15 Φεβρουαρίου 2013

Δυτικό "προνουντσιαμέντο" προς τα Σκόπια Πηγή:www.capital.gr

http://www.nato.int/nato_static/assets/pictures/stock_2012/20120718_120718-dsg-skopje_rdax_276x154.jpg
Του Κώστα Ράπτη
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να εκτροχιασθεί η ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ λόγω της παρατεινόμενης εσωτερικής πολιτικής κρίσης, όπως κατέδειξε και το χθεσινό “προνουντσιαμέντο” ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΟΑΣΕ. “Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου. Παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να ενδυναμώσουν για τον σκοπό αυτό τον πολιτικό διάλογο, να επικεντρωθούν στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας και να θέσουν ως προτεραιότητα τα μέγιστα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της” αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να προληφθούν τα χειρότερα, ενώ η γειτονική χώρα οδεύει ολοταχώς προς τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ Αλβανία: Σκληρή κριτική από τις ΗΠΑ για τις εθνικιστικές κορώνες

Αλβανία: Σκληρή κριτική από τις ΗΠΑ για τις εθνικιστικές κορώνες
Την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι "οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή" εκφράζουν οι ΗΠΑ, σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες εθνκιστικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία.

ΚΕΠΕ Υφεση 4,1% και ανεργία 30% το 2013

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20130215/low/assets_LARGE_t_942_43489667.JPG
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στην ανεργία θα βρίσκεται το ένα τρίτο του ελληνικού εργατικού δυναμικού το 2013, σύμφωνα με τη δραματική πρόβλεψη που δημοσιοποίησε χθες το ΚΕΠΕ, «βλέποντας» εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% φέτος, από 24,6% που εκτιμά πως «έκλεισε» σε μέσα επίπεδα πέρσι. Το ΚΕΠΕ αναμένει ύφεση 4,1% ή και λίγο μεγαλύτερη φέτος, διαβλέποντας, πάντως, σημάδια σταθεροποίησης αλλά και αύξηση του πληθωρισμού στο 1,6% παρά την εξαετή ύφεση. Η πιο αισιόδοξη εκτίμησή του αφορά στο ισοζύγιο πληρωμών, αναμένοντας οριακό έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ, εξέλιξη που εκτιμά ότι εάν επιβεβαιωθεί θα συνιστά σημαντικό βήμα για τον τερματισμό της ύφεσης. Σε δηλώσεις του, χθες, στο MEGA, ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Π. Κορλίρας έκανε λόγο για ύφεση 4,1% ή και λίγο παραπάνω φέτος, ενώ εκτίμησε πως η ανεργία θα υποχωρήσει όταν η οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, κάποια στιγμή το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ:

Τι φταίει για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα;

Τελικά, φταίνε ή όχι οι μισθοί για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα;
http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20121108/low/newego_LARGE_t_1101_54128234.JPG
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης υποτίμησης που έχει ήδη υποστεί ο κατώτατος και ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μαςΟι μισθοί στην Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, αποτελούν περίπου το 25%-30% της τελικής τιμής ενός προϊόντος η οποία, εν πολλοίς, καθορίζει και την ανταγωνιστικότητά του. Το υπόλοιπο 70%-75% είναι το κόστος της ενέργειας, το κόστος εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων, το κόστος των πρώτων υλών, το επίπεδο της τεχνολογίας στην επιχείρηση, η φορολογία (συμπεριλαμβανομένης και της διαφθοράς), αλλά και το περιθώριο κέρδους του επιχειρηματία.Τι δείχνει αυτό;

Πραγματικά ...αόρατο Το ιρανικό Stealth είναι ένα πλαστικό μοντέλο που πέταξε μόνο με τη βοήθεια του Photoshop

STELTH1 Ενα πολεμικό αεροσκάφος πετά πάνω από χιονισμένο βουνό. Είναι το καινούργιο Qaher 313, ένα αόρατο τεχνολογίας stealth που μόλις εντάχτηκε στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορία του Ιράν. Κατάμαυρο και επιθετικό, υπερίπταται του όρους Νταμαβάντ, ενός ανενεργού ηφαιστείου με την ψηλότερη κορυφή του Ιράν και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Η φωτογραφία είναι επιβλητική, προκαλεί τον θαυμασμό, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: η φωτογραφία δεν είναι έργο κάποιου φωτογράφου αλλά δημιούργημα του Photoshop. Η απόπειρα των Ιρανών να επιδείξουν τη στρατιωτική τους υπεροχή κατέληξε σε φιάσκο.

Δημιουργία ελληνοϊσραηλινού φορέα στο αμερικανικό Κογκρέσο

http://db2.stb.s-msn.com/i/9A/AF96F1BF5EDBAA8488EC2CD55239A.jpgΦορέας κοινής δράσης για την ελληνοϊσραηλινή συμμαχία, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο κογκρέσο των ΗΠΑ. Η δημιουργία και οι σκοποί του ελληνοϊσραηλινού Caucus ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο.Με την επωνυμία «Congressional Hellenic-Israel Alliance» (CHIA) και υπό τη συμπροεδρία των βουλευτών Gus Bilirakis (ομογενής Ρεπουμπλικάνος από την Φλόριντα) και Ted Deutch (Δημοκρατικός επίσης από την Φλόριντα), στο ελληνοϊσραηλινό Caucus συμμετέχουν ήδη ισχυρά μέλη και από τα δύο κόμματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

"Όχημα" για ΑΟΖ με Αλβανία ο αγωγός TAP

Η συμφωνία με την Αλβανία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) παραμένει το μείζον ζητούμενο για την ελληνική διπλωματία στο «φόντο» της χθεσινής υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, για την στήριξη του αγωγού TAP.
Η κοινοπραξία του TAP έχει εργαστεί μεθοδικά για να εξασφαλίσει τη στήριξη, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, των τριών εμπλεκόμενων κυβερνήσεων. Και τούτο διότι η πολιτική στήριξη αποτελεί βαρύνον κριτήριο για την επιλογή, από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, του project που θα αποτελέσει τον «Νότιο Διάδρομο» μεταφοράς του Αζέρικου αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη.

13 Φορές Περισσότερα Χρήματα Δαπανεί για Έρευνες Υδρογονανθράκων η Τουρκία σε Σύγκριση με Πριν 10 Χρόνια

Οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας αυξάνονται διαρκώς, καθώς είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ανάπτυξη τόσο των ΑΠΕ, όσο και των υδρογονανθράκων στο υπέδαφος.Σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Γιλντίζ θεωρεί ότι ένα μεγαλύτερο τμήμα της κατανάλωσης θα μπορούσε να καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, γιαυτό και οι σχετικές δαπάνες για έρευνες έχουν αυξηθεί 13 φορές την τελευταία δεκαετία.«Αν υπάρχει πετρέλαιο, τότε θα το βρούμε», δήλωσε με βεβαιότητα ο Τούρκος υπουργός. «Το βαρέλι στοίχιζε 22 δολάρια πριν από 10 χρόνια και τώρα στοιχίζει 122 δολάρια», πρόσθεσε.Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή έχει ξεκινήσει στις νοτιοανατολικές επαρχίες και σύντομα θα αρχίσει και σε άλλες.energia.gr

Στην Τελική Ευθεία ο Ελληνοβουλγαρικός Αγωγός – «Ζεσταίνεται» ο Πλωτός Τερματικός LNG στην Καβάλα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ «ζεσταίνει» ένα ακόμη project, συμβατό με τον αγωγό, το πλωτό LNG τέρμιναλ στην Καβάλα, για το οποίο είναι ανοικτή σε συνεργασία και με ιδιώτες.Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η έναρξη κατασκευής του IGB τοποθετείται στο φθινόπωρο και η λειτουργία του το 2015.

Το αστραφτερό Ν. Σουδάν Γιατί το πετρέλαιο δεν είναι όλη η ιστορία


Alex de Waal
Η πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένη Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν μπορεί να βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου το 2013. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι πέρυσι το Νότιο Σουδάν γνώρισε μια από τις πιο θεαματικές οικονομικές υφέσεις σε σχέση με οποιοδήποτε κράτος στην σύγχρονη εποχή - μια κατάσταση που αναμένεται να ανατραπεί φέτος.

