21 Ιουλίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία αίρει επισήμως την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία αίρει επισήμως την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μέτρα που θα παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα λάβει η τουρκική κυβέρνηση, στηριζόμενη σε άρθρο της ίδιας της Σύμβασης που επιτρέπει την παρέκκλιση από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η μορφή που θα έχουν τα πρώτα προεδρικά διατάγματα με δεδομένη, από τα μεσάνυχτα, την ισχύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, είναι το βασικό ερώτημα στην Τουρκία. Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και το απόγευμα θα ψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

“Ο “μάστορας” Ερντογάν έγινε Εμβέρ Πασάς”! Άρθρο κόλαφος από τον Αχμέτ Αλτάν

Το άρθρο του Αχμέτ Αλτάν,είναι γραμμένο ώρες πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.Είναι κόλαφος για τον Τούρκο πρόεδρο.Δεν γνωρίζουμε αν ο δημοσιογράφος είναι ακόμη ελεύθερος!Η μετάφραση έχει γίνει από τα tourkikanea.gr
erdogan_cameraΜέχρι το 2011 ακολουθώντας τα “κριτήρια” της Ε.Ε. και το οικονομικό πλάνο του Κεμάλ Ντερβίς τα είχανε πάει αρκετά καλά. Μέχρι το 2011 που ο Ερντογάν είπε πως “εγώ έγινα μάστορας”, ανακοίνωσε πως ο ίδιος θα χαράσσει τα σχέδια και έτσι ο ίδιος και η Τουρκία έπεσαν μέσα σε μια δίνη.Αναφορικά με την “μαστοροσύνη” του Ερντογάν, είναι ένας σπάνια ανίκανος και κοντόφθαλμος πολιτικός.Αναφορικά με την διοίκηση του κράτους δεν έχει καμία σχεδόν ικανότητα.Ξέρει να κερδίζει εκλογές, να παίρνει στα χέρια του την εξουσία, να κάνει υπολογισμούς του τύπου “εάν ενώσουμε αυτήν την συνοικία με την άλλη θα κερδίσουμε τόσες ψήφους”, να διασπά στα δύο την κοινωνία, να δημιουργεί πόλους στηριγμένους στο μίσος, είναι καλός οργανωτικά, αλλά όσον αφορά την ηγεσία της χώρας δεν το κατέχει.

"Η πόλωση νούμερο ένα απειλή για τη σταθερότητα της Τουρκίας"

Την εκτίμηση πως δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ  και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εκφράζει σε συνέντευξή του στο Capital.gr, o Δημήτρης Τριανταφύλλου, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (CIES). Χαρακτηρίζει ως σημαντική την απειλή που αντιμετώπισε η νόμιμη τουρκική κυβέρνηση το βράδυ της 15ης Ιουλίου και ξεχωρίζει ως τη βασικότερη απειλή για τη σταθερότητα της γείτονος το βαθμό στον οποίο η χώρα θα συνεχίσει να πολώνεται. Τέλος αναφέρει ότι από ελληνική σκοπιά, η ανησυχία θα προέλθει από μία ενδεχόμενη πολιτική αντιστροφή από τη μεριά της Άγκυρας αναφορικά με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

Ρόμπερτ Φισκ: «Πιθανός ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία»

Ρόμπερτ Φισκ
Ανησυχητικές χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία ο κορυφαίος Βρετανός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκτιμά ότι ο κίνδυνος πλέον εστιάζεται στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική μας χώρα.Παράλληλα θεωρεί ότι οι εξελίξεις και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή δίνουν στο «Ισλαμικό κράτος» τη δυνατότητα μεγαλύτερης στρατολόγησης νέων μελών, ενώ πιστεύει ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ουσιαστικά παρατείνει την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο τουρκικό έδαφος.

Σκόπιμη αμνησία!

http://assets.philenews.com/data/2016/07/20/skopimi-amnisia.jpgΣε μια χώρα στην οποία το μεγαλύτερο έγκλημα, η προδοσία του 1974, έμεινε ατιμώρητη, δεν μπορούσε στην πορεία, στη διαδρομή του χρόνου, να αναζητηθεί μια διαφορετική προσέγγιση για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν. Έστω και μικρότερου βεληνεκούς. Δυστυχώς, κι αυτό τείνει να καταστεί δόγμα, στη χώρα μας η ατιμωρησία οδηγεί σε τραγωδίες. Διαχρονικά η επιδερμικότητα, η αναβλητικότητα, η ανοχή και η «ασυλία» δημιουργούν ένα κέλυφος ατιμωρησίας για πολιτικούς και άλλους παράγοντες. Η Ιστορία επιβεβαιώνει ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί πλέον ένα «κεκτημένο» συγκάλυψης. Γι' αυτό, άλλωστε, τα μεγάλα εγκλήματα, τα σκάνδαλα που συντάραξαν και συνταράσσουν την κοινωνία ξεθωριάζουν σε βάθος χρόνου.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Aν βρίσκαμε αντίσταση η απόβαση θα αποτύγχανε


