31 Μαρτίου 2014

Ασκήσεις επί... χάρτου για ελληνοκυπριακό αγωγό του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Μικρά περιθώρια υλοποίησης έχει ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline. Τι δείχνει η προκήρυξη μελέτης από τη ΔΕΠΑ και ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια. Η πολιτικές προθέσεις και η σκληρή οικονομική πραγματικότητα.-του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ασκήσεις επί... χάρτου για τον ελληνοκυπριακό αγωγό - Τα «καυτά» ερωτήματαΤα χαρακτηριστικά «φαραωνικού» έργου με ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα, εκλαμβάνει ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου, που προτείνεται να μεταφέρει το αέριο της ανατολικής Μεσογείου στις ευρωπαϊκές καταναλώτριες χώρες.Ο προτεινόμενος από το ΥΠΕΚΑ και τη ΔΕΠΑ αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline με ετήσια δυναμικότητα 8 δις. κυβικά μέτρα, θα έχει συνολικό μήκος περίπου 1.680 χιλιόμετρα, από τα οποία τα περίπου 1.200 θα είναι υποβρύχια και τα υπόλοιπα χερσαία, ενώ η ροή και διαχείριση του αερίου θα υποστηρίζεται από τέσσερις σταθμούς συμπίεσης και δύο μετρητικούς σταθμούς.Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΠΑ, με προτροπή του ΥΠΕΚΑ, για την ανάθεση της τεχνικοοικονομικής μελέτης που θα αφορά το έργο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς, από τις θαλάσσιες περιοχές των κοιτασμάτων (κυπριακών και ισραηλινών) νότια της Κρήτης, μέχρι τις ακτές του Ιονίου στη Δυτική Ελλάδα.

Αναπτυξιακό άνοιγμα σηματοδοτεί η απ΄ ευθείας σύνδεση Αθήνας- Ερμπίλ

Διπλό αναπτυξιακό μήνυμα στέλνει η απ΄ ευθείας αεροπορική σύνδεση, δύο φορές την εβδομάδα, Αθήνας και Ερμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, από τις 17 Απριλίου, με την ελληνική αεροπορική εταιρία Astra Airlines. Οι απ΄ ευθείας πτήσεις αποτελούν απόδειξη της ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή, ενώ η Astra επεκτείνει τα δρομολόγιά της σε νέες αγορές. Την επίσημη αναγγελία έκανε χτες ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Ελλάδα Μπουρχάν Τζαφ, με την ευκαιρία του εορτασμού του Κουρδικού Νέου Έτους, Νεβρόζ, που γιορτάζεται την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας.

“Tutto cambi affinche nulla cambi”

ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006 εμφάνισαν οι τιμές των κατοικιών  - Cover Image Πίσω από όλες τις ηχηρές κραυγές, τα μεγάλα λόγια, τις φανταχτερές εκφράσεις, τα πομπώδη συνθήματα για την υποτιθέμενη επερχόμενη αλλαγή του ελληνικού οικονομικού υποδείγματος, φαίνεται να υπάρχει σκόπιμη (ή και αθέλητη)  απόκρυψη της «νέας» πραγματικότητας. Από τη γωνία εμφανίζεται σιγά-σιγά η «νέα» οικονομική πραγματικότητα που αποτελεί αντίγραφο της παλαιάς.Η προσεκτική ματιά ανακαλύπτει με ευκολία, ότι το πολυδιαφημιζόμενο «νέο» οικονομικό υπόδειγμα το οποίο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτε από  αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα.  Προσοχή.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άλλαξαν όλα!!! Ακριβώς άλλαξαν όλα για να μείνουν όλα τα ίδια όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρίγκιπας di  Lambedusa.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΑΟΖ και η Ελλάδα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/03/tzabella-niki01-30march2014.jpg
Της Νικης Τζαβελα* Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) ψηφίζει στις 13 Μαρτίου την έκθεση για τον ενεργειακό οδικό χάρτη της Ευρώπης μέχρι το 2050, στην οποία είμαι εισηγήτρια. Στην έκθεση αυτή τονίζεται η μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει διπλωματικά την Ελλάδα έναντι των τρίτων χωρών που θα αντιδράσουν. Η Ελλάδα, δηλαδή, δεν θα είναι μόνη της στην κατοχύρωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της. Η ελληνική ΑΟΖ θα καταστεί μέρος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ.

Τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν

http://i1.prth.gr/images/00D2601F133BA4DBF6331E92645F7A8D.jpgΜιχάλης Ιγνατίου  Οταν τα «πρωτοπαλλήκαρα» της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» επισκέφθηκαν την Κύπρο για να συμπαρασταθούν και να υποστηρίξουν τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ), ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα στις περασμένες προεδρικές εκλογές, προειδοποιούσα από αυτήν εδώ τη στήλη για το ενδεχόμενο εισαγωγής του ελληνικού φαινομένου στο νησί μας. Εκείνο τον καιρό, οι κομματικοί μηχανισμοί ασχολούνταν με τους προεκλογικούς σχεδιασμούς τους και δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν μία κατάσταση, που εξελισσόταν εκείνες τις ημέρες.Είχα δεχθεί πολλά επιθετικά σχόλια, κυρίως από την Ελλάδα, όλα από οπαδούς της ναζιστικής οργάνωσης. Οι Χρυσαυγίτες, δεν συνηθίζουν να κρύβουν τα αισθήματά τους, τα οποία ακόμα και στον γραπτό λόγο, τα εκφράζουν με βίαιο τρόπο. Είχα μιλήσει για το θέμα και με φίλους πολιτικούς, οι οποίοι σήμερα σκίζουν τα ιμάτιά τους, οι οποίοι τότε με είχαν χαρακτηρίσει υπερβολικό, και τις προειδοποιήσεις μου άνευ σημασίας.

Το σίριαλ των υδρογονανθράκων

http://www.philenews.com/data/2014/03/28/skitso-29032014.jpgΤΕΛΙΚΑ αρχίζει να μου γίνεται πεποίθηση, ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων έχει σκοπίμως καταντήσει κάτι μεταξύ του Γεφυριού της Άρτας και τηλεοπτικής σαπουνόπερας. Αρχίζω να πιστεύω ότι, οτιδήποτε εξαγγέλλεται, δηλώνεται ή γράφεται από πολιτικούς ταγούς στην Κύπρο, κυρίως τον Πρόεδρο, τον αρμόδιο Υπουργό και τώρα τη νεόκοπο Πρόεδρο της νεόκοπης Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει μιαν άλλη και έτσι πρέπει πλέον η ΕΥΚ να επανεφεύρει τον τροχό ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ίσως σκόπιμα) είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και απλά γίνονται για να δημιουργούν εντυπώσεις, προσδοκίες, να διασκεδάζουν εσωτερικές καταστάσεις, να περνά ο καιρός, να διασπαθίζονται κρατικοί πόροι, να βολεύονται ημέτεροι κομματικοί ή μη, αλλά πρακτικά να μην υπάρχει αποτέλεσμα παρά μόνο μια πανάκριβη τρύπα, κυριολεκτικά, μέσα στο ( αλμυρό) νερό!

Τα γεγονότα του 1963-64 και η παραχάραξη

http://nationalpride.files.wordpress.com/2010/06/image212.jpg?w=610Σ. Κωνσταντινιδης ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ του 1963-64 είναι σημαντικά, διότι ουσιαστικά επαναφέρουν το Κυπριακό στη διεθνή σκηνή εκεί που εθεωρείτο ότι είχε κλείσει οριστικά με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι μεταμοντέρνοι νεοφιλελεύθεροι ιστορικοί ανακάλυψαν -σε σχέση με αυτά τα γεγονότα που χαρακτηρίστηκαν από την ελληνική πλευρά ως τουρκική ανταρσία για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας- την καταπίεση των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους. Όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια καλά προετοιμασμένη ανταρσία που στόχευε στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παροχή της δυνατότητας στην Άγκυρα να επέμβει στην Κύπρο.