Έμειναν χωρίς ελληνική σημαία τα σύνορα!


Θύμα της γραφειοκρατίας και της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους έπεσε και η ελληνική σημαία που υποδέχεται όσους μπαίνουν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα.Όπως δηλώνει ο δήμαρχός Σιντικής (με έδρα το Σιδηρόκαστρο Σερρών) Απόστολος Καρύδας, σχεδόν δυο εβδομάδες τώρα η ελληνική σημαία έπαψε να κυματίζει καθώς προέκυψε πρόβλημα στο μηχανισμό του ιστού και ο δήμος δεν είχε τα μέσα να αποκαταστήσει τη βλάβη. «Μόλις καταφέραμε να διορθώσουμε τη βλάβη και τώρα ψάχνουμε ειδικό καλαθοφόρο όχημα για να παρέμβουμε στον ιστό ύψους 30 μέτρων», μας είπε χθες. Έτσι, θα επανατοποθετηθεί η σημαία την οποία, όπως λέει ο δήμαρχος, «εξασφάλισε μέσω χορηγίας»!

Η Ρωσία δεν έχει “ενεργειακούς ανταγωνιστές” στα Βαλκάνια

Γκαγιάνε Χανόβα, Φωνή της Ρωσίας
Η Ρωσία δεν έχει “ενεργειακούς ανταγωνιστές” στα Βαλκάνια
Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία θέλουν να προωθήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), τον οποίον υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ. Θα μπορέσει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου να ανταγωνιστεί τον South Stream της ρωσικής Gazprom;
Την εκτίμηση ότι κανένα από τα σχέδια που διαμορφώνονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (Κασπία), δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα μεγάλα σχέδια της Gazprom, κάνει ο αναλυτής και ειδικός σε ενεργειακά θέματα, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Κονσταντίν Σίμονοφ. Η διαδρομή του TAP, ως γνωστόν, έχει σχεδιαστεί για να περνά από την Κομοτηνή στην Αλβανία και στη συνεχεία, υποθαλασσίως μέσω της Αδριατικής, θα φτάνει στο ιταλικό λιμάνι του Μπρίντιζι.

Editorial: Τουρκία και Ευρώπη


Ένα Εditorial των Financial Times προκάλεσε σεισμό στην Κύπρο παραμονές των εκλογών. Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
Αν η απόφαση της Γαλλίας να βάλει «οδοφράγματα» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (η οποία ξεκίνησε από τον Νικολά Σαρκοζί, πριν παραδώσει την προεδρία στον Φρ. Ολάντ), είναι γνήσια, είναι ένα εκπρόθεσμο βήμα στην λογική της διαχείρισης μιας κρίσιμης σχέσης της Ευρώπης.

Τουρκία: Τα "πετραδάκια" του Davutoglu

Του Steven A. Cook
Πριν από μερικά χρόνια, μια τουρκική επαφή που είναι σε θέση να γνωρίζει, με διασκέδαζε με ιστορίες σχετικά με την εσωτερική λειτουργία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης –ποιος είχε ανοδικές τάσεις και ποιος πτωτικές, οι διαφορές προσωπικότητας, και ποιος έπαιρνε θέση να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός (αυτό συνέβαινε σε μια περίοδο που η υγεία του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan θεωρούνταν ότι δεν πήγαινε καλά). Τα περισσότερα από αυτά ήταν αθώο κουτσομπολιό που δεν έπρεπε να τα λάβει κανείς σοβαρά. Όταν στραφήκαμε σε πιο ουσιαστικά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, φθάσαμε στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Ο συνομιλητής μου ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ, καθώς και ότι υπήρχε μια αυξημένη συνειδητοποίηση ότι ενώ η υποβάθμιση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων ήταν σκόπιμη, μια πολιτική κοντά στην απερίφραστη εχθρότητα, δεν ωφελεί την Τουρκία, ακόμη κι αν δεν έχουν διευθετηθεί τα παράπονά της.