01 Απριλίου 2013

Συνταγματικό «μπλόκο» στη μνημονιακή Πορτογαλία

H «υπεύθυνη» και πειθήνια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα «ολόσωστα» και κερδίζει τα εύσημα της τρόικας και της Μέρκελ, κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν κριθούν αντισυνταγματικές βασικές δεσμεύσεις της
 Της Κορίνας Βασιλοπούλου
 Ποια μνημονιακή κυβέρνηση κινδυνεύει να καταρρεύσει πρώτη; Ισως όχι η κυπριακή ούτε καν η ελληνική, αλλά η πορτογαλική! Ναι, αυτή η «υπεύθυνη» και πειθήνια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα «ολόσωστα» και κερδίζει τα εύσημα της τρόικας και της Μέρκελ! Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και ημέρες, αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας σχετικά με τη συνταγματικότητα του προϋπολογισμού για το 2013 που παρουσίασε ο δεξιός πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Τυχόν αρνητική απόφαση μπορεί να επιφέρει ακόμα και πτώση της κυβέρνησης!

Πετρέλαια και χρυσός στα 100 μίλια από την Αθήνα

getFile (7)Του Λεωνίδα Φολάκου*
getFile (8) Ενώ πυκνώνουν οι εθνικές φωνές για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με στόχο την εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υπάρχουν στο Αιγαίο, εντούτοις δεν γίνεται καμιά συζήτηση για τα εντοπισμένα με αποδείξεις πλούσια κοιτάσματα σε απολύτως μη διφορούμενες περιοχές. Αυτό γεννάει όμως μεγάλες υποψίες για το αν στ’ αλήθεια κόπτονται όλοι αυτοί για τον υπόγειο εθνικό πλούτο ή απλώς θέλουν να διαρραγούν οι σχέσεις μας με τη γείτονα. Εξηγούμαστε, λοιπόν.Ενα ντοκουμέντο του 1794 αναφέρεται στον «εκ Λακεδαίμονος ληστοπειρατή Ζαχαριά που ήλθε μετά μιας γαλέρας, ίνα λεηλατήσει την νήσον, εναυάγησε εις τα βορειοδυτικά εις θέσιν καλουμένη Λυγαριά». Το ντοκουμέντο εξιστορεί στη συνέχεια το πώς κάποιοι ναυτικοί, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στους απόκρημνους βράχους στο σημείο του ναυαγίου, παρατήρησαν κόκκινα μεταλλικά πετρώματα με πολύ χαρακτηριστική οσμή και ατμούς που έβγαιναν μέσα από τις ρωγμές τους. Σημειώνεται εδώ ότι ήδη το μικρό αυτό νησί με τους λιγοστούς κατοίκους είχε, παρακαλώ, δικό του νόμισμα με την «κεφαλή του Απόλλωνος και εκατέρωθεν κερασφόρον ταύρον».

Χρειάζεται μια «Αντάντ αλληλεγγύης του Νότου»

getFile (14)«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια για μοναχικές πορείες», υπογραμμίζει ο Γ. Κουμουτσάκος, ευρωβουλευτής της Ν.Δ., και προτείνει να αναληφθεί πρωτοβουλία -μιας Αντάντ αλληλεγγύης του Νότου, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί- με ορίζοντα μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία. Ως διπλωμάτης, επισημαίνει ότι η Κύπρος έχει να δώσει μάχη σε πέντε μέτωπα, το οικονομικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, όπως επίσης στο γεωπολιτικό και το εθνικό και τονίζει ότι η παρέμβαση Νταβούτογλου είναι «σαφής ένδειξη για το τι θα πρέπει να αναμένεται».

Συνέντευξη στον Μπάμπη Αγρολάμπο

«Η Γερμανία το κάνει όπως οι σκαντζόχοιροι»

«Οταν ήμουν στην εξουσία έμαθα ότι η Γερμανία μπορεί να ηγείται στην Ευρώπη μόνο με τον τρόπο με τον οποίο ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι.Πολύ προσεκτικά...» απάντησε ο πρώην καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel», όταν ρωτήθηκε για το ρόλο που παίζει πλέον η χώρα του στην Ε.Ε. Η Γερμανία, υποστηρίζει ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), «λόγω της οικονομικής της ισχύος και της πολιτικής της βαρύτητας, κλήθηκε να αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Τα υπόλοιπα κράτη αναμένουν ηγεσία από τη Γερμανία, όχι επίδειξη ανωτερότητας».

Η CIΑ υποκλέπτει τις ομιλίες στο τουρκικό Κοινοβούλιο

ЦРУ Америка логотип эмблема штаб-квартира
Η CIA υποκλέπτει τις ομιλίες στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας, ισχυρίζεται ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ερντάλ Ακσινγκέρ. Ο βουλευτής, ο οποίος είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών παράνομης υποκλοπής, δήλωσε ότι οι υποκλοπές πραγματοποιούνται από καλά προστατευμένη εγκατάσταση, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το Κοινοβούλιο της Άγκυρας, επικεφαλής είναι ένας συνταγματάρχης της CIA ενώ και η περιοχή γύρω από το κτήριο “βρίθει” από πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ευρωπαϊκή θηλιά, το κυπριακό «όχι»...


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
 ΠΟΙΟΣ το περίμενε; Μετά την άνετη επέλασή της στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και εν μέρει στην Ισπανία, η τρόικα προσέκρουσε στη μικρή Κύπρο. Αν και είχε εξασφαλίσει την υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη, το εκκωφαντικό «όχι» της κυπριακής Βουλής συνιστά πολιτική πρόκληση για το ευρωιερατείο. Ενα «όχι» που κατέστη δυνατόν επειδή πάτησε πολιτικοψυχολογικά στο δικαιωμένο από την ιστορία «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν.

Το "καύχημα της Ρωσίας": το άθλιο τέλος ενός διεφθαρμένου πολιτικού / του Ματίας Σεπ

 Πριν καταλήξει σε ένα μεταλλικό βαρέλι, με τα κόκαλα σπασμένα και το σώμα βουτηγμένο σε τσιμέντο, ο Μιχαήλ Παχόμοφ (Mikhail Pakhomov) πέρασε καλά, για μια τελευταία φορά. Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 εμφανίστηκε στο «μαρένγκο», το αγαπημένο του εστιατόριο στο Λίπετσκ, μια βιομηχανική πόλη 370 χιλιόμετρα μακριά από την Μόσχα. Εκατέρωθεν του εστιατορίου, που σπεσιαλιτέ του είναι μια σαλάτα με μοσχαρίσιο κρέας ονόματι «καμόρα», βρίσκονται ο κινηματογράφος «ράσπμπερι» και το στριπ-κλαμπ «ιγκνάιτερ».

Χρήστος Ιακώβου: Γιατί το Ισραήλ απολογήθηκε στην Τουρκία;

Στις 22 Μαρτίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, επισκεπτόμενος το Ισραήλ έπεισε τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγγίπ Ερντογάν, και να απολογηθεί για “επιχειρησιακά λάθη” των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που οδήγησαν στο θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών, οι οποίοι επέβαιναν του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαραμαρά στις 31 Μαίου του 2010. Την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών παρακολουθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Ερντογάν «σφραγίζει» όλα τα μέτωπα και ονειρεύεται να γίνει «νέος Σουλτάνος

Πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και της Μεσογείου, η Τουρκία δρα στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο σε μια κρίσιμη συγκυρία. Με τον πόλεμο στη Συρία να μαίνεται αλλά και τον οικονομικό πόλεμο να λυγίζει την Κύπρο, η γείτονα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εκμεταλλευόμενη τις εξελίξεις σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Και αυτό, ενώ προσπαθεί να «σφραγίσει στο μπουκάλι» το φλέγον ζήτημα του Κουρδικού κερδίζοντας, τουλάχιστον για την ώρα, χρόνο και χρήμα στη μάχη με το PΚΚ. Διαπραγματεύσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν δεν υπήρξαν, τουλάχιστον όχι δημόσια.

Το Κατάρ σε ρόλο "ειρηνοποιού" στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επισκέφθηκε για μερικές ώρες το Κατάρ, όπου είχε συνομιλίες με τον εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι σχετικά με τις προοπτικές να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA. Στη συνάντηση στην Ντόχα συμμετείχαν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ Σέιχ Χαμάντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι.