06 Απριλίου 2016

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-
Η οικονομική κρίση και οι (κακές) σχέσεις με τη Ρωσία δυσκολεύουν τη Γερμανία/Βρυξέλλες αλλά δεν αμφισβητούν τα θεμέλια της ΕΕ. Αντίθετα το προσφυγικό μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της. Προσωρινά η ΕΕ/Γερμανία απέφυγαν τα χειρότερα, να πλημμυρίσουν ξαφνικά και ανεξέλεγκτα από πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά για πρώτη φορά το ψυχρόαιμο και υπολογιστικό Βερολίνο έκανε τόσο ρηχή ανάλυση και έδειξε τόση επιπολαιότητα απευθύνοντας πρόσκληση σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να πάνε να δουλέψουν στα εργοστάσια. Ξεσηκώθηκαν οι υποτελείς, Πολωνία, Αυστρία κλπ, εξεγέρθηκαν πλήθη εντός της επικράτειας, η Μέρκελ από επίσημη αγαπημένη απόφυγε στο παρά ένα να γίνει αποδιοπομπαία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ούρμπαν διακήρυξε ότι οι Ούγγροι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η χώρα σε πολυεθνικό μωσαϊκό επειδή έτσι θέλουν οι «φανατισμένοι διεθνιστές των Βρυξελλών».

Παίζει με τη φωτιά... ο Ταγίπ Ερντογάν

Κάπως αλλιώς είχε φανταστεί το ταξίδι του στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που πέρασε, ο Ταγίπ Ερντογάν. Υπολόγιζε ότι θα συναντιόταν με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και θα εγκαινίαζε μαζί του το νέο, μεγαλοπρεπές τζαμί στο Μέριλαντ για να σηματοδοτήσει την επάνοδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στην ατμόσφαιρα του παλιού, καλού καιρού. Αντί γι’ αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος τον «ξεπέταξε» απρόθυμα με μια ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, υπογραμμίζοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο τα ρήγματα που χωρίζουν την Αγκυρα από την Ουάσιγκτον στο Συριακό, αλλά και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ρεαλισμός για την Ευρώπη και την Τουρκία

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/ind-708.jpg?itok=A5eboo9n
Fischer Joschka -Οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας χαρακτηρίζονται επί πολύ καιρό από μια βαθιά αντίφαση. Αν και η συνεργασία για την ασφάλεια (ιδίως στον Ψυχρό Πόλεμο) και οι οικονομικές σχέσεις είναι στενές, οι καίριες βάσεις της δημοκρατίας _ ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου, δικαιώματα των μειονοτήτων και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη για να επιβάλει την έννομη τάξη _ παραμένουν αδύναμες στην Τουρκία. Αλλά και η Ιστορία έχει διχάσει τις δύο πλευρές, όπως δείχνει η διαμάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός...


http://news247.gr/opinion/article3990208.ece/BINARY/w660/panamapapers.jpgΤα όρια της πραγματικής εξουσίας της πολιτικής ελίτ συρρικνώνονται συνεχώς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μια διαπίστωση που ισχύει για μεγάλες, μεσαίες δυνάμεις αλλά και για μικρές χώρες. Ολοένα και περισσότερο η πραγματική άσκηση εξουσίας με αποφάσεις που εφαρμόζονται και με ηγέτες που αναλαμβάνουν το κόστος τους συρρικνώνεται, με το κενό να καλύπτεται από τη μια ή την άλλη συνταγή επικοινωνιακής διαχείρισης.Αν στην παραπάνω σκληρή πραγματικότητα προστεθεί η αδυναμία απόκρυψης του προσωπικού πλουτισμού που είναι σύμφυτος με την άσκηση διακυβέρνησης από αρχαιοτάτων χρόνων, τότε η αντίθεση ανάμεσα στη ρητορική και τους συμβολισμούς της κάθε εξουσίας είναι απόλυτη, αποδομητική, παραπέμπει στη γνωστή φράση «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!».

Μορφές νεοσουλτανικού αυταρχισμού


*ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ

Η Τουρκία διέρχεται μια περίοδο δομικού αυταρχισμού, η οποία συνάδει με την καινούργια κοσμοθεωρητική προσέγγιση που επιχειρεί η ηγεσία των Ερντογάν - Νταβούτολγου μιας ισλαμοδημοκρατικής, όπως κατά τρόπο sui generis προσφωνείται, κατεύθυνσης του πολιτικού της συστήματος.
Η Τουρκία διολισθαίνει ταχύτατα την τελευταία χρονική περίοδο κατά τρόπον απροκάλυπτο σε ένα σουλτανικό αυταρχισμό, ο οποίος δεν επιχειρεί να διατηρήσει ούτε και τα προσχήματα που προέβαλλε ευσχήμως το κεμαλικό καθεστώς της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η δημοκρατία έκανε βήματα πραγμάτωσής της στη χώρα του Ατατούρκ, χωρίς να επιτύχει την ουσιαστική ολοκλήρωσή της και να γίνει κράτος δικαίου.

Θα επιχειρηθεί αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας;

http://ichef.bbci.co.uk/live-experience/cps/704/cpsprodpb/vivo/live/images/2015/11/24/a7cdbdd2-c593-49d5-917c-2e6af4bcd2f1.jpgΤου Κώστα Ράπτη-Στις 30 Μαρτίου συνελήφθη στη Σμύρνη ο Alparslan Çelik ενώ δειπνούσε μαζί με 13φίλους του. Στην κατοχή των συνδαιτυμόνων βρέθηκαν ένα Καλάσνικοφ, ένα αυτόματο όπλο, έξι πιστόλια, 150 σφαίρες και δύο walkie-talkie. Στον Çelik, υιό ηγετικού στελέχους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την διοργάνωση μίας απόδρασης κρατουμένου το 2014 στο Elazığ της ανατολικής Τουρκίας, για απάτη στην Άγκυρα το 2015 και για παραχάραξη νομίσματος στα Μούγλα.Συμβαίνει επίσης ο Çelik να δρα εδώ και δυόμιση χρόνια στη βόρεια Συρία, ως επικεφαλής Τουρκομάνων ανταρτών και να θεωρείται υπεύθυνος για τον φόνο του ενός από τους δύο πιλότους του ρωσικού Suhoi-24 που κατερρίφθη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο.

Έναρξη επαναπροωθήσεων εν μέσω αβεβαιότητας

Έναρξη επαναπροωθήσεων εν μέσω αβεβαιότηταςτου Κώστα Ράπτη-Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Διεθνή Αμνηστία και σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων απέναντί τους, Αθήνα και Άγκυρα καλούνται από σήμερα Δευτέρα να υλοποιήσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υπό τα βλέμματα δεκάδων ΜΜΕ από όλα τα μέρη του κόσμου.Μετά και τη νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από το ελληνικό κοινοβούλιο, και "περιγράφει”, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία ως "ασφαλή τρίτη χώρα”, από τις 10 το πρωί, ξεκινούν οι προγραμματισμένες επιστροφές στα τουρκικά παράλια των πρώτων 500 μεταναστών από ελληνικά νησιά.Την ίδια ώρα, οι εισροές στο Βόρειο Αιγαίο εξακολουθούν να ξεπερνούν τους 500 πρόσφυγες και μετανάστες ημερησίως και πηγές εκ των λιμενικών αρχών εμφανίζονται βέβαιες ότι το ρεύμα δεν θα υποχωρήσει περαιτέρω, αλλά μάλλον θα αυξηθεί, παρά την τυπική εφαρμογή της συμφωνίας, που προβλέπει την πλήρη συνεργασία της Άγκυρας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Προς νέα ανάφλεξη στον Καύκασο;


Ναγκόρνο Καραμπάχ: Προς νέα ανάφλεξη στον Καύκασο; Μαρία Καρχιλάκη Χρόνια τώρα, οι αναφορές γύρω από το ευαίσθητο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην εύφλεκτη περιοχή του Καυκάσου, συνήθως, συμπεριλαμβάνουν το χαρακτηρισμό 'η παγωμένη σύγκρουση'. Η αναζωπύρωση, προ ημερών, της ένοπλης αντιπαράθεσης -η χειρότερη από το 1994 και την εκεχειρία που σταμάτησε τον εξαετή πόλεμο- υπενθυμίζει ότι συγκρούσεις δίχως λύση και οριστικό τέλος παγώνουν μεν αλλά στο βάθος σιγοκαίνε.

«Θα ισοπεδώσουμε τα σπίτια σας!»


sahinbey-kentsel-donusum-b
Ιδεολογία και οικονομία πίσω από την αναμόρφωση των πόλεων στην Τουρκία
«Δεν είδα το σπίτι μου εδώ και πέντε μήνες. Ούτε που ξέρω την κατάσταση του. Μόλις τώρα άκουσα για την απόφαση απαλλοτρίωσης… Πάνε τα παιδικά μου χρόνια, η νιότη και η ζωή μου ολόκληρη. Μας τα κατέστρεψαν όλα!». Η κραυγή αγωνίας του κάτοικου της κουρδικής πόλης Σούρ που μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαλλοτριώσει ολόκληρη την περιοχή, είναι χαρακτηριστική όχι μόνο των εξελίξεων στο Κουρδικό πρόβλημα, αλλά πολύ περισσότερο των μηχανισμών ηγεμονίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Πραξικοπηματικά σενάρια στην Τουρκία: Ταγίπ Ερντογάν, το απρόβλεπτο “αδέσποτο κανόνι”

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία WWW.MIGNATIOU.COMΤου ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ Η πενταήμερη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον (29 Μαρτίου-2 Απριλίου) υπήρξε επεισοδιακή και ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη αλλά κυρίως διότι επισκιάστηκε από ένα ανοικτό, πλέον, πολυεπίπεδο και προσωπικό πόλεμο κατά του ισλαμιστή ηγέτη, κυρίαρχο στοιχείο του οποίου υπήρξε μια έντονη φημολογία τις τελευταίες μέρες για την πιθανότητα πραξικοπηματικής του ανατροπής. Ο Ερντογάν πήγε στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής (Nuclear Security Summit, 30 Μαρτίου-1 Απριλίου), υπό την αιγίδα του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, για την διασφάλιση πυρηνικών εγκαταστάσεων αλλά και πυρηνικών όπλων, από τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες.

Τουρκικός τύπος: Αποσύρθηκε τάγμα του τουρκικού στρατού από την Κύπρο Τι μεταδίδουν αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και πιο η ανησυχία τους για την Ελλαδα Του Νίκου Στέλγια

Ο τουρκικός Τυπος φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική είδηση που αφορά την Κύπρο. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοζτζιού» μεταδίδει την πληροφορία ότι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποχρεώθηκαν να αποσύρουν κάποιες μονάδες τους από την Κύπρο.Συγκεκριμένα, η εφημερίδα κάνει λόγο για την απόσυρση ενός τάγματος, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένα τμήμα του κατεχόμενου στρατού μετακινήθηκε από την «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρει, στο Σίρνακ.

Η ανάλυση της αμερικανοτουρκικής αναμέτρησης Του Νίκου Στέλγια

http://www.turkishny.com/images/stories/date/040116/english-news/040116-erdogan-obama-hold-talks-on-sidelines-of-nuke-summit--4.jpgΟ ισχυρός πολιτικός άνδρας της γειτονικής Τουρκίας επέστρεψε στην χώρα του από το ταξίδι του στις ΗΠΑ προβληματισμένος. Στις ΗΠΑ, οι κινήσεις και τα μηνύματα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δεν ήταν αρκετά για να γεφυρώσουν τα χάσμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτό μας το επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες τουρκικές πηγές, οι οποίες παρακολούθησαν από κοντά το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στις ΗΠΑ.Στις ΗΠΑ, οι συνομιλίες του Προέδρου Ερντογάν με την αμερικανική ηγεσία σκάλωσαν σε ένα σημαντικό σημείο: Τουρκία και ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να έρθουν σε συνεννόηση για το μέλλον της Συρίας, κυρίως της βόρειας Συρίας, όπου υπάρχει ενισχυμένη παρουσία των Κούρδων. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να διαμελίσει το αναδυόμενο κουρδικό κράτος στην βόρεια Συρία, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Για αυτό τον λόγο διατηρεί στενή συνεργασία με ομάδες ισλαμιστών, τζιχαντιστών και εξακολουθεί να εστιάζει την προσοχή της σε διάφορα στρατιωτικά σενάρια. Αυτά τα σενάρια και η συνεργασία της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές της Συρίας προβληματίζουν τις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον μια άλλη πηγή προβληματισμού είναι το μέλλον του Ιράκ και η νέα κρίση στις σχέσεις αυτής της χώρας με την Τουρκία.

Νέες συλλήψεις «οπαδών» του Γκιουλέν


Νέες διαστάσεις παίρνει η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν - Νταβούτογλου εναντίον της αδελφότητας του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. εναντίον της αδελφότητας του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.Οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές σε 22 τουρκικές επαρχίες, συλλαμβάνοντας 68 άτομα, με την κατηγορία ότι συνδέονταν οικονομικά με το δίκτυο Γκιουλέν. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται πρώην αστυνομικοί διευθυντές, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT. Πηγές της υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανέφεραν ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης 120 ακόμη ανθρώπων.

Από το 2013 ο Ερντογάν “στήνει” την προσφυγική κρίση! Ανάλυση από τον Χ.Μηνάγια


turkish_fregata
Του Χρήστου Μηνάγια-www.geostrategy.gr
Τους τελευταίους μήνες το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου κλιμακώνει σταδιακά την αλαζονική και τυχοδιωκτική του συμπεριφορά σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να διαφυλάξει την εξουσία του. Σε εθνικό επίπεδο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία φέρνουν στη μνήμη τα τρομοκρατικά στερεότυπα και τις σκοτεινές περιόδους του ολοκληρωτισμού στον 20ο αιώνα.

Η Άγκυρα μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις από τη Κύπρο στη ν.α Τουρκία για την γενοκτονία των Κούρδων!


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη ασχολείται με την τρομοκρατία και το προσφυγικό συμβαίνουν τραγικά γεγονότα στους νοτιοανατολικούς νομούς της Τουρκίας. Ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και τριάντα χρόνια φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος του.