12 Ιανουαρίου 2014

Η Μέση Ανατολή στις φλόγες και η Ευρώπη στις καλένδες

Την περασμένη εβδομάδα ένοπλες ομάδες της ιρακινής Αλ Κάιντα κατέλαβαν τη Φαλούτζα και το Ραμαντί. Ο εφιάλτης των τρομοκρατών να ελέγχουν αστικά κέντρα ξανά, μετά την εποχή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, επιστρέφει. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση, αλλά κανείς στον Λευκό Οίκο δεν θέλει καν να ακούσει την πιθανότητα νέας αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Η Υψηλή Στρατηγική της Εξυπνης Αμυνας αντιπαρέρχεται τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι και γραμματέας του Ισλαμικού Κόμματος Ντάβα [Ḥizb Al-Daʿwa Al-Islāmiyya] αποτελεί έναν από τους κύριους σιιτικούς πολιτικούς δρώντες στο εσωτερικό του κράτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σουνιτικοί πυλώνες που παρέμειναν πιστοί στο σανταμικό καθεστώς αλλά και νέες παραστρατιωτικές σαλαφιστικές ομάδες που ξεπετάχθηκαν το 2003 να συνεργάζονται σήμερα με την τοπική Αλ Κάιντα αμφισβητώντας την κραταιά σιιτική θέση.

Νέα Τερματικά LNG Εξετάζει η Τουρκία

http://energia.gr/photos/articlefiles/turkey_lng_facilities.jpg
Η Άγκυρα προσπαθεί να διαπιστώσει αν την συμφέρει να εισέλθει δυναμικά στη παγκόσμια αγορά LNG τη στιγμή που μεγάλοι παραγωγοί, όπως οι ΗΠΑ ανοίγονται με νέες εξαγωγές, οι οποίες προβλέπεται να αλλάξουν τα δεδομένα διεθνώς.Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Stratfor, η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο τερματικά LNG, ένα στο Μαρμαρά και ένα στο Αλί Αγά, στις ακτές του Αιγαίου. Το πρώτο έχει χωρητικότητα 8,2 δις. κ.μ. και δυνατότητα μεταφοράς 22 εκατ. κ.μ., ενώ το δεύτερο 6 δις. κ.μ. και 16 εκατ. κ.μ. αντίστοιχα. Χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο εγκαταστάσεις, η Τουρκία είναι σε θέση σήμερα να εισάγει φορτία από την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Κατάρ, καλύπτοντας περίπου το 14% των αναγκών της σε αέριο.
http://energia.gr/ 

Πρόκληση η Συρία για τη Σ. Αραβία

http://www.ccmrecruitment.com/blog/wp-content/uploads/2013/06/stock-footage-saudi-arabia-flag-animation.jpg
Κρίσιμη πρόκληση αντιμετωπίζει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας: πώς να πολεμήσουν σε έναν αιματηρό και χαώδη «πόλεμο δι’ αντιπροσώπου» στη Συρία, χρησιμοποιώντας ζηλωτές-μαχητές, τους οποίους δεν ελέγχουν στο παραμικρό. Οι Σαουδάραβες φοβούνται την ενίσχυση της Αλ Κάιντα στη Συρία και για τον λόγο αυτό απαγορεύουν στους υπηκόους τους να μεταβαίνουν στην εμπόλεμη χώρα. Η αποτυχία εφαρμογής της διαταγής αυτής σημαίνει ότι πάνω από χίλιοι Σαουδάραβες, ορισμένοι από προβεβλημένες οικογένειες, έχουν ήδη καταταγεί στο αντάρτικο. Η βασιλική οικογένεια του Ριάντ έχει ορκιστεί, όμως, να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ Ασαντ, απομακρύνοντας από την περιοχή τον πάτρονά του, το Ιράν.

