05 Απριλίου 2013

Αναπτυξιακό «τσουνάμι» στον Πειραιά βλέπει η Εθνική Τράπεζα

Λιμάνι Πειραιά. Φωτογραφία: PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης επιδεικνύει ο Πειραιάς τρία χρόνια μετά τη συμφωνία παραχώρησης στην Cosco, αναφέρεται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.Συγκεκριμένα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (ε/κ) στον Πειραιά, ο οποίος καλύπτει σχεδόν το 90% της ελληνικής αγοράς, υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία τριετία, προσεγγίζοντας τα 2,7 εκατ. TEUs (μονάδα μέτρησης της ποσότητας των εμπορευμάτων) το 2012 από 0,85 εκατ. TEUs το 2010, όταν η διακίνηση στα υπόλοιπα ανταγωνιστικά λιμάνια της Μεσογείου αυξήθηκε μόνο κατά 20% κατά την ίδια περίοδο. Έτσι, τα ελληνικά λιμάνια διαχείρισης ε/κ απορρόφησαν το 5,5% της μεσογειακής διακίνησης το 2012 (από 2% κ.μ.ο. την περίοδο 2008-2010), αναφέρεται στη μελέτη της τράπεζας.

Η Αλβανία επαναφέρει Σλαβομακεδόνικα ονόματα στη Μάλα Πρέσπα

photo
Ο δήμος Πούστεκ, ο οποίος μετονομάστηκε Λικένας από τις κομμουνιστικές Αρχές της Αλβανίας τη δεκαετία του 1970, θα πάρει πάλι το αρχικό όνομά του. [Μίκι Τραϊκόφσκι/SETimes]
Η απόφαση του Αλβανικού κοινοβουλίου να επαναφέρει Σλαβομακεδόνικα τοπωνύμια στη Μάλα Πρέσπα διευρύνει τις σχέσεις πΓΔΜ-Αλβανίας και ενισχύει την ενσωμάτωση των μειονοτήτων, ανέφεραν ειδικοί.

Τα ρωσικά κεφάλαια φοβούνται τη Ρωσία


The New York Times
Οι ντυμένοι με γαλάζια τζάμια ουρανοξύστες στην πόλη της Μόσχας, δείγματα των «καλών εποχών» - είναι ορατοί από τα τείχη του Κρεμλίνου, όπου κάποτε υπήρχε η ελπίδα ότι αυτοί θα υποκαθιστούσαν τα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Δύσης. Οταν όμως γέρνει ο ήλιος, μπορεί κανείς να διακρίνει ότι τα γραφεία μέσα στα κτίρια αυτά είναι άδεια. Στην πραγματικότητα, τα τραπεζικά κέντρα των Ρώσων βρίσκονται εκτός συνόρων. Οι δισεκατομμυριούχοι της Μόσχας συσσωρεύουν αλλού τα κεφάλαιά τους και πολλοί από αυτούς διατηρούν την έδρα των εταιρειών τους σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ελβετία ή η Κύπρος. Οπουδήποτε αλλού δηλαδή, αλλά όχι στη Ρωσία. Κάποιοι «καταδότες» θα σας πουν ότι ακόμη και ο πρόεδρος Πούτιν διατηρεί τα κεφάλαιά του στο εξωτερικό.

Υπερήφανη και εθνικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική

Υπερήφανη και εθνικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική2 Απριλίου 2013 Άρθρο του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιοδικό «International Affairs»
Μονόδρομο για τη Ρωσία αποτελεί η εθνικά ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση «πρόσδεσής» της στο άρμα κάποιας άλλης χώρας-«παγκόσμιου παίκτη». Αυτός είναι ο βασικός κορμός της φιλοσοφίας της ρωσικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κ.Λαβρόφ.

Νέα εποχή στο Κουρδικό;

Επιτροπή Σοφών για την πολιτική επίλυση του Κουρδκού, σύσταση νέας επιτροπής στη Βουλή που θα παρακολουθεί την ειρηνευτική διαδικασία Άγκυρας-ΡΚΚ και τέλος έκκληση Οτσαλάν για ειρηνική αποχώρηση και χωρίς οπλισμό των μαχητών της οργάνωσης από την τουρκική επικράτεια. Ολα τα παραπάνω στη σκιά των συχνών συναντήσεων του Οτσαλάν στο Ιμραλί με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ. Μια ατμόσφαιρα και ένα κλίμα που κάθε άλλο παραπέμπει σε συνθηκολόγηση του Κούρδου ιστορικού ηγέτη, αλλά αντίθετα θυμίζει τον ακόμη κρατούμενο Μαντέλα στις συναντήσεις του στο κελί του με τον τελευταίο λευκό πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Βίλι Ντε Κλερκ.

Αποκλείει τη «διαρροή» τούρκων ειδικών στη Γερμανία η Άγκυρα

Ομιλία του τούρκου υπουργού Βιομηχανίας στο Γερμανικό Οικονομικό Συμβούλιο
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να αναπτυχθεί σε νέα επίπεδα και να ξεπεράσει το μοντέλο της απλής εξαγωγής τουρκικής εργατικής δύναμης στη Γερμανία.
Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αφήνει τους πλέον ειδικευμένους εργαζόμενους και επιστήμονές της να την εγκαταλείπουν για χάρη της Γερμανίας, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Νιχάτ Εργκιούν, καλώντας παράλληλα το Βερολίνο να παράσχει εκείνο ειδικούς στη γοργά αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία.
Το κάλεσμα του κ. Εργκιούν έγινε από το βήμα του Γερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου, επιχειρηματικού οργανισμού τον οποίο έχει ιδρύσει η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ελλάδα, ως βομβαρδισμένο τοπίο

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/c0.251.851.315/p851x315/337144_351052994970775_874518973_o.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Είδες το δίκιο σου
να χρωματίζεται άδικο
μόλις το χρώμα του άδικου
βάθαινε αργά σε δίκιο.
Γ. Φακορέλης, Μετανιωμένη αφορμή-
Βόμβες. Πρώτα πρώτα οι πραγματικές βόμβες που σκοτώνουν, ματώνουν, καταστρέφουν χωρίς διάκριση και χωρίς στόχο. Η έκρηξή τους ξαναγεννά μνήμες, (ανα)παράγει φόβους, καταργεί τα αισθήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Κυρίως, όμως, ανοίγουν κρατήρες μίσους.