23 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΥΤΕ ΚΥΒΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΖΕΡΟΙ Στο έλεος των Τούρκων

Ευχές για έναν όμορφο... χειμώνα αντήλλαξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Μπακού, το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς, με αφορμή την τελετή για τα είκοσι χρόνια αξιοποίησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, στην Κασπία Θάλασσα.
Ο πρωθυπουργός υπογράφει στον αγωγό, που κάποτε θα μας φέρει φυσικό αέριο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
 Το εν λόγω κοίτασμα αναμένεται να αποτελέσει την πηγή τροφοδοσίας του «Νότιου Διαδρόμου», των αγωγών δηλαδή ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, οι οποίοι σύμφωνα με το σχεδιασμό πρόκειται από το 2018 να μεταφέρουν το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα από τη μία γίνεται κεντρικός ενεργειακός κόμβος και από την άλλη μαζί με τα δικά της αποθέματα, τα οποία σιγά σιγά βγάζουμε στην επιφάνεια, θα γίνει πρωταγωνιστής» στον τομέα της ενέργειας.Ο Ελληνας πρωθυπουργός παράλληλα ζήτησε από τον Αζέρο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής τους στο προεδρικό μέγαρο στο Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, να «στείλει» στην Ελλάδα τον προσεχή χειμώνα επιπλέον ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της χώρας και την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Ο κ. Αλίεφ συμφώνησε οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο Αζέρος ομόλογός του Νατίγκ Αλίεφ, να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα. Μόνο που όλες οι μελέτες και τα πορίσματα που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας συνηγορούν στο ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει τη δυνατότητα επί της παρούσης να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί εάν η Ρωσία προχωρήσει στην αναστολή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Επίσης, μέχρι σήμερα όσες φορές διατέθηκαν από το Μπακού επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, η Τουρκία, επικαλούμενη αυξημένες εσωτερικές ανάγκες, τις «κράτησε» για εγχώρια κατανάλωση.
 
Το αγκάθι για ΔΕΣΦΑ
Στη διμερή ατζέντα πάντως στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, η υπόθεση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού διαχειριστή των δικτύων φυσικού αερίου, στη Socar, την κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα κρίνεται σύννομη η πώληση των ελληνικών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. δηλαδή, σε εταιρεία τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε., η οποία δραστηριοποιείται και στην παραγωγή και στην πώληση και στη μεταφορά φυσικού αερίου και η οποία δεν έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία. Οι κ.κ. Σαμαράς και Αλίεφ συμφώνησαν πως πρέπει να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είχε προβάλει την ένστασή της, καθώς η αζερική Socar εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη ρωσική Gazprom, η οποία αποτελεί αντικείμενο έρευνας με την κατηγορία της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ενέργειας.
 
Αντιδράσεις για τον ΤΑΡ
Αναφορά έγινε και στον ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα διατρέξει, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το έδαφος της Βόρειας Ελλάδας, από το ύψος των Κήπων στον Εβρο έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς, όπως ανέφερε και ο κ. Σαμαράς, «μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης». Οι αντιδράσεις ωστόσο των τοπικών κοινωνιών στα σημεία διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ, ιδίως στην Καβάλα, στη Δράμα και στις Σέρρες, είναι ιδιαιτέρως έντονες, σε σημείο που μπορεί να υποχρεωθεί η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ να αναθεωρήσει την όδευση του έργου επί ελληνικού εδάφους.
 
Με τον Νταβούτογλου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μπακού, καθώς και οι δύο παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τα είκοσι χρόνια αξιοποίησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.Τελικά όμως δεν του δόθηκε η ευκαιρία να έχει μία κατ' ιδίαν συνομιλία μαζί του.Πάντως, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Νταβούτογλου υπήρξε το τιμώμενο πρόσωπο, καθώς ο κ. Αλίεφ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του.Η Αθήνα εισέπραξε τα καλά λόγια του κ. Αλίεφ, για το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για το Αζερμπαϊτζάν, λόγω του ότι είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς η συνεργασία των δύο χωρών σημαίνει πολλά για την κυβέρνηση της χώρας.
Από το τίποτα... 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