19 Ιουνίου 2014

Κοινή δήλωση πρόθεσης για προμήθεια πυρομαχικών της IGG από την ΕΑΣ

Στην υπογραφή κοινής δήλωσης πρόθεσης με την εταιρεία IGG για την προμήθεια πυρομαχικών, εκτιμώμενης αξίας 75 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στο περιθώριο της έκθεσης EUROSATORY, που πραγματοποιείται από 16-20 Ιουνίου στο Παρίσι, και θεωρείται η πιο σημαντική έκθεση του είδους στην Ευρώπη. Η International Golden Group (IGG) είναι φορέας που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι και ειδικεύεται στην παροχή υψηλών προδιαγραφών συστημάτων άμυνας και ασφάλειας για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, το υπουργείο Εσωτερικών και άλλους παράγοντες ασφάλειας.

Ιράν: Τweet του Χαμενεΐ κατά εξτρεμιστών σουνιτών και Δύσης «Προσοχή στις προσπάθειες να ανοίξει πόλεμος σιιτών - σουνιτών»


Μήνυμα σε λογαριασμό στο Twitter τον οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, χειρίζεται το γραφείο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφέρει, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ, ότι εξτρεμιστές σουνίτες έχουν σαν στόχο να προκαλέσουν πόλεμο εντός του μουσουλμανικού κόσμου.Το μήνυμα στα αγγλικά, από τον λογαριασμό @khamenei_ir, αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι εξτρεμιστές θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και την δυσπιστία ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες μουσουλμάνους, στόχο τον οποίο μοιράζονται με «υπεροπτικές» δυνάμεις - έκφραση την οποία χρησιμοποιούν οι Ιρανοί όταν αναφέρονται στις ΗΠΑ, καθώς και στους δυτικούς και ισραηλινούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Ιράκ: Κουρδικό κράτος αναδύεται μέσα στη βία και το αίμα…

H εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ, έχει προκαλέσει την επιπλέον εξασθένιση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και έχει ενεργοποιήσει όλες τις φυγόκεντρες δυνάμεις στη χώρα. Το πολιτικό κενό, στο βόρειο Ιράκ, έχει επιτρέψει στους Κούρδους να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους και να πιέσουν τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μαλίκι, να αποδεχτεί την ενεργειακή συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Τουρκία.
Της Denise Natali, «Iraqi Kurds maneuver between Maliki and Mosul»
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Η κινούμενη άμμος της Μέσης Ανατολής

Οι επιτυχίες της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS αποτελούν ευθεία απειλή τόσο για τη διατήρηση του Ιράκ ως ενιαίου κράτους, όσο και για τα συμφέροντα των περισσότερων κεντρικών παικτών στο μεσανατολικό γεωπολιτικό παίγνιο. Το πιθανότερο σενάριο είναι η ανάσχεση της προέλασης των τζιχαντιστών και η εκδίωξή τους από τη Μοσούλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ηττηθούν κατά κράτος και θα εξαφανιστούν από τον χάρτη. Βεβαίως, άγνωστες μεταβλητές παραμένουν η συνοχή και η μαχητική ικανότητα του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλ Μαλικί με τους Κούρδους και τους σουνίτες, ο βαθμός και η μορφή της αμερικανικής εμπλοκής και η δυνατότητα συνεννόησης με το Ιράν, δυνάμεις του οποίου μάχονται ήδη εναντίον του ISIS στο Ιράκ (προκαλώντας, ενδεχομένως, αντι-συσπείρωση των σουνιτών).

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δύο σημαντικές επισκέψεις

Οι επισκέψεις, με διαφορά λίγων εικοσιτετραώρων στην Αθήνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, και του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, αποτελούν ισχυρή επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική φάση εξόδου από την κρίση, που δοκίμασε και εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας. Οι επισκέψεις των δύο ηγετών, δε, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς, πέραν των ζητημάτων που αφορούν το στενό πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας, όπου η «δίψα» της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων είναι δεδομένη, εμπεριέχουν σημαντική γεωπολιτική διάσταση.

«Σταυροδρόμι» της ηρωίνης η Ελλάδα Από τη ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα εκτιμάται ότι διέρχονται κάθε χρόνο 60 με 65 τόνοι ηρωίνης


Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σταθμό στο δρομολόγιο της ηρωίνης από την κύρια παραγωγό χώρα, το Αφγανιστάν, προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Από τη ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα εκτιμάται ότι διέρχονται κάθε χρόνο 60 με 65 τόνοι ηρωίνης. Το 67% της ηρωίνης που κατασχέθηκε τη διετία 2011-2012 σε όλα τα Βαλκάνια εντοπίστηκε σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Τα παραπάνω επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στις ετήσιες εκθέσεις τους η Europol και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC).

Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέους από την Ευρώπη

Πέρα από τα σύνορα του Ιράκ επεκτείνεται η ανησυχία για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, που απλώνεται σε Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ ταυτόχρονα βρίσκει γόνιμο έδαφος για στρατολόγηση νεαρών τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Ηδη περίπου 2.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη Γηραιά Ηπειρο για να ενταχθούν στις τάξεις της ΙΚΙΛ, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη Βρετανία.
Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέους από την Ευρώπη
Διόλου παράξενο, λοιπόν, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ αποτελεί «πρόβλημα και για τη Βρετανία». Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει προσπάθεια για χτύπημα εντός βρετανικού εδάφους και επεσήμανε ότι ήδη εμποδίζουν την πρόσβαση αρκετών Βρετανών υπηκόων στις εμπόλεμες ζώνες.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βαρόνη Νέβιλ Τζόουνς, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, που επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εξάγει» τζιχαντιστές στα καυτά σημεία του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον Ερντογάν στο Κουρδικό μέσω Ιράκ

Την έπαθε ο Ερντογάν! Ξινή του βγήκε η προθυμία του να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για την υπονόμευση του συριακού καθεστώτος και την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ! Οταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ, το 2003, ο Ερντογάν είχε βάλει την τουρκική Εθνοσυνέλευση, το Κοινοβούλιο, να απαγορεύσει ρητά και κατηγορηματικά κάθε είδους βοήθεια προς τις ΗΠΑ. Δεν πέρασε τότε ούτε ένας στρατιώτης Αμερικανός από τουρκικό έδαφος. Η ανατροπή όμως του Σαντάμ Χουσεΐν και η δημιουργία από την Ουάσιγκτον κουρδικού κράτους ουσιαστικά στο βόρειο Ιράκ έκανε τον Ερντογάν να αλλάξει ριζικά στάση. Ετσι στην υπόθεση της Συρίας έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Σε τουρκικό έδαφος προσγειώνονταν ευθύς εξαρχής τα μεταγωγικά από το Κατάρ που μετέφεραν κατά εκατοντάδες τους μισθοφόρους κατσαπλιάδες «τζιχαντιστές», οι οποίες καθοδηγούνται πολιτικά από τις ΗΠΑ με έμμεσο τρόπο και χρηματοδοτούνται αφειδώς από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλους εμίρηδες του Κόλπου.

«Γερμανική» εκεχειρία

Είναι αδιανόητη η μονομερής κατάπαυση του πυρός από τον Ποροσένκο, με εγγυητή του διαφαινόμενου συμβιβασμού Μόσχας - Κιέβου το Βερολίνο: για όποιον θα είχε αμφιβολία ο διορισμός τού μέχρι χθες πρέσβη της Ουκρανίας στη γερμανική πρωτεύουσα Πάβελ Κλίμκιν στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών τη διαλύει.Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το μέλλον της Ουκρανίας που είχε απαλλοτριωθεί από την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Νούλαντ στις αρχές του χρόνου ως αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση στην κατεύθυνση μετωπικής σύγκρουσης ξαναγίνεται μία υπόθεση Μόσχας - Βερολίνου, με τον ρεαλιστή ολιγάρχη, βαρόνο της σοκολάτας Ποροσένκο να καλείται να διαμορφώσει τον συμβιβασμό που απέρριπταν οι απερίγραπτοι μεταβατικοί Τσούρκιν και Γιατσενιούκ.Στο ερώτημα αν υπάρχει κοινός παρονομαστής ζωτικών συμφερόντων Ρωσίας - Γερμανίας στην Ουκρανία, η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα καταφατική: η Ρωσία θέλει την εγγύηση ότι η χώρα δεν θα προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και η Γερμανία την εγγύηση για εμπόριο, επενδύσεις και μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων. Και τα δύο μαζί, οι προτεραιότητες δηλαδή Μόσχας και Βερολίνου, συμπυκνώνονται στη λέξη «φιλανδοποίηση», το διεθνές καθεστώς της Φιλανδίας από το 1945 έως το 1991.

