14 Μαΐου 2015

Ιράκ: Ο Νο 2 άνδρας του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός

Ιράκ: Ο Νο 2 άνδρας του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός
Ο δεύτερος τη τάξη άνδρας του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας, μετά από αεροπορική επιδρομή στην οποία ηγούνταν οι Αμερικάνοι και που πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Ιράκ. Ο Αμπντούλ Αλά αλ Αφρί, κατά κόσμον Αμπντούλ Ραμά Μουσταφά Μοχάμεντ αλ Καντουλί, που είχε επικηρυχθεί με το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, βρισκόταν την ώρα της επιδρομής σε ένα τζαμί στην πόλη Ταλ Αφάρ, που αποτελούσε στόχο της επιδρομής των αεροσκαφών, ενώ ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε μερικές ώρες αργότερα. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως ο αλ Αφρί είχε αναλάβει επικεφαλής των επιχειρήσεων των μαχητών του ΙΚ, καθώς ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγνταντί είχε σχεδόν μείνει ανάπηρος, από προηγούμενη επιδρομή που είχε λάβει χώρα ξανά στο βόρειο Ιράκ πριν από ένα μήνα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να προσφέρει ως ανταμοιβή το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον μπορούσε να δώσει σαφείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τη θέση του "νούμερο δύο" άνδρα του ΙΚ. Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε τον θάνατο του μαχητή στο BBC λέγοντας πως ο αλ Άφρι βρέθηκε νεκρός ανάμεσα σε άλλους δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο τζαμί.

Η πόλη Τελ Αφάρ, στη βόρεια επαρχεία της Νινευή, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 και έκτοτε μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης. Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει διευκρινίσει ποια χώρα πραγματοποίησε την επιδρομή, ενώ το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως ηγούνταν αμερικανικές δυνάμεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