04 Νοεμβρίου 2013

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Δεν θέλει ούτε μικτούς κοιτώνες;

Νέος σάλος ξέσπασε στην Τουρκία με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία ο συντηρητικός, ισλαμιστής πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φερόταν να τάσσεται εναντίον της ύπαρξης μικτών φοιτητικών κοιτώνων."Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν μπορούν να ζουν στο ίδιο οίκημα, αυτό είναι αντίθετο στη συντηρητική-δημοκρατική δομή" της κοινωνίας, φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις εφημερίδες Ραντικάλ και Ζαμάν, σε στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που συμμετείχαν το σαββατοκύριακο στην ετήσια συγκέντρωση των βουλευτών του AKP στο Κιζιλτζάχαμαμ, στα προάστια της Άγκυρας.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι "με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο" η κυβέρνησή του σκοπεύει να ελέγξει την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν οι ελάχιστοι μικτοί κοιτώνες που έχουν απομείνει στη χώρα θα καταργηθούν.

Επίσκεψη Παπούλια στα Τίρανα: Νέα ώθηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

- "Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας
Επίσκεψη Παπούλια στα Τίρανα: Νέα ώθηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις [ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ]Για "νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του, στα Τίρανα, με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι, κατά την οποία οι δύο πρόεδροι συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων."Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν" τόνισε ο κ. Παπούλιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νισάνι, τον οποίο κι ευχαρίστησε για την "ένθερμη υποδοχή".Υπογράμμισε δε, πως "η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας". Οι Έλληνες της Αλβανίας, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, "είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά".

Αμιγώς επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις για την Τουρκία


Στην πλήρη επαγγελματικοποίηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρέφεται η γειτονική χώρα προκειμένου να αυξήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα τους αλλά και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες των προηγμένων τεχνολογικά οπλικών συστημάτων που εισάγονται σήμερα μαζικά σε υπηρεσία και με αυξανόμενους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.
Ως πρώτο βήμα στη διαδικασία θα πρέπει να θεωρηθεί η ανακοινωθείσα στις 4 Οκτωβρίου απόφαση που λήφθηκε μετά από συνεννόηση του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την τουρκική κυβέρνηση για τη μείωση της διάρκειας της θητείας των στρατεύσιμων από 15 σε 12 μήνες. Αποτέλεσμα της απόφασης ήταν ή άμεση απόλυση 40.000 στρατεύσιμων, ενώ άλλες 240.000 θα υπηρετήσουν μειωμένη θητεία απολυόμενοι τρεις μήνες νωρίτερα.

Κίνδυνος ανάφλεξης στη «νεκρή ζώνη» Ισραήλ-Συρίας Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίση στα Υψώματα του Γκολάν


Την παραμονή τού αγώνα μπάσκετ μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγκόλα, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τού 1992, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον σούπερ σταρ του NBA, Τσαρλς Μπέρκλεϊ πώς ένιωθε για τον επόμενο αντίπαλο. «Δεν ξέρω τίποτα για την Αγκόλα», απάντησε ο Μπέρκλεϊ, «αλλά η Αγκόλα έμπλεξε».Πριν από δύο εβδομάδες, ένας δημοσιογράφος με έδρα τον Λίβανο μου είπε ότι ένας σαλαφιστής διοικητής Σύρων ανταρτών τού έδωσε μια παρόμοια απάντηση όταν ρωτήθηκε τι πίστευε για την Δύναμη Παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών για την Απεμπλοκή (UNDOF), μια πολυεθνική δύναμη που συστάθηκε το Μάιο του 1974 για να προστατευτεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Συρίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Η απλή παρουσία τής UNDOF, είπε ο μαχητής, δεν θα άλλαζε τους στρατιωτικούς υπολογισμούς του, ούτε θα τον έκανε πιο προσεκτικό στον αγώνα του ενάντια στο καθεστώς τού Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Λίβανος: Εκρηκτικές εσωτερικές αντιθέσεις σε «συριακό» φόντο

Ο εμφύλιος στη Συρία καταλύτης για την τελευταία εσωτερική κρίση του Λιβάνου
Οι  πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις  διάρκειας  μίας εβδομάδας μεταξύ σουνιτών και αλαουϊτών στην Τρίπολη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου με περίπου 200.000 κατοίκους, καταδεικνύουν την αυξανόμενη διάχυση της συριακής κρίσης στην πολύπαθη χώρα των αρχαίων Φοινίκων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Star Lebanon, πρόκειται για το 17ο περιστατικό βίαιης σύγκρουσης μεταξύ των σουνιτών της συνοικίας Μπαμπ Αλ Τάμπανεχ και των αλαουϊτών της συνοικίας Τζάμπαλ Μόχσεν από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου.Η χώρα έχει διασπαστεί σε δύο στρατόπεδα με αφορμή την συριακή κρίση, εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ, με κύριους πυλώνες τους σιίτες και τους αλαουΐτες και εκείνους οι οποίοι τάσσονται υπέρ των σύρων εξεγερμένων, θέση την οποία ασπάζονται κυρίως οι σουνίτες και κάποιοι χριστιανοί.

Αιχμές Αδ. Γεωργιάδη για τον δανεισμό και επί Καραμανλή

Αιχμές για παλαιότερες κυβερνήσεις που «δανείζονταν 40 έως και 60 δισ. το χρόνο, με επιτόκιο πάνω από 4%» άφησε ο Υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Κόλλια Τσαρουχά, η οποία στο παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής με τη ΝΔ.
«Δεν τα πήρα εγώ. Εσείς τα πήρατε. Εσείς και ο αρχηγός σας που κυβέρνησε. Εμείς ήρθαμε να διαχειριστούμε αυτό που κάνατε», είπε απευθυνόμενος στην Μ. Κόλλια Τσαρουχά ο Αδ. Γεωργιάδης.Διευκρίνισε ωστόσο ότι «έκανε μία προσπάθεια η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά είχε απέναντί της μία αντιπολίτευση που έλεγε «λεφτά υπάρχουν».Σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ηθικά δίκαιο και σωστό να μη μείνει στο δημόσιο κανένας υπάλληλος που δεν χρειάζεται, καθώς πλέον η χώρα θα ζει με τα χρήματα που έχει, χωρίς να δανείζεται.http://www.naftemporiki.gr/

«Αν στη Γερμανία είχαμε τέτοιες περικοπές στους Δήμους δεν θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε»

4η Ελληνογερμανική Συνέλευση με θέμα « Ο Δήμος του Μέλλοντος» στη Νυρεμβέργη
«Εάν στη Γερμανία είχαμε αυτές τις περικοπές πόρων στους Δήμους δε θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε», δήλωσε κατά την 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, Ούλριχ Μάλυ, δήμαρχος Νυρεμβέργης, αναφερόμενος στις μειώσεις των πόρων των ΟΤΑ, οι οποίες ανέρχονται στο 60% την τελευταία τετραετία.
Στο πλαίσιο της συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Οκτωβρίου στη Νυρεμβέργη, με βασικό θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος», η ΚΕΔΕ ανέπτυξε τις θέσεις της ότι οι πολιτικές λιτότητας και η, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ύφεση, έχουν οδηγήσει σε μείωση το ΑΕΠ κατά 23% και έχουν εκτινάξει την ανεργία στο 28%.

Τα όρια του Σνόουντεν

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbIZJtkSiOZfR68MFiCvwGjc7X4nReQQO1jkeCjm7R3-E9WrLIQA
Η μετακομμουνιστική Ρωσία δεν φημίζεται για καταφύγιο των αγωνιστών της Δημοκρατίας και της διαφάνειας, η διαπίστωση αυτή οριοθετεί και το βεληνεκές των περαιτέρω δημόσιων αποκαλύψεων του Σνόουντεν. Το άρθρο του στο «Spiegel» όπου θέτει το πρόβλημα των παρακολουθήσεων ως παγκόσμια πρόκληση, είναι μάλλον και το τέλος της δημόσιας παρέμβασής του.Είναι αδιανόητο να φαντασθούμε ότι στην παρούσα λεπτή φάση του διαλόγου ΗΠΑ-Ρωσίας, που ήδη έχει καταγράψει μια σημαντική προσέγγιση για τη Συρία και το Ιράν, ότι θα δινόταν άδεια στον Σνόουντεν να ταξιδέψει στη Γερμανία. Εξίσου αδιανόητη θα ήταν και η εμπλοκή της γερμανικής πλευράς σε μια εξέλιξη που θα σήμαινε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Τα μεγάλα projects της Τουρκίας

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-0JyrcybGpzNmIKvtKuewUV-TdeEy2l38ETLtp9vsIiIydP0hegΤου Dimitar Bechev

Ορισμένοι από εσάς, αγαπητοί αναγνώστες, σίγουρα έχετε εντοπίσει την συναρπαστική ιστορία για τη σήραγγα Marmaray κάτω από το Βόσπορο η οποία άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα πάνω στην ώρα για τον εορτασμό της εθνικής ημέρας της Τουρκίας, από την ίδρυση της δημοκρατίας το 1923. Πολλά έχουν ειπωθεί για την μακροπρόθεσμη οικονομική και πολιτική σημασία της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Από αυτή την εβδομάδα, «ο δρόμος του Μεταξιού» είναι κάτι περισσότερο από απλώς μια δημοφιλή τουρκική μάρκα ένδυσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η λίστα των υψηλών προσκεκλημένων στην τελετή έναρξης, με τον Shinzo Abe, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, να είναι ο πιο «συζητημένος» επισκέπτης. Αν και ο πρόεδρος Abdullah Gul μίλησε για την πιθανότητα μιας σύνδεσης Λονδίνου-Πεκίνου με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ήταν πουθενά.

Είναι στα καλά του ο Ταγίπ Ερντογάν;



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Δημιούργησε δικαιολογημένα αντιδράσεις στη Σερβία, την Αλβανία και το Κοσοβο ο ανιστόρητος ισχυρισμός του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με το γνωστό ύφος σουλτάνου που τον διακρίνει –αν και με κομμένα τα φτερά εσχάτως- επέκτεινε τα σύνορα της χώρας του μέχρι το κέντρο της Βαλκανικής.Η δήλωσή του ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία», προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι, τα Τίρανα και την Πρίστινα και ελπίζω να τη σημείωσαν όσοι παίρνουν αποφάσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Η θαλάσσια διασυνοριακή διαφορά Ισραήλ-Λιβάνου και η Κύπρος

Του Χρήστου Ιακώβου
Lebanon-Israel-Maritime01-03november2013Προσφάτως η Ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε αμερικανική συμβιβαστική πρόταση για επίλυση της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με το Λίβανο.Η αμερικανική διαμεσολάβηση προέκυψε μετά που ο Λίβανος υπέβαλε αίτημα στον ΟΗΕ απαιτώντας εξέταση του θέματος, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ επεμβαίνει παράνομα στη δική του ΑΟΖ. Το θέμα αυτό σχετίζεται και με την Κυπριακή Δημοκρατία αφού ο Λίβανος υποστηρίζει ότι η διακρατική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου το 2010 στηρίζεται στην ισραηλινή θέση αφού η βόρεια γραμμή των θαλασσίων συνόρων του Ισραήλ δεν χαράχθηκε με βάση τον τρόπο που ο Λίβανος εκλαμβάνει την οριοθέτηση. Ο Λίβανος έχει ήδη προχωρήσει σε προκήρυξη προσφορών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην δική του ΑΟΖ στην οποία το νότιο τεμάχιο με αριθμό 9 παρουσιάζεται επί της νότιας γραμμής που επιδιώκει ο Λίβανος και όχι επί εκείνης που το Ισραήλ συμφώνησε με την Κύπρο.

