04 Νοεμβρίου 2013

«Αν στη Γερμανία είχαμε τέτοιες περικοπές στους Δήμους δεν θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε»

4η Ελληνογερμανική Συνέλευση με θέμα « Ο Δήμος του Μέλλοντος» στη Νυρεμβέργη
«Εάν στη Γερμανία είχαμε αυτές τις περικοπές πόρων στους Δήμους δε θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε», δήλωσε κατά την 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, Ούλριχ Μάλυ, δήμαρχος Νυρεμβέργης, αναφερόμενος στις μειώσεις των πόρων των ΟΤΑ, οι οποίες ανέρχονται στο 60% την τελευταία τετραετία.
Στο πλαίσιο της συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Οκτωβρίου στη Νυρεμβέργη, με βασικό θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος», η ΚΕΔΕ ανέπτυξε τις θέσεις της ότι οι πολιτικές λιτότητας και η, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ύφεση, έχουν οδηγήσει σε μείωση το ΑΕΠ κατά 23% και έχουν εκτινάξει την ανεργία στο 28%.

Η ΚΕΔΕ τόνισε ότι μόνο με πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματά της. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «αυτό προϋποθέτει ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον που συνδέεται άμεσα με την οριστική λύση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη».  «Απευθύναμε έκκληση στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για οριστική διευθέτηση του Ελληνικού χρέους κατά το Eurogroup της ερχόμενης άνοιξης», συμπληρώνεται.Στο πλαίσιο της συνέλευσης, συμφωνήθηκε ότι δεδομένης της υψηλής ανεργίας της νεολαίας θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να προσφερθεί στους νέους μια υψηλή επαγγελματική κατάρτιση.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο δρόμος της εμπιστοσύνης ενισχύει την οικονομική συνεργασίας, ιδίως εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο χωρών ενθαρρυνθούν να προχωρήσουν σε αμοιβαίες συνεργασίες. Η ΚΕΔΕ έδωσε έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, ενώ συζητήθηκαν επίσης η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και η προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην γερμανική αγορά.

Η συνάντηση έγινε με ευθύνη των Κεντρικών Ενώσεων των δύο χωρών, δηλαδή της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων με επικεφαλής το δήμαρχο Νυρεμβέργης Δρ. Ούλριχ Μάλυ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής το Δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης και από τη Γερμανία ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κοινοβουλευτικός υφυπουργός κ. Φούχτελ.
http://www.naftemporiki.gr/story/724681