Επιστροφή στην Ιστορία

Ετη φωτός μοιάζουν να χωρίζουν την προηγούμενη ελληνική προεδρία την άνοιξη του 2003 από την πέμπτη προεδρία που μόλις ανέλαβε η Αθήνα στην ΕΕ. Και η σύγκριση δεν αφορά τη δημοσιονομική κρίση της χώρας και της Ευρωζώνης.Τότε, παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, η ΕΕ έφθασε στα όρια της διάσπασης, με τον γαλλογερμανικό άξονα υπό τους Σιράκ και Σρέντερ να ευαγγελίζεται μια πλήρη χειραφέτηση της Γηραιάς ηπείρου και τη Βρετανία και την Ισπανία υπό τους Μπλερ και Αθνάρ, μαζί με τους πρώην δορυφόρους της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, να θεωρούν νοητή και ρεαλιστική μόνο μια Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Η κρίση «τρέφει» την τρομοκρατία

Το φαινόμενο της τρομοκρατίας, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας υπό το βάρος της προδοσίας εναντίον της Κύπρου, είναι μέρος της ζωής μας. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι διώκτες των τρομοκρατών, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τον λαό.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι πρέπει να μελετήσουν τα αίτια της ανάπτυξης της τρομοκρατίας, που έπαψαν να έχουν ισχυρό το στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας. Τα αίτια είναι πλέον οικονομικά και είναι η κρίση χρέους που εκμεταλλεύεται η νέα γενιά των τρομοκρατών. Και η διαπίστωση αυτή δείχνει και κάτι άλλο, που πρέπει να είναι η βάση των σκέψεων των αυτοαποκαλούμενων «ειδικών» για την τρομοκρατία: ότι θα είναι πιο εύκολο να κερδίσουν «οπαδούς» των πράξεών τους, οι οποίες θα δικαιολογούνται στο όνομα της πάλης του λαού εναντίον των δανειστών.

Το ενεργειακό σκάκι της Ρωσίας στην Ευρώπη και ο "γκραν μετρ" Πούτιν


Για τον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και συγκεκριμένα από τις εξαγωγές - πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου σε τρίτες χώρες αποτελούν ζωτικό στοιχείο, ενώ η εκμετάλλευση των φυσικών-ενεργειακών πόρων της ρωσικής επικράτειας αντιπροσωπεύει μείζονα πυλώνα ανάπτυξης, σταθερότητας και ασφάλειας για το Κρεμλίνο.

Ο Ερντογάν απέναντι στην πραγματικότητα

Ηοίηση και η αμετροέπεια είναι συνήθως απότοκα της αίσθησης εδραίωσης στην εξουσία. Στην περίπτωση του Ερντογάν, αποδεικνύεται πως όταν κάποιος δεν έχει ανάλογες παραστάσεις και τη συγκρότηση για να διαχειριστεί την υπεροχή που απορρέει από τη διευρυμένη στήριξη μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, τότε αργά ή γρήγορα βρίσκεται αντιμέτωπος με τα επίχειρα της αλαζονείας του. Αλλωστε, οι περισσότεροι υπουργοί -μεταξύ των οποίων και οι αποπεμφθέντες- βρίσκονταν στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού από την εποχή της δημαρχίας του στην Κωνσταντινούπολη και κατά γενική ομολογία το επίπεδό τους είναι αισθητά χαμηλότερο της θεσμικής θέσης που καταλάμβαναν.

«Πραξικοπηματίες» κατά «προδοτών» στην Τουρκία

Τα σκάνδαλα σκάνε σωρηδόν και οι παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι στη γείτονα - και τούμπαλιν...
Ιλιγγος θα είχε πιάσει ακόμη και τον Ηράκλειτο από τον τρόπο και το ρυθμό που ρέουν τα πράγματα στην Τουρκία. Βεβαίως εκείνος θα διαπίστωνε ότι εκτός από τη ροή, στα τεκταινόμενα στη γείτονα είναι έντονο και το φαινόμενο του υαλοκαθαριστήρα.
  Μετά τις παραιτήσεις, η πλειοψηφία κλονίζεται... Το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν ήταν μέχρι πρότινος ο κύριος συνεργάτης του κυβερνώντος κόμματος.
Η κυβέρνηση Ερντογάν συνέπραξε με τα τάγμα για να πάρει από τους «δυνάμει πραξικοπηματίες» στρατιωτικούς την καρέκλα της εξουσίας. Δεν την πέταξε όμως και την έδωσε στον Γκιουλέν. Τώρα οι κυβερνητικοί εμφανίζουν τον Γκιουλέν ως πραξικοπηματία και για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να ανοίξουν το δρόμο για την επανεξέταση των υποθέσεων στις οποίες οι στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν για απόπειρα πραξικοπήματος και καταδικάστηκαν.

Η τέχνη της επιβίωσης στην προσφυγιά

Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ- ΠΑΡ' ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Ενα από τα ζητήματα που καλείται να μελετήσει η κοινωνιολογία και η λαογραφία μαζί είναι η δυνατότητα και οι τρόποι επιβίωσης ενός παραδοσιακού πολιτισμού σε συνθήκες βίαιου εκπατρισμού. Το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η σύγχρονη ελληνική κοινωνία διαμορφώθηκε από βίαιους εξωτερικούς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή και η Γενοκτονία, που σηματοδότησε την Εξοδο των πολυάνθρωπων ελληνοορθόδοξων (και ελληνοπροτεσταντικών) κοινοτήτων από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία (1914-1922), καθώς και η δεκαετία του '40 με την ξενική Κατοχή της χώρας και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε. Στους παράγοντες πρέπει να προσμετρηθεί η ύπαρξη ηγετικών ομάδων σ' όλο το πολιτικό φάσμα, εξαρτημένων οικονομικά και ιδεολογικά από ξένα κέντρα, που χαρακτηρίζονταν από αντιλήψεις μη φιλικές προς τον παραδοσιακό πολιτισμό. Ειδικά οι ομάδες που προέκυψαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή είχαν επιπλέον να αντιμετωπίσουν ένα άξενο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, που πολλαπλασίαζε τις δυσκολίες διατήρησης του πολιτισμού τους.

Ελληνικό κράτος: μεταξύ παρόχου και δυνάστη

Η αναπαράσταση του Κράτους στη σκέψη των πολιτών του σχετίζεται με την ιστορική διαδρομή και τον τρόπο συγκρότησής του κατά τους περασμένους αιώνες. Προφανώς, ο τρόπος πρόσληψης του Κράτους από τους πολίτες έχει μεγάλη σημασία για τη συμπεριφορά τους απέναντί του.
Επίσης, έχει μεγάλη σημασία η σχέση μεταξύ του πολιτικού και του διοικητικού συστήματος του Κράτους και ο τρόπος που το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το διοικητικό σύστημα και με τους πολίτες. Προφανώς την ίδια σημασία έχει και το αντίθετο, δηλαδή, με ποιο τρόπο το διοικητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το πολιτικό σύστημα και με τους πολίτες.

Προσδοκίες Ερντογάν για ξεπάγωμα κεφαλαίων έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων

Ευρω - σωσίβιο θέλει η Άγκυρα από τον Ολάντ
Άγκυρα: Ευρω-σωσίβιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», ευελπιστεί ότι να εξασφαλίσει ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Φρανσουά Ολάντ, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει σε όλα τα επίπεδα την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου σε τουρκικό έδαφος, εδώ και είκοσι χρόνια. Η επίσκεψη Ολάντ προγραμματίζεται για τις 27-28 Ιανουαρίου, ενώ νωρίτερα, την 21η Ιανουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια «επιλεκτικής απουσίας» από την έδρα της Ε.Ε.

Ποιός είναι πραγματικά εναντίον της Ευρώπης;

http://www.antibaro.gr/wp-content/uploads/2014/01/europi-ellas-simaies-300x199.jpg
Μελέτη Η. Μελετόπουλου* Η τελετή έναρξης της εξάμηνης Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση γιά να θέσει τον Ελληνικό λαό ενώπιον του εξής βαρύτατου (ψευδο)διλήμματος: ή είστε με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας άρα με την κυβέρνηση-ή είστε υπέρ ενός ζοφερού τριτοκοσμικού μέλλοντος της χώρας μας, οπότε καταψηφίστε την κυβέρνηση. Εδώ, αντιθέτως, θα υποστηρίξουμε ότι συμβαίνειΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης, που κυβερνά ακόμη σήμερα, έχει οδηγήσει την χώρα σε μία εντελώς αντίθετη προς τα ευρωπαϊκά ήθη και δεδομένα τριτοκοσμική κατάσταση.

Τουρκία: Πιέσεις Οτσαλάν στην Άγκυρα για ειρηνευτική διαδικασία

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRE6fY8RgvLxXgAPQHC0AnHkY8gwZ05rfiAEFg-PzGpXPpnMJT8
Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε με τις αρχές της Άγκυρας δεν μπορεί να βαλτώνει διαρκώς και ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να ενεργήσει "γρήγορα" υιοθετώντας τα μέτρα που ζητούν οι Κούρδοι. "Παρόλα τα εμπόδια, η βούλησή μας για ειρήνη παραμένει το ίδιο ισχυρή όπως την πρώτη ημέρα. Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί διαρκώς να μένει στον αέρα", δήλωσε χθες ο αρχηγός του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε μήνυμά του που έδωσαν στη δημοσιότητα κούρδοι βουλευτές οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο νησί-φυλακή του Ιμραλί όπου κρατείται, ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

«Εμφύλιο επεισόδιο» για τη Ζουράφα, ας σοβαρευτούμε όμως… συλλογικά

Zourafa-GEETHA01-12january2014
«Αβάσιμους, ανυπόστατους και ψευδείς» χαρακτηρίζει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος τους ισχυρισμούς – καταγγελίες στελέχους του σώματος στη Θράκη, σύμφωνα με τους οποίους είχε δοθεί οδηγία σε πλωτά περιπολικά να αποχωρήσουν από την περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα και να μην ενοχλήσουν τουρκικά αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν, συνοδεία τουρκικής ακταιωρού.
«Πάγια ακολουθούμενη επιχειρησιακή τακτική του Λιμενικού Σώματος σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι τα περιπολικά σκάφη να σπεύδουν στο συγκεκριμένο χώρο, να επεμβαίνουν και να προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» τονίζει σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο του Λιμενικού.Για τις δηλώσεις του στελέχους – το οποίο τέθηκε σε διαθεσιμότητα – θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου.

MIT και Κουρδικό Ζήτημα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp7pCmhQb2Cusr1a0Lvy3P0-kZ3zNsU6VDVX3iwpU5SDRO-8MYGzXRYw3wJXSJwY61UgXXla80jv2ORejXQtPrXjKeMP_SV3NhkQi5iY1B007zWAuy6Tv6_N69PBe0lew6Ijeulr_dCHI/s1600/fft81_mf1894668.Jpeg
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως πλέον την Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας (και την Αμυντική της Πολιτική) ως αναπτύσσεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν την καθορίζει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά η Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και οι βραχίονες της (λ.χ. η "ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ ) .Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο εξωτερικών ή απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις ή απλά  με τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις τους επιχειρηματολογούν υπέρ των δράσεων της ΜΙΤ.

Τουρκικό «ξέσπασμα» στην Κύπρο

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

  • Για αποπροσανατολισμό και εξαγωγή της κρίσης
  • Τα θετικά και αρνητικά της κατάρρευσης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αναλύει η ειδικός Ελένη Σταύρου
  • ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να θέσουμε σε εφαρμογή όλους τους μηχανισμούς και τα σχέδια αντιμετώπισης των αναμενόμενων τουρκικών επιθετικών ενεργειών

Και ας τρώγωμεν πέτρες…

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη-\
  • Από τα σχέδια Ράντκλιφ και Μακμίλαν στον σχέδιο Ανάν
  • Η διαχρονικότητα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, από ηθικής, πολιτικής, νομικής και γεωστρατηγικής αντίληψης μέσα στον χρόνο<
  • ΟΙ ΑΡΧΕΣ του δημοψηφίσματος μέσα από σύγχρονες διαστάσεις, όπως της Ε.Ε., οι δημοκρατικές αρχές, οι συμμαχίες και το εθνικό συμφέρον Εντός ολίγων ημερών, στις 15 Ιανουαρίου, κλείνουν 64 χρόνια από την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, που αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας και του ελληνικού Έθνους. Και η μνήμη πρέπει να διατηρείται ζωντανή σε κορυφαία γεγονότα, τα οποία είναι σημαντικό να αναλύονται εξ αποστάσεως και να αξιολογούνται ορθά, ειδικότερα όταν πρεσβεύουν ένα διαχρονικό σύστημα αρχών και αξιών, καθορισμένο παλαιότερα μέσω του ΟΗΕ και σήμερα μέσω της Ε.Ε.

Νεοοθωμανικό μέλλον για την Κύπρο

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη 
  •  Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε διεθνείς δυνάμεις για την προστασία της χώρας μας
  • Πώς θα συνυπάρχουμε με αυτούς που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, καταπατώντας αξίες και αρχές που κατακτήθηκαν τα τελευταία τριακόσια χρόνια από τον δυτικό πολιτισμό;
  • ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην Τουρκία εμφανίζουν μια ραγδαία επιδεινούμενη σχέση της ισλαμικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με την κοινωνία, τη διεθνή δημοσιότητα, αλλά και την εσωτερική κοινή γνώμη