Η ανώμαλη προσγείωση έτεκεν προγραμματική συμφωνία!

http://i1.prth.gr/images/071C462008B5EB8FD367F124875CE598.jpg
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά επιβεβαιώνεται στην πράξη η λαϊκή παροιμία ότι το ψέμα έχει κοντά πόδια. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που ο πρωθυπουργός μιλούσε για success story. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πεισματάρικη και η τρόικα φροντίζει να υπενθυμίζει στους εγχώριους κυβερνήτες ότι είναι δεμένοι πισθάγκωνα από τα μνημόνια που έχουν υπογράψει και ψηφίσει.Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά πορευόταν βουτηγμένη στις ψευδαισθήσεις. Πριν ένα χρόνο θεωρούσε ότι εάν επιβίωνε μέχρι τις γερμανικές εκλογές θα είχε περάσει τον κάβο. Θεωρούσε ότι η Μέρκελ, απαλλαγμένη από τις προεκλογικές σκοπιμότητές της, θα δρομολογούσε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με τη σειρά της, η αναδιάρθρωση θα άλλαζε την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, δρομολογώντας μία αλυσίδα θετικών εξελίξεων. Θα της επέτρεπε να επιστρέψει στις αγορές, γεγονός που θα διευκόλυνε την προσέλκυση σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων και την είσοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΓΩΓΟ Σκληρό παιχνίδι με τα κουρδικά πετρέλαια

Σκληρό παιχνίδι με τα κουρδικά πετρέλαια Η Τουρκία γνωρίζει τις ανησυχίες του Ιράκ σχετικά με τα ενεργειακά έργα στο ιρακινό Κουρδιστάν και θα τις λάβει υπόψη δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, μετά την ανακοίνωση της ημι - αυτόνομης περιοχής ότι στοχεύει στην κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου προς την Τουρκία.Ο αγωγός που θα παρέχει μια ακόμη ενεργειακή διαδρομή προς τις δυτικές αγορές, εάν και εφόσον κατασκευαστεί, μπορεί να ενθαρρύνει τη βόρεια περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ( KRG ) να επιδιώξει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την επίσημη Βαγδάτη, με την οποία είναι σε διαρκή διαμάχη για τις συμβάσεις παραγωγής πετρελαίου και την κατανομή των εσόδων .

Ηφαίστεια στον Κόλπο των πετρελαίων Του Πετρου Παπακωνσταντινου

http://www.cdi-iran.org/upload/images/israel%20slider(4).jpg
Σε μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, η Σαουδική Αραβία παραιτήθηκε πρόσφατα από τη διετή θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επισήμως, ήταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παθητική στάση της διεθνούς κοινότητας στο Παλαιστινιακό και το Συριακό. Ωστόσο, όλοι κατάλαβαν ότι ο βασικός παράγοντας που έχει καταθορυβήσει το σουνιτικό βασίλειο είναι η πιθανολογούμενη προσέγγιση των Αμερικανών με τον βασικό ανταγωνιστή του στον Περσικό Κόλπο, το σιιτικό Ιράν. Ο επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, προανήγγειλε μάλιστα «μείζονα στροφή» στις σχέσεις Ριάντ - Ουάσιγκτον.

Γ. Κουμουτσάκος: Η ΕΕ θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη νέα διαδικασία για το Κυπριακό

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη νέα διαδικασία για το Κυπριακό, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με θέμα "Προκλήσεις και Ευκαιρίες για Ελλάδα και Κύπρο στο νέο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου", που συνδιοργάνωσαν ο τομέας Νεολαίας της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο και η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού Στην ημερίδα, επίσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κ. Γεροντόπουλος, και συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ε. Θεοχάρους και ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χ. Ιακώβου.

