05 Μαρτίου 2013

Το δόγμα «έξυπνης άμυνας» επαγγέλλεται ο Υπουργός Άμυνας

http://inews.com.cy/media/k2/items/cache/9a04f20cb7d34dcdf1c8de64f8a2118d_L.jpgΟ κ. Φώτης Φωτίου εξήγησε πως η εφαρμογή αυτού του νέου δόγματος έχει να κάνει με την αντικατάσταση των παραδοσιακών εξοπλισμών και συστημάτων αλλά και των παραδοσιακών τρόπων λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, με έξυπνο και σύγχρονο οπλισμό και σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας.

Μαύρα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Σαμαρά να κλείσουν τα στρατόπεδα των «τρομοκρατών» στο Λαύριο


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201303/125199/images/det_ErdoganSamaras423.jpgΝίκος Στέλγιας
 «Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε πολλά θέματα. Τα προβλήματα παραμένουν. Το ίδιο και οι προβληματισμοί των δυο πλευρών». Αυτά υπογραμμίζει στο www.kathimerini.com.cy μια τουρκική δημοσιογραφική πηγή, η οποία παρακολούθησε χθες από κοντά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, μεγάλα προβλήματα εμποδίζουν την άμεση ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Η τουρκική πλευρά, στα πλαίσια της χθεσινής συνάντησης με την ελληνική κυβέρνηση, έφερε στο προσκήνιο διάφορα θέματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με έντονο προβληματισμό από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ψευδή τα τουρκικά δημοσιεύματα περί τρομοκρατίας Η «Χουριέτ» υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν παρέδωσε στον Σαμαρά «σχετικά ντοκουμέντα»


«Ψευδή και ανυπόστατα» χαρακτήρισε σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρ. Δελαβέκουρας,  τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με συζήτηση περί τρομοκρατίας ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κωνσταντινούπολη πριν από ένα 24ωρο.Ο κ. Δελαβέκουρας συμπλήρωσε ότι «φαίνεται ότι κάποιους ενόχλησε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν μια ξεκάθαρη θέση για την τρομοκρατία».

Μάχη για τους αγνοούμενους δίνει η Κύπρος στο Στρασβούργο

Το θέμα των αγνοουμένων συζητείται σήμερα στην κεκλεισμένων των θυρών Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στο Στρασβούργο, στην οποία η Κύπρος θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη. Η Επιτροπή θα εξετάσει παράλληλα το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση Βαρνάβα, μέσα στα πλαίσια της τέταρτης διακρατικής προσφυγής.

Μανιάτης: Καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

«Τα ζητήματα περί συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο είναι έξω από οποιαδήποτε συζήτηση» τονίζει μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου ο πρώην υπουργός και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης. «Εμείς έχουμε το δίκαιο της θάλασσας με το μέρος μας. Οι χερσαίες και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας έχουν τη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη ,που προσδιορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων. Είναι αυτό που το δίκαιο της θάλασσας μας δίνει και το οποίο εμείς χρησιμοποιούμε ως ισχυρό όπλο μας στις διαπραγματεύσεις με όλους τους γείτονες» τονίζει ο κ. Μανιάτης.

Το Αμφιλεγόμενο Τουρκικό Φράγμα του Ιλισού

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcShmD-2InXtiDMrJzof4HX4COEAkQoyea3N_wwfnRU37dMb-s2K Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή του στη ΝΑ Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και αρχαιολόγων
The New York Times
Εικόνες του γιγάντιου εργοταξίου στις όχθες του ποταμού Τίγρη προβάλλει σε οθόνη του γραφείου του ο Μαχμούτ Ντουντάρ, γενικός διευθυντής του έργου κατασκευής του φράγματος του Ιλισού στη νοτιοανατολική Τουρκία.Οι εικόνες αυτές, όπως εξηγεί ο κ. Ντουντάρ, μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. «Ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου σε 24ωρη βάση. Ο στόχος για ολοκλήρωση του έργου εντός του 2014 είναι απολύτως εφικτός», λέει ο κ. Ντουντάρ.

Αυτοί που έφυγαν νωρίς

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTpMYgDUThjME7FLMXbtB9FjU2QzB71JWU0sB_gs9q-IAWCO6bV
Κώστας Βενιζέλος Ο Γρηγόρης Αυξεντίου έφυγε νωρίς. Δεν πρόλαβε να ζήσει τα χειρότερα. Θυσιάστηκε για την πατρίδα του, για καλύτερες ημέρες, για ελευθερία, για ένωση. Ο δικός του θάνατος, αποκούμπι  και παρηγοριά για όλους όσοι τον τιμούν διαχρονικά. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και το άλλοθι πολλών άλλων που αναζητώντας λίγη προσοχή, επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν οι ίδιοι για τη θυσία του, ώστε να κρύψουν τις πολιτικές κακοτεχνίες τους. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, όπως και ο Κυριάκος Μάτσης, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης κι άλλοι ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, δεν έζησαν την λαφυραγωγία της εξουσίας μετά τον αγώνα. Τότε που τα πάντα περνούσαν μέσα από την εξασφάλιση μιας θέσης. Για κάποιους είχε τότε, μετά το τέλος του αγώνα, φθάσει η στιγμή της εξαργύρωσης.

Οι πραγματικοί λόγοι της παρουσίας του Αζέρου Πρέσβη στην Ξάνθη. Η πρόκληση, τα λάθη, η συνέχεια

http://www.greekhotel.com/thrace/thrace.gif
Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ξάνθη προκάλεσε μια σειρά από αντιδράσεις και είχε σοβαρές συνέπειες στην επιτυχία  ή μη του ταξιδιού του Αζέρου Διπλωμάτη στην Ξάνθη. Πράγματι, είτε κάποιος χαρακτηρίσει άκομψη την ενέργεια είτε προκλητική, το γεύμα με τον Πρόξενο και τον Αχμέτ Μετέ ήταν ένα σφάλμα, για το οποίο οι άνθρωποι του Αζερμπαϊτζάν δικαιολογήθηκαν αλλά δεν αρνήθηκαν ότι έχουν την ευθύνη. Ήταν κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Μια διπλωματική αποστολή πρέπει να είναι προσεκτική, τη στιγμή που είχε προετοιμάσει μια πολύ ωραία καλλιτεχνική εκδήλωση και δύο σημαντικές συναντήσεις στην περιοχή.Έτσι φαίνεται να είναι αλλά σε δεύτερη ανάγνωση, δύο ζητήματα πρέπει να απασχολήσουν την περιοχή:

Προβλήματα ανάμεσα σε Γερμανικό και Τουρκικό στρατό από τη “συγκατοίκιση”

German Chancellor Angela Merkel (L) talks with a German soldier next to Turkish Defence Minister Ismet Yilmaz (R) during a visit on the site where Patriot missile batteries are installed near the city of Kahramanmaras, on February 24, 2013. AFP PHOTO/STR
Η παρουσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία συνοδεύεται, σύμφωνα με την εκτίμηση του αρμόδιου «Επιτρόπου Άμυνας» βουλευτή του Γερμανικού Κόμματος Φιλελευθέρων (FDP) τουλάχιστον σαν δυσλειτουργική. Η συνεργασία με Τούρκους στρατιώτες κρίνεται από τη γερμανική πλευρά  ως «προβληματική», αναφέρεται σε μια έκθεση στην Επιτροπή για την Εθνική Άμυνα της Bundestag. (Γερμανική Βουλή).

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΜΑΡΑΣ: 25 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ «ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΚΑΙ... ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΟΖ με «αμοιβαίο κέρδος» αλλά «χωρίς λεπτομέρειες»

Αμηχανία προκάλεσε στην ελληνική πλευρά ο διαφορετικός σε σχέση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα ΑΟΖ, με σκηνικό τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας χθες στην Κωνσταντινούπολη.
«Συζητήσαμε τα ενδεχόμενα κοινά βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο με πνεύμα win - win», είπε ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ΑΟΖ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών χθες στην Κωνσταντινούπολη.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Σαμαράς είπε πως «δεν νομίζω ότι είναι στιγμή για αναλυτική συζήτηση και λεπτομέρειες» και τόνισε πως το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντα για την ΑΟΖ

Το τέλος του τουρκικού ονείρου; Ινσαλάχ

Της Ζέζας Ζήκου
Κάπου τους ξέρω... Κάπου τους ξέρω... αναρωτήθηκε η στήλη. Το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν στη γενέθλια Πόλη μου. Τους είχα ξαναδεί όταν ψήφισαν στην ελληνική Βουλή τα Μνημόνια 1 και 2 και 3... Και μετά, για εύλογους λόγους προφανώς, εξαφανίστηκαν! Αντίθετα, ήταν εδώ οι τροϊκανοί να απαιτήσουν την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και κάποιες άλλες που καλούνται «μεταρρυθμίσεις – όλα αυτά δηλαδή που υπέγραψε το υπουργικό συμβούλιο, που χθες βρισκόταν στην Πόλη. Εμετικές καταστάσεις... καθώς θα πούνε μετά στον λαό πως το Μνημόνιο αποτυγχάνει, επειδή δεν εφαρμόζεται και άλλα τινά για τους ιθαγενείς! Και μετά θα έρθουν νέα χαράτσια, τα γνωστά δηλαδή..

Απέραντο... "πωλητήριο" η Ελλάδα

του Στέφανου Κοτζαμάνη
Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος της χώρας έχει υποχωρήσει και η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία έχει αρχίσει να βελτιώνεται, οι ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν κεφαλαιακές εισροές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια είτε να έρθουν στα ίσα τους είτε να αναπτυχθούν περισσότερο. Αλήθεια είναι πως το τελευταίο τρίμηνο το ελληνικό δημόσιο έχει ξεκινήσει να αποπληρώνει (μικρό έστω) μέρος των παλαιότερων υποχρεώσεών του προς τους προμηθευτές και πως οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις άρχισαν να ανεβαίνουν από τον περασμένο Δεκέμβριο (+192 εκατ. τον Δεκέμβριο και +164 εκατ. τον Ιανουάριο).

Η αρχή των καλών ημερών

του Ν.Γ. Δρόσου
 Όσο μικρό κι αν ήταν το «καλάθι» που κράταγε ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατά τις συνομιλίες του χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ.Τ. Ερντογάν, η προσέγγιση των δύο κρατών αποτελεί μια επιλογή που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί υπό τις παρούσες περιστάσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με αθροιστικές απώλειες ΑΕΠ σχεδόν 25% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η Τουρκία αναπτύχθηκε κατά 8,49% το 2011 και με 3,2% πέρυσι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία.Πέραν του μεγάλου ζητήματος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η επίλυση του οποίου παραμένει σε θολά νερά, με τον κ. Ερντογάν να κάνει λόγο για λύσεις «win-win», προσδοκώντας προφανώς συνεκμετάλλευση, και τον κ. Σαμαρά να τονίζει ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς και απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχει έδαφος, και μάλιστα στέρεο, για μια νέα οικονομική σύμπλευση.

"Οι Ρώσοι φοβούνται πιο πολύ το Nabucco"

Μιχάλη Καϊταντζίδη
Οι Ρώσοι «φοβούνται» τον αγωγό Nabucco πολύ περισσότερο από τον ΤΑΡ, γιατί «πιέζει» το μονοπώλιο τους στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι θα επιχειρήσουν να τον σταματήσουν. Την άποψη αυτή εξέφρασε σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση «New Europe», αναφορικά με τις προοπτικές των σχεδίων αγωγών τόσο για το αέριο της Κασπίας (Νότιος Διάδρομος) όσο και για το ρώσικο αέριο της Gazprom (South Stream), ο Μάθιου Μπράϊζα.

Βηματισμός "χωρίς ρίσκα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Του Κώστα Ράπτη
Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα θέματα “υψηλής πολιτικής” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την επαύριο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών;
Η πολιτική (και επικοινωνιακή) εστίαση στις 25 συμφωνίες διμερούς (κυρίως οικονομικής) συνεργασίας που συνάφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αποτυπώνει μεν μία βούληση να δοθεί ένας βηματισμός “χωρίς ρίσκα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν διαγράφει όμως το γεγονός ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών η συζήτηση υπήρξε εφ΄ όλης της ύλης - σε πνεύμα, πάντως, επιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτύπωσης των θέσεων των δύο πλευρών.

Τι σημαίνει για την Κύπρο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»


Χρήστος Ιακώβου -
 Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
Επ' εσχάτων, επανήλθε στην επιφάνεια το πολύκροτο πλέον θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (ΣγΕ). Σε όλα τα κράτη που υπέγραψαν διακρατική συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ΣγΕ, το θέμα αυτό υπήρξε μία, κατά το μάλλον ή ήττον, γραφειοκρατική διαδικασία, σε αντίθεση με τη μοναδική περίπτωση της Κύπρου που το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον αντικείμενο του δημοσίου διαλόγου. Τι είναι ο ΣγΕ;

Η γραμμή του ρεαλισμού

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmeZOkpS0CQbDnJN6M8lwKaLZThswLX0j9AtcOtxrdlHULgyFzΔεν ξέφυγε από το πλαίσιο των προσδοκιών η συνάντηση των Σαμαρά και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου προήδρευσαν από κοινού στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Οι δύο ηγέτες επέλεξαν να ακολουθήσουν τη ρεαλιστική γραμμή της προσεκτικής προσέγγισης των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ταυτόχρονα να προωθήσουν δυναμικά θέματα «χαμηλής πολιτικής», τα οποία ενισχύουν τη διμερή συνεργασία και την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και μεταξύ των δύο χωρών.