05 Δεκεμβρίου 2016

Κοτζιάς: Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει το αυτοδιοίκητο Ίμβρου και Τενέδου

 Το δημόσιο παιχνίδι με τη συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική, δήλωσε μετά τη συνάντησή που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του ο Νίκος Κοτζιάς, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τόνισε ακόμη ότι αν η Τουρκία δεν ακολουθήσει τον «ευρωπαϊκό δρόμο», η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και τα οράματα, καλώντας την Τουρκία να περιορίσει την νευρικότητα και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η συνθήκη της Λωζάνης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η συνθήκη προβλέπει το αυτοδιοίκητο της Ίμβρου και της Τενέδου που δεν εφαρμόζεται.Από την πλευρά του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ επισήμανε ότι η Γερμανία έχει εξηγήσει τη θέση της σε ότι αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι διεθνείς συνθήκες να αμφισβητηθούν από κανέναν.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η τουρκική οικονομία Ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες να επενδύσουν στο εθνικό νόμισμα της χώρας Του Νίκου Στέλγια

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει τεθεί πλέον και επίσημα η τουρκική οικονομία. Το τουρκικό Προεδρικό απευθύνεται στην τουρκική κοινωνία χρησιμοποιώντας μια εθνικιστική ρητορική και ζητώντας από τους Τούρκους πολίτες να αντιμετωπίσουν την νέα οικονομική κρίση με ακμαίο το πατριωτικό τους αίσθημα.Στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα «εισβολής». Την νύχτα της 15ης Ιουλίου, υποστηρικτές των ξένων συμφερόντων στην Τουρκία επιχείρησαν να ανοίξουν τον δρόμο για την εισβολή των ξένων δυνάμεων στην χώρα. Αυτή η απόπειρα απέτυχε χάρη στην σθεναρή αντίσταση του τουρκικού λαού. Σήμερα, λίγους μήνες μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, τα ξένα συμφέροντα και οι «προδότες» προκαλούν αναταραχή στην τουρκική οικονομία και επιχειρούν να εκ νέου να πλήξουν τα συμφέροντα και την σταθερότητα της Τουρκίας.

Εκείνο το οποίο έχουν να επιδείξουν οι Τούρκοι είναι μια συνεχής ιστορία γενοκτονιών…

Γράφει ο Λουκής Γ. Λουκαΐδης Συνομιλούμε με τους Τουρκοκυπρίους (Τ/κ), δηλαδή με την Τουρκία, 42 ολόκληρα χρόνια. Φτάσαμε σε ένα τέρμα όπου αποκαλύφθηκε και στον πλέον αφελή η ουτοπία των συνομιλιών αυτών. Οι λόγοι είναι απλοί. Και εφόσον συνεχίζουν, το ερώτημα εγείρεται αν πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε επ’ αόριστο. Υπενθυμίζω ότι οι κεφαλές των δύο μεγάλων κομμάτων, επιμένουν ότι μόνο με συνομιλίες με τους Τ/κ μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Τι, (λένε) θα κάνουμε πόλεμο; Και αν οι συνομιλίες είναι εξίσου άδοξες και επικίνδυνες όπως εκείνες του παρελθόντος, ισχύει η εν λόγω θέση τους; Τι άλλο να κάνουμε -λένε- αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο; Και αν οι συνομιλίες παγιώνουν τα σχέδια της Τουρκίας, δεν είναι πιο επικίνδυνες από το να τις αποφύγουμε και να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να διατηρήσουμε αυτά που έμειναν για να μην τα πάρουν και αυτά; Για να πετύχουν συνομιλίες, υπολογίζω ότι θα ξέρουν και τα μικρά παιδάκια, ότι πρέπει ο συνομιλητής σου να είναι καλόπιστος.

Τουρκικός αναθεωρητισμός έναντι της Κύπρου

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑΗ κυπριακή υπόθεση δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό, αυτόνομο πρόβλημα για τον Ελληνισμό και την ελληνική στρατηγική, αλλά πρέπει να διασυνδέεται, όπως είναι η πραγματικότητα, με τον τουρκικό επεκτατισμό σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο.Είναι γνωστό πως η τουρκική στόχευση δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, αλλά η Κύπρος αποτελεί ένα είδος εκβιαστικής ομηρίας για να επιτευχθεί η βασική στρατηγική της Τουρκίας, που είναι η αναθεώρηση των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης, με τις οποίες καθορίζεται το νομικό πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο και όχι μόνο

Το μυστικό της επιτυχίας του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος

Σπυριδούλα Σκούρα , CNN Greece Οι Φινλανδοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για μια καλύτερη κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ένα από τα κορυφαία όλου του κόσμου. Ένα από τα βασικά σημεία του είναι η προσέγγιση με επίκεντρο τον μαθητή. Ο κάθε μαθητής ξεχωριστά αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του και του παρέχεται ατομική υποστήριξη.Επιπλέον, αυτό που χαρακτηρίζει τους Φιλανδούς είναι η ποιότητα και η ισότητα στην εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο απλό σχολείο της γειτονιάς, δεν παρουσιάζει καμία διαφορά με κάποιο ιδιωτικό σχολείο. Ξεκινώντας το σχολείο από την ηλικία των 7 ετών, όλα τα παιδιά αντιμετωπίζονται με σεβασμό του δικαιώματος τους να γίνουν καλύτεροι στο μέλλον. Ο σεβασμός αυτός ερμηνεύεται με την παροχή άριστων κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν όλες τις προϋποθέσεις-τεχνολογικές και εκπαιδευτικό προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο-για μια ευχάριστη φοίτηση.

Κάντο επιτέλους Ταγίπ, άνοιξε τα σύνορα, (αν είσαι μάγκας) για να δεις πόσα αππίδια χωρά ο σάκκος

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ Εμπρός λοιπόν Ταγίπ, το λες και το ξαναλές πως θα ανοίξεις τα σύνορα και θα πλημμυρίσεις την Ευρώπη με πρόσφυγες, αν δεν γίνει το δικό σου. Δείξε μας λοιπόν τη “μαγκιά” σου και κάντο. Άνοιξε τα σύνορα. Αφού το λες και το ξαναλές κάντο για να δούμε όλοι που σε πάει και πως θα σε πάει. Εγώ πάντως υποστηρίζω πως δεν θα το κάνεις. Δεν έχεις τα κότσια να το κάνεις. Τα κότσια σου τα δείχνεις και τα περιορίζεις εκεί που σε σηκώνει. Εκεί που δεν πληρώνεις τελωνείο… Έχεις γίνει πολύ καλός στο να φυλακίζεις τους πολίτες σου κατηγορώντας τους ως “τρομοκράτες” και “πραξικοπηματίες”. Έγινες παγκόσμιος πρωταθλητής στο κλείσιμο εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, στην κατάσχεση της περιουσίας τους και στη φυλάκιση δημοσιογράφων για τους ίδιους λόγους. Θύματά σου έγιναν και μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα που κατηγορούνται και αυτά πως τρέφουν “συμπάθειες” πρός “τρομοκράτες” και “πραξικοπηματίες”. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις τα περιουσιακά τους στοιχεία κατάσχονται και τελικά καταλήγουν να τα “διαχειρίζονται”, δηλ. να τα νέμονται, οι πολιτικοί σου φίλοι- οι λακέδες σου- και μέλη της άμεσής σου οικογένειας.

Ο “γκιαούρης”, ο Ερντογάν και το δολάριο! Σε κατάσταση χάους η τουρκική οικονομία

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο αρθρογράφος Μεχμέτ Τουρκέρ στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Sozcu , σχολιάζει τις πρόσφατες  δηλώσεις του Ερντογάν για το δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν σε λίρες Τουρκίας τα δολάρια που έχουν στο στρώμα τους, για να σταματήσουν οι ξένοι να παίζουν τα παιχνίδια τους στην πλάτη της Τουρκία.Ειδικότερα γράφει, μεταξύ άλλων: “Τι μας νοιάζει εμάς για το δολάριο; Όταν πάμε στο μπακάλη, στο μάρκετ πληρώνουμε με λίρες.Αχ ηλίθιε αδελφέ μου αχ!
Με το δολάριο αγοράζεις το σιτάρι, τα ξερά φασόλια, τη φακή, το ρύζι…Κατέστρεψαν την γεωργία και όλα τα προϊόντα εισάγονται με δολάρια.Αγοράζεις τη βενζίνη, το φυσικό αέριο με δολάρια.

Ισλαμικό πέπλο απλώνει η Άγκυρα

Του Μάριου Πουλλάδου-ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 3.000 ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Συνεχιζόμενη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας διαβλέπει ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, Υποστράτηγος Herzl Halevis, και προειδοποιεί για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.«Σε άλλα πέντε ή δέκα χρόνια, η κληρονομιά του Ατατούρκ δεν θα είναι πλέον εμφανής», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος

Την έντονη ανησυχία του για την ισλαμοποίηση της Τουρκίας εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, Υποστράτηγος Herzl Halevis. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χάαρετζ», μιλώντας για την περιφερειακή κατάσταση στο πλαίσιο μιας κλειστής ομιλίας στην Επιχειρηματική Ακαδημαϊκή Λέσχη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο Halevis δήλωσε απαισιόδοξος σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στην Τουρκία και το κράτος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κυνηγάει» και το δολάριο στην Τουρκία ο Ερντογάν

Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε βαθιά κρίση, ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την... επίθεσή του στο δολάριο, δηλώνοντας, κατά τα εγκαίνια μεγάλου πολυκαταστήματος στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Τουρκία επιδιώκει να διεξάγει εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν στα εθνικά τους νομίσματα, παραμερίζοντας τον ρόλο που έχει το δολάριο ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών. Είπε μάλιστα ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να γίνεται η ανταλλαγή προϊόντων ανάμεσα στις δύο χώρες σε τοπικά νομίσματα. «Εχω προτείνει στον πρόεδρο Πούτιν να πραγματοποιούμε τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών στα εθνικά νομίσματα. Για τις όποιες αγορές κάνω, θα πληρώνω με ρωσικά ρούβλια και για τις όποιες πωλήσεις κάνουν θα πληρώνουν με τουρκικές λίρες» είπε χαρακτηριστικά.Πρόσθεσε ότι την ίδια πρόταση έκανε στην Κίνα και στο Ιράν. «Εχουμε ήδη δώσει οδηγίες στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και θα προσπαθήσουμε να (δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να) εφαρμόσουμε τα παραπάνω».

Γιατί η Άγκυρα ανεβάζει τη "θερμοκρασία" των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Του Κώστα Ράπτη Τα πληγωμένα θηρία είναι, ως γνωστόν, ιδιαίτερα επικίνδυνα. Για αυτό και η αντιμετώπιση της Τουρκίας του Tayyip Erdogan από ελληνικής πλευράς απαιτεί έναν συνδυασμό μεγάλης εγρήγορσης και ψυχραιμίας. Η θεωρία των "γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο δεν είναι νέα υπόθεση – εξ ού και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ειρωνεύθηκε σε ανακοίνωσή του για τις αντιδράσεις της την ελληνική διπλωματία ότι τάχα πληροφορήθηκε την δημόσια διατυπωμένη θέση της Άγκυρας με καθυστέρηση είκοσι ετών. Η επαναφορά της, ωστόσο (και μάλιστα σε αναβαθμισμένη εκδοχή, εφόσον πλέον δεν γίνεται λόγος για αμφισβητούμενες περιοχές επί των οποίων θα πρέπει να διαβουλευθούν οι δύο χώρες αλλά για "τουρκικά εδάφη”) δίνει τη δυνατότητα να στηθεί σκηνικό έντασης. Πόσω μάλλον που η υπόθεση κατέστη εκ νέου επίκαιρη λόγω της αντιπαράθεσης τουρκικής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης από το καλοκαίρι και μετά για το "ποιος μειοδοτεί” στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων. Η ανελαστικότητα αποτελεί στη γείτονα εθνική γραμμή.

Μαθήματα Ιστορίας



Σήμερα οι ψηφοφόροι της Ιταλίας δεν καλούνται μόνο να αποφασίσουν την τύχη του πρωθυπουργού της χώρας, Ματέο Ρέντσι, αλλά να επιλέξουν είτε μια παραμονή υψηλού έως συνθλιπτικού κοινωνικού κόστους στη γερμανική Ευρωζώνη είτε τα αχαρτογράφητα σκοτεινά νερά της εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία μετά τη συγκρότησή της ως ενιαίου κράτους το 1870 διαπιστώνει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τις στρατηγικές επιλογές της στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και πιέζεται να τις ανατρέψει. Για την ακρίβεια είναι η τρίτη φορά που η χώρα κλυδωνίζεται δίχως υπερβολή υπαρξιακά;Λίγο μετά το 1880 η Ιταλία με δεδομένη την ένταξη του Βορρά στον διευρυμένο χώρο της γερμανικής οικονομίας συμμάχησε με τη Γερμανία του Μπίσμαρκ και την Αυστροουγγαρία των Αψβούργων στην τριπλή συμμαχία. Οταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος η οικονομική ελίτ του Βορρά όχι μόνο δεν μπόρεσε να επιβάλει στην υπόλοιπη χώρα το κόστος της πρόσδεσής της στη Γερμανία, αλλά ούτε καν να αποτρέψει το 1915 την εμπλοκή της Ρώμης στο αντίπαλο στρατόπεδο την «Εγκάρδια Συνεννόηση» Γαλλίας, Βρετανίας Ρωσίας.