Σε εξέλιξη το φλερτ Λονδίνου – Τεχεράνης


ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
 Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ενημέρωσε το Βρετανικό κοινοβούλιο ότι αρχικά στην Τεχεράνη «θα εγκατασταθεί μια μικρή διπλωματική αποστολή»  REUTERS/Kieran Doherty
«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να ξανανοίξει η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν». Αυτό ανακοίνωσε χθες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, οριοθετώντας έτσι την αρχή της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς η κρίση στο Ιράκ βαθαίνει.

Παρ' όλα αυτά θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να αποκατασταθούν πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις τους. Οπως επισήμανε αργά χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, «η Βρετανία είναι έτοιμη για να ξαναχτίσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν αλλά η προσέγγιση θα γίνει με καθαρή ματιά και αυστηρή σκέψη».

Βαλκανοποίηση

 Άρτια εξοπλισμένοι στρατιώτες των κουρδικών δυνάμεων κοντά στο Κιρκούκ, οδηγούν για ανάκριση ύποπτο για στρατιωτική δράση υπέρ του ISIL  REUTERS/ Ako Rasheed<Του Νικόλα Ζηργάνου

«Το Ιράκ δεν θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν από την κατάληψη (από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, ΙΚΙΛ) της Μοσούλης» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νεσιρβάν Μπαρτζανί, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις των Κούρδων δεν προτίθενται να επιτεθούν για να ανακαταλάβουν από τους σουνίτες τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Με τη δήλωση αυτή, ο Μπαρτζανί έθεσε τέλος στις ελπίδες της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης για από κοινού αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών.

Στιγμές Αποκάλυψης


ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣΤου Γιάγκου Ανδρεάδη- Το πραγματικό στο Ιράκ ξεπερνά την πραγματικότητα. Ενας στρατός εξακοσίων ή επτακοσίων χιλιάδων ανδρών, άριστα εξοπλισμένος από τους Αμερικανούς, διαλύθηκε, χωρίς να συγκρουστεί με κάτι σαν δύο χιλιάδες αντάρτες, που δήλωναν και πίστευαν έτοιμοι να πεθάνουν για τον σκοπό τους. Ετσι, μέγα μέρος του σουνιτικού Ιράκ, μαζί με κοιτάσματα αερίου και νάφθας, πέρασε στα χέρια των εξεγερμένων που ελέγχουν πια μια τεράστια και ουσιαστικά ενιαία περιοχή που περιλαμβάνει ιρακινά, συριακά και λιβανέζικα εδάφη.

Παράκαμψη του Κογκρέσου για το Ιράκ επιδιώκει ο Ομπάμα Η Βαγδάτη ζητά υποστήριξη από τις ΗΠΑ κατά της ISIS

Παράκαμψη του Κογκρέσου για το Ιράκ επιδιώκει ο Ομπάμα
Ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου μπορεί να προχωρήσει ο Λευκός Οίκος σε ορισμένες κινήσεις για να συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη κατά των τζιχανιστών της ISIS, όπως διαμηνύουν Ρεπουμπλικανοί στο περιθώριο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων.

Η Βαγδάτη ζητά ανοικτά από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιδρομές, επιλογή όμως την οποία η Ουάσινγκτον εξετάζει να αφήσει για δεύτερο χρόνο -αν και το μόνο σίγουρο θεωρείται πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση.O αμερικανός πρόεδρος συνέχισε τις διαβουλεύσεις για την ιρακινή κρίση με τους αρχηγούς των κομματικών ομάδων σε Βουλή και Γερουσία στο Οβάλ Γραφείο. Ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ ανέφερε μετά τη συνάντηση πως «ο πρόεδρος έδειξε ότι δεν αισθάνεται πως χρειάζεται έγκριση από εμάς για κινήσεις που ενδέχεται να αποφασίσει».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με 3 ηγέτες του Ιράκ