Αν Εθελούσια δεν Γονατίσεις, ούτε Νεκρό δεν μπορούν να σε Γονατίσουν

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5zAe3_lf1q0JSP7FZHsUMqz4s9iOxg41GDa0HsMzmez31S90JXB1RDoUqCr0hdEKa3a2GYyh5qCgb0_MRaq1MMeikSgoXfVHVw7Rt2lEPJ_YN1o-XeQ11jnBhA2aa4EWF6hHZhyphenhyphenxvqFmQ/s320/logo.gif"...Ωστόσο εγω θα επιμένω να λέω την ελεφθερία ελεφθερία
 το φόνο φόνο την ενοχή ενοχή
μ' ένα πείσμα τρελου που σκαλίζει στον τοίχο τ' όνομά-του με τα νύχια" "σχεδόν μηδίζοντες" λεύκιος ζαφειρίου - Κύπρος

«Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ!» 
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ


Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα/Tου κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:Ελευθερία
Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο:EΛEYΘEPIA/Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος
-


Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας Ελύτης Oδυσσέας

Ο Τζιτζικώστας φον Κρουπ

Μία θέση έμενε κενή στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης. Ο απών, ένας «προικοθήρας» της πρωσικής αριστοκρατίας (ο Γκούσταβ φον Χάλμπαχ δέχθηκε να παντρευτεί τη μοναχοκόρη του εκλιπόντος Κρουπ, ζητώντας ως προίκα το δικαίωμα να προσθέσει το «Φον Κρουπ» στο όνομά του), ήταν πια ένα άθλιο, κατάκοιτο γεροντάκι, που ετοιμαζότανε να παρουσιασθεί σε έναν άλλο Κριτή.Ο φον Κρουπ, ο μεγαλοβιομήχανος όπλων των ναζί, έφευγε. Είχε προφτάσει όμως να γίνει ο συναυτουργός του αφανισμού 50 εκατομμυρίων ανθρώπινων υπάρξεων: τόσα ήταν τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το εδώλιό του κενό.

Ηρωική έξοδος;

Πολιτική διαπραγμάτευση εδώ και τώρα για το σύνολο του προβλήματος, όπως το επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, δεν θεωρείται τώρα δυνατή
Κώστας Σημίτης 
Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και η αδυναμία της Ε.Ε. να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και να κατοχυρώσει την αλληλεγγύη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η ευρωζώνη καρκινοβατεί
 Του Κώστα Σημίτη
 Η ανησυχία για τις σχέσεις Ελλάδας – ευρωζώνης αυξάνεται και πάλι. Η νέα ένταση ήταν προβλέψιμη. Η μεν Ελλάδα προχωρεί το πρόγραμμα προσαρμογής της, η δε ευρωζώνη δεν είναι ακόμη έτοιμη να διαμορφώσει τη μελλοντική πολιτική της και να δώσει σαφείς και οριστικές απαντήσεις στο ελληνικό πρόβλημα.

Τι φοβόταν το 1940 ο Τσόρτσιλ Το ενδεχόμενο η Γαλλία να κήρυττε τον πόλεμο στη Βρετανία.


Τι φοβόταν το 1940 ο Τσόρτσιλ
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ φοβόταν ότι η Γαλλία θα κήρυττε τον πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1940, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημά του που είχε σταλεί στους διοικητές των βρετανικών αποικιών και το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες κοντά στο Λονδίνο.Το τηλεγράφημα με ημερομηνία 4 Ιουλίου 1940, απεστάλη από τον Τσόρτσιλ μετά την έναρξη μιας από τις πλέον φονικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Βρετανοί κατά του γαλλικού στόλου στο λιμάνι Μερς ελ Κεμπίρ στη βόρειο - δυτική Αλγερία, τον Ιούλιο του 1940. Σε αυτό το τηλεγράφημα με την επισήμανση «απόρρητο» του οποίου οι Τάιμς του Λονδίνου δημοσίευσαν ένα αντίγραφο, ο Τσόρτσιλ δικαιολογεί την επίθεση κατά του γαλλικού στόλου και εκφράζει τον φόβο του ότι η Γαλλία μπορεί να κηρύξει τον πόλεμο στη Βρετανία.

Η Συρία μπορεί να γίνει το «Αφγανιστάν της Μεσογείου» Προειδοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η Συρία μπορεί να γίνει το «Αφγανιστάν της Μεσογείου»
Η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε «Αφγανιστάν της Μεσογείου», εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα για να θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε σχόλιο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Guardian.

Περί διαπραγμάτευσης

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2012/04/83050-eurogroup-euro-meggeni-660_4.jpg
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
Γίνεται τόση κουβέντα τελευταία περί διαπραγμάτευσης που έχει κανείς την αίσθηση πως αποτελεί μια βιωματική πραγματικότητα ώστε όλοι να κατανοούμε απόλυτα τις διαστάσεις της. Εν τούτοις για τις εμπειρίες, τις συνήθειες και τις αντιλήψεις της κοινωνίας μας η διαπραγμάτευση δεν είναι οικείος όρος η πρακτική. Διδάσκοντας τελευταία σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε στελέχη επιχειρήσεων τεχνικές επικοινωνίας και μεθόδους επαγγελματικής αυτοβελτίωσης έχω διαπιστώσει πως η διαπραγμάτευση είναι έννοια πολύ διαφορετική από αυτή που όλοι αρχικά θεωρούν. Συγχέεται σχεδόν πάντοτε με την αντιπαράθεση και την σύγκρουση. Δεν υπάρχει περίπτωση σε μια διαπραγμάτευση κάποιος να μπει περιμένοντας να συντρίψει ή να πάρει τα πάντα από τον συνομιλητή του.

Πότε είναι "καλή" η κατασκοπεία

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//845A709FD3C11C91F6C14C79F10B3B8F.jpg
Του Jose Ignacio Torreblanca Εάν η ηθική και η πολιτική είναι δύο διαφορετικές σφαίρες, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα συμβιβάσουμε καλύτερα και τις δύο σφαίρες. Το χειρότερο μέρος για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του Michael Ignatiev, είναι όχι η προσπάθεια αλλά τα λιγοστά αποτελέσματα που φαίνεται να δημιουργεί. Το μόνο που βρίσκουμε είναι μια σειρά από δεινά, από τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να επιλέξουμε το μικρότερο. Αρχίζοντας από το γεγονός ότι η κατασκοπεία είναι αναγκαίο κακό, μπορούμε να κάνουμε κάποιες διακρίσεις. Η ευκολότερη περίπτωση είναι αυτή των εχθρών, ή των δυνητικά επικίνδυνων στοιχείων. Η κατασκοπεία σε αυτούς είναι κάτι περισσότερο από δικαιολογημένη, διότι μας απειλούν. Το πρόβλημα είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει «ξεφύγει» και μπήκε σε κάποιες πολύ προβληματικές περιοχές.

Δύσκολη η επιβίωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

http://liberty-news.gr/wp-content/uploads/2013/10/papanikolis.jpg
Οι προοπτικές επιβίωσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς δεν είναι σε θέση να αναλάβουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα έως το 2025 και η δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικών συμβολαίων από τρίτες χώρες έχει τεθεί εν αμφιβόλω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται έκθεση που έχει φτάσει στο μέγαρο Μαξίμου, το ναυπηγείο θα είναι δύσκολο να αναλάβει συμβόλαια από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης, τουλάχιστον έως το 2020.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρώην συντονιστής της κυβέρνησης για τη ναυπηγική βιομηχανία, Νίκος Αναστασόπουλος, σε έκθεση που παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Νοέμβριο του 2012

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Σερβίας Τουρκίας

Η Σερβική κυβέρνηση απέσυρε τρία νομοσχέδια τα οποία θα έθεταν σε ισχύ τρεις εμπορικές συμφωνίες με την Τουρκία. Η κυβέρνηση δεν έδωσε εξηγήσεις για τον λόγο της απόσυρσης.

Με μια λιτή ανακοίνωση, η Σερβική κυβέρνηση, ενημέρωσε την Βουλή ότι αποσύρει τρία νομοσχέδια με τα οποία θα τίθεντο σε ισχύ οι συμφωνίες για την δικαστική συνεργασία σε πολιτικά και επιχειρηματικά θέματα, την δικαστική συνεργασία σε θέματα ποινικού δικαίου και την συμφωνία για την διαδικασία απέλασης.