08 Νοεμβρίου 2016

Stratfor: Τα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Με «ναρκοπέδιο» μοιάζει η εξωτερική πολιτική που θα κληθεί να χειριστεί ο/η νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι μάχες για τη Μέση Ανατολή, η εκκρεμότητα με τη Ρωσία και τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Οι δύσκολοι σύμμαχοι και το πλήγμα στην εικόνα των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό πολιτικό τσίρκο ευτυχώς ετοιμάζεται να τελειώσει και σύντομα ένας νέος πρόεδρος θα αναλάβει τον σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Όσο και αν ο νέος πρόεδρος θα ήθελε να κρεμάσει μια ταμπέλα «μην ενοχλείτε» έξω από την πόρτα της Αμερικής και να επικεντρωθεί στην διευθέτηση των εγχώριων δυσλειτουργιών, υπάρχουν πολυάριθμες συγκρούσεις πέραν των αμερικανικών συνόρων, οι φλόγες των οποίων απειλούν να κάψουν την πόρτα, αν αγνοηθούν.Για να έχουμε μια αίσθηση του πόσο τρομακτική είναι η εικόνα της εξωτερικής πολιτικής που έχει να αντιμετωπίσει ο επόμενος (ή η επόμενη) πρόεδρος των ΗΠΑ, ας σκεφτούμε τις παρακάτω συγκρούσεις που θα συγκλίνουν τους επόμενους μήνες.

Πίνοντας αμέριμνα ούζο (στην Αθήνα) δεν αντιμετωπίζεται ο αυταρχισμός του Ταγίπ Ερντογάν

Του Burak Bekdil Πίνοντας το ούζο του ένας φίλος Έλληνας διπλωμάτης, ένα ζεστό απόγευμα του 2004 στην Αθήνα μου έλεγε χαμογελώντας: “Έχετε άδικο για τον Ερντογάν”. “Θα προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, θα ενισχύσει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει πολιτική υπέρ της ειρήνης, ενώ παράλληλα θα συντρίψει το στρατιωτικό κατεστημένο και η Τουρκία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για κανέναν από τους γείτονές της», πρόσθεσε. Απάντησα: «Για να δούμε πως ο ισλαμιστής φίλος σου Ερντογάν θα συμπεριφερθεί αφού θα έχει συντρίψει το κοσμικό κατεστημένο».

Κλίντον, Τραμπ, Ελβετία: Σαρωτικές εξελίξεις Του Νίκου Στέλγια

Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σειρήνες πολέμου στην περιοχή μας, αναβρασμός στην Τουρκία, οικονομική κρίση δίχως τέλος στην Ελλάδα, Ευρώπη σε κατάσταση νευρικού κλονισμού (βλπ. Μεταναστευτικό και Brexit). Το 2016 ολοκληρώνεται με σαρωτικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Ιστορικές εξελίξεις έχουμε και σε αυτό το «μικρό» νησί. Την στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο γνώμης, οι δυο ηγέτες επιχειρούσαν να κλείσουν τα προηγούμενα τέσσερα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις και να συζητήσουν διεξοδικά το εδαφικό.Όπως και αν προσεγγίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, η εικόνα που εκπέμπει ο πλανήτης μας στα τέλη του 2016 είναι άκρως προβληματική. Οι ΗΠΑ βυθίζονται σε συστημική κρίση. Ο αμερικανικός καπιταλισμός παρουσιάζει όλο και περισσότερα σημάδια κόπωσης, καθώς αδυνατεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της Κίνας και των αναδυόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στηρίζεται όλο και περισσότερο στην συνεργασία των ντόπιων παραγόντων, δίχως η απόδοση και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων να είναι δεδομένη. Στο εσωτερικό της χώρας, οι φυλετικές σχέσεις –καλύτερα κοινωνικές σχέσεις- παρουσιάζουν άκρως προβληματική εικόνα. Σε μια τέτοια περίοδο λοιπόν, δυο σκληροπυρηνικοί ηγέτες αναμετριούνται για το ανώτατο πολιτικό αξίωμα των ΗΠΑ.

Σταύρος Λυγερός, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις στον αστερισμό της έντασης

Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις επανέρχονται με ταχύ ρυθμό στον αστερισμό της έντασης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αναπόφευκτη εξέλιξη. Ο εθνικισμός και κατ’ επέκτασιν ο ανθελληνισμός ως ιδιαίτερη έκφανσή του, παραμένει σταθερά της αλβανικής πολιτικής σκηνής. Το επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα γεγονότα: η αναγόρευση της απαίτησης των Αλβανοτσάμηδων σε κεντρική συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής των Τιράνων, η κλιμάκωση των κινήσεων αφελληνισμού της Χιμάρας, αλλά και οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού Ράμα για τον Γεώργιο Δούσμανη και την Ακρόπολη.

Η Γερμανία θα δίνει πολιτικό άσυλο σε όσους διώκονται από τον Ερντογάν – Τι απαντά η Τουρκία

«Η Γερμανία είναι ανοικτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους στην Τουρκία. Μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Αυτό ισχύει ρητά, όχι μόνο για δημοσιογράφους», τόνισε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt.Ο Ροτ τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει αυτόν τον καιρό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την αντίληψη την οποία έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

Οι ΗΠΑ και το Κουρδικό

Κοντά στη Μοσούλη οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ ασκούν ασφυκτική πλαγιοκόπηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και αποτελούν τον αποφασιστικό παράγοντα που επιτρέπει την προέλαση του Ιρακινού Στρατού στην πόλη. Χθες ανακοινώθηκε η έναρξη της επίθεσης του Δημοκρατικού Μετώπου της Συρίας, η συντριπτική πλειονότητα των δυνάμεων του οποίου είναι οι Κούρδοι, η πολιτοφυλακή ΥPG της οργάνωσης PYD, αδελφής οργάνωσης του PKK.

Καίει... γέφυρες η Τουρκία

Σύγκρουση με τις ΗΠΑ στα όρια των θερμών επεισοδίων με τους συμμάχους τους στη Συρία και το Ιράκ και σκληρή προκλητική ρητορική απέναντι στην ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία. Χωρίς κανένα πρόσχημα πολιτικής ορθότητας ο Ερντογάν εμφανίζεται να απαιτεί από τη Δύση, ΗΠΑ και ΕΕ, όχι μόνο να μην αντιδρούν, αλλά να γίνουν συνένοχοι της ταυτόχρονης αυταρχικής δικτατορικής εκτροπής στο εσωτερικό της χώρας και του πρωτοφανούς συνοριακού αναθεωρητισμού που έχει ως σημερινό στόχο τη Συρία και το Ιράκ.

Ντεμιρτάς: Θα αγωνιστούμε ενάντια στο πραξικόπημα κυβέρνησης-παλατιού, για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη

Με μήνυμα του λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή, π ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών(HDP), Σελαχατιν Ντεμιρτάς, καταγγέλλει την σύλληψη των ηγετών και βουλευτών του κόμματος ως πραξικόπημα της κυβέρνησης και του παλατιού, όπως λέει δείχνοντας τον Ερντογάν.
Ταυτόχρονα δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να καμφθεί η θέλησή τους στη μάχη για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη.

Η Τουρκία εγκαταλείπει τη δημοκρατία, η Ευρώπη μπροστά σε νέες αποφάσεις

Οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση στην Αγκυρα

Η πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι εάν η Τουρκία επιβάλλει τη θανατική ποινή τότε αυτό θα είναι «μία κίνηση απέναντι στις κοινές μας αξίες» και ότι θα κλείσει την πόρτα για την ΕΕ και πιθανότητα θα σημάνει και την αποβολή της από το όργανο, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη θέση σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Και ανάμεσα στις παραμέτρους της δυσκολίας είναι και η Κοινή Δήλωση (Συμφωνία 20ης Μαρτίου) για τη μείωση των προσφυγικών ροών, μία συμφωνία στην οποία η Ευρώπη είχε επενδύσει πάρα πολλά.Από τη μία, η παραπάνω δήλωση δείχνει πόσο μακριά θέλει η Ευρώπη να κρατηθεί -τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο- από τις εξελίξεις στην Τουρκία βάζοντας στο πλέον ακραίο όριο, τη θανατική ποινή, και το δικό της όριο για να προβεί σε μία αντίδραση.

Α. Μαλλιάς: «μήνυμα» η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα προς τις γειτονικές χώρες


https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBhjaHR0cDovL2Nkbi5jbm5ncmVlY2UuZ3IvbWVkaWEvY29tX25ld3Mvc3RvcnkvMjAxNi8xMS8wNS81MzM1OS9tYWluL2FsZXhhbmRyb3MtbWFsbGlhcy1pbnRlcnZpZXcucG5nFJgMFLAGHBSEBhSUAwAAFgASAA&s=E9mOuQBOi6XkEvK4r6RYoT6xK3M6bdnIGlCQGAgc7sE

«Όργιο κατασκοπείας για τους πυραύλους» Γ. Ομήρου: Η Κύπρος δέχθηκε αφόρητες πιέσεις στην υπόθεση των S300

 Λευκωσία: Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι για την γνωστή υπόθεση των πυραύλων S300, η Κύπρος υπέστη αφόρητες πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τους Βρετανούς με απροσχημάτιστες και επαναληπτικές παρεμβάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι οποίες επικεντρώνονταν κυρίως στην απαίτηση μονοπωλιακού ελέγχου του εναέριου χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των βρετανικών ραντάρ.

Αλβανικός εθνικισμός και στο βάθος βέτο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣΟ «καθυστερημένος» αλβανικός εθνικισμός, ο οποίος παραπέμπει στον ευρωπαϊκό 19ο αιώνα, αντιμετωπίζεται από την Αθήνα με σκεπτικισμό. Το οκτάμηνο που ακολουθεί από σήμερα μέχρι και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Αλβανία θα αποδειχθεί μια σκηνή εθνικιστικού διαγκωνισμού, στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων. Η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση δεν αφορά την Αθήνα, στον βαθμό που αυτή δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, τα ειδοποιητήρια κατεδάφισης των σπιτιών 19 Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, πριν αλλά και μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, σε συνδυασμό με την υπονομευτική (για κάθε συνεννόηση) στάση που έχουν δείξει τα Τίρανα από τον περασμένο Ιούνιο, οδηγούν την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει επιλέξει την Ελλάδα ως άξονα προεκλογικής αντιπαράθεσης. Δεδομένου δε ότι πρόσωπα όπως ο αρχηγός του κόμματος των «Τσάμηδων» Σπετίμ Ιντρίζι, φορέας ρατσιστικής (σχεδόν φυλετικής), ανθελληνικής ρητορικής, αποτελεί κυβερνητικό εταίρο καθιστά την παραπάνω εκτίμηση ακόμα πιο σαφή.
Η ελληνική αντίδραση στην περίπτωση της Χειμάρρας κρίθηκε επιβεβλημένη για προφανείς λόγους, ωστόσο στην Αθήνα ο προβληματισμός αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι συμφώνησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στην Άγκυρα

 Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να εκδιωχθεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη Μάνμπιζ, είπε η Άγκυρα στον επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Τζόζεφ Ντάνφορντ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα την Κυριακή, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.Έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε ότι η χρήση μη αραβικών δυνάμεων για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό του στη Συρία, τη Ράκα, δεν θα συμβάλει στην ειρήνευση της περιοχής.Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, και στις οποίες σημαντικό κομμάτι είναι η YPG, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι ξεκίνησαν μια επιχείρηση για την απώθηση του ΙΚ από τη Ράκα.

Ο παγκόσμιος εθισμός στο χρέος και οι συνέπειες

H κρίση χρεών παγκοσμιοποιείται, ενώ ο διεθνής δανεισμός αυξάνει με ρυθμό 5,3% ετησίως. Η δε Ελλαδα σταθερά «βυθίζεται» γιατι με λογιστικά τερτίπια ανάπτυξη δεν έρχεται. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.
Από το 2010, ο Ζακ Ατταλί –γνωστός οικονομολόγος, τραπεζίτης και σύμβουλος του Γάλλου πρώην προέδρου Φρανσουά Μιττεράν– προειδοποιεί ότι, έτσι όπως εξελίσσεται, η κρίση του δημοσίου χρέους ανοίγει τον δρόμο προς την καταστροφή.Στο δε βιβλίο του με τίτλο Παγκόσμια Κατάρρευση σε 10 Χρόνια (εκδ. Παπαδόπουλος), αναρωτιέται: «Μήπως καταστρέφουμε τα παιδιά μας;», προσθέτοντας ότι στις μέρες μας παρόμοιο ερώτημα δεν θα μπορούσε να τεθεί πιο επιτακτικά.
«Ποτέ άλλοτε, εκτός από την περίοδο ενός ολοκληρωτικού πολέμου, το δημόσιο χρέος των ισχυρότερων κρατών του κόσμου δεν υπήρξε τόσο υψηλό. Ποτέ άλλοτε οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το χρέος αυτό για το επίπεδο ζωής και το πολιτικό σύστημα των κρατών αυτών δεν ήταν τόσο απειλητικοί. Ίσως το θέμα αυτό να φαίνεται άχαρο –να μοιάζει να αφορά μόνον "τεχνοκράτες"– όμως στην πραγματικότητα δεν είναι.

Απόλυτος δικτάτορας ο Ερντογάν - Πλήρης η κατάλυση θεσμών και νόμων Το τέλος της τουρκικής Δημοκρατίας

Της ΑΘΗΝΑΣ ΚΟΥΡΗ Δεν έχει τέλος ο απολυταρχικός κατήφορος του παλιού αγαπημένου της Δύσης στην Τουρκία, καθώς μεθοδικά και ανελέητα ο Ερντογάν φιμώνει κάθε αντίθετη φωνή. Μετά την έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» και τη σύλληψη διάσημων τούρκων δημοσιογράφων και γελοιογράφων για εγκλήματα σκέψης, σειρά πήραν οι ηγέτες του κουρδικού πολιτικού κινήματος.
Στη φυλακή ρίχνει τους ηγέτες του φιλοκουρδικού HDP και εκλεγμένους βουλευτές - Έχουν ήδη αντικατασταθεί όλοι οι κούρδοι δήμαρχοι στη ΝΑ Τουρκία και έχει φυλακιστεί η δήμαρχος του Ντιαρμπακίρ - Έχουν κλείσει όλα τα κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης και όλοι οι σχετιζόμενοι με τους Κούρδους οργανισμοί - Στη φυλακή βρίσκονται εκατοντάδες κούρδοι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι - Στη φυλακή και ο αρχισυντάκτης και δημοσιογράφοι της κοσμικής και αριστερόστροφης «Τζουμχουριέτ», που συνδέεται με το δεύτερο μεγαλύτερο τουρκικό κόμμα των πάλαι ποτέ κεμαλιστών - Μαζεύει στρατό στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ ο Εντογάν - Σχεδιασμοί για τουρκικές επεμβάσεις και στις δύο χώρες - Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ιρακινούς και Τούρκους φοβούνται σοβαρά οι ΗΠΑ - Χώρο στο ΡΚΚ αναμένεται να δώσουν οι Ιρακινοί, καθώς προελαύνουν στη Μοσούλη