07 Ιουνίου 2013

FSB: Περί τους 200 ρώσους ισλαμιστές πολεμούν με την Αλ Κάιντα στη Συρία Προβληματισμός για τις ρωσικές αρχές


Η Ρωσία ανησυχεί για το γεγονός ότι περίπου 200 αντάρτες του λεγόμενου Εμιράτου του Καυκάσου πολεμούν υπό το λάβαρο της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων (φωτογραφία αρχείου).
Περίπου 200 ισλαμιστές από τον ρωσικό Καύκασο πολεμούν στη Συρία στο πλευρό μαχητών της Αλ Κάιντα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς -

http://img.protothema.gr/1B59E2FEE980DF88D937457F59A242F3.jpg
Να τεθεί η αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υπό την ομπρέλα της ΕΕ - Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, υπάρχει κρίση ανεργίας 
του απεσταλμένου μας Σπ. Γκουτζάνη Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ελσίνκι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη».

Τουρκία: Η μεσαία τάξη αντεπιτίθεται

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/519083-turkey-faces-fourth-day-of-protests.jpg
Antinews.grΤά πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα απο όσο τα παρουσιάζει το Αμερικανικό Εντυπο.Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης  δεν προσέφεραν κάλυψη ανάλογης των προεδρικών τιμών με τις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός στον Λευκό οίκο. Η Τουρκία -ως επίτοκος της οθωμανικής αυτοκρατορίας- βρίσκεται στην δίνη της σύγκρουσης που παράγεται απο τους περιορισμούς που της επιβάλλει η γεωγραφική  της θέσης σε σχέση με τους προσανατολισμούς της πολιτικής της ηγεσίας.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST Ερντογάν: Δημοκράτης ή σουλτάνος;

   Ερντογάν: Δημοκράτης ή σουλτάνος; Την απολυταρχική στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις διαδηλώσεις στη γείτονα καυτηριάζει το βρετανικό περιοδικό Economist στο κεντρικό του άρθρο με υπέρτιτλο «Μπελάδες στην Τουρκία», παρομοιάζοντας τον ως Σουλτάνο με δημοκρατικό μανδύα.«Σπασμένα κεφάλια, δακρυγόνα, κανόνια νερού: πρέπει να πρόκειται για το Κάιρο, την Τρίπολη ή κάποια άλλη πρωτεύουσα μιας βάρβαρης δικτατορίας. Κι όμως, δεν είναι η Ταχρίρ, αλλά η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και την επιχειρηματική πρωτεύουσα της δημοκρατικής Τουρκίας. Οι διαμαρτυρίες είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας προς τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πιο σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από 900 συνελήφθησαν. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.

Αστάθεια χωρίς σύνορα

   Ερντογάν: Δημοκράτης ή σουλτάνος;
Γραφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Kapopoulos@pegasus.gr
Στη Συρία πέθανε η Αραβική Ανοιξη, καθώς η εσωτερική σύγκρουση στη χώρα εδώ και δύο και πλέον χρόνια πήρε σταδιακά τον χαρακτήρα θρησκευτικής σύγκρουσης όχι μόνον στον πόλεμο για την εξουσία στη Δαμασκό, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής: Η Αίγυπτος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι στην αρχή και τώρα η Τουρκία και ο Λίβανος.

Όταν η Ευρώπη δεν είναι εδώ…

http://www.duzceyerelhaber.com/resim/upload/23277.jpg
Μαριλένα Κοππά Δεν πάει πολύς καιρός που η El Pais έδινε μια απάντηση στο δίλημμα «Ανατολή ή Δύση» για την Τουρκία, λέγοντας ότι η απάντηση είναι προφανής: Η Τουρκία, απλώς θα αναδυθεί πέρα και πάνω από αυτό το δίλημμα! Πράγματι, το 2011, κάθε ξένος παρατηρητής μπορούσε να δει μόνο το προφανές: Σε μία δεκαετία, η Τουρκία τετραπλασίασε το ΑΕΠ της, μείωσε το δημόσιο χρέος της και εμφανίστηκε ως το πρότυπο ανάπτυξης και δημοκρατίας του αραβικού κόσμου.

