19 Ιουνίου 2014

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δύο σημαντικές επισκέψεις

Οι επισκέψεις, με διαφορά λίγων εικοσιτετραώρων στην Αθήνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, και του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, αποτελούν ισχυρή επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική φάση εξόδου από την κρίση, που δοκίμασε και εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας. Οι επισκέψεις των δύο ηγετών, δε, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς, πέραν των ζητημάτων που αφορούν το στενό πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας, όπου η «δίψα» της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων είναι δεδομένη, εμπεριέχουν σημαντική γεωπολιτική διάσταση.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τις χώρες-κλειδιά στη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την Ευρώπη. Η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πόσο ευαίσθητες είναι οι ενεργειακές ισορροπίες και πόσο κρίσιμος παράγοντας είναι η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών, αλλά και διαδρομών μεταφοράς ενέργειας. Η Ελλάδα, με την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα αζερικά κοιτάσματα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, να έχει επιλέξει τον αγωγό ΤΑΡ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καθίσταται σημαντικότατος κρίκος στην αλυσίδα ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή, η απειλή μεγαλύτερης αστάθειας αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο αυτό.

Σημαντικότατη γεωπολιτική διάσταση εμπεριέχει η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Κίνα, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού. Με αφετηρία τη μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας τα τελευταία χρόνια ενισχύονται διαρκώς και διευρύνονται τα πεδία συνεργασίας, με την κινεζική πλευρά να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει την τουριστική βιομηχανία σε ατμομηχανή της εξόδου από την κρίση, διεκδικεί μερίδιο από τον διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό πληθυσμό της Κίνας, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα τις πολιτιστικές ρίζες που ενώνουν τους δύο λαούς, οι οποίοι εκπροσωπούν δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς.

Και στην περίπτωση της Κίνας, ωστόσο, δεν είναι διόλου αμελητέα η γεωπολιτική διάσταση. Η κινεζική πλευρά βλέπει στην Ελλάδα ένα σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, εξ ου και το ενδιαφέρον για επενδύσεις και συνεργασία στους τομείς των υποδομών και των δικτύων, αλλά και η ήδη ευρεία συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές, τομέα που εκτιμάται ότι έχει ακόμη πολλά περιθώρια διεύρυνσης. Επιπλέον, η κινεζική πλευρά φαίνεται ότι αξιολογεί τη χώρα μας ως έναν ειλικρινή διαμεσολαβητή για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ενδιαφέρει πολύ το Πεκίνο.
http://www.kathimerini.gr/