19 Ιουνίου 2014

Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέους από την Ευρώπη

Πέρα από τα σύνορα του Ιράκ επεκτείνεται η ανησυχία για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, που απλώνεται σε Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ ταυτόχρονα βρίσκει γόνιμο έδαφος για στρατολόγηση νεαρών τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Ηδη περίπου 2.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη Γηραιά Ηπειρο για να ενταχθούν στις τάξεις της ΙΚΙΛ, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη Βρετανία.
Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέους από την Ευρώπη
Διόλου παράξενο, λοιπόν, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ αποτελεί «πρόβλημα και για τη Βρετανία». Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει προσπάθεια για χτύπημα εντός βρετανικού εδάφους και επεσήμανε ότι ήδη εμποδίζουν την πρόσβαση αρκετών Βρετανών υπηκόων στις εμπόλεμες ζώνες.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βαρόνη Νέβιλ Τζόουνς, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, που επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εξάγει» τζιχαντιστές στα καυτά σημεία του πλανήτη.

Δίκτυο στην Ισπανία
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες εξαρθρώθηκε και στην Ισπανία δίκτυο στρατολόγησης νέων για λογαριασμό του ΙΚΙΛ, που ανέπτυσσαν δράση στη Συρία και στο Ιράκ, αρχηγός του οποίου ήταν πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο.Το ΙΚΙΛ αλιεύει υποψήφια μέλη υποσχόμενο στέγη, τροφή και μισθό και μέσω των social media, και κυρίως τη δημοφιλή πλατφόρμα ask.fm. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος έχει 40 εκατομμύρια χρήστες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στην εφηβεία.
Στις ιστοσελίδες αυτές παρέχεται ένας μίνι οδηγός για το πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε: από το πώς να ταξιδέψουν και να μην κινήσουν υποψίες, μέχρι πού θα ήταν προτιμότερο να κάνουν συνάλλαγμα. Τα άτομα που έχουν αναλάβει να προσελκύσουν νέα μέλη αναρτούν μηνύματα από τις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του το ΙΚΙΛ, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Οι λεπτομέρειες που παρέχουν στους επίδοξους «νεοσύλλεκτους» είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Οι υποψήφιοι τζιχαντιστές ενημερώνονται ότι θα πρέπει να βγάλουν βίζα για την Τουρκία, όπου μπορεί να έχουν μικρές καθυστερήσεις και άρα θα πρέπει να έχουν περισσότερα μετρητά στη διάθεσή τους.Το συνάλλαγμα είναι προτιμώτερο, όπως τονίζουν, να αλλαχθεί στη Συρία, ενώ τους ενημερώνουν ακόμη και για τον τύπο μετασχηματιστών που θα πρέπει να αγοράσουν για να μπορούν να φορτίσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές.Η πιο κρίσιμη συμβουλή είναι να ταξιδέψουν με ελάχιστες αποσκευές, αλλά να έχουν μαζί τους ένα smart phone, καθώς υπάρχουν internet cafe και σπίτια με σύνδεση στο Διαδίκτυο στις περιοχές που έχει καταλάβει το ΙΚΙΛ.Απευθύνουν ακόμη αυστηρή προειδοποίηση στους ενδιαφερόμενους να αφήσουν στο σπίτι τους οτιδήποτε θα μπορούσε να τους συνδέσει με το Ισλάμ, όπως θρησκευτικά βιβλία και αναγνώσματα ή αρχεία σε τηλέφωνα και υπολογιστές που σχετίζονται με την τζιχάντ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Κασέμ Σολεϊμανί-Ιρανός στρατηγός κατά ΙΚΙΛ
Ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός, που δρούσε σιωπηλά επί δεκαετίες ως αρχηγός της ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης, έχει έρθει τελευταία στο προσκήνιο, καθώς αναλαμβάνει δράση εναντίον των τζιχαντιστών. Ο Κασέμ Σολεϊμανί φέρεται να βρίσκεται στη Βαγδάτη για να ενορχηστρώσει την αντεπίθεση των Ιρακινών ενάντια στους μαχητές του ΙΚΙΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, στην ιρακινή πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη 100 μέλη της επίλεκτης φρουράς του Σολεϊμανί για να παρέχουν τεχνογνωσία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιρανός στρατηγός βρίσκεται εκτός των συνόρων: λέγεται ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από τη νικηφόρα στρατηγική του Μπασάρ αλ Ασαντ, που κατάφερε να απωθήσει τους αντάρτες στη Συρία και να ανακαταλάβει σημαντικές πόλεις.

Ο Σολεϊμανί έχει εμπειρία και από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, εν όψει μιας πιθανής συνεργασίας της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον στο Ιράκ. Το 2007, όταν οι δύο χώρες είχαν στείλει απεσταλμένους στη Βαγδάτη για να αντιμετωπίσουν την αναταραχή που επιδεινωνόταν μέρα με τη μέρα, ο στρατηγός ήταν εκείνος που κινούσε τα νήματα από ιρανικής πλευράς. Σύμφωνα με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο Ιρανός πρεσβευτής ζητούσε διαρκώς διακοπή των συνομιλιών για να συμβουλευτεί κάποιον στο τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Σολεϊμανί. Το ίδιο ίσχυε και για τους Ιρανούς απεσταλμένους στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός ήταν ο άνθρωπος που είχε το τελικό πρόσταγμα στις στρατιωτικές υποθέσεις.