23 Σεπτεμβρίου 2014

Ημέρες ανατροπών στην Μέση Ανατολή Το κουρδικό κίνημα έρχεται σε ρήξη με την Άγκυρα


Του Νίκου Στέλγια
του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Τις τελευταίες ημέρες, στην Μέση Ανατολή, η μια ανατροπή έρχεται μετά την άλλη. Την στιγμή που τα αμερικανικά και τα συμμαχικά μαχητικά αεροπλάνα απογειώνονται από τις νατοϊκές και αραβικές βάσεις με προορισμό τις θέσεις των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στην Συρία, το κουρδικό κίνημα έρχεται σε ρήξη με την Άγκυρα.Πριν από λίγες ώρες, μιλώντας στο κουρδικό δορυφορικό κανάλι «STERK», ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος (HPG), Μουράτ Καράγιλαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το πολιτικό μέλλον της γειτονικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Καράγιλαν, πίσω από την νέα επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο κουρδικό καντόνι Κομπάνε (Κομπάνι στα τούρκικα) κρύβεται η τουρκική κυβέρνηση και οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ).

Το ακραίο Ισλάμ δηλώνει «παρών» στα Βαλκάνια Πορεία στη μνήμη 2.000 μουσουλμάνων που εοντώθηκαν από Σέρβους


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Η «Πορεία προς το Χατζέτ» είναι μια ετήσια παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο στον ημιαυτόνομο μουσουλμανικό θύλακο του Σαντζάκ στη Σερβία, στη μνήμη 2.000 μουσουλμάνων που «εξοντώθηκαν από σερβικές δυνάμεις» ως συνεργάτες των ναζί.
Αλλες χρονιές η πορεία, που παραδοσιακά γίνεται στην πρωτεύουσα Νόβι Παζάρ με πρωτοβουλία του μουφτή Μουαμέρ Ζούρκολιτς, ήταν μια «ανιαρή» επετειακή εκδήλωση, με έντονο το φολκλορικό στοιχείο.Φέτος όμως η συμμετοχή για πρώτη φορά στην παρέλαση «ομάδας ενστόλων νεαρών ακτιβιστών της Ισλαμικής Κοινότητας, οι οποίοι φορούσαν πράσινες στολές με έμβλημα του Σαντζάκ και κόκκινο παραδοσιακό φέσι» άναψε φωτιές. Ο Τύπος του Βελιγραδίου ανέδειξε το θέμα κάνοντας λόγο για «αναστάτωση και φόβο, που προκάλεσε ο στρατός του μουφτή», που είχε τα χαρακτηριστικά στρατιωτικού αγήματος.

Σε κατάσταση άμυνας ο Νταβούτογλου


Επαναλαμβάνει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για δημιουργία ουδέτερης ζώνης στην Συρία
Του Νίκου Στέλγια

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Την στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στις ΗΠΑ και θέτει επί τάπητος με την αμερικανική κυβέρνηση το μέλλον της Συρίας και του Ιράκ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου αισθάνεται την ανάκγκη να αμυνθεί την φιλοσουνιτική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης του. Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνει το αίτημα της κυβέρνησης του για δημιουργία ουδέτερης ζώνης στην Συρία. «Την τελευταία περίοδο στο διεθνή τύπο, η Τουρκία παρουσιάζεται σα να πρέπει να αποδείξει κάτι. Η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να αποδείξει τίποτα», τονίζει στον τουρκικό τύπο ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος προσθέτει: «Εάν πρέπει κάποιοι να αποδείξουν κάτι, τότε να αποδείξει τον εαυτό της η Διεθνής Κοινότητα. Οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν με χημικά όπλα. Ελήφθη κάποια απόφαση των Η.Ε.;»

Ρεαλπολιτίκ στον Κόλπο

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι ένα γεγονός μείζονος σημασίας, που πρώτα από όλα πιστοποιεί την πολιτική ωριμότητα της Τεχεράνης και του Ριάντ.
Η Σαουδική Αραβία, αφού πέρασε μια περίοδο αμηχανίας μετά τη δημοσιοποίηση των μυστικών διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον - Τεχεράνης πριν από έναν χρόνο, κατανόησε ότι το συμφέρον της βρίσκεται όχι σε μια ξεπερασμένη κινδυνολογία, αλλά στην αναζήτηση διμερούς εξομάλυνσης με την ηγετική δύναμη του σιιτικού Ισλάμ.Το Ιράν από τη μεριά του θέλει την ολόπλευρη εξομάλυνση με τις ΗΠΑ, αλλά δεν διεκδικεί τον ρόλο του προνομιακού συμμάχου που είχε μέχρι τώρα το Ριάντ. Προσπαθεί να κατοχυρώσει τα συμφέροντά του στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο όχι ως εκχώρηση της Ουάσιγκτον, αλλά στο πλαίσιο μιας γενικότερης περιφερειακής συμφωνίας κυρίων με τη Σαουδική Αραβία.

"Κράτος-ταραξίας" για τις γερμανικές υπηρεσίες η Τουρκία

http://www.thegatewaypundit.com/wp-content/uploads/2014/06/abu-Muhammad-turkey.jpg
Του Κώστα Ράπτη -Όταν προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν εντατικά επί σειρά ετών τουρκικούς “στόχους” κατέστη σαφές ότι για τους Γερμανούς ιθύνοντες η γειτονική χώρα δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους λοιπούς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους. Νεότερες αποκαλύψεις, ωστόσο, αποδεικνύουν ότι για το Βερολίνο (και πιθανότατα όχι μόνο για αυτό) η Τουρκία αποτελεί ενός είδους “κράτος-ταραξία”. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ένας από τους λόγους που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παρακολουθεί εντατικά τα τουρκικά πράγματα είναι η υποψία ότι η χώρα του Tayyip Erdoğan φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ κατέρριψε μαχητικό αεροσκάφος της Συρίας

Ισραηλινός πύραυλος Patriot κατέρριψε σήμερα συριακό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο που ελέγχεται από το Ισραήλ, πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο στρατός, χωρίς να αναφερθεί στον τύπο του αεροσκάφους που κατερρίφθη. "Πριν από λίγα λεπτά, ένα συριακό αεροσκάφος παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναχαίτισαν το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Πρώην στέλεχος της CIA: Η Αγκυρα εξασφάλισε την απελευθέρωση των ομήρων με υποσχέσεις και εκβιασμούς

«Ο Ερντογάν δεν πλήρωσε λύτρα», δήλωσε σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο
Πρώην στέλεχος της CIA: Η Αγκυρα εξασφάλισε την απελευθέρωση των ομήρων με υποσχέσεις και εκβιασμούς
Δυο υποσχέσεις έδωσε στους τζιχαντιστές και έναν εκβιασμό χρησιμοποίησε η Άγκυρα για να εξασφαλίσει την αναίμακτη απόλυση των 49 τούρκων διπλωματικών υπαλλήλων τους οποίους είχαν συλλάβει οι τζιχάντ τον περασμένο Ιούλιο όταν είχαν καταλάβει τη Μοσούλη.
Πρώην στέλεχος της CIA το οποίο υπηρέτησε σε χώρες της Μέσης Ανατολής και εξακολουθεί να έχει επαφές με την περιοχή «έχει λόγους να πιστεύει»--όπως δήλωσε ανώνυμα σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακη--ότι, πράγματι η Άγκυρα δεν πλήρωσε λύτρα για την απελευθέρωση των υπηκόων της. Εκείνο που έκανε μέσω Κούρδων ήταν:Πρώτον, υποσχέθηκε στους τζιχαντιστές ότι δεν θα λάβει μέρος σε ομάδες κρατών και υπηρεσιών που συγκροτούνται στη Δύση για να κινηθούν εναντίον τους εντός της Συρίας και του Ιράκ.

