κουρδιστάν

Στις σημαντικές αλλαγές στα σύνορα των χωρών της περιοχής , εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στον χώρο της Μέσης Ανατολής αλλά και της εμφάνισης Κουρδικού μορφώματος του οποίου η πιθανότητα πραγμάτωσης σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές ολοένα και περισσότερο αυξάνεται αναφέρεται άρθρο του ΚουρδικούΙστότοπου Ekurd.net. Oι Εξελίξεις στην Συρία καθιστούν το ενδεχόμενο επανένωσης του Δυτικού Κουρδιστάν (Βόρεια Συρία) με το Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) ολοένα και πιο ισχυρό .Η Τουρκική κυβέρνηση απο την πλευρά της κάνει ότι είναι δυνατόν να απομονώσει το Τουρκικό Κουρδιστάν απο την διαδικασία επαναπροσδιορισμού των συνόρων της περιοχής.Αποτελεί η επισήμανση αυτή μια ακόμα οπτική στην προσέγγιση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK ως αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες.Ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης και ηγέτης του ΠΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν φέρεται να έχει διαβεβαίωσει την Τουρκική πλευρά-πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- οτι στόχος του ΠΚΚ δεν είναι η ανεξαρτησία του Τουρκικού Κουρδιστάν αλλά η αυτονομία του εντός της Τουρκίας .

NYT: Καταγγέλουν σκάνδαλο όπου εμπλέκεται η οικογένεια Κλίντον

NYT: Καταγγέλουν σκάνδαλο όπου εμπλέκεται η οικογένεια ΚλίντονΓια εμπλοκή της οικογένειας Κλίντον και του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει στην υπόθεση της εξαγοράς της καναδικής εταιρείας εξόρυξης ουρανίου Uranium One από την ρωσική Rosatom κάνει λόγο άρθρο της εφημερίδας The New York Times.Οπως αναφέρεται στο άρθρο, τον Ιανουάριο του 2013 σε άρθρο της Pravda, περιγράφεται με πανηγυρικό τρόπο η εξαγορά των ορυχείων και κοιτασμάτων ουρανίου της καναδικής εταιρείας Uranium One, από την ρωσικών συμφερόντων Rosatom. Να σημειωθεί ότι η εξαγορά αυτή μετατρέπει την ρώσικη εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο και ταυτόχρονα εκπληρώνει τον στόχο του προέδρου Πούτιν, να γίνει η Ρωσία ο ισχυρότερος παγκόσμιος παίκτης στην αγορά ουρανίου, ελέγχοντας πάνω από το ένα πέμπτο της αγοράς.

Ενεργειακές συμφωνίες-«μαμούθ» υπέγραψαν Αργεντινή-Ρωσία

Ενεργειακές συμφωνίες-«μαμούθ» υπέγραψαν Αργεντινή-Ρωσία
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Gazprom και του αργεντινού ενεργειακού κολοσσού YPF υπογράφηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες με τον ρώσο ομόλογό της Βλαντιμίρ Πούτιν. Μεταξύ άλλων, η Ρωσία -μέσω της Rosatom- θα βοηθήσει στην κατασκευή του 6ου πυρηνικού σταθμού της Αργεντινής. Η πρόεδρος συναντήθηκε επίσης και με Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι -όπως γράφει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα La Nacion- εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στην οικονομία της χώρας. Η ίδια πάντως τούς έδωσε διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για τις επενδύσεις τους, αναφερόμενη μάλιστα στη συμφωνία της YPF με την αμερικανική εταιρεία Chevron για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Vaca Muerta στην κεντρική Αργεντινή.

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε εκλογικό κέντρο του κυβερνώντος κόμματος AKP - Ένας νεκρός

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε εκλογικό κέντρο του κυβερνώντος κόμματος AKP | Ένας νεκρός
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σήμερα το μεσημέρι σε ένα εκλογικό κέντρο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην νοτιοανατολική κουρδική επαρχία Μπατμάν προκαλώντας το θάνατο του γιου του πρώην βουλευτή του κόμματος Νεζίρ Νασίρογλου και προκαλώντας τον τραυματισμό ενός άλλου ατόμου. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Τζιχάν, το θύμα μετά την επίθεση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το κίνητρο της επίθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, είναι οικονομικές διαφορές. Η εφημερίδα Radical φιλοξένησε δηλώσεις του προέδρου της κομματικής επιτροπής του AKP στην επαρχία Μπάτμαν Ντιγιαεντίν Ουτσάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η επίθεση δεν έχει πολιτική διάσταση, ενώ η Νομαρχία του Μπατμάν σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συνελήφθησαν δύο άτομα για την επίθεση και επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε πολιτικό, αλλά οικονομικό κίνητρο.

Γενοκτονία Αρμανίων: Η Τουρκία ανακαλύπτει σιγά-σιγά το ένοχο παρελθόν της

Πώς αντιμετωπίζει ένας Τούρκος την αποκάλυψη ότι στην πραγματικότητα είναι Αρμένιος
Αρμένιος παπάς ξεναγεί επισκέπτες στην εκκλησία του Αρμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη. Αρμένιοι από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες βρίσκονται στην Τουρκία για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας

Γενοκτονία των Αρμενίων: Ένας αιώνας μετά

Επιμέλεια Δόνα Καπαρτή
Πολλοί την χαρακτήρισαν προάγγελο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, εξαιτίας της τεράστιας και συστηματικής εξόντωσής τους. Ο λόγος για την γενοκτονία 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Οθωμανούς, την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.
 Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας χριστιανικός λαός, μοιραζόταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά το γεγονός, ότι σημειώθηκαν μαζικοί εκρωσισμοί, οι Αρμένιοι ζούσαν κάτω από ένα ανεκτικό καθεστώς. Ωστόσο, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η ζωή ήταν πολύ πιο δύσκολη, καθώς, υφίσταντο παντός είδους διωγμού λόγω της χριστιανικής τους πίστης.