Τουρκία: Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος

Τουρκία: Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχοςΤον πρώτο κομουνιστή δήμαρχο πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία, στην πόλη Όβατσικ της ανατολικής επαρχίας Τουντσελί (Νταρσίμ). Υπό το «λάβαρο» του Κομουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), που κατέβηκε στις εκλογές ως μέρος μίας συμμαχίας με αριστερές οργανώσεις της περιοχής, ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου δείχνει να προηγείται του βασικού αντιπάλου του Μουσταφά Σαριγκιούλ, του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Ο Σαριγκιούλ είναι ο τρέχων δήμαρχος της περιφέρειας και τυχαίνει να έχει το ίδιο όνομα με τον πιο γνωστό υποψήφιο δήμαρχο της αντιπολίτευσης για την Κωνσταντινούπολη. Ο Σαριγκιούλ κέρδισε τις εκλογές το 2009 με το CHP πριν προσχωρήσει στο BDP τον περασμένο χρόνο. Με το μεγαλύτερο ποσοστό Αλεβιτών - που ψηφίζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία την Αριστερά - το Τουντσελί αποτελεί παραδοσιακά οχυρό των σοσιαλιστικών δυνάμεων της χώρας.

Ρώσος Πρέσβης: Αναγκαστικά συμβιβαστική η λύση Κάτι θα κερδίσουν και κάτι θα χάσουν οι δύο πλευρές, λέει ο Στανισλάβ Οσάτσι

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201403/167029/images/det_osadchiyanastasiadis3.jpg Το κοινό ανακοινωθέν είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό και συμβιβαστική θα είναι και η λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο Πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι. Συγκεκριμένα δηλώνει ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η τελική συμφωνία αλλά μόνο η βάση των διαπραγματεύσεων και προσδιορίζει την κατεύθυνσή τους, είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό όπως συμβιβαστική θα είναι και η λύση.Ο συμβιβασμός, τονίζει, είναι ο μόνος δυνατός τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού και ότι ο κάθε συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν, ότι είναι απαραίτητες οι υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.Ο Πρέσβης προσθέτει ακόμη ότι για τα επιτρεπτά όρια των απαραίτητων υποχωρήσεων, δηλαδή για τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, αποφασίζουν οι ίδιες οι κοινότητες, έχοντας ως γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα και τη ζωτική αναγκαιότητα για λύση.Σημειώνει επίσης ότι αν επικρατεί ο μαξιμαλισμός το πολύ που μπορεί να γίνει είναι να βρεθεί μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική και ως εκ τούτου δεν θα είναι και βιώσιμη και στη χειρότερη περίπτωση τα πράγματα θα οδηγηθούν σε οριστικό αδιέξοδο.

Ηρωες πολιτισμού στην Ευρώπη του ’44

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ*- Το βιβλίο του Ρόμπερτ Εντσελ «Μνημείων άνδρες» μετέφερε, με τον ίδιο τίτλο, πρόσφατα στον κινηματογράφο ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Στη φωτογραφία, σκηνή από την ταινία.ROBERT EDSEL -The Monuments Men-εκδ. Back Bay Books, σελ. 473
Το βιβλίο του Ρόμπερτ Εντσελ «Μνημείων άνδρες» μετέφερε, με τον ίδιο τίτλο, πρόσφατα στον κινηματογράφο ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Στη φωτογραφία, σκηνή από την ταινία.
Αν είχε διαβάσει κανείς το βιβλίο «Μνημείων άνδρες», που μετέφερε πρόσφατα στον κινηματογράφο ο Τζορτζ Κλούνεϊ, δεν θα ξαφνιαζόταν από τη δήλωση του γνωστού Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Γιατί το βιβλίο του Ρόμπερτ Εντσελ περιγράφει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες μιας μικρής ομάδας ανδρών και μιας γυναίκας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης από τη λεηλασία των ναζί. Βασισμένο στην αλληλογραφία και τις αναμνήσεις των πρωταγωνιστών της επιχείρησης, σε γερμανικά έγγραφα και σε αρχεία αρκετών χωρών, το βιβλίο καλύπτει κυρίως την περίοδο που εκτείνεται λίγο πριν από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (Ιούνιος 1944) μέχρι την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας (Μάιος 1945). Επικεντρώνεται στη δράση επτά Αμερικανών χαμηλόβαθμων στρατιωτικών και ενός Βρετανού ταγματάρχη, καθώς και στη βοήθεια που τους προσέφεραν δύο Γάλλοι, για τον εντοπισμό και τη διάσωση έργων τέχνης σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.

Είμαστε αυτοί που θέλετε

http://www.antinews.gr/POLITIKE/oi-megaloi-antres-empisteuontai-mono-tin-krisi-tous-to-idio-omos-kanoun-kai-oi-ilithioi/oi-megaloi-antres-empisteuontai-mono-tin-krisi-tous-to-idio-omos-kanoun-kai-oi-ilithioi.JPG

Το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες να μπορούν να ακούγονται, να διεκδικούν, να αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους Γ.ΚΑΨΗΣ

Στο ίδιο έργο θεατές. Υποβάθμιση του Κοινοβουλίου με ταυτόχρονη ύβρι προς το Δημοκρατικό Πολίτευμα και προς της Ελληνική Κοινωνία . ​​Το Κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας επέλεξε σε ένα Πολυνομοσχέδιο-σκούπα των γραφειοκρατικών μηχανισμών που ταλανίζουν την οικονομική ζωή του τόπου μας χωρίς σοβαρή προεργασία να εκτεθεί με τρόπο κωμικό υποκύπτοντας σε άλλες αναγκαιότητες. ​Μια Αξιωματική αντιπολίτευση η οποία και επέλεξε έναν φθηνό τακτικτισμό αρνούμενη να αντιληφθεί πως η κοινωνία διψά για συναινετικές διαδικασίες και εχει αηδιάσει πλέον από πολωτικές συμπεριφορές που απλά αναπαράγουν τα σημερινά αδιέξοδα.Πολιτικά άστοχοι οι χειρισμοί και των δύο πολιτικών μονομάχων , καθως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα αναλώθηκαν σε ύβρεις, εξυπνακισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Επικοινωνιακά μπορεί να προκάλεσαν κλίμα ευφορίας στους οπαδούς τους και να αύξησαν την συσπείρωση τους.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ Η Γαλλία εκπέμπει SOS για τη μετάδοση του ακροδεξιού ιού στην Ευρώπη

Η Γαλλία εκπέμπει SOS για τη μετάδοση του ακροδεξιού ιού στην Ευρώπη  Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία την περασμένη Κυριακή προαναγγέλλουν πολιτικό σεισμό μεγατόνων για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν να διεκδικεί ηγεμονική θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η πρωτιά. Οι δύο αντίπαλοι πολιτικοί σχηματισμοί εξουσίας - οι Σοσιαλιστές και η Κεντροδεξιά- που παραπέμπουν για κάθε μέτρο δημοσιονομικών περικοπών ή και περιορισμού του κράτους Πρόνοιας στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, έχουν στρώσει κόκκινο χαλί για τη Μαρίν Λεπέν που εκμεταλλεύεται την προγραμματική ανυπαρξία της παράταξής της για να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση των κάθε λογής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα. Ομως το βράδυ της 25ης Μαΐου θα είναι μια εκλογική βραδιά-σοκ όχι μόνο για τον Ολάντ αλλά και για τις περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν

Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία δίνουν εικόνα θριάμβου για τον Ερντογάν και πλήρους ανατροπής του σκηνικού, αλλά και ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν το βαθύ χάσμα ανάμεσα στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και την ετερόκλητη πολιτικά και κοινωνικά βάση της αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν άντεξε από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα κάθε μορφή αμφισβήτησης της εξουσίας του: μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις που μετά τη σκληρή καταστολή πήραν μορφή εξέγερσης και στη συνέχεια σειρά αποκαλύψεων για διαπλοκή - διαφθορά του ιδίου, της οικογένειάς του και των στενών συνεργατών του, φημολογία για «ροζ» σκάνδαλα και αποκαλύψεις για πολιτικό τυχοδιωκτισμό εκτός συνόρων αντάξιο των συνωμοσιών Εργκενεκόν και Βαριοπούλα. Επιπλέον το οικονομικό θαύμα των θηριωδών ρυθμών ανάπτυξης της χώρας έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και μια δυσμενέστατη για την εξωτερική πολιτική των Ερντογάν - Νταβούτογλου περιφερειακή συγκυρία, που οδήγησε την Αγκυρα σε μια πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες απομόνωση.

Τουρκία: Ισχυρός ο Ερντογάν, επανακάμπτουν οι "Γκρίζοι Λύκοι", δυναμική παρουσία Κούρδων

http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201403/n_64283_4.jpg
Σε εθνικό επίπεδο ο Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από 45%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), τα κέρδη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι περιορισμένα και οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους.Με καταμετρημένο πάνω από το 70,56% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,55%, το CHP φθάνει ασθμαίνων στο 27,81%, το ΜΗΡ αγγίζει το 15,22% και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,43%.