02 Νοεμβρίου 2015

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Σάρωσε το ΑΚP, ελπίζει η Κύπρος


Δεν κλείνει ο ιστορικός κύκλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, το ΑΚP, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις, εξασφάλισε ποσοστό 49,2%, το οποίο τού επιτρέπει τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου.Ενώπιον των ιστορικών ευθυνών του ο ΝταβούτογλουΗ νίκη του Τούρκου πρωθυπουργού, σε μια περίοδο που ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την ατζέντα του για αλλαγή του συντάγματος, δίνει στον κ. Νταβούτογλου την ευκαιρία να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο και να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το Κουρδικό και κυρίως το Κυπριακό.Χωρίς εξαρτήσεις από συμμαχίες με εθνικιστές, η χθεσινή εκλογική νίκη του ΑΚP διατηρεί ορθάνοιχτο το παράθυρο για λύση του Κυπριακού.


Με μια εκλογική ανατροπή που θα γραφτεί στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία φτάνοντας σχεδόν το 50% των ψήφων στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία.

Μετά από δεκατρία χρόνια στην εξουσία, υπό πρωτοφανή πόλωση και με μια συστηματική επίθεση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και των πολιτικών του, το 49,2% των ψήφων που έλαβε χθες το ΑΚΡ αποτελεί πολιτικό άθλο και αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Η σαρωτική νίκη του ΑΚΡ ενδέχεται να έχει θετικές επιδράσεις στο Κυπριακό, σε περίπτωση που οι ηγεσίες του κόμματος αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν εποικοδομητικά τη νέα δυναμική που ανοίγεται μπροστά τους. Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη σε όλους στην Τουρκία, ακόμα και στους υποστηρικτές του ΑΚΡ, και φέρνει το κόμμα και την ηγεσία του ενώπιον μιας ιστορικής ευθύνης: είτε ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα ρίξουν αισθητά τους τόνους, θα «χαλαρώσουν τα σχοινιά», όπως έλεγαν χθες πολιτικοί παρατηρητές, και η Τουρκία θα εισέλθει σε μια τροχιά ομαλοποίησης, είτε, αντίθετα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποφασίσει να πιέσει ακόμα περισσότερο τους αντιπάλους του και την κοινωνία για να εξασφαλίσει το προεδρικό σύστημα και η πόλωση στη χώρα θα επιδεινωθεί επικίνδυνα. Είναι φυσικά πολύ νωρίς για γίνουν προβλέψεις, αλλά πηγές του ΑΚΡ έλεγαν χθες βράδυ στον «Π» ότι το αποτέλεσμα των εκλογών φέρνει τεράστια ανακούφιση στο κόμμα, γιατί ακριβώς θα αφήσει πίσω του την τελευταία περίοδο συνεχιζόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και θα ξαναδώσει την ενέργειά του σε μεταρρυθμίσεις και ομαλοποίηση.

Τα ποσοστάΤο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έλαβε χθες 25,41%, ανεβάζοντας οριακά τα ποσοστά του σε σχέση με το 24,94% που είχε λάβει τον Ιούνιο. Τα άλλα δυο κόμματα που κατάφεραν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις ψήφων, με σημαντικότερη αυτήν του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που από 16,2% τον Ιούνιο έλαβε χθες 11,98%. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) έλαβε 10,47% ενώ τον Ιούνιο είχε λάβει 13,2%, σημειώνοντας και αυτό σημαντική μείωση. Με το ποσοστό που εξασφάλισε χθες το ΑΚΡ παίρνει 316 έδρες και μπορεί να σχηματίσει μια ισχυρότατη αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τα ποσοστά αυτά φέρνουν άμεσα στο προσκήνιο το ζήτημα του προεδρικού συστήματος, καθώς το ΑΚΡ πρέπει να βρει ακόμα 14 βουλευτές αφού απαιτούνται συνολικά 330 - χρειάζονται συνολικά 367 βουλευτές για να αλλάξει το Σύνταγμα χωρίς δημοψήφισμα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η χθεσινή ψήφος ήταν ψήφος για σταθερότητα και ομαλοποίηση και όχι ψήφος υπέρ του προεδρικού συστήματος, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία. Δηλαδή, το ΑΚΡ πέρασε από την προοπτική να αναγκαστεί να βρει εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην αναζήτηση εταίρου για να αλλάξει το σύνταγμα.

Τα ερωτήματαΤο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ισχυροποιεί ιδιαίτερα όχι μόνο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε στρατηγικά επιλέξει την τελευταία περίοδο να μην εμπλακεί δημόσια στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Το βασικό ζήτημα που απασχολούσε ήδη από χθες βράδυ Τούρκους και ξένους αναλυτές και διπλωμάτες ήταν το κατά πόσον ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση και πολιτική στο Κουρδικό, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και φυσικά στο Κυπριακό. Επίσης, το μεγάλο ερώτημα των ξένων επενδυτών ήταν αν θα παραμείνει στο πηδάλιο της οικονομίας ο Αλί Μπαμπατζάν, στον οποίο έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, ή αν ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ιστορική αυτή νίκη θα απαιτήσει να πάρει τον έλεγχο ακόμα και της οικονομίας με δικούς του ανθρώπους. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι με τέτοιο ποσοστό το ΑΚΡ θα νιώσει μια νέα αυτοπεποίθηση και θα τολμήσει να κάνει γενναία βήματα για αποκλιμάκωση στο εσωτερικό, κυρίως όσον αφορά το Κουρδικό, αλλά και σε θέματα που αφορούν τις οικονομικές και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Εκτιμούν επίσης ότι ο ενισχυμένος Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει πλέον το θάρρος και τη «βαρύτητα» να υψώνει το ανάστημά του απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα φανεί μεγαλόψυχος στη νίκη του και ότι θα πιέσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία, φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη το προεδρικό σύστημα. Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι η χθεσινή ψήφος δεν ήταν ψήφος υπέρ του προεδρικού συστήματος αλλά υπέρ της σταθερότητας και της ομαλοποίησης και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταματήσει πριν γίνει Πρόεδρος με τεράστιες εξουσίες. Ακόμη, θεωρούν ότι το ποσοστό που έλαβε χθες το ΑΚΡ προμηνύει πολύ αρνητικές εξελίξεις για την Τουρκία. Το σίγουρο είναι ότι η συνοχή του ΑΚΡ, που μέχρι χθες φαινόταν στα πρόθυρα της διάσπασης, αναδεικνύεται πολύ ενισχυμένη. Το εθνικιστικό ΜΗΡ, που έχασε περίπου 5% προς το ΑΚΡ, βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση, ενώ δύσκολες ώρες περιμένουν και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και το HDP, αφού παρά το ότι το κόμμα δεν έπεσε κάτω από το 10%, δέχθηκε σημαντικό πλήγμα όσον αφορά το ύφος και τη στρατηγική του. Το κουρδικό ζήτημα είναι το πρώτο θέμα που η νέα κυβέρνηση ΑΚΡ θα πρέπει να διαχειριστεί και πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τη στάση που θα κρατήσει και το ΡΚΚ.



Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