<p>Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι μεταφέρονται με πλοίο στα Αδανα της Τουρκίας.</p>
Σαράντα δύο χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το συμπέρασμα είναι συγκλονιστικό. Ιδιαίτερα όταν προέρχεται από Τούρκους στρατιωτικούς, που πρωταγωνίστησαν στην εισβολή και την κατοχή του νησιού. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό νέο στοιχείο που συνεισφέρει η δημοσιογράφος Αννα Ανδρέου, με το βιβλίο της «Ραντεβού με τους στρατηγούς» (κυπριακές εκδόσεις ΑΒ ΠΟΛΙΤΙΚΑ). Γι' αυτό και εκτός από εκδοτικό γεγονός πήρε και ευρύτερες διαστάσεις, με παρεμβάσεις των ηγετών της Κύπρου στις παρουσιάσεις του.

Η Τουρκία ως «τρίτος πόλος» στην Μέση Ανατολή Οι διεθνείς ανακατατάξεις και η Δύση

Στη Θράκη το κυνήγι μαγισσών για «ίχνη» του Φ. Γκιουλέν


Στη Θράκη το κυνήγι μαγισσών για «ίχνη» του Φ. ΓκιουλένΣτη Θράκη επιδιώκουν να μεταφέρουν, το βαθύ κράτος της Τουρκίας και η ΜΙΤ, το κυνήγι μαγισσών για «ίχνη» του Φετουλάχ Γκιουλέν, με στόχο την πολιτική και ηθική εξόντωση όσων παραγόντων της μειονότητας δεν έχουν υποκύψει στις πολιτικές του Προξενείου.Ο τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς, μάλιστα (κάτι που δεν μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ), δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την διείσδυση του Φ. Γκιουλέν στη Θράκη ότι «υπάρχουν μόνο μικρά ίχνη» του…Είχε προηγηθεί η κινητοποίηση των ακραίων της μειονότητας, την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, που ζήτησαν την απέλαση των 8 τούρκων στρατιωτικών διαδηλώνοντας στην Αλεξανδρούπολη, ενώ κατόπιν πήγαν στην Κομοτηνή για να εκφράσουν στον τούρκο πρόξενο τη «συμπαράστασή τους στην Μητέρα Πατρίδα».

Και τώρα, η χούντα του Ερντογάν... Μια ισχνή και αλλοπρόσαλλη απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για τον γιγαντισμό μιας Τυραννίας


https://pbs.twimg.com/media/Cn3RkBeWEAEmaRW.jpgΣκέφτομαι την Τουρκία. Τη σκέφτομαι με τη σκέψη του μέσου Έλληνα: Μια χώρα μίζερη, αρπακτική, απολίτιστη, κοσμοφοβική, κομπλεξική... Σκέφτομαι την Κωνσταντινούπολη. Με την ίδια σκέψη, τη σκέψη του μέσου Έλληνα: Μια πόλη σαγηνευτική, κοσμοπολίτισσα, για πάντα αγαπημένη... Κάπως έτσι, ή ακριβώς έτσι. Τα αισθήματά μας για τη γείτονα παραμένουν διχασμένα, καθώς παραδίδονται από γενιά σε γενιά, συντηρώντας μια ιδιότυπη σχέση αγάπης - μίσους μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων: Αγάπη όταν σκεφτόμαστε την Τουρκία με το πολιτισμικό σήμα που μας εκπέμπει η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και κάποιες ακόμα προγονικές πόλεις - «πατρίδες». Μίσος όταν τη σκεφτόμαστε με το «βαρβαρικό» περίβλημα της Άγκυρας και του ανατολικού βάθους.

Ζητά εξηγήσεις από Τουρκία η Αυστρία για υπέρ του Ερντογάν διαδηλώσεις στο έδαφός της

Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz. EPA/GEORGI LICOVSKIΗ Αυστρία κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη χώρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις εξελίξεις στη χώρα του, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του πραξικοπήματος. Η Βιέννη ζητάει επίσης εξηγήσεις για πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της επιχείρησης εκκαθάρισης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία και των διαδηλώσεων που γίνονται στην Αυστρία υπέρ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό των Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το αναμμένο τσιγάρο και η φωτογραφία

http://assets.philenews.com/data/2016/07/20/skitso-20072016.jpg
Στη σειρά των φωτογραφιών που έστειλε ο καλός συνάδελφος φωτογράφος του «Φ», Γιάννος Νησιώτης, από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας χθες ανήμερα της επετείου της εισβολής, μια από αυτές απεικόνιζε τον τάφο του στρατιώτη Ιωάννη Παπαγιάννη, εκ Νέου Χωρίου Κυθρέας, που έπεσε στις 14 Αυγούστου 1974. Στη βάση του άσπρου ψυχρού σταυρού στον τάφο του, μια πρόσθετη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο Παπαγιάννης να βρίσκεται με τα γόνατα στο έδαφος, τα χέρια πιστάγκωνα και ένας Τούρκος στρατιώτης να του ανάβει τσιγάρο. Το φιλμ με εκείνες τις φωτογραφίες έπεσε στα χέρια της Εθνικής Φρουράς αργότερα όταν συνέλαβε τον Τούρκο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Γκιουναϊντίν».

Όλες οι εξουσίες στα χέρια του Ερντογάν Σε αναβρασμό η τουρκική κοινωνία μετά την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης Του Νίκου Στέλγια

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201607/244754/images/det_erdogan1.jpgΤην νύχτα της Τετάρτης, έχοντας πραγματοποιήσει πολύωρες συσκέψεις με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προχώρησε στην ανακήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε ολόκληρη την Τουρκία για τους επόμενους τρεις μήνες. Ο κ. Ερντογάν διαβεβαιώνει την κοινωνία ότι το νέο μέτρο λαμβάνεται με στόχο την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει να αιτιολογήσει την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι το νέο μέτρο έχει έναν και μοναδικό στόχο: Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών και των συνεργατών τους σε όλες τις δομές του τουρκικού κράτους.

Η Τουρκία χάνει το μεγάλο ατού της στρατιωτικής ισχύος

Stratfor: Η Τουρκία χάνει το μεγάλο ατού της στρατιωτικής ισχύος Οι εξελίξεις στην Τουρκία αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον στρατό της χώρας σε μια κρίσιμη στιγμή, με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η επιχείρηση εκκαθάρισης των ενόπλων δυνάμεων από τους Γκιουλενιστές. Πώς επηρεάζεται η μάχη κατά του ISIS.
Η απόπειρα πραξικοπήματος που οδήγησε το τουρκικό κράτος σε κρίση ήρθε τη λάθος στιγμή για την Άγκυρα, αναφέρει η Stratfor σε σχετική ανάλυση.
Στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία αυξάνονται οι κρίσιμες προκλήσεις, την ώρα που μεγαλώνει η εμπλοκή της Τουρκίας στη μάχη για τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους. Στο εσωτερικό της, η Τουρκία μάχεται κατά του δικού της εγχώριου κουρδικού αγωνιστικού κινήματος, του PKK. Καθώς το πραξικόπημα επιχειρήθηκε από ορισμένα τμήματα του στρατού, η κυβέρνηση του Ερντογάν και το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων.

Ξεκινούν «εκκαθαρίσεις» στα κατεχόμενα Λίστα εκτελέσεων των πραξικοπηματιών έρχεται στο φως στην Τουρκία Του Νίκου Στέλγια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Τζιχάν, ξεκινούν επιχειρήσεις και «εκκαθαρίσεις» στους κόλπους των μονάδων του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα.
Το Πρακτορείο δεν δίνει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες. Ενημερώνει τους συνδρομητές του ότι θα ακολουθήσουν νέα δελτία σχετικά με αυτή την εξέλιξη. Νωρίτερα στη Γαλάτεια άγνωστοι είχαν επιχειρήσει να καταστρέψουν έγγραφα και σκληρούς δίσκους που σχετίζονται με το Κίνημα Γκιουλέν.

Το Ράιχσταγκ του «σουλτάνου»


Ευσταθούν ή όχι οι θεωρίες συνωμοσίας για το πραξικόπημα στην Τουρκία; Η απάντηση είναι ότι το ερώτημα δεν ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα, καθώς ό,τι και να συνέβη είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν και η ηγετική ομάδα του ΑΚΡ είχαν έτοιμο το δικό τους πραξικόπημα, το οποίο υλοποίησαν με μεθόδευση που προδίδει λεπτομερή προετοιμασία, όπως λίστες συλλήψεων, μαζικές αποστρατείες και εκκαθαρίσεις, και κυρίως ετοιμοπόλεμες δυνάμεις της Αστυνομίας. Με τον ίδιο τρόπο που μικρή σημασία έχει αν ο Ολλανδός αναρχικός Βαν Ντερ Λούμπε έβαλε φωτιά στο Ράιχσταγκ στις αρχές του 1933 ή αν τη φωτιά την άναψαν οι ίδιοι οι ναζί, καθώς ο Χίτλερ αξιοποίησε το γεγονός για να κηρύξει δικτατορία.

Μια βεντέτα με παρελθόν


Η κορύφωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το καθεστώς Ερντογάν, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο της επόμενης μέρας του αποτυχόντος πραξικοπήματος, έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, καθώς ήταν με μια μόνο παρένθεση η σταθερά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας από την επαύριο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΑΚΡ, τον Νοέμβριο του 2002. Την άνοιξη του 2003, λίγο πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, η Βουλή στην Αγκυρα απορρίπτει το αίτημα της Ουάσιγκτον για διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που θα εισέβαλαν από Βορρά και θα συντόμευαν την ανατροπή του Σαντάμ. Στις αρχές του καλοκαιριού του ίδιου χρόνου αμερικανικές δυνάμεις συλλαμβάνουν στο Βόρειο Ιράκ κομάντος του τουρκικού στρατού και τους επιφυλάσσουν μεταχείριση... Γκουαντάναμο!