Εβαλαν φωτιά σε εκκλησία για να γυρίσουν τουρκικό σίριαλ Χριστιανικά μνημεία βεβηλώνονται για τις ανάγκες της τουρκικής τηλεόρασης

Εβαλαν φωτιά σε εκκλησία για να γυρίσουν τουρκικό σίριαλ
Χριστιανικές εκκλησίες, ελληνικά μνημεία, αρχοντικά και έργα τέχνης καταστρέφονται ή βεβηλώνονται στην Τουρκία για τις ανάγκες των τουρκικών σίριαλ και σε ορισμένες περιπτώσεις για τις ανάγκες των σεναρίων οι τούρκοι παραγωγοί δεν διστάζουν να βάζουν και φωτιά στις εκκλησίες. Το εξωφρενικό είναι ότι πρωταγωνιστές των τουρκικών σίριαλ που μετέχουν και σε καταστροφές χριστιανικών μνημείων είναι γνωστοί στην Ελλάδα από τη συμμετοχή τους σε άλλα σίριαλ, όπως ο Μεχμέτ Ακίφ Αλακούρτ (Σιλά), η Οζλέμ Γιλμάζ (Μοιραίος Έρωτας).Την αποκάλυψη φέρνει σε φως η εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, με τη σημείωση ότι από τη βεβήλωση των χριστιανικών ναών και των ελληνικών μνημείων έχουν ξεσηκωθεί ακόμα και πολιτιστικοί σύλλογοι στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και ο Πάπας είχε ενδιαφερθεί για την καταστροφή χριστιανικών εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο (τις είχαν μετατρέψει σε στάβλους, μπαρ ή κοτέτσια) και είχε επισκεφθεί μάλιστα και τη Λευκωσία ζητώντας σεβασμό.

ΟΥΤΕ ΚΥΒΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΖΕΡΟΙ Στο έλεος των Τούρκων

Ευχές για έναν όμορφο... χειμώνα αντήλλαξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Μπακού, το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς, με αφορμή την τελετή για τα είκοσι χρόνια αξιοποίησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, στην Κασπία Θάλασσα.
Ο πρωθυπουργός υπογράφει στον αγωγό, που κάποτε θα μας φέρει φυσικό αέριο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
 Το εν λόγω κοίτασμα αναμένεται να αποτελέσει την πηγή τροφοδοσίας του «Νότιου Διαδρόμου», των αγωγών δηλαδή ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, οι οποίοι σύμφωνα με το σχεδιασμό πρόκειται από το 2018 να μεταφέρουν το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα από τη μία γίνεται κεντρικός ενεργειακός κόμβος και από την άλλη μαζί με τα δικά της αποθέματα, τα οποία σιγά σιγά βγάζουμε στην επιφάνεια, θα γίνει πρωταγωνιστής» στον τομέα της ενέργειας.Ο Ελληνας πρωθυπουργός παράλληλα ζήτησε από τον Αζέρο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής τους στο προεδρικό μέγαρο στο Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, να «στείλει» στην Ελλάδα τον προσεχή χειμώνα επιπλέον ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της χώρας και την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Die Welt: Η Τουρκία θέλει να φτιάξει πυρηνικά όπλα

Die Welt: Η Τουρκία θέλει να φτιάξει πυρηνικά όπλαΗ υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, έχει στα χέρια της όλο και περισσότερες ενδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να εξοπλίσει τη χώρα του με πυρηνικά όπλα.
Συγκεκριμένα, ένας από τους λόγους που η BND παρακολουθεί την Αγκυρα θα μπορούσε να είναι ένα μυστικό τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα.

Άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία – προειδοποιήθηκε η Δαμασκός





Τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και συμμαχικά κράτη, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.Στις επιδρομές χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη αλλά και πύραυλοι Tomahawk, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα κράτη που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις.Πηγή του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως επλήγησαν τουλάχιστον 20 στόχοι στο συριακό έδαφος, με επίκεντρα των επιδομών να είναι η επαρχία Ράκα, στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, και η μεθόριος ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ επλήγησαν από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Προσέθεσε πως οι στόχοι στη αφορούσαν και την τροφοδοσία της οργάνωσης με όπλα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο πλευρό των Αμερικανών συμμετείχαν δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν.