11 Νοεμβρίου 2015

Υποτίποτα


Υποτίποτα
Επιλεγόμενο 1: Στον απόηχο της συζήτησης των ημερών για τις επιστημονικές επιδόσεις Φίλη, ο καθηγητής κ. Αντώνης Λιάκος, μέντορας της κυρίας Ρεπούση, τιμητής νεφρών των υπ’ αυτόν καθηγητών και τιμούμενος ονομαστικώς από τον κ. Τσίπρα προσωπικώς, απεφάνθη ομιλών στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην εκλεκτή συνάδελφο κυρία Μικαέλα Χαρτουλάρη ότι «το στοίχημα είναι η ιστορική κι όχι η εθνική συνείδηση». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δεν το γνωρίζω, ούτε θα σας στερήσω την απόλαυση να το βρείτε μόνοι σας,

Η επιστήμη ως… ποντιακό ανέκδοτο

Η επιστήμη ως… ποντιακό ανέκδοτο
Ομοίως και στην περίπτωση του άλλου Πόντιου, του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη (1917-2014), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1958-59 είχε βρει στα κρατικά αυστριακά αρχεία σειρά διπλωματικών εγγράφων για τις βιαιοπραγίες κατά των Ποντίων, όμως ο τότε υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Παναγιώτης Πιπινέλης ειδοποίησαν τον Κουρτ Βαλντχάιμ, υπ. Εξωτερικών τότε της Αυστρίας και του ζήτησαν να απαγορεύσει στον Έλληνα καθηγητή την περαιτέρω έρευνα*.
Σύνταξη Δημοσίευση: Φύλλο 285 - 7/11/2015 -του Βασίλη Ξυδιά

Είναι επιστημονική, λέει, η διάκριση μεταξύ γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης. Εννοείται! Τόσο επιστημονική όσο ήταν και η διάκριση μεταξύ τρόικας και «θεσμών», «παλαιού» που φεύγει και «νέου» που έρχεται κ.ο.κ.! Το υπονόησε ο Όργουελ πως η Νέα Γλώσσα θα ήταν αριστερής κοπής, αλλά εμείς δεν τον πήραμε στα σοβαρά. Έτσι το κατάπιαμε κι αυτή τη φορά, αμάσητο: άλλο γενοκτονία, άλλο εθνοκάθαρση!

Μάλτα: Η ΕΕ δίνει οικονομική βοήθεια στις αφρικανικές χώρες

SigmaLive-Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών ένα φάσμα οικονομικής βοήθειας, καθώς και διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, σε αντάλλαγμα για τη συμβολή τους στον περιορισμό της ροής μεταναστών προς κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένου του επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται.
 

Χρυσόγονος: "Δεν είναι δυνατόν ένα δημοκρατικό κόμμα να συνδιαλέγεται με τρομοκράτες"

http://www.dikaiologitika.gr/media/k2/items/cache/b16cf677d86d90367b31543161b363d5_L.jpg
"Δεν είναι δυνατόν ένα δημοκρατικό κόμμα ή στελέχη ενός δημοκρατικού κόμματος να συνδιαλέγονται και να διαπραγματεύονται με τρομοκρατικές" "Δεν είναι δυνατόν ένα δημοκρατικό κόμμα ή στελέχη ενός δημοκρατικού κόμματος να συνδιαλέγονται και να διαπραγματεύονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Συνεπώς, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να απομακρυνθούν τα υπαίτια πρόσωπα" δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος αναφερόμενος στις καταγγελίες Πανούση. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα συμπλήρωσε πως «θέλω να ελπίζω ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι όλα αυτά έχουν απλώς διογκωθεί. Θα τα δούμε στο μέλλον».
www.dikaiologitika.gr

To γεωστρατηγικό αδιέξοδο της Τουρκίας και η ελληνική βιασύνη

To γεωστρατηγικό αδιέξοδο της Τουρκίας και η ελληνική βιασύνη
Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D.
Τη στιγμή που ο ζωτικός γεωπολιτικός χώρος του Ελληνισμού όπως αυτός ορίζεται από τον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος στην κυριολεξία φλέγεται, με τις πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης να είναι περισσότερες από αυτές της σταθεροποίησης, το Κυπριακό έχει αποκτήσει μία δυναμική η οποία κατά τα φαινόμενα, κυοφορεί ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες άπτονται των εθνικών και στρατηγικών συμφερόντων του ελληνισμού.

Μέρος Β' - ΗΠΑ, Ρωσία και τα περιθώρια ανάδειξης της Τουρκίας σε «αξονικό» κράτος

Μέρος Β\ Του Ζαχαρία Μίχα*-Οι δημόσιες σχέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τους μεγάλους αντιπάλους του στην Ευρώπη, τους Γερμανούς, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του έδωσε η κατάσταση με το προσφυγικό στο Αιγαίο, αγνοώντας προκλητικά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προτάσσοντας τον «ανθρωπισμό», χωρίς να εξηγεί για ποιον λόγο η Επιτροπή δεν φροντίζει για την αποτροπή του θανάσιμου ταξιδιού με την παραμονή των μεταναστών – προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, βρέθηκε στο επίκεντρο της παρούσας ανάλυσης, στο πρώτο της μέρος.

Τα ντεσιμπέλ της μουσουλμανικής προσευχής και οι «άπιστοι» Τουρκοκύπριοι. Του Νίκου Μούδουρου

desimpelmoudour
Μια Τουρκοκύπρια δικηγόρος στη Λεύκα, η Φεζά Γκιουζέλογλου, προσέφυγε στο «επαρχιακό δικαστήριο» της Μόρφου με στόχο να σταματήσει η προσευχή του εζάν (ezan) με ηχεία από τα τζαμιά.
Στις 5 Νοεμβρίου το δικαστήριο αποφάσισε ότι όντως η χρήση ηχείων και η μετάδοση των προσευχών σε υψηλή ένταση ήταν «ενοχλητική» και την απαγόρευσε.

Η ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-Η νίκη του Ερντογάν του δίνει πλεονεκτήματα για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας αλλά η ευφορία ίσως κρατήσει λιγότερο από ότι ασφαλώς ελπίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ούτε το ΡΚΚ θα παραδοθεί ούτε η Ρωσία θα γίνει φιλικότερη προς την Τουρκία, ούτε ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση της νέας ευρείας Μ. Ανατολής θα μεταβληθεί επειδή νίκησε ο Ερντογάν. Και παραμένει τουλάχιστον ασαφές αν ο σχεδιασμός των ΗΠΑ προβλέπει μια ακέραιη Τουρκία. Αντιθέτως όσο συνεχίζεται η προσκόλληση του Ερντογάν στο μουσουλμανικό-τζιχαντιστικό τόξο τόσο η θέση της Τουρκίας θα αποδυναμώνεται και η επιρροή της στις εξελίξεις θα εξασθενεί. Η Σ. Αραβία, υπέρμαχος των Τζιχαντιστών και σύμμαχος της Τουρκίας βλέποντας ότι η νίκη πετάει προς άλλη κατεύθυνση άνοιξε επαφές με τη Μόσχα, τη στιγμή που ο Ερντογάν τις παγώνει.

ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ PODEMOS;

Η "ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ" ΚΑΙ Η ΘΟΛΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ψυχρολουσία για τους αριστερούς πολίτες, εντός και εκτός Ισπανίας, συνιστά η διαρκής πτωτική, δημοσκοπική (και όχι μόνο) πορεία των Podemos. Ενός ριζοσπαστικού πολιτικού κόμματος που γεννήθηκε στον απόηχο του μεγάλου λαϊκού κινήματος των "Αγανακτισμένων" και δημιούργησε, στους μόλις είκοσι μήνες της ζωής του, ισχυρές ελπίδες για προοδευτική στροφή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, με ευρύτερο περιφερειακό και διεθνή αντίκτυπο.  
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των κακών οιωνών υπήρξε η δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (CIS), που δημοσιεύεται στις σημερινές ισπανικές εφημερίδες. Στην πρώτη θέση, με αυξητική τάση, έρχεται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 29,1%, ακολουθούμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που εμφανίζεται να αποσπά το 25,3%. Στην τρίτη θέση, με διαρκή αυξητική τάση, βρίσκουμε τους Ciudadanos, το πιο κοντινό αντίστοιχο στο δικό μας "ΠΟΤΑΜΙ", με 14,7%. Οι Podemos περιορίζονται στο 10,8%, ενώ η Ενωμένη Αριστερά (με κινητήρια δύναμη το ΚΚ Ισπανίας) έρχεται πέμπτη με 4,7%.

Δεν θέλουν ούτε να ακούν για Τουρκία οι Αυστριακοί

Απορρίπτουν με συντριπτικά ποσοστά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Αυστριακοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη, το 75% των Αυστριακών τάσσεται ενάντια στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Την ίδια αρνητική άποψη έχουν και για την πιθανότητα ένταξης των χωρών των Βαλκανίων, της Σερβίας σε ποσοστό 59%, της Αλβανίας (61%), του Κοσόβου (56%), της ΠΓΔΜ (50%) και του Μαυροβουνίου (45%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό απόρριψης, 44%, συγκεντρώνει μια ενδεχόμενη ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.Απαντώντας στο ερώτημα εάν μια ένταξη της Σερβίας και της ΠΓΔΜ θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση της επίκαιρης προσφυγικής κρίσης, μόλις το 13% εκτιμά πως θα υπήρχε μια βελτίωση, το 6% υπολογίζει σε επιδείνωση, ενώ η μεγάλη πλειονότητα, σε ποσοστό 66%, δεν αναμένει καμία διαφορά σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Η λιτότητα οδηγεί αριστερά

Η επιδερμική ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών της Πορτογαλίας ότι ο κόσμος αποδέχθηκε τα μέτρα λιτότητας δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον συντηρητικό συνασπισμό του Πέδρο Πάσος Κοέλιο εγκυμονεί τον κίνδυνο να θολώσει την πραγματικότητα. Ο Κοέλιο έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς αυτοδυναμία και με βασικό ρυθμιστικό παράγοντα τα δύο αριστερά κόμματα, των οποίων για άλλη μία φορά οι δημοσκοπήσεις δεν κατόρθωσαν να προβλέψουν τη θεαματική άνοδο.
 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Κοέλιο θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασία με ένα από τα δύο αριστερά κόμματα, το Αριστερό Μπλοκ, το οποίο κέρδισε 10% των ψήφων, και αυτό των Κομμουνιστών, που έλαβε 8%, τα οποία έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συνεχιζόμενης λιτότητας.

Προσαρμογή ή περιχαράκωση;

Η χθεσινή συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον δεν έδωσε και δεν θα μπορούσε να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Παρ' όλα αυτά, είναι σαφές ότι το δίλημμα είναι ρητορικό και ότι είναι πλέον μονόδρομος ο χρόνος και η μεθόδευση της προσαρμογής του Ισραήλ στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν είναι δεδομένη, η δυναμική επάνοδος της Ρωσίας στην περιοχή θα έχει διάρκεια και μετά την όποια σταθεροποίηση στη Συρία και, τέλος, η Σαουδική Αραβία μοιάζει να έχει προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα και να διαπραγματεύεται μία συμφωνία κυρίων με την Τεχεράνη. Ετσι, το Ισραήλ, ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον κόσμο, με το πιο ισχυρό λόμπι στην Ουάσιγκτον, εμφανίζεται μαζί με την Τουρκία, με την οποία βρίσκεται σε ψυχροπολεμική αντιπαράθεση, ως περιχαράκωση δυσαρεστημένων για τις επιλογές της Ουάσιγκτον.

Χιλιάδες Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Κεμάλ και «προσκύνημα» στο σπίτι που ΔΕΝ γεννήθηκε

Περί τα 3.000 άτομα συνέρρευσαν το τελευταίο τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχουν στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Κεμάλ Μουσταφά, "πατέρα" της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος απεβίωσε πριν από 77 χρόνια.Οι επισκέπτες, έφτασαν στην πόλη από κάθε γωνιά της Τουρκίας με συνολικά 70 λεωφορεία και μεταξύ αυτών ήταν από μαθητές και απλοί πολίτες, μέχρι διανοούμενοι αλλά και πολλοί επιχειρηματίες- μόνο από τη Σμύρνη λέγεται που ήρθαν 140.Όλοι ήθελαν να μετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και να «προσκυνήσουν» στο σπίτι του θεμελιωτή της νέας Τουρκίας που βρίσκεται επί της οδού Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο. Εξάλλου για μεγάλη μερίδα των Τούρκων, αποτελεί ιερό καθήκον να επισκεφθεί το σπίτι του Κεμάλ.

Ο Καβαλιέρε και οι δύο Ματέο...

Ο Μπερλουσκόνι με τη στήριξη-συμμετοχή στην κυβέρνηση Μόντι, αλλά και με την τραυματική εμπειρία της εσωκομματικής ανταρσίας που τον εμπόδισε να ανατρέψει την κυβέρνηση Λέτα επιχείρησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να συνδυάσει τη λαϊκιστική ρητορική με τη διαχειριστική υπευθυνότητα που απαιτεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Η περίοδος αυτή τερματίστηκε και συμβολικά την Κυριακή με την παρουσία του Καβαλιέρε στη συγκέντρωση του Ηγέτη της Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, μια προαναγγελία συμμαχίας που καίει κάθε γέφυρα συναίνεσης απέναντι στον άλλο Ματέο, τον πρωθυπουργό Ρέντσι.

Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει Το μέτωπο της Συρίας και οι πιέσεις στην Ευρώπη, το προσφυγικό και οι προεκτάσεις του

NAFTEMPORIKI.GR-«Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα δημιουργήσουν προοπτική επιστροφής των προσφύγων στις πατρίδες τους».Αμείωτες οι ροές προσφύγων από τη Μέση Ανατολή αποτυπώνουν το δράμα του πολέμου, ασκώντας πιέσεις στην ΕΕ, η οποία εμφανίζει αντικειμενική αδυναμία διαχείρισης της κρίσης. Πόσο πιθανή είναι μια χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία; Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και ποια τα κίνητρα της Ρωσίας; Υπάρχει ο κίνδυνος μιας Ευρώπης κλειστών συνόρων; Στο στούντιο της «Ν» ο διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δρ Κωνσταντίνος Φίλης. 

«Εγέρθητε» μια ολόκληρη χώρα Γιατί «πάγωσαν» οι πάντες στην Τουρκία το πρωί Τρίτης


Γιατί «πάγωσαν» οι πάντες στην Τουρκία το πρωί Τρίτης (βίντεο)

Κωνσταντινούπολη: Το γνωστό παιχνίδι «αγαλματάκια, ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, μέρα-νύχτα» θύμιζε στις 9.05 το πρωί της Τρίτης ολόκληρη η Τουρκία.Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν, οι εργαζόμενοι παράτησαν τη δουλειά του, στα σχολεία οι μαθητές στηθήκαν σε στάση προσοχής, οι πεζοί σταμάτησαν και αυτοί και γενικά τα πάντα νέκρωσαν επί ένα λεπτό, στη διάρκεια του οποίου ηχούσαν οι σειρήνες της αεράμυνας και σφύριζαν τα πλοία.Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ιεροτελεστία που λαμβάνει χώρα ανελλιπώς εδώ και 77 χρόνια την ίδια ημέρα και ώρα: 10 Νοεμβρίου στις 9.05 το πρωί, επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Μουσταφά το 1938…
- See more at: http://www.philenews.com/

Κομισιόν: Δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία-Σφοδρή κριτική σε Ερντογάν

Σφοδρή κριτική σε Ερντογάν και για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία. Η ΕΕ κάνει λόγο για σημαντικά πισωγυρίσματα & ελλείψεις εκδημοκρατισμού στις εκλογές.

komision-dimokratiko-elleimma-stin-tourkia-sfodri-kritiki-se-erntogan
Η έκθεση προόδου για το 2015 επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίμησε να αναβάλει τη δημοσιοποίηση, η οποία έγινε τελικά σήμερα από τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.Στην έκθεση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει καθυστερήσεις στη διαδικασία εκδημοκρατισμού σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, καθώς και στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Ποιο είναι το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται Φάκελος Τουρκία: Πώς άλλαξε η εκλογική γεωγραφία μέσα σε πέντε μήνες


Λευκωσία: Το μετεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία και το πώς αυτό αναμένεται να επηρεάσει το Κυπριακό και όχι μόνο, χαρτογραφούν στον «Φιλελεύθερο» ειδικοί.

Η επαναφορά μιας τραυματισμένης ηγεμονίας

«Κατά την άποψή μου, πρέπει να ξαναγράψουμε την κοινωνιολογία της Τουρκίας», είπε αμέσως μετά τις εκλογές ο Φαρούκ Ατζάρ, ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Andy-Ar. Είναι και αυτή μια από τις όντως καλύτερες εταιρείες του τομέα της, που όμως δεν κατάφερε να πλησιάσει καν στην εκτίμηση του αποτελέσματος των πρόωρων εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Δεν ήταν φυσικά το μοναδικό παράδειγμα. Από τις περίπου 40 έρευνες γνώμης που δημοσιεύθηκαν την περίοδο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, μόνο μια δημοσκόπηση έδωσε στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ποσοστό 47% και αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος ο Νταβούτογλου ήταν ακόμα πιο χαρακτηριστικός.

Τι σημαίνει για την Τουρκία η ευρεία νίκη του ΑΚΡ

http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_87823/tourkia-dimokratiko-elleimma-diapistwnei-i-komision.w_l.jpg
του Sinan Ulgen-Τον Ιούνιο, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά στα 13 χρόνια που είναι στην εξουσία. Αλλά, ύστερα από μια συντριπτική νίκη στις νέες εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του μήνα, επιστρέφει πλέον σταθερά στο τιμόνι της χώρας. Υποστηριζόμενο σθεναρά από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, το ΑΚΡ κέρδισε το 49% των ψήφων με μια εκστρατεία που έδωσε έμφαση στην πολιτική σταθερότητα. Το εύρος της νίκης του ΑΚΡ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

ΤΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Τέλος εποχής! Χωρίς το εθνόσημο πλέον οι στολές των αξιωματικών

Τέλος εποχής! Χωρίς το εθνόσημο πλέον οι στολές των αξιωματικών
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης με απόφασή του που έφθασε σε όλα τα Επιτελικά Γραφεία Αρχηγών “ξηλώνει” ότι περιττό είχε επιβληθεί να φορούν οι στρατιωτικοί στις στολές τους.
Τι καταργεί:
•Το διακριτικό σήμα που φορούσαν όσοι στρατιωτικοί υπηρετούσαν στο Επιτελικό Γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ.
•Το διακριτικό σήμα που είχε καθιερωθεί για όσους υπηρετούσαν στο ΓΕΕΘΑ/Ε3/ΟΑΣ και στο ΓΕΕΘΑ /ΕΘΚΕΠΙΧ.
•Το διακριτικό, το οποίο απεικονίζει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη λέξη “ΕΛΛΑΣ” παύει να φέρεται στις στρατιωτικές στολές.
•Το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ που υπηρετεί στο εξωτερικό θα φέρει σε όλες τις στολές το διακριτικό με την Ελληνική σημαία.
•Οι απόφοιτοι Σχολών εσωτερικού θα φορούν ένα μόνο στρατιωτικό διακριτικό με την σειρά προτεραιότητας που είναι ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ, ΑΣΠ, ΝΣΠ ή ΣΠΑ και ΣΔΙΕΠ κάθε κλάδου.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης εξηγεί στην διαταγή του τους λόγους των απαραίτητων αλλαγών:

ΕΡΝΤΟΓΑΝ Αλλάζει το Σύνταγμα για να γίνει... σουλτάνος

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν τίμησε χθες την επέτειο για τα 77 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Ατατούρκ χωρίς να κρύβει τη φιλοδοξία να γίνει νέος ΑτατούρκΜε το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου να του έχει πια λύσει τα χέρια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ακριβώς αυτό που όλοι... φοβούνταν: σπεύδει να προωθήσει από κοινού με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του εξασφαλίσει υπερεξουσίες και μακροημέρευση στον θρόνο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν τίμησε χθες την επέτειο για τα 77 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Ατατούρκ χωρίς να κρύβει τη φιλοδοξία να γίνει νέος Ατατούρκ
Οι φιλοδοξίες του 61χρονου είναι άλλωστε γνωστές εδώ και καιρό. Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας σε προεδρικό, με τον ίδιο στον ρόλο του νέου απόλυτου κυρίαρχου που θα ελέγχει κράτος και κυβέρνηση.

Tour d' horizon της εξωτερικής πολιτικής από τον Ευάγγελο Βενιζέλο Εκδήλωση στο ΕΒΕΑ που διοργανώθηκε από Πανεπιστήμια


Tour d' horizon της εξωτερικής πολιτικής από τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Η συζήτηση που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στο ΕΒΕΑ για την εξωτερική πολιτική, με έμφαση στις πολιτικές διαστάσεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπήρξε ιδιαίτερα διδακτική για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προσεγγίζει ή πρέπει να προσεγγίζει τα ζητήματα αυτά.Επρόκειτο για την κατακλείδα της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας με τίτλο «Δίκαιο της Θάλασσας και Μεσογειακός Χώρος: Γεωπολιτική Διάσταση και επιμέρους νομικές πτυχές» που συνδιοργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, το Τμήμα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αντάρτες των πόλεων και ποινικοί στην Ιταλία της δεκαετίας του ΄70

Ο Δημήτρης Δεληολάνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας με έδρα τη Ρώμη, αναλύει τις σχέσεις των Ιταλών ανταρτών πόλεων με τους ποινικούς στη δεκαετία του ’70 στην Ιταλία, και τις πιθανές αναφορές της ελληνικής Σέχτας Επαναστατών στην παράδοση των ιταλικών Ενοπλων Επαναστατικών Πυρήνων εκείνης της εποχής. Το κείμενο γράφτηκε για να δημοσιευτεί στο περιοδικό “Τετράδια”, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο που προδημοσιεύεται στο politicon.gr, κατόπιν παραχώρησης του συγγραφέα.

Το ελληνικό κράτος καταπίνει το ελληνικό έθνος

Του Δημήτρη Πεπόνη-Ζούμε την κορύφωση μιας ιστορικής πορείας υποχώρησης, συρρίκνωσης ή/και παρακμής, η οποία ξεκινά μετά το 1922. Η πορεία αυτή θα ολοκληρωθεί με το Κυπριακό και το Μακεδονικό [*], τα ζητήματα της Θράκης και του Αιγαίου (και προφανώς της Ηπείρου). Παραθέτω απόσπασμα από ένα γνωστό κείμενο και ολοκληρώνω με ένα σχολιασμό:
…το γεωπολιτικό δυναμικό της ελληνικής πλευράς αποτυπωνόταν κατά τον 19ο αι., και ίσαμε το σημαδιακό έτος 1922, πολύ περισσότερο στο έθνος παρά στο κράτος. Το έθνος ήταν κατά πολύ ευρύτερο από το κράτος, απλωνόταν από την Ουκρανία ως την Αίγυπτο κι από τις παρακαυκάσιες χώρες ως τις ακμαίες παροικίες των Βαλκανίων και της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης…

Το μπουκάλι αδειάζει, η ζωή συνεχίζεται (ο σώζων εαυτόν σωθήτω)

του Άρη Δαβαράκη-Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα οξυδερκής για να καταλάβεις πως η κατηφόρα που έχουμε πάρει δεν έχει ορατό τέρμα. Το 2015 είναι μια χρονιά τραγική και μοιραία. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια επιτάχυνση κατάρρευσης και το μέλλον είναι πια τόσο απρόβλεπτο, ώστε ο καθένας απο μας οφείλει και στον εαυτό του και στο κοινωνικό σύνολο, να περιχαρακώσει την επιβίωσή του μαζί με όσους και όσα αγαπάει ώστε να διασώσει οτι μπορεί, για τον εαυτό του και για το κοινό καλό. Η πολιτική τελείωσε. Μετά και τα «αριστερά»  μας πειράματα, είναι πια εμφανές πως το μπουκάλι  αδειάζει συνεχώς. Ήδη είναι  μισοάδειο και θ’ αργήσει πολύ να μας φανεί ξανά μισογεμάτο. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η άνοδος των μυρίων, η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το «Ισλαμικό κράτος» η νίκη του χασάπη στην Τουρκία, η αμήχανη «Μεγάλη Γερμανία», η ξενοφοβία και η ακροδεξιά, η μεταμόρφωση του «Ευρώ» σε εργαλείο κοινωνικής τρομοκρατίας, η απόσταση που κρατούν οι ΗΠΑ, (όσο μπορούν), ο μέγας τρόμος της Ευρώπης για «το τέλος του κλειστού κλάμπ», όλα πια δείχουν το τέρμα μιας ιστορικής περιόδου και την αρχή μιας νέας εποχής, πολύ σκληρότερης απο ό,τι έχουμε ζήσει όσοι δεν ζήσαμε τον Β’ Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Ολα απο εδω και πέρα θα είναι πιό δύσκολα για όλους μας.