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/678889F9B69C63E6F83F72D324E08718.jpg
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε με τρεις σημαντικούς ηγέτες του Ιράκ, με σκοπό να επισημάνει τη σπουδαιότητα της ενότητας ενάντια στη δράση των ανταρτών του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε), καθώς και να τονίσει την άμεση ανάγκη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Απριλίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.Ο κ. Μπάιντεν είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, τον Πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, Οσάμα αλ Νουτζαϊφί και τον Πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Οι Κούρδοι, η Τουρκία και το νέο «ανατολικό» ζήτημα Του Μόδεστου Σιώτου

Οι μαχητές που "αψηφούν τον θάνατο" και γιατί η Βαγδάτη χρειάζεται τη βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων. Η γεωπολιτική σημασία του ιρακινού Κουρδιστάν. Η στάση του αμερικανού παράγοντα. Η μεταστροφή Ερντογάν και οι τουρκικές φιλοδοξίες.
Οι Κούρδοι, η Τουρκία και το νέο «ανατολικό» ζήτημα Η κρίση στο Ιρακ φέρνει τους Κούρδους πιο κοντά στο όνειρο για ένα ανεξάρτητο κράτος. Οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι γνωστές ως Peshmerga («εκείνοι που αψηφούν το θάνατο»), καταλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά στο βόρειο τμήμα της χώρας, που πλέον έχει εγκαταλειφθεί από τον εθνικό ιρακινό στρατό, διευρύνοντας σημαντικά τα εδάφη που βρίσκονται υπό άμεσο κουρδικό έλεγχο.
Παράλληλα έχουν ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομική τους ανεξαρτησία, ενισχύοντας τη στρατηγική εταιρική τους σχέση με την τουρκική κυβέρνηση. Στα τέλη Μαΐου, άρχισαν να εξάγουν πετρέλαιο μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Τουρκία, τα έσοδα από τον οποίο θα κατευθύνονται σ'έναν τραπεζικό λογαριασμό που ανήκει σε Κούρδους και όχι στα ταμεία του ιρακινού θησαυροφυλακίου.

Η υποψηφιότητα Ιχσάνογλου ταράζει τα νερά στην Τουρκία Αιφνιδιασμένο εμφανίζεται το κυβερνητικό στρατόπεδο


Η υποψηφιότητα Ιχσάνογλου ταράζει τα νερά στην Τουρκία
Η κοινή πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του (MHP) για τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας έχει αναστατώσει την τουρκική πολιτική σκηνή και φαίνεται ότι επιδρά καθοριστικά στην απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποψηφιότητα που σχεδίαζε να ανακοινώσει.
Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν στις 16 Ιουνίου τον πρώην γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελετίν Ιχσάνογλου ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την 8η Αυγούστου.Ο Ιχσάνογλου είναι μια ευρύτερα αποδεκτή ακαδημαϊκή προσωπικότητα του σουνιτικού Ισλάμ που επί 25 χρόνια ήταν διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου της Ισλαμικής Διάσκεψης που στεγάζονταν σε τμήμα των ανακτόρων του Γιλντιζ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ Η οδηγία εξαιρεί την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν

Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ
Η Τουρκία εκδίδει οδηγία προς τους πολίτες της στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, επικαλούμενη την πιθανότητα μάχης για τη Βαγδάτη και επισημαίνοντας ότι «αρνητική προπαγάνδα» έχει διαδοθεί εναντίον της στο νότο που κατοικείται κυρίως από σιίτες. Η σχετική οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλύπτει όλη την χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν. «Η κρίση ασφαλείας στο Ιράκ συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο: οι πολίτες μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο» επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στη Δυτ. Θράκη οι Τούρκοι μεθοδεύουν ό,τι και στην Κύπρο

Με τον Σάββα Ιακωβίδη- Ας ξεφύγουμε κατ’ ελάχιστον από τα δηλητηριώδη και δυσώδη της Κύπρου. Σε ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, στη Δυτική Θράκη, εδώ και χρόνια οι Τούρκοι μεθοδεύουν ό,τι έκαναν και στο νησί μας. Ενώ το εγκληματικό αθηναϊκό κράτος υπνώττει και αδιαφορεί, το τουρκικό προξενείο στη Δυτ. Θράκη αλωνίζει. Οργανώνει τους μουσουλμάνους. Ίδρυσαν κόμμα, το DEB, που χρηματοδοτείται από τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν και υποκινείται από την τουρκική ΜΙΤ.