15 Φεβρουαρίου 2013

Πραγματικά ...αόρατο Το ιρανικό Stealth είναι ένα πλαστικό μοντέλο που πέταξε μόνο με τη βοήθεια του Photoshop

STELTH1 Ενα πολεμικό αεροσκάφος πετά πάνω από χιονισμένο βουνό. Είναι το καινούργιο Qaher 313, ένα αόρατο τεχνολογίας stealth που μόλις εντάχτηκε στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορία του Ιράν. Κατάμαυρο και επιθετικό, υπερίπταται του όρους Νταμαβάντ, ενός ανενεργού ηφαιστείου με την ψηλότερη κορυφή του Ιράν και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Η φωτογραφία είναι επιβλητική, προκαλεί τον θαυμασμό, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: η φωτογραφία δεν είναι έργο κάποιου φωτογράφου αλλά δημιούργημα του Photoshop. Η απόπειρα των Ιρανών να επιδείξουν τη στρατιωτική τους υπεροχή κατέληξε σε φιάσκο.

Οι ειδικοί είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους αναφορικά με το Qaher - 113, το δεύτερο εγχώριας κατασκευής αεροσκάφος του Ιράν, από τη στιγμή που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό, στις αρχές του μήνα στην Τεχεράνη, στη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ. Το αεριωθούμενο, που συνδυάζει χαρακτηριστικά των αμερικανικών αόρατων F-33 και F-22, δεν θα  μπορούσε ποτέ να πετάξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί ήταν πολύ μικρό και φτιαγμένο από πλαστικό. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ούτε πριτσίνια ούτε μπουλόνια, οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μοντέλο, ή στην καλύτερη περίπτωση για ένα πρωτότυπο σε πραγματοποίηση δοκιμών.
Πριν από μερικές ημέρες όμως, το ιρανικό πρακτορείο Khouz News, δημοσίευσε την επιβλητική φωτογραφία που απαθανατίζει στιγμιότυπο της πρώτης πτήσης του Qaher - 113, δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό. Ωστόσο, ιρανοί μπλόγκερ παρατήρησαν ότι το αεροπλάνο της φωτογραφίας ήταν πανομοιότυπο με το μοντέλο που αποκαλύφθηκε στην Τεχεράνη. Η γωνία του αεροπλάνου, ο αντικατοπτρισμός του φωτός και οι σκιές απάνω στα δύο αεροσκάφη ήταν ακριβώς τα ίδια. Το μοναδικό που άλλαξε ήταν το φόντο.

Το περιοδικό αεροναυπηγικής «Flight International» δήλωσε πως οι χαμηλής ποιότητας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι ιρανικές Αρχές κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος το οποίο τροποποιήθηκε εξωτερικά ώστε να μοιάζει με το Qaher -113. Ο ειδικός σε θέματα άμυνας και αναλυτής του περιοδικού «Foreign Policy» Τζον Ριντ τόνισε πως «είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει σ' ένα τέτοιο αεροσκάφος χώρος για να χωρέσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα ραντάρ, και το πιο σημαντικό για ένα μαχητικό αεροσκάφος, τα οπλικά συστήματα, που καθιστούν τα σύγχρονα αόρατα αεροσκάφη τόσο αποδοτικά». Την ίδια στιγμή, το Ιράν απορρίπτει τις όποιες αμφιβολίες ως «εχθρική προπαγάνδα» ενώ τα διεθνή μέσα αναφέρονται σε μια κίνηση εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΡΕΤΟΥΣ. Παρ' όλο που η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μάλλον έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα πριν καταφέρει να κατασκευάσει το πρώτο αόρατο αεροπλάνο της, στον τομέα του ρετουσαρίσματος φαίνεται να τα πηγαίνει εξαιρετικά. Το 2008 είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν τέσσερις πύραυλοι, οι οποίοι τελικά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν τρεις. Και πιο πρόσφατα, οι διαφορές μεταξύ των δύο φωτογραφιών - μαϊμού που το Ιράν ισχυρίζεται πως έστειλε στο Διάστημα οδήγησαν πολλούς στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη αποστολή είτε δεν ήταν επιτυχής είτε δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.