02 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία και Ευρώπη

http://www.frontpagemag.com/sites/default/files/uploads/2014/07/HBFi2F6f_Pxgen_r_630xA.jpgΕίναι η ώρα της απαίτησης της Κύπρου για δημοκρατία και κράτος δικαίου στη φόρμουλα λύσης που συζητείται εντός και εκτός Κύπρου…
Η τουρκική πολιτική βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση μετάβασης από το κεμαλικό καθεστώς, που για 80 χρόνια κυβέρνησε κατά τρόπο κυρίαρχο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, στην ηγεσία του Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια αποκαθηλώνει ολοκληρωτικά τον Κεμάλ και εγκαθιδρύει στη θέση του ένα είδος σουλτανικής ηγεμονίας, που θα επιχειρήσει να διοικήσει την Τουρκία σε ένα αντιφατικό σχήμα ισλαμικής έμπνευσης, αυταρχικής διακυβέρνησης με δυτικόστροφο, δημοκρατικό προσωπείο.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης; Ποτέ!

συγγραφέα, συντονιστή της σχολής: «Ανοιχτή Τέχνη»
  Α) Εϊναι παράδοξο ή αναμενόμενο που είμαστε η μόνη χώρα, απ’ τους νικητές του Β΄ Π. Π, που δεν έχει κεντρικό μουσείο Εθνικής Αντίστασης; Εϊναι τυχαίο που δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο για τους 300.000 άμαχους δολοφονημένους Αθηναίους από τον λιμό τον μαύρο χειμώνα του ’41-’42, λιμό που προκλήθηκε επειδή οι Γερμανοί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο πολέμου, δεν αρκούνταν στο να σιτίζουν τα στρατεύματα κατοχής εδώ, αλλά έστελναν τρόφιμα και στα στρατεύματα του Ρόμμελ; Μίλησε ποτέ κάποιος επίσημος γι’ αυτό;  Θα βλέπαμε τότε αν ξεστόμιζε ο Σ¨οιμπλε την λέξη «Ανοησίες» αναφερόμενος εμμέσως  στις γερμανικές αποζημιώσεις  και ευθέως στον πρωθυπουργό μας που δεν αντέδρασε στην ύβρι.

"Σαν βγω από αυτή τη φυλακή..."

«Είμαι 40 χρονών, χρήστης από τα 12 και από 15 χρονών μπαινοβγαίνω στις φυλακές. Έχω μια κόρη 9 χρονών και την έχω δει μόνο στις άδειες. Εδώ βρήκα φίλους, μια δεύτερη οικογένεια, θέλω να τελειώσω το πρόγραμμα, να αποφυλακισθώ και να ζήσω με την κόρη μου, να τη μεγαλώσω σωστά».
Είναι τα λόγια του Γκιουνάι, ενός από τους 12 χρήστες κρατούμενους των Φυλακών Διαβατών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ "Προμηθέας" στη νέα αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσα στις Φυλακές.Ο Γκιουνάι απευθύνεται στον πρωθυπουργό, που έχει δίπλα του τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, σε μια ξεχωριστή συνάντηση, χωρίς πρωτόκολλο και επισημότητες, και μιλάει για την ελπίδα, την ισχυρή θέληση του να ξεφύγει οριστικά από τα ναρκωτικά και να αρχίσει μια νέα ζωή, αλλά και τον φόβο του.«Φοβάμαι, μήπως ξαναχαθώ στα ναρκωτικά. Ακόμα κι όταν αποφυλακιστώ θέλω να είμαι κοντά στον "Προμηθέα" γιατί φοβάμαι τον εαυτό μου. Η κόρη μου με κρατάει», εξομολογείται.

Τουρκία- Αποτίμηση του αποτελέσματος και πιθανές εξελίξεις


Supporters of Justice and Development Party (AKP) celebrate after hearing the results of the general elections in Istanbul, Turkey, 01 November 2015. EPA, CEM TURKEL
Tο αν και πώς θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) σε αναθεώρηση του συντάγματος για τη μεταβολή του πολιτεύματος σε προεδρικό, είναι το ζήτημα που θα απασχολήσει την Τουρκία στο άμεσο μέλλον. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν στα μέσα Νοεμβρίου και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων.Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν, με το ΚΔΑ να αποκτά την αυτοδυναμία με 49,48% και 317 έδρες. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) με 25,32% και 134 έδρες, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΚΕΚ) με 11,90% και 40 έδρες και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ) με 10,75% και 59 έδρες. Διαδικαστικά και πολιτικά η προοπτική αφορά τον σχηματισμό της κυβέρνησης και τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ «Εγκατέλειψαν» τα Σκόπια πέντε μεγάλοι της ΕΕ

«Εγκατέλειψαν» τα Σκόπια πέντε μεγάλοι της ΕΕ

Πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. αποχώρησαν από την αποκαλούμενη ομάδα "Φίλοι της Μακεδονίας", απογοητευμένες από το γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την επίλυση της βαθιάς πολιτικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, γράφει η καλά ενημερωμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων "Novatv".

Πράκτορες του Ερντογάν εξαφάνισαν το περιοδικό ΝΟΚΤΑ του Γκιουλέν

http://cdn.haberiyakala.com/assets/uploads/images/manset/2015/11/02/manset_paralel-yapinin-yayin-organi-nokta-dergisi-skandal-bir-kapak-yapti_6y8lK25q557Cz66.pngΑπόφαση για κατάσχεση του περιοδικού ΝΟΚΤΑ από τα περίπτερα διέταξε Τούρκος εισαγγελέας με την κατηγορία ότι καλεί σε εμφύλιο πόλεμο τη χώρα. Ταυτόχρονα δύο στελέχη του περιοδικού, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή του, συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης το περιοδικό ΝΟΚΤΑ στηρίζει τον εχθρό του Ερντογάν ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η απόφαση επιδόθηκε στις 16.30 ώρα Τουρκίας στα κτίρια του περιοδικού από ομάδα των αστυνομικών δυνάμεων ασφαλείας. Αμέσως κατασχέθηκαν τα περιοδικά που βρίσκονταν στα γραφεία του περιοδικού ενώ ξεκίνησε η κατάσχεση και από τα περίπτερα.

Το καλό και το κακό σενάριο στην οικονομία

EuroEorkingGroup 1a logo LLL
Ημέρες των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά θυμίζει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.
Πρώτο Θέμα  – του Σταύρου Λυγερού
Η συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη του Euroworking Group δεν κατέληξε σε θετική έκθεση, με αποτέλεσμα τα δύο επίμαχα ζητήματα (οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και η εξεύρεση ισοδυνάμων για να μην μπει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση) να παραπεμφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου.

Κούρδος ποιητής αυτοεξορίζεται μετά τη νίκη Ερντoγάν

Ο κούρδος ποιητής και δημοσιογράφος Γιλμάζ Οντάμπασι ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε την Τουρκία για να ζήσει αυτοεξόριστος στη Γαλλία, μετά τη συντριπτική νίκη του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές. "Βρίσκομαι στην Ελβετία και εγκατέλειψα σήμερα την Τουρκία σε ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας", έγραψε ο Γιλμάζ Οντάμπασι στον λογαριασμό του στο Twitter.
O 53χρονος στρατευμένος ποιητής και δημοσιογράφος, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, δήλωσε ότι ο τουρκικός λαός "είναι ερωτευμένος με τον δήμιό του", αφού ψήφισε μαζικά (49,4%) για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Γιάννης Μουζάλας: «Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα στον Εβρο» Μιλάει στο «Βήμα» για τις συνεχώς αυξανόμενες ροές προσφύγων


Γιάννης Μουζάλας: «Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα στον Εβρο»
Δεκάδες πρόσφυγες πνιγμένοι στο Αιγαίο την τελευταία εβδομάδα, οι συντριπτικά περισσότεροι παιδιά. Με το που χάλασε ο καιρός, οι κακοφτιαγμένες και υπερφορτωμένες βάρκες άρχισαν να ανατρέπονται και το κύμα ξεβράζει πτώματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι διακινητές δεν συγκινούνται από τα μποφόρ. Σπρώχνουν τους πρόσφυγες στις βάρκες, κατά προτίμηση χωρίς σωσίβιο που είναι ογκώδες, για να χωρούν περισσότεροι.

"Μαύρη ημέρα" για την Τουρκία η νίκη Ερντογάν

Στη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, επικρίνοντας την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. «Μαύρη ημέρα για την Τουρκία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Die Welt.«Σε μια κανονική δημοκρατία θα έπρεπε κανείς να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, το AKP. Όμως η Τουρκία δεν είναι», εξηγεί η εφημερίδα.

Σε μια δημοκρατία ο πρόεδρος της χώρας δεν θα υπερέβαινε τις εξουσίες του, δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές επειδή δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης δεν θα μετέδιδε αποκλειστικά την προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζει η Welt.

Οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια «αποστολή» τους «H εξωτερική πολιτική μας έχει αποτύχει» αναγνωρίζουν πολλοί στην Ουάσιγκτον


Οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια «αποστολή» τους
Δύο «ανατροπές» σε 48 ώρες; Δεν κρύβει την «απορία και το δέος» που τον κατέλαβαν ο αρθρογράφος της «Washington Post» την περασμένη Πέμπτη με τις δύο απρόοπτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα. Να λάβει μέρος η Αμερική σε υπουργική διάσκεψη για τη Συρία στην οποία θα παρακαθήσει και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών και, δεύτερη, να «εξαφανιστεί» η περίπτωση αποστολής στη Συρία αμερικανικών μονάδων στρατού ξηράς από τις «προτάσεις για απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ» που επί μήνες περιφέρονται στην Ουάσιγκτον.

Ο άλυτος γρίφος του Προσφυγικού Η δοκιμασία των αντοχών της ΕΕ, η στρατηγική της Μέρκελ και η ασαφής πολιτική της Ελλάδας


Ο άλυτος γρίφος του Προσφυγικού
«Ευχαριστούμε Γερμανία» φωνάζουν οι πρόσφυγες που βρήκαν εκατοντάδες τραπέζια, τρόφιμα και νερό στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ντόρτμουντ

Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα από τα ζητήματα του Αιγαίου , τόνισε ο Κοτζιάς


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα και είναι καυτό πρόβλημα, μπορεί και πρέπει να λυθεί, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου και σημειώνει:«Το Αιγαίο δεν έχει πρόβλημα, η Τουρκία διεκδικεί και προκαλεί πρόβλημα, ενώ το Κυπριακό το έχει ήδη προκαλέσει με την παράνομη κατοχή. Το ένα μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο και προηγείται το Κυπριακό».

Απεξάρτηση από τη Μέση Ανατολή...

Οι συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία κλείνουν ένα κεφάλαιο και ανοίγουν ένα νέο στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή:
• Στην περίοδο 2013-15 η Ουάσιγκτον με αφετηρία τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν την άνοιξη του 2013 αποδέχθηκε και διαχειρίσθηκε με σχετική επιτυχία ως αναπόφευκτη αλλά και αναγκαία την εμπλοκή της Ρωσίας και του Ιράν στην αναζήτηση σταθεροποίησης όχι μόνον στη Συρία αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.
• Στη Βιέννη όλοι οι δυσαρεστημένοι με την αμερικανική στροφή -Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Ιορδανία, Τουρκία, Γαλλία και άλλοι- αποδέχθηκαν τον ρόλο της Μόσχας και της Τεχεράνης και μαζί αναζητούν κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία. «Μεγάλος απών» το Ισραήλ, διανύει μια πρωτοφανή περίοδο εσωστρέφειας.

Ο θρίαμβος της εθνικιστικής ρητορικής στην Τουρκία Η επόμενη μέρα στους νικητές, οι προβληματισμοί στην αντιπολίτευση και οι Κούρδοι Του Νίκου Στέλγια

