14 Μαΐου 2015

Το χιπ χοπ της τρέλας μας

Το χιπ χοπ της τρέλας μαςΔιαψεύδεται ότι ο κ. Παντελής Καψής διορίσθηκε καθαρίστρια στην ΕΡΤ! Είναι κάτι το πολύ κακεντρεχές και οι Συριζαίοι αυτές τις μέρες είναι πολύ σκασμένοι για να ’χουν όρεξη για κακεντρέχειες. Χιπ-χοπ! Εκείνο που δεν διαψεύδεται είναι ότι ουρές Συριζαίων-άπιστων Θωμάδων έτρεχαν να δουν με τα μάτια τους και να ψαύσουν με τα δάκτυλά τους την παραίτηση της κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου - χιπ χοπ, θαύμα-θαύμα! η Παραίτηση δάκρυζε! Αλλά έγινε δεκτή! Μετά τρία τέρμινα η κυρία Σακελλαρίου παραιτήθηκε, αν σε τρία τέρμινα επίσης παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου θα έχουμε καταλάβει τα Χειμερινά Ανάκτορα χιπ-χοπ καζαντζό. Θα είναι ο μακρινός μακρύς χειμώνας του 2118 και ως τότε η Ελλάδα θα ζει (σκλαβωμένη), διότι ως γνωστόν η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει ώπα είπα λέω και βάστα Ρόμελ, θα σαλτάρω-θα σαλτάρω, τη ρεζέρβα να σου πάρω, να ’χω να κυκλοφορώ στης ακρίβειας τον καιρό! Βάστα και συ, Στουρνάρα, ώσπου να ’ρθεί ο Σόιμπλε να φέρει τη ρευστότη!

Μια ματιά στο παρελθόν, ένα δίδαγμα για το μέλλον


Ολυμπία Τελιγιορίδου.Αν θέλει κάποιος να ανιχνεύσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό της γηραιάς ηπείρου κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου θα βρει το γενεσιουργικό της αίτιο στη Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλλε επαχθείς οικονομικούς όρους στη ηττημένη Γερμανία. Η κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας συμπαρέσυρε σταδιακά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γαλλική οικονομία που μετά την αναγκαστική υποχώρηση της κατάληψης της βιομηχανικής περιοχής της Ρούρ έχασε την ηγεμονία της στην Ευρώπη.Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να φαίνεται πως οι αρχές του ελεύθερου εμπορίου, των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών και της ελάχιστης κρατικής παρέμβασης οδήγησαν σε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση. Σε πρώτο χρόνο η επίλυση των οικονομικών δυσκολιών επιχειρήθηκε με την  διαμεσολάβηση της Κοινωνίας των Εθνών, ανάμεσα σε επενδυτικά συμφέροντα και πτωχευμένες χώρες. Η παρέμβαση αυτή στόχευε στην δημιουργία κεντρικών τραπεζών και στην σταθεροποίηση των κρατικών προϋπολογισμών γεγονός που δεν  βρήκε την στήριξη της Βρετανίας που παρέμενε πιστή στις αρχές ενός πρώιμου νεοφιλελευθερισμού.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST Βαρουφάκης: Αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει

Ως υπουργός οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή σε μια συμφωνία που μακροοικονομικά δεν θα βγαίνει, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ τόνισε πως χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα βουλιάξει.
Βαρουφάκης: Αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει
«Αν δεν μεταρρυθμιστούμε, θα βουλιάξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας την ανάγκη να απεξαρτηθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.Αφού ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε μεν πως δεν πρέπει να μιλάμε για κούρεμα, αλλά δήλωσε πως το θέμα να αντιμετωπιστεί.Mετά από 5 χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν έχει σημασία μόνο η επόμενη δόση, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, αποκαλύπτοντας πως πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο παρασκήνιο των Eurogroup, παραδέχονται το ανεφάρμοστο των μεταρρυθμίσεων.

Εθνικισμός, διαφθορά και πολιτική αστάθεια: Τί συμβαίνει πραγματικά στην ΠΓΔΜ;

BALKAN CONFLICT
Τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των βίαιων συγκρούσεων που, με μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα, συγκλονίζουν τα δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.

Ο Κοτζιάς στα Σκόπια τον Ιούνιο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΤΤΑΛΕΙΑ. Η επίσκεψη που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο Ελληνας Υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στα Σκόπια και σε άλλες πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων, τον Ιούνιο, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατει στην ΠΓΔΜ, και η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στην Αττάλεια  ο κ. Κοτζιάς και ο υπ. Εξωτερικών της γειτονικής χωρας, Νίκολα Πόποσκι.Η τεταμένη κατασταση στην ΠΓΔΜ, που δημιουργεί ανησυχίες και εχει προκαλέσει αυστηρές προειδοποιήσεις απο συμμάχους, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μετά από σχετικό αίτημα της Γερμανίας.

Θα χρησιμοποιεί και η Άγκυρα τον όρο συνιστώντα κρατίδια… Ακαδημαϊκοί ξεδιαλύνουν τη μετάφραση των «constituent state»

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201505/206612/images/det_5.jpg
Ο όρος «constituent state» επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας με αφορμή την χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «TRT Türk» ενόψει του δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί είχε χρησιμοποιήσει τον τουρκικό όρο «iki devleti çözüm». Στην συνέχεια αυτής της δήλωσης η «Κ» έθεσε υπόψη του τουρκικού ΥΠΕΞ το ζήτημα που δημιουργείται με την μετάφραση και μας εδόθη η διευκρίνηση ότι ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιήθηκε χθες όπως χρησιμοποιείτο και στο Σχέδιο Ανάν.Σε αντίθεση με την «Κ», η οποία μετέφρασε τον όρο ως «λύση δυο κρατών», άλλα ελληνοκυπριακά μέσα επέλεξαν τον όρο «λύση με δυο συνιστώντα κρατίδια - συνιστώσες πολιτείες» ενώ σήμερα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι και η Άγκυρα τείνει να χρησιμοποιεί τον τελευταίο όρο. Γιατί προέκυψε το συγκεκριμένο θέμα; Έμπειροι Έλληνες και Τούρκοι ακαδημαϊκοί συμφωνούν στο γεγονός ότι οι δυο πλευρές πρέπει μια ώρα αρχύτερα να συμφωνήσουν για μια κοινή μετάφραση και χρήση του όρου με απώτερο να μην προκύπτουν ζητήματα που να εγείρουν εμπόδια στις συνομιλίες.

Το φοβερό και τρομερό μομέντουμ στο Κυπριακό Του Νίκου Στέλγια

http://assets.philenews.com/data/2015/05/11/skitso-11052015.jpg
Για να το θέσω «καλαμαρίστικα», στα ελληνικά της Αθήνας: Οι Κωνσταντινουπολίτες είναι «εκφραστικοί» τύποι. Δεν κρύβουν τα αισθήματα τους. Εκφράζονται δίχως κοινωνικούς ενδοιασμούς. Έχουν ανατολίτικο ταπεραμέντο. Για αυτό τον λόγο μπορείτε λ.χ. άνετα να τους δείτε να «αυτοχαστουκίζονται» σε μια δημόσια συζήτηση για να εκφράσουν την έκπληξη τους. Επίσης, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για να δώσουν έμφαση σε μια πληροφορία. «Ο φοβερός και τρανός Κεμάλ», «το φοβερό και τρανό κάμωμα του κυρίου τάδε ή της κυρίας τάδε» είναι λίγες από τις εκφράσεις, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στο ασυνείδητο ενός Κωνσταντινούπολη. Είπαμε, έχει να κάνει με το DNA, μας αρέσει να εκφραζόμαστε άνετα και πολλές φορές με μουμπαλαγά. «Μουμπαλαγά» στα παλιά τούρκικα σημαίνει «υπερβολή».Διαβάζοντας και παρακολουθώντας στην Κύπρο τα όσα γράφονται μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί και κυρίως με την ευκαιρία της επανέναρξης των συνομιλιών, θυμήθηκα για μια ακόμη φορά την λέξη «μουμπαλαγά».

ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΑ Μεγάλο τζαμί στα Τίρανα θεμελίωσε ο Ερντογάν

Τη δεύτερη επίσκεψή του στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη θεμελίωση ενός μεγάλου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων, για την οικοδόμηση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο τζαμί στα Τίρανα θεμελίωσε ο Ερντογάν
Το τζαμί, τον θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε ο κ. Ερντογάν μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι, πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, και έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί πάρκο στο κέντρο των Τιράνων."Σήμερα θα εγκαινιάσουμε και την λειτουργία του τζαμιού στο κάστρο του Πρέζε (ένα μικρό χωριό στα περίχωρα των Τιράνων), ως σύμβολο της κοινής μας κληρονομιάς" δήλωσε ο Ερντογάν.Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της "τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί τη χώρα μας και λειτουργεί και στην Αλβανία", υπαινισσόμενος κατά τα φαινόμενα, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει δημιουργήσιε το μεγαλύτερο δίκτυο κολεγίων και πανεπιστημίων στην Αλβανία.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩΣΕ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ» Ερντογάν: Η Ευρώπη να κάνει το καθήκον της για τους μετανάστες

Να κάνει το καθήκον της απέναντι στους μετανάστες κάλεσε την Ευρώπη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.
Ερντογάν: Η Ευρώπη να κάνει το καθήκον της για τους μετανάστες
«Η Τουρκία δαπάνησε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να υποδεχθεί και να παράσχει φροντίδα σε 1,7 εκατομμύρια Σύρους και σε 300.000 Ιρακινούς που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στα Τίρανα, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.«Όλοι μας έχουμε υπάρξει μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι μετανάστες χάνουν την ζωή τους στη Μεσόγειο ή αλλού και έχουμε δει ξεκάθαρα τη στάση της Ευρώπης προς εκείνους» επισήμανε ο ίδιος.

Το τελευταίο χαρτί

http://static5.businessinsider.com/image/55428172eab8ea6304efd3b4-1200-858/rtx144zk.jpg
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ που ανεδείχθη σε πρώτο πλάνο μετά την άρνηση του Σαουδάραβα μονάρχη να παραστεί στη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ μαζί με τους άλλους ηγέτες των εμιράτων του Κόλπου;Το ερώτημα μπορεί να διατυπωθεί κι αλλιώς: σε ποιο βαθμό το Ριάντ και τα Εμιράτα του Κόλπου μπορούν με μοχλό πίεσης τον έλεγχο της τιμής του πετρελαίου να επιβάλουν περιορισμούς στη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οταν το 1973, με αφορμή τον Πόλεμο του Κιπούρ μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου - Συρίας η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα περιόρισαν την παραγωγή πετρελαίου, επέβαλαν μια ανατιμολόγηση και δημιούργησαν ένα προηγούμενο υποχρεωτικής διαβούλευσης ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες. Η Δύση δεν είχε εναλλακτική στρατηγική και έπρεπε να αρκεστεί στο ότι τα δισεκατομμύρια δολαρίων που συγκέντρωναν τα καθεστώτα της Αραβικής Χερσονήσου επέστρεφαν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη ως καταθέσεις και επενδύσεις.

ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ Κόντρα για το βίντεο με τις ναζιστικές θηριωδίες

ΤO BINTEO για τις ναζιστικές θηριωδίες που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό
Φωτιές άναψε το βίντεο που προβάλλεται εδώ και αρκετές ημέρες στους σταθμούς του μετρό με θέμα τις ναζιστικές θηριωδίες.

ΤO BINTEO για τις ναζιστικές θηριωδίες που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό
Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις όταν το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ανήρτησε στην ηλεκτρονική του έκδοση άρθρο με τίτλο «Βίντεο στο ελληνικό μετρό, οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα».

Ιράκ: Ο Νο 2 άνδρας του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός

Ιράκ: Ο Νο 2 άνδρας του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός
Ο δεύτερος τη τάξη άνδρας του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας, μετά από αεροπορική επιδρομή στην οποία ηγούνταν οι Αμερικάνοι και που πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Ιράκ. Ο Αμπντούλ Αλά αλ Αφρί, κατά κόσμον Αμπντούλ Ραμά Μουσταφά Μοχάμεντ αλ Καντουλί, που είχε επικηρυχθεί με το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, βρισκόταν την ώρα της επιδρομής σε ένα τζαμί στην πόλη Ταλ Αφάρ, που αποτελούσε στόχο της επιδρομής των αεροσκαφών, ενώ ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε μερικές ώρες αργότερα. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως ο αλ Αφρί είχε αναλάβει επικεφαλής των επιχειρήσεων των μαχητών του ΙΚ, καθώς ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγνταντί είχε σχεδόν μείνει ανάπηρος, από προηγούμενη επιδρομή που είχε λάβει χώρα ξανά στο βόρειο Ιράκ πριν από ένα μήνα.

Τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά ενός πολέμου που θυμίζει ισπανικό εμφύλιο Ανάλυση: Οι ιδεολογίες και η παράνοια, συναντώνται στην Ουκρανία

Ανάλυση: Οι ιδεολογίες και η παράνοια, συναντώνται στην Ουκρανία
Τάγμα «Ιγκόρ Στρέλκοφ», τάγμα Αζόφ, ταξιαρχία Ντονμπάς, Αυτοκρατορική λεγεώνα, Στρατός της γης, Ταξιαρχία Κάρλο Παλομίνο, τάγμα Ντνίπρο, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα στρατιωτικών μονάδων εθελοντών που δρουν στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία και που μάχονται κυρίως στο πλευρό των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Γάλλοι, Ισπανοί, Σουηδοί, Σέρβοι, Γερμανοί και φυσικά Ρώσοι, πολεμούν σε ένα πόλεμο στον οποίο συγκρούονται η Δύση με τη Ρωσία. Πάντα υπήρχαν μισθοφόροι στους πολέμους, όμως στον πόλεμο της Ουκρανίας υπάρχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο θυμίζει τον εμφύλιο της Ισπανίας και σε μικρότερη κλίμακα τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.Το στοιχείο της ιδεολογίας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εθελοντές είναι Ρώσοι αν και όπως σημειώνουν ξένα δυτικά μέσα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τους ξεχωρίσεις ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία χωρίς διακριτικά, σε μυστικές αποστολές.

Χημεία συνεργασίας

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ευκαιρία και «ανοιχτό παράθυρο» τη συγκυρία αυτή επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί
Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Κοτζιά, τον πρώτο Ελληνα υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα που δέχτηκε στο προεδρικό Μέγαρο, έδειξε πως αρχίζουν να δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και πως η Αγκυρα αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Αθήνα εννοεί αυτό που λέει. Πως θέλει να προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφορών μας, με διάθεση συνεννόησης, με σεβασμό απέναντι στον άλλο, χωρίς ταυτόχρονα να κρύβουμε τις διαφορές μας.Την αίσθηση ότι και η Τουρκία θέλει να λυθούν τα προβλήματα αποκόμισε και ο Ελληνας υπουργός, αν και -όπως είπε ανώτερη διπλωματική πηγή- η κάθε πλευρά θέλει να βρεθεί βέβαια μια λύση, πάντα κι από τη σκοπιά που την εννοεί η ίδια. Πάντως υπήρξαν απτά θετικά αποτελέσματα, όπως η επανεκκίνηση του διαλόγου στην Κύπρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό έως το τέλος του έτους.

Βασίλι Γκρόσμαν: Ζωή και Πεπρωμένο

 
«Ανοιξα την πόρτα και είδα ένα πορτραίτο. Υστερα το πορτραίτο άρχισε να έρχεται προς το μέρος μου». Είναι τα λόγια μιας μαίας που κατοικεί σε ένα σπίτι μαζί με άλλους όταν ανοίγει την πόρτα μέσα στη νύχτα και βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με τον Στάλιν που έχει φτάσει εκεί με τον Μπέρια. Σκοπός της επίσκεψής τους -που κάνει τους άλλους ενοίκους να μην πάνε στην κοινή τουαλέτα όλη τη νύχτα ούτε και να φύγουν το πρωί για τη δουλειά τους- είναι να δουν έναν παλιό μπολσεβίκο που μόλις έχουν ελευθερώσει από τη Λιουμπλάνκα.

Διπλωματία της «καυτής πατάτας» στο Σότσι

Διπλωματία της "καυτής πατάτας" στο Σότσι Οι... μακρινοί απόγονοι της πατάτας από το Αϊνταχο που ο Κέρι είχε χαρίσει στον Λαβρόφ πριν από έναν χρόνο. Αλλο ένα «αστείο» που έσπασε τον πάγο... |