05 Δεκεμβρίου 2016

Κοτζιάς: Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει το αυτοδιοίκητο Ίμβρου και Τενέδου

 Το δημόσιο παιχνίδι με τη συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική, δήλωσε μετά τη συνάντησή που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του ο Νίκος Κοτζιάς, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τόνισε ακόμη ότι αν η Τουρκία δεν ακολουθήσει τον «ευρωπαϊκό δρόμο», η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και τα οράματα, καλώντας την Τουρκία να περιορίσει την νευρικότητα και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η συνθήκη της Λωζάνης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η συνθήκη προβλέπει το αυτοδιοίκητο της Ίμβρου και της Τενέδου που δεν εφαρμόζεται.Από την πλευρά του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ επισήμανε ότι η Γερμανία έχει εξηγήσει τη θέση της σε ότι αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι διεθνείς συνθήκες να αμφισβητηθούν από κανέναν.Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή - συμπεριλαμβανομένων του προσφυγικού προβλήματος αλλά και του κυπριακού.Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα ήθελε ένα κράτος μέλος της Ένωσης να διέπεται από το καθεστώς των εγγυήσεων και να έχει κατοχικά στρατεύματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Στη συζήτηση τέθηκαν και τα εσωτερικά θέματα στην Τουρκία τα οποία οδήγησαν και στην απόφαση του Ευρπαικού Κοινοβουλίου για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, με τον κ. Στάινμάγιερ να υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα αλλού όταν έχουμε μαζικές συλλήψεις και δημοσιογράφων.

Σε ότι αφορά την προοπτική ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και τις προκλητικές δηλώσεις του Έντι Ράμα ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι παρατηρείται τάση αναδιώμενου εθνικισμού στη γειτονική χώρα λόγω εκλογών, τον Ιούνιο.Εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. για να γίνει αυτό ωστόσο θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα κριτήρια, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας. Για το προσφυγικό ο κ. Στάινμάγιερ διαβεβαίωσε τον Νίκο Κοτζιά ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να δέχεται μέρος των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι περίπου 500 το μήνα γίνονται δεκτοί στη Γερμανία και πως πρόκειται για μία πρακτική που η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία τότε η Ελλάδα θα επωμιζόταν όλο το βάρος μόνη της. 
Skai.gr