Το αποτέλεσμα της κάλπης στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία έβγαλε μεγάλο νικητή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μία νίκη που  σφραγίζει για μία ακόμη φορά την ηγεμονική θέση του κόμματος στο τουρκικό πολιτικό πεδίο 13 χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία, με μία μικρή διακοπή έξι μηνών.Με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  οι πρώτες πληροφορίες από ολόκληρη την Τουρκία μας επιτρέπουν να εξάγουμε μία σειρά συμπερασμάτων. Τα πορίσματά μας έχουν ως εξής:
-Σε κλίμα πολέμου, αιματοκυλίσματος, βομβιστικών επιθέσεων και πολιτικής-κοινωνικής πόλωσης το ΑΚΡ κατάφερε να αυξήσει τους ψηφοφόρους του από 18 εκατ. σε περίπου 22 εκατ. Αυτή είναι μία αξιοσημείωτη αύξηση. Από ποιες πολιτικές δυνάμεις άντλησε το ΑΚΡ τις πολύτιμες ψήφους;

Η Τουρκία λίγες ώρες μετά την κάλπη των πρόωρων εκλογών… πρώτη αξιολόγηση


turkiye siyasal liderleri 2

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Σάρωσε το ΑΚP, ελπίζει η Κύπρος


Δεν κλείνει ο ιστορικός κύκλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, το ΑΚP, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις, εξασφάλισε ποσοστό 49,2%, το οποίο τού επιτρέπει τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου.Ενώπιον των ιστορικών ευθυνών του ο ΝταβούτογλουΗ νίκη του Τούρκου πρωθυπουργού, σε μια περίοδο που ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την ατζέντα του για αλλαγή του συντάγματος, δίνει στον κ. Νταβούτογλου την ευκαιρία να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο και να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το Κουρδικό και κυρίως το Κυπριακό.Χωρίς εξαρτήσεις από συμμαχίες με εθνικιστές, η χθεσινή εκλογική νίκη του ΑΚP διατηρεί ορθάνοιχτο το παράθυρο για λύση του Κυπριακού.

Ο τελευταίος «άσσος» του Ερντογάν;

Μιχάλης Γιαννεσκής Το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2015 στην Τουρκία αποτελεί μια Πύρρειο νίκη για τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να πορεύεται στον ολισθηρό μονόδρομο της εξάρτησης από ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία, όπως δείχνουν οι πρόσφατες πτωτικές τάσεις της οικονομίας της χώρας, προσφέρουν βραχυχρόνια ανάπτυξη με ημερομηνία λήξης.

Σχέδιο «Raus» για το Προσφυγικό

Σχέδιο «Raus» για το Προσφυγικό - Media
Οι ατελείωτες ροές προσφύγων αρχίζουν να «βαραίνουν» επικίνδυνα πάνω στη γερμανική κοινωνία, αλλά και στη δημοτικότητα της Μέρκελ, με συνέπεια η πανικόβλητη καγκελάριος, που βλέπει για πρώτη φορά να αμφισβητείται η ηγεμονία της εντός συνόρων, να θέλει άρον - άρον να φορτώσει το πρόβλημα αλλού, δηλαδή σε Ελλάδα και Τουρκία, εκμεταλλευόμενη άλλους ισχυρούς μοχλούς πίεσης.Μετά τη σχετικά σύντομη «γερμανική άνοιξη» φιλοξενίας και ανθρωπισμού και τα εξώφυλλα της «Μαμάς Μέρκελ» ως άλλης Μητέρας Τερέζας, η γερμανική κοινωνία διαχώρισε γρήγορα την αλληλεγγύη ως ιδέα από την έμπρακτη διαχείριση των ποταμιών των απελπισμένων.

Τουρκία: Πύρρειος νίκη του Ερντογάν;

Βρέθηκα στο Ντιγιαρμπακίρ για παρακολουθήσω τις εκλογές. Έξω από όλα σχεδόν τα εκλογικά κέντρα υπήρχαν τανκς κι ένοπλοι στρατιώτες. Αν λάβει κάνεις υπόψη ότι η πόλη αυτή, η καρδιά του Κουρδιστάν, ήταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες υπό πολιορκία με κατ’οίκον περιορισμό και με δολοφονίες μερικών πολιτών, συμπεραλαμβανομένου κι ενός παιδιού, καταλαβαίνει σε τι κλίμα διεξήχθησαν οι εκλογές. Τουλάχιστον σε αυτή την πόλη.
Οφείλω βέβαια να πω για χάριν σωστής ενημέρωσης ότι μπήκαμε σχεδόν σε όλα τα εκλογικά κέντρα που επισκεφθήκαμε, ίσως πέραν των 15. Πλην ενός που δεν μας επετράπη η είσοδος ένεκα μίας κάποιου τύπου έντασης που προκλήθηκε μετά από φωτογράφηση των στρατιωτών, ενώ παρακολουθούσαμε επίσης την καταμέτρηση ψήφων σε ένα εκλογικό κέντρο. Μίας καταμέτρησης που έγινε υπό την παρουσία μας και την παρουσία εκπροσώπων όλων των κομμάτων.
Είμαι όμως της άποψης ότι το αποτέλεσμα αυτό, η νίκη του Ερντογάν, αποφασίστηκε, νοθεύτηκε καλύτερα,  από τον φόβο, τον τρόμο των συγκρούσεων και της πιο πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης - δολοφονίας περισσότερων από 100 ανθρώπων στην Άγκυρα.

Π. Λαφαζάνης: Τόλμη για μια ριζοσπαστική συζήτηση

http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2014/10/lafazanis1-630x400.jpgΤου Παναγιώτη Λαφαζάνη-Πρώτη φορά, μάλλον, βλέπουμε να ''καταριέται'' μαζικά ο κόσμος μια κυβέρνηση που έχει νωπή λαϊκή εντολή, η οποία μόλις ξεπερνάει τον ένα μήνα. Η κυβέρνηση Τσίπρα μοιάζει σε λίγες βδομάδες να έχει εξαντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που της έδωσε ο λαός στις 20 Σεπτέμβρη.Από πολλές απόψεις αυτή η ''σιωπηρή'' ψήφος εξπρές της 20ης Σεπτέμβρη προς τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε αντίθεση, εχθρότητα και για πολλούς/ες σε μίσος για την υφαρπαγή και την κοροϊδία.Συνολικότερα, μια συναινετική πολιτική μνημονιακή τάξη πραγμάτων προξενεί τη βαθιά λαϊκή απέχθεια και αποστροφή. Σωριάζεται ξανά με γδούπο, συμπαρασύροντας τώρα στο γκρέμισμα της και το νέο μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ, που απηλλάγη από τα αριστερά ''βαρίδια'', τα οποία προέτασσαν τις παλιές προγραμματικές δεσμεύσεις του.

Είναι ο Φράχτης Ηλίθιε γιατί Είναι ο Εβρος και η Θράκη

Διαδηλωτής κρατά βεγγαλικό σε συγκέντρωση-πορεία για την κατάργηση του συνοριακού φράκτη στον Έβρο, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STRΗ Διεθνής Αμνηστία έχει ορίσει ξεκάθαρα τον όρο Πρόσφυγας, δια του αποκλεισμού λοιπόν παράγεται και ο ορισμός του παράτυπου μετανάστη-Λαθρομετανάστη. Ως όψιμοι τιμητές και ως νεόκοποι οραματιστές πολλοί αγνοούν τις εκατόμβες θυμάτων πρίν την ύψωση του φράκτη.Πως προέκυψαν; απλό, πνιγμένοι στον ποταμό και στις αντιαρματικές τάφρους, παγωμένοι απο το κρύο,σκοτωμένοι απο ναρκοπέδια, δολοφονημένοι  απο τα αποσπάσματα του τουρκικού στρατού.Άπαντες γνωρίζουν πως το τουρκικό κράτος είναι κράτος-παρίας.Πως το εμπόριο ψυχών έχει αναχθεί στην πιο κερδοφόρα οικονομική του δραστηριότητα με την άψογη συνεργασία τουρκικού κράτους και παρακράτους.Στην δραστηριότητα αυτή δεν υπάρχει κανείς ηθικός κανόνας παρά μόνο το οικονομικό όφελος. Πολύ καθαρά το χρήμα σώζει.Φυσικά και δεν εξαιρείται η τοπική κοινωνία απο την διαδικασία αυτή.Κατά καιρούς φορείς της όποιας και μέλη της, εμπλέκονται στην διαδικασία της διακίνησης αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη και όχι μόνο χρηματικά. Ο δε κύκλος του μαύρου χρήματος διαχέεται φορές  επι της συνολικής κοινωνικής βαθμίδας.