26 Ιουνίου 2015

Κλείνουν το μάτι στο Ισραήλ

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ-
Αναμένουν αντίδραση του Ισραήλ οι Τούρκοι. 
Ήταν γραφτή η εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου
Πολύ γενναιόδωρο το ΑKP με την ε/κ πλευρά, θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που φοβούνται την έλλειψη στήριξης προς τον Μουσταφά Ακιντζί από τη «μητέρα πατρίδα»


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε την Τετάρτη, για πρώτη φορά, το θέμα που αποκάλυψε η αντιπολιτευόμενη ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», περί μυστικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Ρώμη, μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ντόρε Γκολντ και του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιργλίογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της προσπάθειας για συμφιλίωση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. «Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνών είναι ένα φυσιολογικό πράγμα, και ήταν γραφτό να επιφέρουν την εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας: «Πώς μπορεί κάποιος να συμφιλιωθεί χωρίς την πραγματοποίηση συναντήσεων;».


Αναμένουν απάντηση
Σε όλα τα θέματα που αφορούν την έξοδο από την κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, «η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ», συνέχισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να περιμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Τουρκίας που είναι: η καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής ισραηλινών κομάντο στον στολίσκο του Μαβί Μαρμαρά, και ο τερματισμός του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. «Είμαστε σε αναμονή για την απάντηση των Ισραηλινών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω των εσωτερικών δυναμικών του Ισραήλ. Θα μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει σε συμφωνία σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο», πρόσθεσε.

Ο χρόνος θα δείξει
Τη Δευτέρα ο Ισραηλινός αξιωματούχος, με δηλώσεις του στο Reuters, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε αν η συνάντηση σηματοδότησε την επιτάχυνση των προσπαθειών συμφιλίωσης. «Σίγουρα υπάρχει η αίσθηση ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει μετατοπιστεί μετά τις εκλογές», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Αλλά ο χρόνος θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση θα πάρει μια πιο ελαστική γραμμή στο Ισραήλ από τον Ερντογάν». Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Ερντογάν απέτυχε να επιτύχει μια πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να συνεχίσει την τροποποίηση του συντάγματος. Με αυτά τα δεδομένα, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Μητέρα πατρίδα» η Τουρκία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εφημερίδα «Ζαμάν» με άρθρο της σημειώνει ότι η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου μπορεί να επηρεαστεί, αφού τόσο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CHP) όσο και το ακροδεξιό κόμμα των Γκρίζων Λύκων (MHP) πιστεύουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP υπήρξε πολύ γενναιόδωρο με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό το ζήτημα, αναφέρει η εφημερίδα, με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί και τις προοπτικές που ανοίγονται έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό. Η έλλειψη πλήρους υποστήριξης προς το πρόσωπο του Ακιντζί «από τη μητέρα πατρίδα την Τουρκία», σημειώνει ο αρθρογράφος, μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πολιτική της Τουρκίας απέναντί στο Ισραήλ και τη Λιβύη μπορεί επίσης να επηρεαστεί, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πολιτική που ακολουθείται. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι σε περίπτωση συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συνεχιστούν με θετικούς ρυθμούς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κάτι το οποίο είχε επιβραδυνθεί το προηγούμενο διάστημα. Τέλος, όσον αφορά τυχόν επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας απέναντι σε Ρωσία και ΗΠΑ υπό μια κυβέρνηση του CHP, η «Ζαμάν» δεν διαβλέπει σημαντικές αλλαγές αφού, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εκφέρουν καμία σημαντική διαφωνία με την υπάρχουσα πολιτική.
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/244317/kleinoun-to-mati-sto-israil#sthash.AhiCYC8r.dpuf