ΗΝ ΑΟΖ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ Αστάθεια στα Κατεχόμενα

Αναζητούν «πρωθυπουργό» από χθες στα Κατεχόμενα, καθώς ο Ιρσέν Κιουτσούκ, μετά την αποδοχή της πρότασης μομφής από την πλειοψηφία της «Βουλής», υπέβαλε την παραίτησή του στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της ανατροπής του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

ΣΥΡΙΖΑ: ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ



Του Απ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε μεγάλο αριθμό πολιτών με σύνθημα την κατάργηση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο είχε δυο πλευρές. Την Οικονομική, την έξοδο από τη φτώχεια. Και την Εθνική, την απαλλαγή από τη συλλογική και ατομική ταπείνωση, την αποκατάσταση της εθνικής υπερηφάνειας. Οι ψηφοφόροι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει το Μνημόνιο. Και για τίποτα άλλο. Οι ψηφοφόροι δεν είχαν, στην πλειοψηφία τους, σχέση με την ιστορική αριστερά. Στην καλύτερη περίπτωση ήταν, πολλοί από αυτούς, ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που το παράτησαν αηδιασμένοι. Κάθε βήμα πέρα από την κατάργηση του Μνημονίου (πχ ανατροπή του καπιταλισμού) δεν ήταν ούτε είναι αυτονόητο (ούτε, ίσως, κατανοητό) χωρίς προηγούμενη συζήτηση με το εκλογικό σώμα-και τη συγκατάθεσή του. Αυτή συνοπτικά είναι η εικόνα, αυτή είναι η αλήθεια.

Γκιουλέν: Σπόντες σε Ερντογάν του πανίσχυρου Τούρκου…

Αίσθηση όπως συνηθίζεται άλλωστε, προκάλεσε η παρέμβαση του αμφιλεγόμενου αυτοεξόριστου στην πολιτεία Ιντιάνα των ΗΠΑ, ιμάμη της Τουρκίας, Φετχουλάχ Γκιουλέν, στο ζήτημα των αναταραχών στην Τουρκία.Όπως αναφέραμε σε ανάρτηση πριν από μερικές ώρες (http://www.defence-point.gr/news/?p=77566), η δήλωση βρίθει συμβολισμών και έμμεσων μηνυμάτων, στα οποία υποσχεθήκαμε στους αναγνώστες μας να επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε και να σχολιάσουμε.
Του Μιχαήλ Βασιλείου

Π.Παναγιωτόπουλος με Ι.Γιλμάζ για Αιγαίο

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό κ. Γιλμάζ του είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ.Στη συνάντηση τέθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των προκλήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο

Εθνική στρατηγική η συνεργασία με Ισραήλ Του Αθανασιου Έλλις

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=607776&v=0&q=80&w=300&h=225
Η υποδοχή που επιφύλαξε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή στον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Παγκόσμιο Φόρουμ της οργάνωσης, όπως και τα θερμά λόγια που ακούστηκαν για τον Αντώνη Σαμαρά, ήρθαν να επιβεβαιώσουν και σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων επί αμερικανικού εδάφους τη σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, που δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα και μεταβάλλει το πώς βλέπουν και αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για μείζονα εξέλιξη, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων και όχι μόνο.

Τουρκία: Η "σχιζοφρένεια" του μοντέλου Ερντογάν του Κώστα Μελά*

Κ. Μελάς: Η Η "ηδονιστική" διάσταση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος του Ερντογάν και το Ισλάμ. Ποιο είναι το δομικό πρόβλημα στην αναπτυξιακή στρατηγική και πώς επιχειρείται να κρυφτεί κάτω από το... χαλί. Γράφει ο Κ. Μελάς.
Ενώ κατά κόρον έχουν μελετηθεί οι πολιτικές διεργασίες και οι συντελεσθείσες αλλαγές στην Τουρκική πολιτική σκηνή, παρουσιάζονται μεγάλα κενά στη μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών διεργασιών και συνεπώς της εγκαθίδρυσης νέων κοινωνικών συμπεριφορών οι οποίες συντελέσθηκαν υπό το βάρος όλου του φάσματος των παγκοσμιοποιητικών διαδικασιών.

[ΑΝΑΛΥΣΗ] Τουρκία: Πάσχει από στρατηγική δύσπνοια

Τουρκία: Πάσχει από στρατηγική δύσπνοια  Η σκληρή γλώσσα των ΗΠΑ προς Ερντογάν ισχύει και για τον σημερινό πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον όποιο διάδοχό του: μακριά από τη Μέση Ανατολή.Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ατσεσον -γνωστός σε εμάς από το σχέδιο Ατσεσον για την Κύπρο που συνέταξε το 1964- αναφερόμενος στη Βρετανία είχε πει ότι είναι μια χώρα που έχασε μια αυτοκρατορία και ψάχνει έναν ρόλο.Σήμερα, όποια και αν είναι η τροπή των εξελίξεων μετά την επιστροφή του Ερντογάν στο εσωτερικό μέτωπο, αναδίπλωση και εκτόνωση η όξυνση και φυγή προς τα εμπρός, ο ανατολικός μας γείτονας με η χωρίς τον Ερντογάν πάσχει από στρατηγική δύσπνοια, καθώς αντί του στρατηγικού βάθους του υπερφιλόδοξου Νταβούτογλου φαίνεται να έχει προσαράξει σε στρατηγικό αβαθές: