09 Ιουλίου 2013

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ "Η Αραβική άνοιξη αύξησε την διαφθορά"

"Η διαφθορά έχει αυξηθεί στις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσμου μετά τις εκεί εξεγέρσεις το 2011 παρότι η λαϊκή οργή προς τους διεφθαρμένους αξιωματούχους ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους των εξεγέρσεων.Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα του «Παγκόσμιου Βαρόμετρου για τη Διαφθορά» του 2013, στη μεγαλύτερη έρευνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιείται από την ΜΚΟ Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια).

Το Ισραήλ έδωσε τους κωδικούς των UAV στην Ρωσία - των S300/TOR M1 μοιράστηκε με την Τουρκία


Σύμφωνα με τον Bhalla, η Τουρκία έχει καταφέρει νωρίτερα να σπάσει τους κωδικούς των S-300 που είχαν προηγουμένως πωληθεί στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρει την πλευρά που βοήθησε την Άγκυρα. Στη συνέχεια, η Τουρκία μοιράστηκε τις πληροφορίες με το Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι στην διάθεση της Μόσχας ήταν οι κωδικοί των ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων (UAV) που είχε αγοράσει η Γεωργία στο Ισραήλ λίγο πριν από τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008. Έτσι, ο επικεφαλής του κράτους, για πρώτη φορά επιβεβαίωσε επίσημα τη δημοσίευση του WikiLeaks νωρίτερα. Πρόκειται για την ίδια δημοσίευση, στην οποία υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έχει καταφέρει νωρίτερα να σπάσει τους κωδικούς των S-300 που είχαν προηγουμένως πωληθεί στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρεται η χώρα που την υποστήριξε σε αυτή την διαδικασία.

Τουρκία: Ζημιά στην αμυντική βιομ/νία η στάση απέναντι στην Αίγυπτο


Η αμετροέπεια ή/και η υπερβολική, ουσιαστική ή επικοινωνιακή εξαπόλυση επίθεσης με αφορμή τις εξελίξεις σε κάποιο κράτος με το οποίο είχαν προωθηθεί οι εμπορικοί δεσμοί, έχουν σαν αποτέλεσμα τη ζημιά στη βιομηχανία και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Οι τουρκικές προσδοκίες για την εξασφάλιση σημαντικών συμβολαίων σε μια ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων έχουν μετατραπεί σε σκεπτικισμό, ως αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων στην Αίγυπτο.

Η πολιτική πρόκληση της κοινής λογικής

http://cdn3.vtourist.com/4/5993077-1944_Warsaw_Uprising_Memorial_Warsaw.jpg Η Αντιστροφή της πορείας  - μιας πορείας έξι δεκαετιών- στην οποία και θεμελιώθηκε η καχεκτική δημοκρατία και το επίπλαστο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Κοινωνίας αποτελεί και την ατραπό για την Έξοδο της Ελλάδας απο την Κρίση Χρέους της οποίας το μεγαλείο αποκαλύφθηκε όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση έφθασε στο απόγειο της.Έχοντας μπροστά μου το σχεδόν βέβαιο νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. απο την Ελλάδα και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φρόνιμο θα ήταν να περιμένουμε και να μην προτρέχουμε.Η Στρατηγική διαχείρισης κρίσεων επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, να έχουμε με μεθοδικό τρόπο καταγράψει τις όποιες διορθωτικές ενέργειες ,όπως επιβάλλει και την αποφυγή δημοσιοποίησης προβλέψεων σε οιαδήποτε χρονική στιγμή -πόσο δε  χρονική συγκυρία ακατάλληλη- που δύνανται να λάβουν τον χαρακτήρα κινδυνολογίας.

Η κρίση στην Τουρκία αποδυνάμωσε τον Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει το National Interest


ΠΓΔΜ: Νέα ονομασία γεωγραφικής προσέλευσης για τα κρασιά που εξάγει η χώρα

http://vesti.ua/storage/asset/image/2013/07/08/c/8d/69a/5362755172484da2dc7341eced_4f4d057e.jpg
Με την ονομασία γεωγραφικής προέλευσης «Παραβαρδάριος Οίνος», θα κυκλοφορούν τα κρασιά που εξάγει η ΠΓΔΜ, προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την απόφαση για τη νέα ονομασία, έλαβε η Ένωση Οινοπαραγωγών της ΠΓΔΜ και το προσεχές διάστημα, πρόκειται να κατοχυρωθεί στο σχετικό μητρώο της χώρας.
Η αλλαγή της ονομασίας, έρχεται σε συνέχεια των αντιδράσεων από την ελληνική πλευρά, για την εξαγωγή κρασιών σε χώρες της Ε.Ε., από οινοπαραγωγούς της ΠΓΔΜ, με ονομασία προέλευσης: «Μακεδονικός Οίνος».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική ένδειξη, έχει κατοχυρωθεί από την Ελλάδα και επιτρέπεται να την φέρουν οίνοι που προέρχονται από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας.

Συρία: Νέα ηγετική ομάδα για το κυβερνών Μπάαθ

Συρία: Νέα ηγετική ομάδα για το κυβερνών ΜπάαθΟ πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ -Ασαντ απομάκρυνε χθες το σύνολο των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ανάμεσά τους και τον αντιπρόεδρο της χώρας Φαρούκ αλ Σάρα, ενώ η συριακή αντιπολίτευση, που δοκιμάζεται στο πολεμικό μέτωπο της πόλης Χομς, αποφάσισε να αποχωρισθεί τον προσωρινό πρωθυπουργό της."Τα μέλη της εθνικής διοίκησης ανανεώθηκαν", ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του κόμματος Μπάαθ, όπου δημοσιεύονται τα ονόματα των 16 μελών της νέας ηγεσίας, ανάμεσά τους και του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η κεντρική επιτροπή απομάκρυνε τον βετεράνο Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος είναι αντίθετος με την πολιτική του επικεφαλής του συριακού καθεστώτος.

Πλήγμα για την Τουρκία η απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι καταρρέουν οι φιλοδοξίες για δημιουργία ισλαμιστικών δυνάμεων στην περιοχή

Δημήτρης ΜανήςΣε αντίθεση με τις περισσότερες συμμαχικές της αραβικές χώρες, η Τουρκία καταδίκασε την απομάκρυνση του αιγύπτιου Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πτώση του Μόρσι προκάλεσε σημαντική οπισθοδρόμηση στην φιλοδοξία της Τουρκίας να διευρύνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. 

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ Ζιαζιάς για Θράκη: Να αποδομήσουμε το "βαθύ κράτος" της Τουρκίας

Το “καμπανάκι κινδύνου” για όσα συμβαίνουν στην Θράκη ο στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς το έχει χτυπήσει εδώ και καιρό. Ως διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή. Πρόσφατα σε ομιλία του είχε αναφερθεί στους κινδύνους που απειλούν την περιοχή. Στην συνέντευξή του στο Onalert αναφέρθηκε επίσης στο θέμα .Είπε ο πρώην Α/ΓΕΣ: “Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ειδικοί επιστήμονες, αναλυτές γεωστρατηγικής διπλωματίας αλλά και ιστορικοί και κοινωνιολόγοι ,έχουν ποικιλοτρόπως καταδείξει το μέγεθος του συνεχούς διογκούμενου εθνικού προβλήματος που λέγεται «Θράκη».
Είναι γνωστό πως οι “δεξαμενές σκέψεις” της Τουρκίας και οι γενικότερες στρατηγικές που ακολουθούνται από την τουρκική εξωτερική πολιτική, έχουν “στοχεύσει” την ελληνική Θράκη, με αιχμή την μουσουλμανική μειονότητα και την χειραγώγησή της. Η Τουρκία επιχειρεί με κάθε μέσο, πολιτικό, οικονομικό ή και εκβιάζοντας μέλη της μειονότητας να πετύχει την ομαδοποίηση αυτής σε τουρκογενές μόρφωμα παρά την διαφορετικότητα της σύνθεσής της. Αυτό διαχρονικά το πέτυχε με:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ετοιμάζει «πλαίσιο» για τις ΑΟΖ

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSFZXACe5ejUZZLYskyGeWNG2MKIr3oTH8wZ3l88wkhV9MOlVcFHw
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο «Βήμα της Κυριακής», ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες «πλαίσιο - ομπρέλα» σχετικά με τα «πλεονεκτήματα» που θα έχουν τα κράτη - μέλη με την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στις θάλασσες, στο βυθό και στο υπέδαφος της Μεσογείου. Σε σχετική έκθεση, που συνέταξε για λογαριασμό της Κομισιόν εταιρεία μελετών, προβάλλεται η άποψη ότι τα «κράτη - μέλη μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της "γαλάζιας ανάπτυξης" μόνο εφόσον προχωρήσουν στην ανακήρυξη ΑΟΖ» και όχι αν περιοριστούν π.χ. μόνο στις «θαλάσσιες ζώνες όπως η αλιευτική ή η περιβαλλοντική».

Αντιμεταρρύθμιση


Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης έχει χαρακτηριστικά ακατόρθωτης αποστολής. Από τη μια, τα κόμματα που υπέγραψαν τους ρουσφετολογικούς διορισμούς, δεν μπορούν να αρνηθούν τον εαυτό τους. Από την άλλη, ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι πολύ δημιουργικός για να βρει λόγο ύπαρξης χωρίς να υπερασπίζεται κεκτημένα. Στη μέση υπάρχει το συστημικό πρόβλημα της ανορθολογικής δομής του κράτους, που είναι φτιαγμένο για να παράγει χαρτιά, καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, εμπόδια στην παραγωγικότητα, αντιστάσεις στην ανάπτυξη, διαφθορά και συναλλαγή.

Ελλάδα-Τουρκία-Δύση

Του Γ. Φοίνικα
Aν υπάρχει μια ευχή που ο κάθε θεωρητικός των ανθρωπιστικών επιστημών, σεβόμενος την επιστημονική του ταυτότητα, θα επιθυμούσε διακαώς να πραγματοποιηθεί, θα ήταν να του δοθεί η ευκαιρία τα όσα θεωρητικά υποστηρίζει να τα εφαρμόσει στην πραγματικότητα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς αλλοιώσεις του ιδεολογικού του πλαισίου. Χωρίς αμφιβολία, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αχμέτ Νταβούτογλου θα πρέπει, τουλάχιστον υπό αυτήν την οπτική, να θεωρεί τον εαυτό του ως προνομιούχο μεταξύ των συναδέλφων του Τα όσα υποστήριξε και ανέλυσε κυρίως στο βιβλίο του «Stratejik Derinlik:» (Στρατηγικό Βάθος) που εκδόθηκε το 2001, είχε την ευκαιρία να τα δει να εφαρμόζονται σταδιακά, με την μορφή μιας στιβαρής εθνικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας υπό την διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Μια πολιτική, που ακολούθησε την οραματική του επιστημονική θεώρηση της επαύξησης της εθνικής ισχύος της Τουρκίας με άξονα το νεοοθωμανικό πρόταγμα, διαμορφούμενη είτε κατά την περίοδο 2002-2009, καθ’ όσον ο ίδιος διετέλεσε σύμβουλος του ίδιου του Ερντογάν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, είτε ακόμη περισσότερο από τον Μάιο του 2009 και εξής, αφ’ότου κατέλαβε τη θέση του υπουργού επί των Εξωτερικών.

ΟΗΕδες και τουρκική εισβολή

http://3.bp.blogspot.com/_ntSFs_ZNz-0/SmQ4VM1s71I/AAAAAAAAAWk/aTYSft4Adxk/s400/denxehno.gifΣε αυτά τα 39 χρόνια, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή μερικά πράγματα, όχι όλα. Για τον ρόλο μερικών στρατιωτών και αξιωματικών των ΗΕ, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1974, κανένας δεν αναφέρθηκε. Ας μου επιτραπεί, έστω και με τόση καθυστέρηση, να αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία καταγράφηκαν στα βιβλία μου ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974 και ΜΝΗΜΕΣ από Ε/κ και Τ/κ στρατιώτες.
Στο ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974:

Κυπριακή Οικονομία Ποντάρει σε κυπριακό ΦΑ η ΕΕ

http://www.parikiaki.com/wp-content/uploads/cyprus-natural-resources.jpgΤα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ λόγω της προσφοράς εντός της Ένωσης, ωστόσο το ψηλό κόστος εξόρυξης κάνει απίθανο το ενδεχόμενο εξασφάλισης χαμηλότερων τιμών. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters που αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις στη μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της Κύπρου και του Ισραήλ ως προμηθευτές αερίου στην Ευρώπη.Όταν η Κύπρος εντάχθηκε το 2004, αναφέρει το πρακτορείο, το κυνήγι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες πηγές προέλευσης φυσικού αερίου επικεντρώθηκε στα έργα κατασκευής αγωγών για να αξιοποιηθούν τεράστια κοιτάσματα στο Αζερμπαϊτζάν.

ΠΓΔΜ Γκρουέφσκι: Η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Γκρουέφσκι: Η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟΟ πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Έχουμε εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ήδη από το 2009, η έναρξη όμως αναβάλλεται λόγω της παρεμπόδισης από το νότιο γείτονά μας. Απευθυνθήκαμε και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου κερδίσαμε. Είναι ένα Δικαστήριο που έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ και το οποίο αποφάνθηκε ότι έχουμε δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας, όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνιστά γι' αυτήν πλεονέκτημα. Έχει με το μέρος της τη δύναμη του βέτο.

Η Αίγυπτος και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας Η επιρροή της Αγκυρας στον αραβικό κόσμο οδηγείται στο ναδίρ

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δικαίωσαν τον Ιμάνουελ Καντ, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά: «Με μιαν επανάσταση ίσως να καταρρέει ο προσωπικός δεσποτισμός και να αίρεται η καταπίεση από ανθρώπους άπληστους για χρέη και για εξουσία, αλλά ποτέ δεν γίνεται αληθινή αναμόρφωση του τρόπου σκέψης».Αποδείχθηκε επίσης άλλη μία φορά ότι αν η νέα κατάσταση που επικρατεί ύστερα από μια εξέγερση δεν συντρίψει τις δομές και τους μηχανισμούς της παλιάς κατάστασης, η λειτουργία των παλιών δομών αναπαράγει τα ίδια αποτελέσματα.

Αλγερία, Αίγυπτος και μετά Τουρκία;

http://maplecroft.com/media/blog/2013/06/25/PR.jpg
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο διαμορφώνουν εικόνα εμφύλιας αντιπαράθεσης, αλλά και προοπτική εμφύλιας σύγκρουσης. Κατάσταση η οποία είχε εμφανιστεί και στην Αλγερία κατά τη δεκαετία του '90.Ισως θα έπρεπε να εξεταστούν τα πράγματα στην Τουρκία και υπό αυτό το πρίσμα. Το αν και κατά πόσον έχει διαμορφωθεί και στην Τουρκία συγκρουσιακή δυναμική. Και αν ναι, πώς οδηγήθηκαν εκεί τα πράγματα.Μέχρι και τη δεκαετία του '80 στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για συνθήκες τέτοιας μορφής αντιπαράθεσης. Η χώρα μπορεί να ήταν μουσουλμανική, αλλά παρά το γεγονός ότι από τα τέλη της δεκαετίας του '60 άρχισε να αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτικού Ισλάμ, τα πράγματα δεν δημιουργούσαν την εντύπωση αντιπαράθεσης. Αν μη τι άλλο, η πολιτική αντιπαράθεση δεν μεταφραζόταν και σε τόσο έντονη επιβεβαίωση σε επίπεδο κοινωνικό.

Η μεσαία τάξη προ των πυλών

«Στην Τουρκία και τη Βραζιλία, όπως και στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η πολιτική διαμαρτυρία εκφράζεται από μορφωμένους νέους με εισοδήματα σαφώς υψηλότερα του μέσου όρου» υποστηρίζει ο Φράνσις Φουκουγιάμα
Οι πολιτικές αναταραχές που συγκλονίζουν ορισμένες χώρες από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, έχουν ένα κοινό στοιχείο: την ανικανότητα των κυβερνήσεων να απαντήσουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των νέων ευημερουσών και μορφωμένων μεσαίων τάξεων, ισχυρίζεται ο διάσημος Αμερικανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Φράνσις Φουκουγιάμα.

Η διάχυση του «αυριανισμού»

http://1.bp.blogspot.com/-h0o8kXnYyaw/TpW_EmdmtMI/AAAAAAAAAYM/540QIFLYL-A/s640/003_new.gifΤου Ηλια Μαγκλινη
Μολονότι προσπαθώ να αποφεύγω τον σχολιασμό χρηματοοικονομικών ζητημάτων, η επικαιρότητα της κρίσης με ξεβράζει κάθε τόσο σε όχθες για τις οποίες -θα το πω ευθαρσώς- δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα. Αλλά αυτή είναι και μια βασική παράμετρος της δημοσιογραφίας: σε ωθεί στην ημιμάθεια, καθώς σου επιτρέπει, και συχνά σου επιβάλλει, να ασχολείσαι με τα πάντα, με τις ανάλογες φυσικά συνέπειες... Περιαυτολογώ μόνο και μόνο για να σταθώ στον πολυσυζητημένο αφορισμό του κ. Βορίδη, σύμφωνα με τον οποίο (αποδίδω από μνήμης), η οικονομική κρίση στη χώρα μας σήμερα έχει ονοματεπώνυμο: Ανδρέας Παπανδρέου.