23 Σεπτεμβρίου 2014

Ημέρες ανατροπών στην Μέση Ανατολή Το κουρδικό κίνημα έρχεται σε ρήξη με την Άγκυρα


Του Νίκου Στέλγια
του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Τις τελευταίες ημέρες, στην Μέση Ανατολή, η μια ανατροπή έρχεται μετά την άλλη. Την στιγμή που τα αμερικανικά και τα συμμαχικά μαχητικά αεροπλάνα απογειώνονται από τις νατοϊκές και αραβικές βάσεις με προορισμό τις θέσεις των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στην Συρία, το κουρδικό κίνημα έρχεται σε ρήξη με την Άγκυρα.Πριν από λίγες ώρες, μιλώντας στο κουρδικό δορυφορικό κανάλι «STERK», ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος (HPG), Μουράτ Καράγιλαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το πολιτικό μέλλον της γειτονικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Καράγιλαν, πίσω από την νέα επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο κουρδικό καντόνι Κομπάνε (Κομπάνι στα τούρκικα) κρύβεται η τουρκική κυβέρνηση και οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ).

Σύμφωνα με τον κ. Καράγιλαν, η νέα επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών λειτουργεί ως ένας «καθρέφτης» για την στάση της Τουρκίας στο κουρδικό ζήτημα. Η Άγκυρα τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες για την τελική λύση του Κουρδικού Προβλήματος και επιλέγει για μια ακόμη φορά τον πόλεμο.

Ο κ. Καράγιλαν διευκρινίζει ότι στην νέα περίοδο, οι συνομιλίες του κουρδικού κινήματος με την Άγκυρα έχουν πλέον χάσει το νόημα τους. Ο ίδιος δεν διευκρινίζει το αν θα ξεκινήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες. Περιορίζεται να τονίσει ότι το κίνημα του θα αναμένει το σχετικό μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη Αμντουλλάχ Οτζαλάν πριν από την λήψη της τελικής απόφασης.
Το μήνυμα του κ. Καράγιλαν έρχεται να αλλάξει την επικαιρότητα στην τουρκική πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να υποβαθμίσουν την σημασία της προειδοποίησης της κουρδικής πλευράς. Ωστόσο, η ένταση στο Κουρδικό Ζήτημα ανεβαίνει καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Κούρδων προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και πλησιάζει το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ως γνωστόν, πριν από λίγο καιρό, η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι στο τέλος του μηνός θα δώσει στην δημοσιότητα έναν νέο οδικό χάρτη για την τελική λύση του Κουρδικού Προβλήματος.

Ισλαμικό Κράτος: Στο στόχαστρο του η Σαουδική Αραβία
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες τουρκικές πηγές της εφημερίδας μας, το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί υπεύθυνο για την νέα αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Συρία, την Σαουδική Αραβία. Το κίνημα στέλνει αυστηρή προειδοποίηση στο Ριάντ και αφήνει να εννοηθεί ότι πλέον το αραβικό βασίλειο βρίσκεται στο στόχαστρο του κινήματος των τζιχαντιστών.    

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