11 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΝΤΟΓΑΝ Αλλάζει το Σύνταγμα για να γίνει... σουλτάνος

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν τίμησε χθες την επέτειο για τα 77 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Ατατούρκ χωρίς να κρύβει τη φιλοδοξία να γίνει νέος ΑτατούρκΜε το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου να του έχει πια λύσει τα χέρια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ακριβώς αυτό που όλοι... φοβούνταν: σπεύδει να προωθήσει από κοινού με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του εξασφαλίσει υπερεξουσίες και μακροημέρευση στον θρόνο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν τίμησε χθες την επέτειο για τα 77 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Ατατούρκ χωρίς να κρύβει τη φιλοδοξία να γίνει νέος Ατατούρκ
Οι φιλοδοξίες του 61χρονου είναι άλλωστε γνωστές εδώ και καιρό. Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας σε προεδρικό, με τον ίδιο στον ρόλο του νέου απόλυτου κυρίαρχου που θα ελέγχει κράτος και κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Ερντογάν τίμησε χθες την επέτειο της συμπλήρωσης 77 ετών από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, χωρίς να κρύψει την πρόθεσή του να γίνει ο ίδιος... νέος Ατατούρκ.
Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης στο μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Αγκυρα, ο 61χρονος πρόεδρος ταύτισε την ανάκτηση της αυτοδυναμίας για το AKP με την επιστροφή της Τουρκίας στη σταθερότητα, ενώ παράλληλα προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις σε βάθος τετραετίας, με πρώτη και σημαντικότερη εκείνη της σύνταξης ενός νέου Συντάγματος.
Ο Ερντογάν ωστόσο είπε και άλλα... νεο-οθωμανικά. Δήλωσε ότι οι όποιες ανησυχίες για τη φύση του τουρκικού καθεστώτος θα πρέπει να παραμεριστούν, προκειμένου η χώρα να επικεντρωθεί στο μέλλον. Αναγνώρισε το «ευγενές» οθωμανικό παρελθόν και την ιστορία των Σελτζούκων ως υπερασπιστικές γραμμές της σύγχρονης Τουρκίας. Δήλωσε έτοιμος «από εδώ και στο εξής να άρει όσα εμποδίζουν την τουρκική Ιστορία, το τουρκικό έθνος και τον τουρκικό πολιτισμό».Μέσα σε όλα τα άλλα, δεν παρέλειψε να ευλογήσει και τα γένια του διακηρύσσοντας ότι τα 13 χρόνια της εξουσίας του AKP αποτελούν την πιο επιτυχημένη περίοδο στα τουρκικά χρονικά, μια περίοδο κατά την οποία «η τουρκική δημοκρατία δεν είχε απολύτως καμία απώλεια».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου
Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προανήγγειλε χθες μεταρρυθμίσεις (σε οικονομία, κοινωνία, Δικαιοσύνη) που πρόκειται να υλοποιηθούν σε τρία στάδια (σε βάθος τριών, έξι και δώδεκα μηνών).Παράλληλα, πρότεινε κι αυτός τη μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα, αλλά όχι ως προτεραιότητα και με προϋπόθεση το σαφή διαχωρισμό των εξουσιών. Οπως υποστήριξε άλλωστε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου, «είναι πλέον πιο εύκολη η εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος, αφού ο πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό».Είναι σαφές ότι το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς θα επιδιώξει να κάνει δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα στην Τουρκία. Το δήλωσε άλλωστε ξεκάθαρα προ ημερών και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Ερντογάν. Οι μόλις 13 έδρες που λείπουν στο Κοινοβούλιο για να το καταφέρει, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν, ενδεχομένως μέσω αποστασιών από την πλευρά των εθνικιστών του MHP.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