16 Αυγούστου 2013

Συνειδητή επιλογή

Η προχθεσινή αιματοχυσία στην Αίγυπτο ήταν συνειδητά προσχεδιασμένη επιλογή της στρατιωτικής ηγεσίας για μετωπική σύγκρουση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία κλιμάκωση που τερμάτισε οριστικά και αμετάκλητα τα όποια σενάρια για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης.Η παραίτηση του Ελ Μπαραντέι από τη μεταβατική κυβέρνηση μαρτυρά ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται πλέον ούτε για τα προσχήματα μίας μεταβατικής διακυβέρνησης που θα οδηγούσε σε εκλογική αναμέτρηση.
Η εφιαλτική προοπτική ενός μακρόχρονου εμφύλιου πολέμου στην Αίγυπτο με ανεξέλεγκτες παρενέργειες στον αραβομουσουλμανικό κόσμο από το Μαρόκο μέχρι το Ιράκ είναι τώρα πιο κοντά.
Πρόκειται για μία δυναμική περιφερειακή κλιμάκωση που δεν αφορά μόνον τη σύγκρουση του Πολιτικού Ισλάμ με τους μηχανισμούς και το τμήμα της κοινωνίας που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ισλαμοποίησης.

ΥΠΕΞ: «Βαθιά ανησυχία» για τη βία σε βάρος κληρικών στην Πρεμετή

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ελπίζει οι ενέργειες αυτές, «να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης»

Τη «βαθιά ανησυχία» του για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή στην Αλβανία εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/xrimata-eidika-misthologia-660_3.jpg
Με την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επισημοποιήθηκε η ένταξη του ελληνικού προβλήματος στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιό του. Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδεται στη χώρα μας από αμερικανικής πλευράς ήταν η συγκέντρωση γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο επιτελείου βασικών συνεργατών του και αυτό παρ' όλο που η ελληνική παρουσία, πέρα από τον πρωθυπουργό, βρέθηκε εξαρχής υποβαθμισμένη και αξιοδάκρυτη.Περισσότερη σημασία αποδίδει η αμερικανική πλευρά στην οικονομική και γεωπολιτική σταθεροποίηση της περιοχής από όσο πιστεύει η ελληνική.

Σ. Αραβία: Άραβες και μουσουλμάνοι να ενωθούν κατά τρομοκρατίας Κάλεσμα του μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας προς Άραβες και μουσουλμάνους

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201308/143947/images/hom_egyptsygkrouseis17.jpgΟ μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ κάλεσε σήμερα τους Άραβες να ενωθούν εναντίον των «προσπαθειών αποσταθεροποίησης» της Αιγύπτου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στήριξης της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης.Διαβάζοντας ένα γραπτό κείμενο, ο Σαουδάραβας μονάρχης είπε ότι «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο λαός του και η κυβέρνησή του στέκονται σήμερα στο πλευρό των αδελφών τους στην Αίγυπτο εναντίον της τρομοκρατίας».Η δήλωση του Σαουδάραβα μονάρχη μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Τουρκικό «Watergate» Νέο πολιτικό σκάνδαλο κλυδωνίζει την Άγκυρα

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201308/143899/images/hom_mit.jpgΤου Νίκου Στέλγια
Ένα νέα πολιτικό σκάνδαλο έρχεται να αφήσει την σκιά του στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) παρακολουθούν τις κινήσεις και τις συνομιλίες των στελεχών της. Ακόμη, η ΜΙΤ δημιουργεί φακέλους για το πολιτικό παρελθόν των μελών της. Η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει με αμηχανία τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.Πριν από λίγες ώρες, η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανακοίνωσε ότι έχει διαπιστώσει ότι τουλάχιστον 15 στελέχη του κόμματος έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΜΙΤ, η οποία ελέγχεται από την τουρκική πρωθυπουργία. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία και τεκμήρια, τα οποία ρίχνουν φως στον ισχυρισμό της.

Θεσσαλονίκη: Ανοιξε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Υστερα από ένα περίπου χρόνο, που ήταν κλειστό για λόγους ανακαίνισης, άνοιξε και πάλι για το κοινό το σπίτι μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Τα επίσημα εγκαινία έγιναν σήμερα, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ömer Çelik, παρουσία του πρέσβη της Τουρκίας, Kerim Uras, του πρόξενου Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Tugrul Biltekin, του υφυπουργού Εξωτερικών Ελλάδος, Ακη Γεροντόπουλου, του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και άλλων εκπροσώπων τόσο της Τουρκίας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Η Τουρκία ποντάρει στους υδρογονάνθρακες του Κουρδιστάν Στόχος της να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από Ρωσία και Ιράν


Η Τουρκία ποντάρει στους υδρογονάνθρακες του ΚουρδιστάνΗ Αγκυρα έχει ενισχύσει σιωπηρά την παρουσία της στην αναδυόμενη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ, ποντάροντας στην ημι-αυτόνομη περιοχή για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και το Ιράν. Τουρκικές εταιρείες συνεργάζονται με την Exxon Mobil που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του αντικειμένου, εταιρεία με την στήριξη του δημοσίου συστάθηκε πρόσφατα με σκοπό την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά των συνόρων.

Αίγυπτος: Τι κρύβει η επίδειξη δύναμης του στρατού


http://www.naftemporiki.gr/fu/p/686860/638/399/0x0000000000704d6f/2/aiguptos-nea-epeisodia-kairo.jpg
Γιατί ο στρατός επέλεξε την απευθείας σύγκρουση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η νέα στρατηγική «μηδενικής ανοχής» στις διαδηλώσεις και η αδυναμία πολιτικής λύσης. Τα βαθύτερα προβλήματα της οικονομίας και ο αποδιοπομπαίος τράγος.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας από νωρίς το πρωί της 14ης Αυγούστου προχώρησαν σε επιχείρηση με σκοπό να διαλύσουν τους διαδηλωτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο. Ξεκινώντας την αυγή, ο αιγυπτιακός στρατός και η αστυνομία χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει επί έξι εβδομάδες στη Nahda Square της Γκίζας και στη Rabaa al-Adawiya Mosque στην πόλη Νασρ.

Μαθήματα ιστορίας για τη φτώχεια Πηγή:www.capital.gr

http://3.bp.blogspot.com/-nTPsSiJoiOs/UOwhnR0nviI/AAAAAAACNc0/TmtF9_B71Qc/s1600/ftwxia32.jpg
Του Martin Ravallion
Κατά τα τελευταία 200 χρόνια ο κόσμος στο σύνολό του έχει δει μια σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης της απόλυτης φτώχειας. Η επιτυχία της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα στην μείωση της απόλυτης φτώχειας είναι γνωστή, όπως είναι και η επιτυχία της Κίνας και της Ινδίας σε πιο πρόσφατες εποχές. Έχουμε δει επίσης, ενθαρρυντικά σημάδια ταχύτερης προόδου κατά της φτώχειας σε μεγάλο μέρος της Αφρικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στον κόσμο με λιγότερο από (ας πούμε) 1 δολάριο την ημέρα έχει μειωθεί από 80% και πλέον που ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα σε κάτω από 20% που είναι σήμερα.

Η υπερδύναμη όμηρος των "πελατών"

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130816/engine/newego_LARGE_t_1101_54236507_type12128.jpg
Του Κώστα Ράπτη
Η ωμή καταστολή από την αστυνομία και τον στρατό της Αιγύπτου των καθιστικών διαμαρτυριών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν είναι απλώς το πλέον αιματηρό επεισόδιο της σύγχρονης αιγυπτιακής ιστορίας, με απολογισμό (ακόμη προσωρινό) τουλάχιστον 638 νεκρούς. Δεν είναι καν άλλη μια απόδειξη της “υποκρισίας” της Δύσης, η οποία αρνούμενη να κατονομάσει ως “πραξικόπημα” την ανατροπή του ισλαμιστή πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου Mohamad Morsi στις 3 Ιουλίου και αντιδρώντας χαλαρά στην πρώτη σφαγή δεκάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών έξω από την έδρα της Ρεπουπλικανικής Φρουράς λίγες μέρες μετά έδωσε με τον τρόπο της το πράσινο φως για το τωρινό πολύ μεγαλύτερο μακελειό.

Αίγυπτος: Ποιος θα ελέγχει τα νερά του Νείλου;

http://dam.alarabiya.net/images/d2277a9b-781e-4443-85ad-f5b7c4721d12/600/338/1?x=0&y=0
Η γεωπολιτική κατάσταση της λεκάνης του Νείλου άλλαξε απότομα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Αιθιοπίας ότι ξεκινά τις εργασίες κατασκευής του Φράγματος της Αναγέννησης, στον Γαλάζιο Νείλο. Η απόφαση αυτή ξύπνησε στην Αίγυπτο τον προαιώνιο φόβο της λειψυδρίας, τροφοδοτώντας τις περιφερειακές εντάσεις σχετικά με τον έλεγχο του ποταμού.
  Του Habib Ayeb*

Τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ – Ο φόβος του εκλογικού αιφνιδιασμου και το στοίχημα της ΔΕΘ


SYRIZA HGETIKI OMADA

Το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο Φθινόπωρο και η πρεμούρα του κυβερνητικού επιτελείου να περάσει τα αντιλαικά μέτρα και να κλειδώσει όπως-όπως το πλεόνασμα, έχει βάλει " φωτιά στα τόπια " της Κουμουνδούρου που σπεύδει να προλάβει τη ΔΕΘ, αλλά και να απαλλαχτεί από τις γνωστές " παιδικές ασθένειες " του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αμερική και η Μέση Ανατολή: τι πήγε στραβά

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSIN5nZXJEqrAUBA0u4hSyu8QaN1BtebpP7SIuwYAOu236R-fanUQ
Του Σωτήρη Ρούσσου*
 Ηταν το 2002, λίγο πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, όταν η τότε σύμβουλος Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, δήλωνε πως οι αραβικοί λαοί δεν έχουν τη δύναμη να φέρουν τη δημοκρατία και γι’ αυτό οι ΗΠΑ έπρεπε να παρέμβουν δυναμικά για να ρίξουν τα τυραννικά καθεστώτα στην περιοχή. Επτά χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Ομπάμα, στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, υποστήριζε με πολύ πιο διακριτικό τρόπο την αλλαγή που θα ερχόταν σταδιακά από τις γηγενείς πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού Ισλάμ. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ ήθελαν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία την αλλαγή των αυταρχικών καθεστώτων των «ισόβιων προέδρων», αλλά σε καμία περίπτωση των προνεωτερικών μοναρχιών της αραβικής χερσονήσου.

Θερμοκρασία Σιβηρίας στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/08/Samaras-Putin-280x250.jpg
Του Θανάση Αυγερινού Με ψυχρότητα αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι το αίτημα Σαμαρά για μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στον αέρα η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα μετά τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ. Γιατί θεωρείται απίθανη η επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα.Ουδεμία προς το παρόν ένδειξη υπάρχει από πλευράς Κρεμλίνου σχετικά με την απάντηση του προέδρου Πούτιν στο αίτημα του πρωθυπουργού να μειωθεί και προς την Ελλάδα η τιμή του φυσικού αερίου που μας προμηθεύει η ρωσική «Γκαζπρόμ».Μετά το προχθεσινό σχόλιο Ρώσου αξιωματούχου ότι «ο πρόεδρος Πούτιν δεν επικοινωνεί με τους ηγέτες ξένων χωρών μέσω του Τύπου και απαντά επιμελώς στις επιστολές που του απευθύνονται» –δείγμα ορισμένης ενόχλησης της ρωσικής διπλωματίας από την όλη διαδικασία–, διπλωματικές πηγές επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Mε προσφορές και «δωρεές» εξοπλίζουν και μάχονται για την ελληνική αγορά

http://www.ellada-russia.gr/files/assets_LARGE_t_420_54234436_type12128-1.jpgΔήμος Βερύκιος .Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Αμερικής αλλά και της Ρωσίας η ελληνική αγορά των εξοπλισμών παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει γονατίσει τη χώρα καθιστώντας αδύνατη -προς το παρόν τουλάχιστον- την οποιαδήποτε έστω και μικρή αγορά νέου οπλικού συστήματος.Και οι δύο υπερδυνάμεις προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα και ρίχνουν την προσοχή τους στη διατήρηση των επαφών τους με τον χώρο των ελληνικών εξοπλισμών μέσω «δωρεών», ειδικών προσφορών και φθηνών λύσεων όπως συντήρηση και εκσυγχρονισμό υπαρχόντων υλικών.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ Η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Τουρκία

http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/130815122452-08-egypt-0815-horizontal-gallery.jpg
Η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, ανέφερε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τις τουρκικές επικρίσεις σχετικά με τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποίησε το Κάιρο κατά των υποστηρικτών του έκπτωτου αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, στις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις.«Ο Ναμπίλ Φάχμι, ο υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να αποσύρει τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Άγκυρα, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλάχ, για διαβουλεύσεις», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, μη παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες.