26 Ιουνίου 2015

"Βρέχει" Ανάπτυξη στην Υποτακτική Πορτογαλία

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η Πορτογαλία
Η επόμενη κρίση στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να πυροδοτηθεί από την Πορτογαλία. Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, το οποίο ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ και θεωρείται τυπικά μη βιώσιμο, ελέγχεται ως επί το πλείστον από ξένους επενδυτές, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικές πιέσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει δημοσίευμα της MarketWatch, αναφέροντας ότι «η πραγματική κρίση, ίσως, να μη βρίσκεται στα ανατολικά της Ευρωζώνης, αλλά και στα δυτικά. Η Πορτογαλία είναι μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».Από την πλευρά της, η υφιστάμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας είναι πλήρως καλυμμένες για το 2015, ενώ σχεδιάζεται η άντληση 6 δισ. ευρώ από τις αγορές για το 2016.

“Αποφασισμένοι να μείνουμε στην Ευρωζώνη”… Γιάνης στο ιρλανδικό ραδιόφωνο

http://static.madata.gr/files/baroufakiskato_503880371.jpg
Οι απαιτήσεις για αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων που θέτουν οι πιστωτές της Ελλάδας ως προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας βάζουν τη χώρα σε μια “αδύνατη θέση”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
“Είμαι κατά της αύξησης του εταιρικού φόρου αλλά και πάλι είμαι κατά της αύξηση των φόρων στα ξενοδοχεία και κατά της περικοπής των συντάξεων για ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας”, δήλωσε ο Βαρουφάκης στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTE.“Αυτά τα θέματα βάζουν εμένα και την κυβέρνησή μου σε μια αδύνατη θέση, έχοντας να κάνουμε μια πολύ κακή επιλογή ανάμεσα σε πραγματικά σκληρές, δύσκολες κακές επιλογές”.

Τραπέζι αξίας 1 εκατ. λιρών εκθέτει τον Τούρκο πρόεδρο

Εικόνα του γιγάντιου τραπεζιού με τον Ερντογάν στο κέντρο, στη θέση του οικοδεσπότη.
ΑΓΚΥΡΑ. Αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες κατηγορίες περί υπερβολικής χλιδής στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε ξανά να λογοδοτήσει για τον πολυτελή βίο που διάγει.

Στο επίκεντρο της νέας μιντιακής επίθεσης εναντίον του βρίσκεται ένα τραπέζι κόστους 1 εκατ. τουρκικών λιρών, ήτοι 336.000 ευρώ. Το πανάκριβο έπιπλο απαθανατίστηκε από τις φωτογραφικές κάμερες στη διάρκεια ενός παραδοσιακού γεύματος ιφτάρ, με το οποίο διακόπτεται η νηστεία του Ραμαζανιού. Μπορεί το φαγητό να ήταν μάλλον ταπεινό, το τραπέζι όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο. Το μέγεθός του ισοδυναμεί με ένα γήπεδο σκουός και, όπως φαίνεται, είναι αδύνατο να συνομιλήσει ο συνδαιτυμόνας που κάθεται στη μία άκρη του τραπεζιού με εκείνον στην άλλη άκρη.

Κλείνουν το μάτι στο Ισραήλ

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ-
Αναμένουν αντίδραση του Ισραήλ οι Τούρκοι. 
Ήταν γραφτή η εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου
Πολύ γενναιόδωρο το ΑKP με την ε/κ πλευρά, θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που φοβούνται την έλλειψη στήριξης προς τον Μουσταφά Ακιντζί από τη «μητέρα πατρίδα»


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε την Τετάρτη, για πρώτη φορά, το θέμα που αποκάλυψε η αντιπολιτευόμενη ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», περί μυστικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Ρώμη, μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ντόρε Γκολντ και του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιργλίογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της προσπάθειας για συμφιλίωση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. «Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνών είναι ένα φυσιολογικό πράγμα, και ήταν γραφτό να επιφέρουν την εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας: «Πώς μπορεί κάποιος να συμφιλιωθεί χωρίς την πραγματοποίηση συναντήσεων;».

