26 Ιουνίου 2015

Κυβέρνηση: Συζητάει τα μέτρα, επιμένει για χρέος

Μαρίνα Μάνη m.mani@euro2day.gr Σε περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της», ελπίζοντας ότι θα κερδίσει ανταλλάγματα για τα σκληρά μέτρα. Το μήνυμα Τσίπρα και το κατά Λαγκαρντ «ενιαίο μέτωπο» των θεσμών. Το τηλεφώνημα στον ΠτΔ και τα «Ιουνιανά» ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο.
Κυβέρνηση: Συζητάει τα μέτρα, επιμένει για χρέος Από τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στον Ντόναλντ Τουσκ «ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», λείπει η λέξη «ακόμα».
Οι κυβερνητικές πηγές που την έδωσαν στη δημοσιότητα διευκρινίζουν ότι δεν... λογόκριναν τον πρωθυπουργό, καθώς όλες οι πληροφορίες που μεταφέρουν από το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες έχουν την ίδια κατάληξη: η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της. Η οποία δεν αφορά μόνο στο πακέτο της πρότασης που έχει παραδώσει στους θεσμούς (άλλωστε τα κόψε-ράψε συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς) αλλά στη βασική προϋπόθεση που έχει θέσει για την επίτευξη συμφωνίας: την σαφή δέσμευση για την αντιμετώπιση του χρέους.

Κοινό μέτωπο οι «θεσμοί»

Μέχρι χθες τη νύχτα, αυτό το θέμα έδειξε να προσκρούει στον τοίχο και των τριών «θεσμών». Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι «θεσμοί» έχουν ενιαίο μέτωπο και ότι το χρέος θα αντιμετωπισθεί αφού πρώτα η Αθήνα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον, από πλευράς Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν σημειώθηκε κάποια υποστηρικτική κίνηση, με τον ίδιον να δηλώνει ότι θα μιλήσει μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης. Αυτή η στάση δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι δεν αποκλείουν να υπάρξει παρέμβαση «λίγο πριν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα».

Η κλεψύδρα αδειάζει

Το επόμενο «ραντεβού» του Eurogroup ορίσθηκε για το Σάββατο και, πλην απροόπτου, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβερνητικής αποστολής θα επιστρέψουν σήμερα στην Αθήνα, πλην του Ευ. Τσακαλώτου που θα παραμείνει στις Βρυξέλλες.
«Αν ζητηθεί από τον πρωθυπουργό τέταρτος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δεν θα πει όχι» διευκρινίζει κυβερνητική πηγή, παραπέμποντας στο «αίτημα» που φέρεται να έχει θέσει η Ανγκελα Μέρκελ «να λήξουν όλα μέχρι το βράδυ της Κυριακής πριν ανοίξουν οι αγορές».
Ετσι κι αλλιώς, το ισχύον δανειακό πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 30 Ιουνίου, οπότε στην κλεψύδρα δεν έχουν απομείνει και πολλοί κόκκοι μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους στη διαπραγμάτευση – και όχι μόνο.

«Μην μας υποτιμάτε»...

Η κυβέρνηση "απάντησε" σ΄αυτό το ενιαίο μέτωπο δημοσιοποιώντας τον διάλογο που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής.
Στο σχόλιό του δηλαδή «the game is over» ο πρωθυπουργός φέρεται να παρέπεμψε στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους, στα τρία εκατομμύρια φτωχούς και στις χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα για να παρατηρήσει «αυτό δεν είναι παιχνίδι».
Και, κυρίως, να στείλει μήνυμα στους εταίρους με τη φράση-προειδοποίηση: «Μην υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί αν φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Τσίπρας καλεί Προεδρικό Μέγαρο

Το πολιτικό κλίμα είναι τόσο ηλεκτρισμένο ώστε όταν το μεσημέρι χθες έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο «άναψαν τα τηλέφωνα» καθώς όλων το μυαλό πήγε σε εκλογική προετοιμασία.
Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου διευκρίνισε πως «απλώς» ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την υποστήριξή του στην διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης...
Επ΄ ευκαιρία, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν και την έτερη «φήμη» ότι αναζητείται τρόπος να «περάσει» η συμφωνία (σ.σ. εάν υπάρξει...) από τη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αποφευχθεί η ψηφοφορία: «Η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή τελεία και παύλα», είναι η απάντηση στο σχετικό ερώτημα.

Κατά Σαμαρά για «Ιουνιανά»

Οι τόνοι ανέβηκαν χθες και στο θέμα της "μεταβατικής κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό" που πρότεινε προχθές ο Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος βεβαίως πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση αφορά στο ενδεχόμενο να χαθεί η δεδηλωμένη στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας, ωστόσο στην κυβέρνηση την ερμήνευσαν ως πρόβα "πραξικοπήματος" για να ανατραπεί η κυβέρνηση Τσίπρα "με συντονισμένες κινήσεις εντός κι εκτός".«Η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί σε 'Ιουνιανά' ούτε σε σενάρια υπονόμευσης της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.Ενώ η Κουμουνδούρου καυτηρίασε την παρέμβαση του αρχηγού της ΝΔ με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, ο κ. Σαμαράς εκφράζει τους μύχιους πόθους του. Ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό προκειμένου να υπογράψει και να εφαρμόσει ό, τι ζητούν οι δανειστές.Άραγε αυτές τις σκέψεις τις κρατά για τον εαυτό του ή τις μοιράζεται με ευρωπαίους αξιωματούχους;"...