«Ξηλωθείτε» λόγω παραοικονομίας


Κυβέρνηση: Συζητάει τα μέτρα, επιμένει για χρέος

Μαρίνα Μάνη m.mani@euro2day.gr Σε περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της», ελπίζοντας ότι θα κερδίσει ανταλλάγματα για τα σκληρά μέτρα. Το μήνυμα Τσίπρα και το κατά Λαγκαρντ «ενιαίο μέτωπο» των θεσμών. Το τηλεφώνημα στον ΠτΔ και τα «Ιουνιανά» ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο.
Κυβέρνηση: Συζητάει τα μέτρα, επιμένει για χρέος Από τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στον Ντόναλντ Τουσκ «ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», λείπει η λέξη «ακόμα».
Οι κυβερνητικές πηγές που την έδωσαν στη δημοσιότητα διευκρινίζουν ότι δεν... λογόκριναν τον πρωθυπουργό, καθώς όλες οι πληροφορίες που μεταφέρουν από το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες έχουν την ίδια κατάληξη: η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της. Η οποία δεν αφορά μόνο στο πακέτο της πρότασης που έχει παραδώσει στους θεσμούς (άλλωστε τα κόψε-ράψε συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς) αλλά στη βασική προϋπόθεση που έχει θέσει για την επίτευξη συμφωνίας: την σαφή δέσμευση για την αντιμετώπιση του χρέους.

Κοινό μέτωπο οι «θεσμοί»

Αν...

http://www.enikos.gr/images/resized/485_78cb2f5391ae5f35249591f1ed4a6651.jpg
Ποτέ δεν μου άρεσαν οι φωτογραφίες των ποπ σταρ (καθώς κι εκείνες που τους μοιάζουν), πολύ στημένες, πολύ φορμαλιστικές και, κυρίως, μου έμοιαζαν και μου μοιάζουν σαν προσπάθειες να αποδοθεί μια διαχρονικότητα που δεν υπάρχει, ίσως να «φταίει» η αγωνία της καταξίωσης και της διάρκειας, που όμως έτσι μορφοποιούνται σε μια τέχνη γεμάτη στερεότυπα - το σοκάκι, ο τοίχος, το μαυρόασπρο, το λιμάνι, η πόλη, ο έξω χώρος, όλα εγκλωβίζονται σε μια γλώσσα που μιμείται την ομιλία. Και για αυτό δεν έχει μνήμη. Αυτές οι φωτογραφίες είναι κενές περιεχομένου. Στη θέση του ενός σταρ θα μπορούσε να είναι ένας άλλος. Και με μικρές παραλλαγές στην αισθητική, το ίδιο σοκάκι ή ο ίδιος τοίχος θα μπορούσαν να παραπέμπουν στο πανκ ή τα μπλουζ ή την κάντρυ. Ρεαλισμός του τζουκ μποξ. Που τον διαλέγεις.

Ο Σόιμπλε δεν θέλει συμφωνία. Εμπόδισε λύση για την αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου


Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τορπίλισε μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας που θα έλυνε το ασφυκτικό πλαίσιο της αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Σόιμπλε παρενέβη και σταμάτησε μια συμφωνία που είχε δεχτεί και το ίδιο το ΔΝΤ

Κοινός τόπος συννενόησης της Δύσης με τη Ρωσία

Σπύρος Λίτσας Ολη η προσοχή μας είναι στραμμένη στο ελληνικό ζήτημα -που στην ουσία είναι ευρω-μεσογειακό ζήτημα, το οποίο και αυτό με τη σειρά του είναι ζήτημα προσανατολισμού, αλλά και ουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης- και στη Μέση Ανατολή, και ξεχνάμε ότι οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.Παρατηρώντας προσεκτικά τα διαφορετικά ρεύματα ανάλυσης γύρω από τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και δυτικού κόσμου, αναδεικνύονται δύο κύριες γραμμές. Η μία μιλά για την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός κοινού τόπου συνεννόησης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτού του είδους η προσέγγιση αποτελεί μια νεο-κενανιανή πολιτική, από τον σημαντικό Αμερικανό ιστορικό και διπλωμάτη Τζορτζ Φροστ Κέναν. Η άλλη άποψη επικεντρώνεται σε μια ολοένα αυξανόμενη ανταγωνιστική σχέση με τη Μόσχα, που θα την οδηγήσει σε εξάντληση. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτού του είδους η πολιτική αποτελεί μια νεο-ριγκανιανή αντίληψη για τις σχέσεις με τη Ρωσία, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, που «σφράγισε» την έκβαση του Ψυχρού Πολέμου υπέρ της Δύσης με την πρωτοβουλία του που έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Strategic Defense Initiative» ή, αλλιώς, «Πόλεμος των Αστρων».

ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ, ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΣΤΗΝ «ΨΑΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ»

Μενέλαος Τασιόπουλος Ο Εμφύλιος Πόλεμος του 1944-1949, συνέχεια του Διχασμού του '30, προκάλεσε μια δομική καταστροφή στη μεταπολεμική Ελλάδα. Μια χώρα που, αναλογικά, μαζί με τη Ρωσία, την Αγγλία και τους Εβραίους, μετρούσε χιλιάδες νεκρούς από τη φονική διάθεση της ναζιστικής Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, βρέθηκε από το στρατόπεδο των νικητών του πολέμου στο στρατόπεδο τω ηττημένων. Εχασε πολύτιμο χρόνο ως προς την ανοικοδόμησή της. Κανονικά, η Ελλάδα, από τη συνάντηση Τσόρτσιλ - Στάλιν - Ρούσβελτ στη Γιάλτα, ήταν γνωστό ότι ανήκε στη Δύση και τη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας. Δύο πόλοι, όμως, στο εσωτερικό της χώρας θέλησαν να επιδοθούν σε ένα παιχνίδι εξουσίας, αρχικά χωρίς νόημα, αφού η κατάληξη ήταν γνωστή: οι γερμανόφιλοι δοσίλογοι από τη μία και οι κομμουνιστές υπό τον Ζαχαριάδη από την άλλη. Οι πρώτοι διότι θέλησαν να επιβιώσουν, να διαφύγουν τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις για εθνική προδοσία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και οι δεύτεροι γιατί η ηγεσία τους νόμιζε -με τη φραξιονιστική αντίληψη που τη διέκρινε- ότι με τη μη παράδοση των όπλων θα διασφάλιζε το μερίδιο, αλλά και τον προσωπικό έλεγχο επί του μεριδίου αυτού εξουσίας που διεκδικούσε.

«Ξαφνικό θάνατο» για ναυτιλία-τουρισμό ζητούν οι δανειστές

«Χτύπημα» σε όλους τους βασικούς κλάδους στους οποίους η Ελλάδα διατηρεί συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θέλουν να καταφέρουν με την πρότασή τους οι δανειστές. Τη στιγμή που –όπως υποστηρίζουν- δεν επιθυμούν την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να μην θιγεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενσωματώνουν στο πακέτο τους:
1. Την επιβολή αυξημένου φόρου στις ναυτιλιακές εταιρείες. Ουσιαστικά ζητείται η αύξηση φόρου με βάση το τονάζ αλλά και η κατάργηση των προνομίων που ισχύουν επί δεκαετίες στην Ελλάδα
2. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% που είναι σήμερα στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά του χρόνου, ο φόρος για όλες τις εταιρείες θα είναι εξοντωτικός.
3. Την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% που είναι σήμερα στο 28%
4. Την αύξηση του ΦΠΑ και για τα ξενοδοχεία και για τα εστιατόρια.

Θέατρο ή δραχμή;


Είναι πραγματικά απίθανο να υποθέσει κανείς ότι σηκώθηκε η Λαγκάρντ από τη Νέα Υόρκη, μαζί με τα φουλάρια της και πήγε στις Βρυξέλλες με αγριεμένο στυλ να απαιτήσει από τον Τσίπρα να πάει στο σουβλάκι στο 2,20, τα μακαρόνια στο 1,20  και να μειώσει τη σύνταξη του παππού 40 ευρώ, ειδάλλως θα χρεωκοπήσει την Ελλάδα! Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το πράγμα; Το θεωρώ απίθανο.Και είναι απίθανο διότι η Λαγκάρντ, εάν ο Τσίπρας δεν δεχθεί να πληρώσει το ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να εξηγήσει στο Ταμείο το λόγο για τον οποία χάνονται ίσαμε 20 δις! Διότι σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης το πρώτο που κινδυνεύει με απώλειες και μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες είναι το Ταμείο.

Κρούγκμαν: Grexit θα συμβεί μόνο αν το θέλει το ΔΝΤ

Δεν υπάρχει «Graccident» για τον Αμερικανό οικονομολόγο. Grexit θα συμβεί μόνο αν το θέλουν οι πιστωτές της Ελλάδας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και όχι η Ελλάδα, θα φταίει στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος στο άρθρο του με τίτλο «Διαλύοντας την Ελλάδα», δηλώνει οργισμένος πως του είναι αδύνατο να κρατήσει πια το στόμα του κλειστό. Και ενώ λέει πως μόλις που κρατιέται να μη φωνάξει επιτέλους «Grexit», αναρωτιέται: «Οι πιστωτές, και ειδικά το ΔΝΤ, τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν;»Ο Πολ Κρούγκμαν, αφού παραθέτει ένα γράφημα στο οποίο αντιπαραβάλει τις προβλέψεις της συμφωνίας του 2010 με την πραγματικότητα, αναρωτιέται μήπως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «μας δουλεύουν» όταν απορρίπτουν τις προτάσεις για φορολογικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί ότι ενώ απέτυχαν με τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει, συνεχίζουν να κάνουν μάθημα περί ανάπτυξης.

Ελληνας δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι επίσης

Γύρω από το πώς και με ποια κριτήρια ορίζεται ο Ελληνας διεξήχθησαν σκληρές συγκρούσεις, διαμορφώθηκαν ιδεολογικά μέτωπα, αποκλείστηκαν ή και περιελήφθησαν «Ελληνες», ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τις πραγματικότητες κάθε εποχής
Με κάποια χρόνια καθυστέρηση και με μια απόφαση του ΣτΕ να ρίχνει βαρύ τον ίσκιο της σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την ιθαγένεια, ψηφίζεται στη Βουλή ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια των τελευταίων δεκαετιών.Αν δεν υπήρχε το ασφυκτικό κατεπείγον του παρόντος, με την υπό διαπραγμάτευση ασυμφωνία να μονοπωλεί το ενδιαφέρον κοινωνίας και μέσων ενημέρωσης, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια θα έπρεπε να αποτελέσει το κορυφαίο ζήτημα συζήτησης για την ανάδειξη της τεράστιας σημασίας του.Πράγματι, το νομοσχέδιο συνιστά έναν από τους μεγάλους σταθμούς που σημαδεύουν τον ιστορικό χρόνο του ελληνικού κράτους, σταθμούς κατά τους οποίους διευρυνόταν η έννοια του όρου Ελληνας, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές πραγματικότητες.

ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Εισέβαλαν ξανά και ματώνουν το Κομπάνι οι τζιχαντιστές

Μετά από μία επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή 12 ανθρώπων, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν εκ νέου στο Κομπάνι, την κουρδική πόλη του συριακού βορρά, από την οποία είχαν υποχωρήσει τον Ιανουάριο.
<p>Φωτογραφία αρχείου</p>
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι οι τζιχαντιστές μπήκαν στη Συρία μέσω της Τουρκίας χωρίς να επικαλεστεί, ωστόσο, κάποια πηγή για την είδηση αυτή.Το γραφείο επαρχιακού κυβερνήτη της Τουρκίας διέψευσε αμέσως ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι προέρχονταν από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την είδηση αυτή "αναληθή" και πρόσθεσε ότι προήλθαν από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς.Λίγο μετά την εισβολή το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε και δεύτερη επίθεση κοντά στο Κομπάνι, από την οποία υπάρχουν θύματα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κρίσιμη διετία

http://www.toonpool.com/user/1386/files/europe_486815.jpg
Σε δύο χρόνια από σήμερα στα τέλη Ιουνίου του 2017 η Ευρωζώνη και η ΕΕ θα έχουν διαμορφώσει νέες ισορροπίες, η συνισταμένη των οποίων παραμένει ανοικτό και αγωνιώδες ερώτημα. Μια επιλεκτική ματιά στην εκλογική ατζέντα της επόμενης διετίας το επιβεβαιώνει: Τον Σεπτέμβριο εκλογές στην Πορτογαλία και στα τέλη Νοεμβρίου και πιθανόν νωρίτερα εκλογές στην Ισπανία θα φέρουν αλλαγές έως ανατροπές που θα δώσουν τη χαριστική βολή στη θεωρία του success story του Δουβλίνου, της Λισαβόνας, της Μαδρίτης και της Λευκωσίας με εξαίρεση την απροσάρμοστη και δύστροπη Αθήνα που εξακολουθεί να διακινεί ο Σόιμπλε.

Αποκάλυψη-παρέμβαση

Wikileaks: Μυστικές συναντήσεις Ολάντ για το ενδεχόμενο Grexit
Το ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ καταγράφουν συνολικά, αποθηκεύουν και αναλύουν στη συνέχεια επιλεκτικά κάθε επικοινωνία στον πλανήτη, από τις συνομιλίες των προέδρων της Γαλλίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους μέχρι την ημερήσια διαδρομή ενός ανώνυμου χρήστη στο Διαδίκτυο, είναι γνωστό.Η διαμαρτυρία του Ολάντ για τις δραστηριότητες της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ ΝSA ήταν και επιβεβλημένη και αναμενόμενη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στον πραγματικό κόσμο της Ρεαλπολιτίκ και όχι του αφελούς πολιτικά ορθού, στο ερώτημα γιατί η Ουάσινγκτον μετέρχεται παρόμοιες μεθόδους η απάντηση είναι απλή: γιατί μπορεί!

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΓΛΚ Στα 9 δισ οι γερμανικές οφειλές από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε 9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι γερμανικές οφειλές έναντι της Ελλάδας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών - Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - που συνέταξε την Εκθεση για τον "Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο".
Στα 9 δισ οι γερμανικές οφειλές από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Οπως ενημέρωσε η Γ. Χαλούλου, που ερευνά εκ μέρους του ΓΛΚ το αρχείο σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας από τον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο, η οφειλή εκτιμάται σε σχεδόν 486 εκ., ήτοι σε σημερινές τιμές 9 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές.Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών επανορθώσεων που θα έδινε η Γερμανία, μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε 37 δόσεις και δυνητικά ακόμα 22 δόσεις (εφόσον δηλαδή η γερμανική οικονομία ευημερούσε).Από το σύνολο αυτό των οφειλών, υπολογίζεται ότι πληρώθηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία έπαψε να πληρώνει μετά την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης - οπότε υπήρξε παραίτηση των μεγάλων δυνάμεων από τις επανορθώσεις.

20.000 λεύγες υπό την Υφεση


20.000 λεύγες υπό την Υφεση

Γκαπ (μαθαίνω) γκουπ (γερμανικά)...

Γκαπ (μαθαίνω) γκουπ (γερμανικά)...
Γκαπ (μαθαίνω) γκουπ (γερμανικά)... Η Ευρωπαϊκή Eνωση ολοκληρώνεται χωρίς να νοιάζεται για τη μελαγχολία και την οδύνη που σκορπά στους ανθρώπους αυτή η διαδικασία. Aλλωστε, πρόκειται για μια διαδικασία εναντίον των ανθρώπων - γιατί συνεπώς να νοιαστούν οι κυρίαρχες ομάδες της αστικής τάξης για τον παράγοντα «άνθρωπος», αν δεν υπάρχει η πολιτική που θα τις εξανάγκαζε να νοιαστούν; Κι αυτήν την πολιτική σήμερα στην Ευρώπη εκφράζουν λίγες δυνάμεις και με μικρή εκλογική επιρροή (αν εξαιρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos, το Σιν Φαίην κι ελάχιστες άλλες).